Μελιτζάνες και παγωτό

Μελιτζάνες και παγωτό Facebook Twitter
2
Μελιτζάνες και παγωτό Facebook Twitter

06.07 Σαββατο

Φτιάχνω Μπάμπα γκανούς. Τον πιο εύκολο και πιο ωραίο καλοκαιρινό μεζέ. Στον φούρνο έχω 6-7 μελιτζάνες φλάσκες που τις διάλεξα να μην είναι χτυπημένες και όχι ιδιαίτερα μεγάλες, μπας και γλιτώσω τα σπόρια. Τις ψήνω στο grill μέχρι να καεί το εξωτερικό κέλυφος απ' όλες τις μεριές. Τις βγάζω από τον φούρνο και τις αφήνω να κρυώσουν λίγο. Κόβω στη μέση και αφαιρώ τη σάρκα. Τις βάζω για ένα μισαωράκι σε ένα σουρωτήρι, να φύγουν τα υγρά. Μετά, τις κόβω σε μεγάλα κομμάτια που βάζω σε ένα μπολ. Προσθέτω τρεις-τέσσερις κουταλιές ταχίνι, δυο-τρεις κουταλιές πετιμέζι ροδιού (εγώ το πήρα από τον Αραπιάν), χυμό λεμονιού, μια σκελίδα σκόρδο καλά λιωμένη, μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύω και δοκιμάζω. Προσθέτω ό,τι χρειάζεται. Εμένα μου αρέσει να ρίχνω και λίγο ελαιόλαδο, αν και πολλοί λένε πως δεν χρειάζεται, έχει το ταχίνι. Μου αρέσει σχετικά ξινό, και πιο έντονο στο ταχίνι. Το πετιμέζι ροδιού ξινίζει επίσης, οπότε προσέχω. Το στολίζω με μαϊντανό και ρόδι και το σερβίρω με τραγανές αραβικές πίτες. Ίσως και να μη χρειάζεται τίποτε άλλο μετά, μόνο αυτό, μπίρες κι ένα μπαλκόνι.

Μου αρέσει αυτή η ευκολία των καλοκαιρινών φαγητών. Τρία υλικά που ίσως και να βγουν απευθείας απ' το ψυγείο και να είναι το πιο σούπερ φαγητό που έχεις δοκιμάσει. Ντάκος, ο βασιλιάς. Αν δεν τον έχεις φτιάξει ποτέ, λάθος. Καρπούζι, φέτα, δυόσμος. Σχεδόν εξωτικό.

Την περασμένη εβδομάδα παρέλαβα μια παγωτομηχανή. Την περίμενα καιρό. Είναι επαγγελματική, δηλαδή έχει εσωτερικό σύστημα ψύξης. Ρίχνεις μέσα το μείγμα που θέλεις να μετατρέψεις σε παγωτό και αυτή το παγώνει. Παλιά είχα πολύ ενθουσιασμό για κάτι τέτοια κι έφτιαχνα και παγωτά πολλά με τις παλιές παγωτομηχανές, όμως προχθές ο ενθουσιασμός μου μετατράπηκε σε απορία. Μάλλον δεν έχω πια υπομονή. Λοιπόν, ξεκίνησα εγκαινιάζοντας τη μηχανή μου με ένα κλασικό παγωτό βανίλια. Κανονική βάση custard, αρωματισμένη με αληθινή βανίλια. Γεύση απίθανη! Ακολουθώ τη συνταγή κατά γράμμα και παγώνω το μείγμα στη μηχανή, σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης. Πάγωσε μια χαρά, έγινε τέλειο παγωτό. Την ώρα που άνοιξα το καπάκι και δοκίμασα με ένα κουτάλι, διαπίστωσα την τεράστια διαφορά που έχουν τα σπιτικά παγωτά βανίλια από αυτό το αριστούργημα. Όμως, υπάρχουν δύο προβλήματα. Πρώτον: για κάθε 700 ml παγωτού χρειάζεσαι τουλάχιστον μία ώρα και είκοσι λεπτά πέρασμα από την παγωτομηχανή. Δεύτερον: η γεύση καλή, αλλά η υφή δεν είναι αριστούργημα! Υποθέτω πως αν κάνω πολλές πρόβες, αν πειραματιστώ με τα υλικά (ίσως η custard να ήθελε να δέσει λίγο καλύτερα), θα πετύχω ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Θα έχει ποτέ την ποιότητα των παγωτών που τρώμε στα εστιατόρια; Ποιος ξέρει!

Την ίδια μέρα έφτιαξα ένα σορμπέ κεράσι κι ένα σορμπέ ροδάκινο. Πολτός φρέσκων φρούτων που έχουν βράσει με ζάχαρη και νερό και αφού έμειναν στο ψυγείο για λίγο, περάστηκαν από την παγωτομηχανή. Καλύτερα αποτελέσματα εδώ. Σκέφτηκα πως ίσως η υφή να ήταν καλύτερη, αν δεν έβαζα καθόλου νερό στο βράσιμο (αυτό έλεγε η συνταγή) και άφηνα τα φρούτα να κατεβάσουν μόνο τα δικά τους υγρά. Η γεύση, πάντως, ήταν απίστευτη.

Την άλλη μέρα φέρνω έναν φίλο στο σπίτι και δοκιμάζουμε τα παγωτά κατευθείαν από τα δοχεία τους. Ήθελαν και τα τρία περισσότερο χρόνο να μαλακώσουν από την κατάψυξη του δικού μου ψυγείου, απ' ό,τι τα κλασικά παγωτά. Και δεν έγιναν σε καμία περίπτωση αυτή η υπέροχη παγωμένη κρέμα που έχεις συνηθίσει. Η γεύση, όμως, ήταν και πάλι πολύ πολύ ανώτερη απ' ό,τι άλλο έχεις δοκιμάσει. Πάνω στη βανίλια του πέταξα chocolate chips και θρυμματισμένες μαρέγκες. Τα άλλα δύο τα εξαφανίσαμε σε δευτερόλεπτα. Τελικά, δεν ξέρω. Θα σας ενημερώσω για τις μελλοντικές προσπάθειές μου. Η παγωτομηχανή, πάντως, έπιανε πολύ χώρο πάνω στον πάγκο της μικρής κουζίνας και γι' αυτό φυλάχτηκε σε δροσερό ντουλάπι. Ελπίζω να μου γίνει συνήθεια και να την ξαναβγάλω. Σας φιλώ.

Γεύση
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT

σχόλια

2 σχόλια
Ευχαριστούμε για άλλο ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο!! Μικρή σημείωση (χωρίς να το παίζω εξυπνάκιας, αλλά επειδή έχω ζήσει στο Λίβανο): Η μελιτζανοσαλάτα που ετοιμάσατε μοιάζει περισσότερο με Μουτάμπαλ (γιατί προσθέσατε ταχίνι). Το Μπάμπα-Γκανούς δεν περιέχει ταχίνι, παρά μόνο ελαιόλαδο/λεμόνι. Άν και μοιάζουν πολύ αυτά τα 2 ορεκτικά, και είναι κοινά σε όλη τη Μ. Ανατολή, το Μουτάμπαλ θεωρείται περισσότερο λιβανέζικο πιάτο, ενώ το Μπάμπα-Γκανούς περισσότερο συριάνικο.