Μιμάρ Σινάν: Ο αρχιτέκτονας που έχτισε τα πιο σημαντικά κτίρια της οθωμανικής αυτοκρατορίας

Μιμάρ Σινάν: Ο αρχιτέκτονας που έχτισε τα πιο σημαντικά κτίρια της οθωμανικής αυτοκρατορίας Facebook Twitter
Ο Μιμάρ Σινάν όπως εμφανίζεται σε Tουρκικό χαρτονόμισμα. Φωτογραφία: Getty Images.
0

Σαν σήμερα, στις 15 Απριλίου 1489, σύμφωνα με κάποιες πηγές, γεννιέται στους Αγίους Αναργύρους Καππαδοκίας –ή, σύμφωνα με άλλους μελετητές, ενδεχομένως στην Καισαρεία− ο Ιωσήφ Δογάνογλου, που έμελλε να γίνει ο πιο ξακουστός αρχιτέκτονας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με το όνομα Μιμάρ Σινάν

Η επικρατέστερη εκδοχή για την καταγωγή του είναι ότι ήταν γιος ελληνορθόδοξης οικογένειας −εξού και το επίθετο− ή αρμενικής, ωστόσο ο Robert Mantran, καθηγητής της Ιστορίας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στο Πανεπιστήμιο της Προβηγκίας, υποστηρίζει ότι οι γονείς του ήταν Τούρκοι.

Ο νεαρός Ιωσήφ από μικρός βοηθούσε τον ξυλουργό και λιθοξόο πατέρα του, Χρήστο, ενώ έδειχνε να ενδιαφέρεται για τα σελτζουκικά μνημεία. Σε ηλικία 14 ετών στρατολογήθηκε από τους Τούρκους κατά τη διάρκεια παιδομαζώματος και βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Αφού πέρασε ένα διάστημα ως μαθητευόμενος οικοδόμος στο παλάτι του σουλτάνου Σουλεϊμάν Α', του δόθηκε το οθωμανικό όνομα Σινάν, που σημαίνει λόγχη. Στη συνέχεια κατάφερε να μπει στη στρατιωτική σχολή και μετά από απαιτητική εκπαίδευση να γίνει αξιωματικός του Μηχανικού, παίρνοντας το χαρακτηριστικό όνομα Μιμάρ (αρχιτέκτονας).

Οι περισσότεροι μελετητές θεωρούν ότι το Τέμενος του Σουλεϊμάν είναι το κορυφαίο έργο του αρχιτέκτονα, ο ίδιος όμως δεν συμφωνούσε με αυτή την άποψη. Όπως αναφέρεται στην αυτοβιογραφία του, πίστευε ότι το αριστούργημά του ήταν το Τέμενος του Σελίμ στην Αδριανούπολη – ένα «έργο μαστοριάς», όπως το χαρακτηρίζει.

Ο Μιμάρ Σινάν στη συνέχεια πήρε μέρος στις εκστρατείες του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς στην Αίγυπτο και την Περσία. Οι ικανότητές του τον έκαναν σύντομα να ξεχωρίσει, καθώς ανέλαβε την κατασκευή οχυρώσεων, γεφυρών και κάστρων με εξαιρετική επιτυχία.

Η στρατιωτική του σταδιοδρομία, πέρα από τα ανώτατα αξιώματα τα οποία κατέκτησε, υπήρξε «σχολείο» και πηγή έμπνευσης για τα μετέπειτα έργα του. Οι διακρίσεις του θα οδηγήσουν στην ανάδειξή του το 1538 σε «προϊστάμενο αρχιτέκτονα», θέση στην οποία θα παραμείνει αμετακίνητος κατά τη διάρκεια της εξουσίας των σουλτάνων Σουλεϊμάν Α΄, Σελίμ Β΄ και Μουράτ Γ΄.

Τα επόμενα σαράντα χρόνια, μέχρι τον θάνατό του στις 17 Ιουλίου 1588 στην Κωνσταντινούπολη, ο Κοτσά (μεγάλος) Μιμάρ Σινάν Αγάς θεωρείται ο κορυφαίος αρχιτέκτονας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ενώ η σημαντική του θέση στην ιστορία της αρχιτεκτονικής οφείλεται στις καινοτομίες που εισήγαγε στην αρχιτεκτονική του ισλαμικού κόσμου εν γένει.

