Βγές έξω επιτελους!

Βγές έξω επιτελους! Facebook Twitter
0
  • Κρασί στο κύμα αλλά όχι... χύμα. Καλοκαιρινή διάθεση και κρασί δίνουν το ραντεβού τους στο Fabrica de Vino in the sand, στην κυριολεξία πάνω στο κύμα. Η φιλοσοφία του Fabrica de Vino, από τη χειμωνιάτικη καρδιά της Αθήνας στην Εμμανουήλ Μπενάκη, φέτος μεταφέρεται ατόφια στην αμμουδιά της παραλίας του Αλίμου. Κάτω από τα αλμυρίκια και τα πεύκα έχει στηθεί πάνω σε ξύλινο ντεκ πληθωρική μπάρα, τα βαρέλια είναι σε ρόλο τραπεζιού και υπάρχουν και cozy καναπεδάκια πάνω στη βοτσαλωτή παραλία. Χαλαρά, οικεία, ό,τι ακριβώς αναζητάμε σε δύσκολες εποχές. Επικοινωνία αληθινή με φόντο τη διασκέδαση που θα αντέχει η τσέπη μας. Σε αυτό το πνεύμα, προφανώς, είναι και οι παρέες όλων των ηλικιών που έχουν γεμίσει το μαγαζί. Φοράς τη βερμούδα και το μακό σου και ρουφάς άπληστα κάποιο από τα ωραιότατα κοκτέιλ της λίστας με πρωταγωνιστή το κρασί, αλλά και τσίπουρο που εμπνεύστηκε ο γνωστός Τέλης Παπαδόπουλος. Υπάρχει άποψη. Το ανακαλύπτεις πίνοντας μια γουλιά από το ζωηρόχρωμο κόκκινο κοκτέιλ BibBop που βασίζεται στο ερυθρό κρασί «Αμπέλου Γη» από το Κτήμα Τσώλη, διακοσμημένο με φλογερά κόκκινα ροδοπέταλα. Πίνεται ευχάριστα. Μου αρέσει αυτή η ελαφριά καλοκαιρινή πρόταση για κοκτέιλ που βγάζει και από τα «στεγανά» της την καθοδήγηση των ειδικών για το πώς πρέπει να πίνουμε το κρασί. Οι ευχάριστες μουσικές συντονίζονται με το παιχνίδισμα του φεγγαριού στη θάλασσα. Πίνεις μια γουλίτσα και τα υπόλοιπα έρχονται μόνα τους. Εδώ δίνεται έμφαση στο κρασί και η λίστα με τις 200 ετικέτες και τις 50 σε ποτήρι 75 ml και 150 ml εστιάζεται στα λευκά κρασιά του ελληνικού αμπελώνα, στα ροζέ, τα φρέσκα ερυθρά και τα αφρώδη που ταιριάζουν με την εποχή. Φυσικά, δεν θα πιεις το κρασί σου ξεροσφύρι. Επιλέγεις μικρά πιάτα και τσιμπολογάς π.χ. χαλούμι ελαφρά ψημένο που συνοδεύεται με μαρμελάδα πορτοκάλι και αποξηραμένα φρούτα (€4). Μου άρεσε ο ανθός πάπρικας (€3), που είναι η κόκκινη πιπεριά γεμιστή με ανθότυρο και αφήνει ευχάριστη επίγευση. Τα πιρούνια κονταροχτυπιούνται στο πιάτο με τις γαρίδες με σάλτσα από μοσχολέμονο και δυόσμο πάνω σε ελαφρά ψημένο κανταΐφι (€5). Και πίτσα μεσογειακή (€5) θα φας αλλά και φάβα με χταπόδι και καραμελώμενο κρεμμύδι (€5). Το Fabrica de Vino δεν αφήνει έξω από τον χορό τα τσίπουρα και τις μπίρες, που έχουν την τιμητική τους αυτή την εποχή. Ψηφίζω αυτή την πρόταση εξόδου που δένει με τη ραστώνη του καλοκαιριού στην πόλη. ☛ Fabrica de Vino in the sand, στην «Ακτή του Ήλιου», Ποσειδώνος & Αλίμου, 210 3214148.
  • Ποιότητα που διαρκεί. Όταν στα εύσημά σου για ένα εστιατόριο κυριαρχεί ο τίτλος «κλασικό» ή «σταθερή αξία», σημαίνει ότι το έχεις καρατσεκάρει. Έχεις διαπιστώσει στη διάρκεια του χρόνου τη σταθερή ποιότητά του, ακόμα και σε εποχές ανταγωνισμού. Το Tirbouson επιμένει στη σταθερή νόστιμη πορεία του, με την κουζίνα του να σερβίρει πιάτα σπιτικά που ξυπνούν μνήμες, όπως οι λαχταριστοί κολοκυθοκεφτέδες με φέτα και αρωματικά (€3,50) και η φάβα Σαντορίνης παντρεμένη με