Γεννήθηκε σαν σήμερα Ο αρχιτέκτονας ελληνικής καταγωγής που κατασκεύασε τον μεγαλύτερο θόλο στον κόσμο ή Μιμάρ Σινάν: Ο πιο διάσημος αρχιτέκτονας της οθωμανικής αυτοκρατορίας Facebook Twitter
Tο Κουρσούμ Τζαμί ή Τζαμί του Οσμάν Σαχ στα Τρίκαλα είναι το μοναδικό έργο του Μιμάρ Σινάν που σώζεται στην Ελλάδα. Εδώ το βλέπουμε σε καρτ-ποστάλ του περασμένου αιώνα.

Στον Σινάν αποδίδονται πάνω από τριακόσια τριάντα έργα, τα οποία όχι μόνο σχεδίασε πρωτοποριακά και λεπτομερώς αλλά και επέβλεψε την άψογη κατασκευή τους: δημόσια τεμένη, μικρά τζαμιά, χαμάμ, σαράγια, σχολεία, μαυσωλεία, μαγειρεία, χάνια, νοσοκομεία, πτωχοκομεία, μεντρεσέδες (ιεροδιδασκαλεία), γέφυρες, σιντριβάνια, υδραγωγεία – ανάμεσα σε όλα αυτά και το Κουρσούμ Τζαμί ή Τζαμί του Οσμάν Σαχ στα Τρίκαλα, το μοναδικό του έργο που σώζεται στην Ελλάδα.

Το Τέμενος Σεχζάντε ή αλλιώς Τέμενος του Πρίγκιπα ήταν το πρώτο σημαντικό έργο του Σινάν, κατασκευάστηκε πολύ γρήγορα και ολοκληρώθηκε το 1548. Το τέμενος είναι αφιερωμένο στη μνήμη του γιου τού Σουλεϊμάν Α’, Μεχμέτ (1521-1543), ο οποίος πέθανε από ευλογιά σε ηλικία μόλις 22 ετών. Ο Σινάν δοκιμάζει εδώ κάποιες από τις τεχνικές που θα χρησιμοποιήσει και στο μέλλον, ενώ είναι χαρακτηριστικός ο μεγάλος αριθμός πλακιδίων Ιζνίκ που χρησιμοποιεί στον τουρμπέ (μαυσωλείο) του Ηγεμόνα Μεχμέτ.

Το Τέμενος του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς (1550 -1557) είναι το επόμενο σπουδαίο έργο του αρχιτέκτονα∙ η κατασκευή του κράτησε επτά χρόνια. Πρόκειται για ένα από τα δημοφιλέστερα μνημεία της Κωνσταντινούπολης και είναι το μεγαλύτερο τέμενος που κατασκευάστηκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Εμπνευσμένο από την Αγία Σοφία −βασική επιρροή του Σινάν−, με έναν εντυπωσιακό τρούλο διαμέτρου 26 μέτρων, το τέμενος συνοδεύεται από μια σειρά από κτίρια: μαγειρείο, νοσοκομείο, στάβλους, χαμάμ, μεντρεσέδες και καταστήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ βρίσκονται οι τάφοι του Σουλεϊμάν και της συζύγου του, Χιουρέμ, αλλά και του ίδιου του Μιμάρ Σινάν.

Γεννήθηκε σαν σήμερα Ο αρχιτέκτονας ελληνικής καταγωγής που κατασκεύασε τον μεγαλύτερο θόλο στον κόσμο ή Μιμάρ Σινάν: Ο πιο διάσημος αρχιτέκτονας της οθωμανικής αυτοκρατορίας Facebook Twitter
Το Τέμενος του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς είναι το μεγαλύτερο τέμενος που κατασκευάστηκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Οι περισσότεροι μελετητές θεωρούν ότι το Τέμενος του Σουλεϊμάν είναι το κορυφαίο έργο του αρχιτέκτονα, ο ίδιος όμως δεν συμφωνούσε με αυτήν την άποψη. Όπως αναφέρεται στην αυτοβιογραφία του «Tezkiretü’l Bünyan», πίστευε ότι το αριστούργημά του ήταν το Τέμενος του Σελίμ (1569-1575) στην Αδριανούπολη – ένα «έργο μαστοριάς», όπως το χαρακτηρίζει.

Όταν ο Σελίμ Β’ του ζήτησε να κατασκευάσει το τέμενος −το οποίο ο Σουλτάνος δεν πρόλαβε να δει ολοκληρωμένο− για άλλη μια φορά ο Σινάν θέλησε να αναμετρηθεί με την Αγία Σοφία αλλά και να διαψεύσει τη βεβαιότητα των χριστιανών αρχιτεκτόνων ότι ένας μουσουλμάνος δεν μπορεί να κατασκευάσει μεγαλύτερο και ψηλότερο θόλο από τον δικό της. 

Θα δώσει όλο του τον εαυτό, θα χρησιμοποιήσει την ασύγκριτη εμπειρία και τη βαθιά γνώση του και θα κατασκευάσει −με τη βοήθεια 15.000 ανθρώπων− ένα μεγαλοπρεπές κτίσμα-έργο τέχνης, έχοντας ως πρότυπο τη βυζαντινή εκκλησία. Ο τεράστιος τρούλος του τεμένους είναι στηριγμένος σε οκτώ κίονες και τον πλαισιώνουν οι τέσσερις ψηλότεροι μιναρέδες της Τουρκίας.

Γεννήθηκε σαν σήμερα Ο αρχιτέκτονας ελληνικής καταγωγής που κατασκεύασε τον μεγαλύτερο θόλο στον κόσμο ή Μιμάρ Σινάν: Ο πιο διάσημος αρχιτέκτονας της οθωμανικής αυτοκρατορίας Facebook Twitter
Tο Τέμενος του Σελίμ (1569-1575) στην Αδριανούπολη.

Ο ογδονταεξάχρονος, πλέον, Σινάν με την ολοκλήρωση του Τεμένους του Σελίμ θα ισχυριστεί ότι κατάφερε να κατασκευάσει τον μεγαλύτερο θόλο στον κόσμο. Πράγματι, αν μετρηθεί από τη βάση του, ο θόλος είναι ψηλότερος και έχει διάμετρο μισό μέτρο μεγαλύτερη, αν όμως μετρήσει κανείς από το έδαφος, ο θόλος του τεμένους είναι πιο κοντός από αυτόν της Αγίας Σοφίας.

Αρχαιολογία & Ιστορία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Μεχμέτ Αλί Πασάς και ο Ιμπραήμ μέσα από την έρευνα ενός Αιγύπτιου ιστορικού

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ο Μεχμέτ Αλί Πασάς και ο Ιμπραήμ μέσα από την έρευνα ενός Αιγύπτιου ιστορικού

Ο ιστορικός Χάλεντ Φάχμι, που διδάσκει στο Κέμπριτζ και έχει μελετήσει την ιστορία του Μεχμέτ Αλί Πασά της Αιγύπτου και του γιου του, Ιμπραήμ, μιλά στη LiFO με αφορμή τη συμμετοχή του στο συνέδριο «1821: Η γνωστή-άγνωστη επανάσταση».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ιστορία του κούρου Αριστοδίκου που στάθηκε ορόσημο της ελληνικής τέχνης

Αρχαιολογία / Κούρος Αριστόδικος: Ένα άγαλμα ορόσημο στην αρχαία ελληνική Τέχνη

Το άγαλμα, λίγο μεγαλύτερο του φυσικού μεγέθους, έχει ύψος 1,95 μ., είναι σμιλεμένο σε παριανό μάρμαρο, χρονολογείται από τους μελετητές γύρω στα 510-500 π.Χ., αποτελεί το τελευταίο δείγμα της μεγάλης σειράς των αττικών κούρων και αποκαλύπτει ποιες ήταν οι ταφικές συνήθειες στην Αθήνα εκείνης της εποχής.
THE LIFO TEAM
Ποιοι ήταν οι μαυραγορίτες της Κατοχής και πώς λειτουργούσαν;

Ιστορία μιας πόλης / Ποιοι ήταν οι μαυραγορίτες της Κατοχής;

Πώς ήταν η καθημερινότητα στην Αθήνα της γερμανικής Κατοχής; Ποιες στρατηγικές ανέπτυξαν οι Αθηναίοι για να επιβιώσουν; Πώς και πού έβρισκαν τρόφιμα; Πώς επηρέασε η παρουσία των κατακτητών τις μετακινήσεις των κατοίκων της πόλης; H Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον Μενέλαο Χαραλαμπίδη για την καθημερινή ζωή στην κατοχική Αθήνα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Τι έτρεχε με τους λαγούς στην αρχαία Αθήνα;

Ιστορία μιας πόλης / Τι έτρεχε με τους λαγούς στην αρχαία Αθήνα;

Στην αρχαία Αθήνα, ο λαγός δεν ήταν μόνο θήραμα, αλλά και σύμβολο ερωτικής επιθυμίας και γονιμότητας, ενώ χρησιμοποιούνταν επίσης ως προσφορά στους θεούς. Ο Ξενοφών έγραψε για το κυνήγι του, ενώ εμφανίζεται συχνά στην τέχνη - στα αγγεία, στις παραστάσεις συμποσίων, ακόμη και σε ταφικά μνημεία. Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με την Κάτια Μαργαρίτη ρίχνοντας φως στο παρελθόν ενός ζώου που είχε πολύ μεγαλύτερη σημασία απ’ ό,τι ίσως φανταζόμαστε.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
«Η ερωμένη της»: Το πιο τολμηρό αθηναϊκό ρομάντζο του Μεσοπολέμου

Ιστορία μιας πόλης / «Η ερωμένη της»: Το πιο τολμηρό αθηναϊκό ρομάντζο του Μεσοπολέμου

Πόσο μπορεί να συμβάλει ένα βιβλίο στη σεξουαλική χειραφέτηση των Ελληνίδων; Η Αγιάτη Μπενάρδου μιλά με την Παναγιώτα Βογιατζή για την Ντόρα Ρωζέττη και τη γυναικεία ομοφυλοφιλία στην Αθήνα των αρχών του 20ού αώνα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Close up: Η ψηφιακά αποκατεστημένη τοιχογραφία στον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές

Αρχαιολογία & Ιστορία / Close up: Η ψηφιακά αποκατεστημένη τοιχογραφία στον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές

Το σημαντικότερο σωζόμενο έργο της κλασικής ξαναζωντανεύει 23 αιώνες μετά με τη βοήθεια της αρχαιομετρίας, της τεχνητή νοημοσύνη και της καλλιτεχνικής δημιουργίας σε μια καινοτόμο μελέτη αποκατάστασή του που ανοίγει νέους ορίζοντες στην αναβίωση της αρχαίας τέχνης.
THE LIFO TEAM
Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Αρχαιολογία & Ιστορία / Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Η αρχαιομετρία, η τεχνητή νοημοσύνη και η καλλιτεχνική δημιουργία συνεργάστηκαν σε μια καινοτόμο μελέτη αποκατάστασης της τοιχογραφίας με το κυνήγι από τον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην αναβίωση της αρχαίας τέχνης.
M. HULOT
Δωσίλογοι: Ποιοι και γιατί συνεργάστηκαν με τους κατακτητές;

Ιστορία μιας πόλης / Δωσίλογοι: Ποιοι και γιατί συνεργάστηκαν με τους κατακτητές;

Πώς επιχειρήθηκε η αναθεώρηση της εικόνας των δωσιλόγων τις δεκαετίες που ακολούθησαν μετά την Κατοχή και τα Δεκεμβριανά, και ποια ήταν η επίδραση αυτής της αναθεώρησης στη δημόσια ιστορική μνήμη; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Μενέλαο Χαραλαμπίδη για ένα θέμα ταμπού που ακόμα απασχολεί τους ιστορικούς αλλά και την κοινωνία.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Από τι πέθαναν δεκάδες χιλιάδες Αθηναίοι το 430 π.Χ.;

Ιστορία μιας πόλης / Από τι πέθαναν δεκάδες χιλιάδες Αθηναίοι το 430 π.Χ.;

Ο Θουκυδίδης ισχυρίζεται ότι ήταν μια ασθένεια εισαγόμενη, η οποία ξεκίνησε από την Αιθιοπία και προτού φθάσει στην Αθήνα, εξαπλώθηκε στην Αίγυπτο και την Περσική αυτοκρατορία. H Αγιάτη Μπενάρδου μιλά με τον Στέφανο Παρασκευαΐδη για τον λοιμό των Αθηνών με την πρωτοφανή θνησιμότητα, καθώς υπολογίζεται ότι χάθηκε το 1/3 του πληθυσμού της πόλης.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Επίσκεψη στον αρχέγονο κόσμο της Σαμοθράκης με σύμμαχο την τεχνολογία

Αρχαιολογία & Ιστορία / Σαμοθράκη: Βλέπουμε την ιστορία του νησιού ξανά με σύμμαχο την τεχνολογία

Η Σαμοθράκη του Νίκης, του Ομήρου, των Καβείρων, των φιλοσόφων, των χαρτογράφων της Αναγέννησης, των αρχαιολόγων, των αρχιτεκτόνων και των φωτογράφων του 20ού αιώνα αλλά και των σύγχρονων μοντελιστών σε μια εμπεριστατωμένη έκθεση της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
ΑΣΚΤ: Η σχολή που «γέννησε» τους μεγαλύτερους Έλληνες καλλιτέχνες

Ιστορία μιας πόλης / ΑΣΚΤ: Εδώ γεννήθηκαν οι μεγαλύτεροι Έλληνες καλλιτέχνες

H Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών υπήρξε θεμέλιος λίθος για την ελληνική τέχνη, με σημαντικούς δασκάλους όπως ο Παρθένης και ο Μόραλης να συμβάλλουν στην ανάπτυξή της. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με την ιστορικό τέχνης Χριστίνα Δημακοπούλου για την καθοριστική τους επιρροή.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Πώς βρέθηκαν οι πρόσφυγες από τη Μ. Ασία στη Νέα Μάκρη;

Ιστορία μιας πόλης / Νέα Μάκρη: Ο προσφυγικός συνοικισμός που εξελίχθηκε σε λουτρόπολη

Από τις ιωνικές κωμοπόλεις Μάκρη και Λιβίσι, στα παράλια της Λυκίας στη νοτιοδυτική Μικρά Ασία, οι πρόσφυγες από αυτές τις περιοχές εγκαταστάθηκαν στη βορειοανατολική Αττική, ιδρύοντας τη Νέα Μάκρη, το 1924. Η Ευαγγελία Αχλάδη μιλά στην Αγιάτη Μπενάρδου για τη νεότερη και τη σύγχρονη ιστορία της περιοχής.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Στο φθισιατρείο «Σωτηρία» το 1927: Μια κάθοδος στην αληθινή κόλαση των μελλοθάνατων

Αρχαιολογία & Ιστορία / Φθισιατρείο «Σωτηρία», 1927: Μια κάθοδος στην αληθινή κόλαση των μελλοθανάτων

Έπειτα από επιστολές και καταγγελίες, τον Ιούλιο του 1927, ένας ρεπόρτερ της εφημερίδας «Εσπερινή» επισκέπτεται το φθισιατρείο για να καταγράψει τις συνθήκες ζωής των ασθενών. Η ομάδα των dirty ’30s & late ’20s «αναπαλαιώνει» και διασώζει τη μαρτυρία του για λογαριασμό της LiFO.
DIRTY ‘30S & LATE ‘20S
Γιατί ήταν γαλάζιοι οι πίθηκοι στις τοιχογραφίες της Σαντορίνης;

Ιστορία μιας πόλης / Γιατί ήταν γαλάζιοι οι πίθηκοι στις τοιχογραφίες της Σαντορίνης;

Ποια τα νοήματα πίσω από τις ζωγραφισμένες μορφές και τα ζωντανά χρώματα των θηραϊκών τοιχογραφιών; Πώς συνδέονται με τον μινωικό πολιτισμό και τι μας αποκαλύπτουν για τον αρχαίο κόσμο; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον Ανδρέα Βλαχόπουλο.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