φρέσκια ντομάτα, φρέσκο κρεμμύδι και κάππαρη (€3,50). Καθημερινά υπάρχουν και πιάτα ημέρας-έκπληξη, όπως τα μαυρομάτικα φασόλια μαγειρεμένα με σταμναγκάθι και άγριο μάραθο από το χωριό (€ 4,50). Αν πεθύμησες μπιφτεκάκια στη σχάρα, εδώ θα αποζημιωθείς, αφού ζυμώνονται με μοσχαρίσιο κιμά και τριμμένα λαχανικά για να είναι ζουμερά (€7,50). Δεν θα λησμονήσεις τις πατάτες Κύπρου που τηγανίζονται με τη φλούδα τους και τρώγονται απνευστί (€3). Ποιότητα, καλή διάθεση, χαλαρό περιβάλλον στη νοσταλγική γειτονιά του Κεραμεικού και μαζί ζεστή φιλοξενία σε κάνουν να αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι σπίτι σου.
    Βγές έξω επιτελους! Facebook Twitter
    Βγές έξω επιτελους! Facebook Twitter
    ☛ Tirbouson, Κωνσταντινουπόλεως 104, Κεραμεικός, 210 3410107.
  • Ένα opening που περιμένουμε! Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται ένα καινούργιο wine bar-restaurant που ετοιμάζεται να ανοίξει σύντομα στη Γλυφάδα, στον χώρο του παλαιού Far East (γωνία Λαζαράκη 61 & Πανδώρας 5). Πολλά είναι εκείνα που μας κάνουν να περιμένουμε το άνοιγμά του. Πρώτον, το όνομα του εστιατορίου, Route Nationale 7, που παραπέμπει στον κεντρικό επαρχιακό δρόμο της Γαλλίας, ο οποίος διασχίζει όλη τη χώρα από τον Βορρά μέχρι τον Νότο και θεωρείται θρυλικός για τους λάτρεις του φαγητού και του κρασιού, αφού περνά από τα πλέον ιστορικά σχετικά μέρη της Γαλλίας. Δεύτερο στοιχείο της νέας άφιξης που υπόσχεται πολλά είναι ο σεφ που θα ηγείται της κουζίνας του. Πρόκειται για τον Κώστα Τσίγκα, έναν από τους πλέον δημιουργικούς  Έλληνες σεφ, με πολλές διακρίσεις στην Αθήνα και τη Νέα Υόρκη. Τρίτον, το ίδιο το μενού, το οποίο με μια πρώτη ματιά επιβεβαιώνει τη φήμη εκείνου που το ετοιμάζει. Μιλάμε για πολλά μικρά πιάτα και αρκετά κυρίως, πολλά τυριά βασισμένα στο γάλα παραγωγής τους και αρκετά αλλαντικά, μερικά από τα οποία θα παράγονται στο εστιατόριο. Στο μενού θα φιγουράρουν συνθέσεις όπως ψητά σπαράγγια με φρέσκα σύκα, κατσικίσιο τυρί με σόγια, χταπόδι με καφέ και σάλτσα ponzu, κατσικάκι με κάρι, πετροσωλήνες, μύδια και vongole σε ψητό ψωμί, χοιρινό καραμέλα, πικάντικο, τραγανό, μαλακό καβούρι και άλλα. Στο μενού υπάρχουν και γλυκά πολύ πέρα από τα συνηθισμένα, αν λάβεις υπόψη ότι θα βρεις πανακότα με κατσικίσιο γάλα και χαβιάρι ή σοκολάτα crunchy με μπέικον και καπνιστό αλάτι (!). Είπαμε, όμως, ότι μιλάμε για wine bar, οπότε θα έχει πολλά κρασιά σε ποτήρι και λίστα κρασιών market που θα αλλάζει πολύ συχνά.
  • Nouvelle vague. Χαμός γίνεται στην πλατεία Εσπερίδων στη Γλυφάδα με την άφιξη του Paul. Εκτός από γαλλικές μπαγκέτες, κρουασάν, μακαρόν και μια ποικιλία από λιχουδιές που μπορείς να προμηθευτείς για το σπίτι σου, στο πεζοδρόμιο έχουν βγάλει τραπεζάκια όπου μπορείς να δαμάσεις την πείνα σου με σάντουιτς, πίτσες, μπριός, σαλάτες, ζυμαρικά, ομελέτες σε... πικάντικες τιμές.
    Βγές έξω επιτελους! Facebook Twitter
    ☛ Paul, πλ. Εσπερίδων & Κύπρου 70, Γλυφάδα, 210 8947169.

 

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT