Τρώμε καλά στην Αθήνα

Τρώμε καλά στην Αθήνα Facebook Twitter
0
Τρώμε καλά στην Αθήνα Facebook Twitter

10.09 Τρίτη

Την περασμένη εβδομάδα, σε μια συζήτηση με ανθρώπους που δεν σχετίζονται με τον τομέα της εστίασης, συνειδητοποίησα πως μιλούσαμε για ώρα για τα εστιατόρια της Αθήνας. Ποια είναι τα καλά εστιατόρια, ποια είναι τα κλασικά που παραμένουν σταθερές αξίες, ποια είναι τα new entries όπου ανυπομονούμε να πάμε, για τις μεταγραφές των σεφ, τα νέα πιάτα, ένα μυστικό ταβερνάκι και μια εξαιρετική ψαροταβέρνα (άντε, πάλι, με τα «μυστικά» μέρη), για τη μανία με τις πίτσες, τα καλύτερα σουβλάκια. Άκουγες αληθινές απόψεις, γνώμη και γνώση και, κυρίως, αληθινό ενδιαφέρον για το φαγητό της πόλης. Ένας, μάλιστα, μας είπε πως έχει βάλει στο πρόγραμμα όσα διαβάζει κατά καιρούς και σκοπεύει να τα επισκεφτεί όλα (ένα τον μήνα, τόσο φτάνει το μπάτζετ) και να φτιάξει έναν πίνακα αξιολόγησης, με εντυπώσεις και προσωπικές σημειώσεις από την εμπειρία του. Μια άλλη μας περιέγραψε ένα «τρομερό» συμβάν σε εστιατόριο της πόλης, με καθυστερήσεις, λάθη και έναν σερβιτόρο πολύ απότομο. Και μιλήσαμε όλοι για το πόσο μας λείπουν κάποια παλιά εστιατόρια της πόλης που δεν υπάρχουν πια, για κάποιους σεφ που πίστευε κανείς πως θα έκαναν μεγάλη καριέρα, αλλά τελικά εξαφανίστηκαν. Μετά μιλήσαμε για το πόσο έχει αρχίσει να μας ενοχλεί η μανία με τα κρέατα στα εστιατόρια και γιατί μας ενοχλεί αυτό και όχι το γεγονός ότι τα ψάρια φιγουράρουν στις βιτρίνες δίπλα στις καραβίδες. Αναφερθήκαμε ακόμα και στο γεγονός ότι είναι λίγα τα μέρη όπου μπορείς να φας ωραία γλυκά στην Αθήνα και στο πόσο, μα πόσο μας λείπουν τα παλιά γαλατάδικα.

Την επόμενη μέρα σκέφτηκα αυτή την εκτενή συζήτηση και χάρηκα. Δεν είναι αυτονόητο. Το γεγονός ότι γίνεται συζήτηση για τα εστιατόρια της πόλης σημαίνει πως σε όλα τα επίπεδα και για όλα τα βαλάντια υπάρχουν πια μέρη στην Αθήνα να φας, για τα οποία μετά αξίζει να συζητάς. Υπάρχει, λοιπόν, όντως μια ολόκληρη φουρνιά από επιχειρηματίες, σεφ και άλλους επαγγελματίες της εστίασης που έχουν αρχίσει να βλέπουν σοβαρά το πώς χειρίζεσαι ένα εστιατόριο, έχουν ταξιδέψει, έχουν διαβάσει, έχουν δοκιμάσει και αρχίζουν πια να έχουν αντίληψη για το πώς πρέπει να είναι το καλό φαγητό, πώς στήνεις ένα μενού, τη σημασία μιας καλής λίστας κρασιών, του σωστού σέρβις, της σωστής διακόσμησης των χώρων, η οποία δεν είναι μόνο τρέντι αλλά και βολική και όμορφη και ταιριαστή με τα ελληνικά δεδομένα. Και το παλεύουν ακόμα και με τις τιμές τους. Εγώ είδα να σερβίρονται μισές μερίδες σε εστιατόρια και πολύ το χάρηκα. Και ας το παραδεχτούμε. Μπορεί να μην είναι τέλεια, αλλά μπορείς να φας πολύ καλά στην Αθήνα πια. Αισιόδοξη διαπίστωση και ελπίζω να κρατήσει. Το φαγητό είναι χαρά.

Τρώμε καλά στην Αθήνα Facebook Twitter

Σε άλλα νέα, γράφω resolutions για τον φετινό χειμώνα: μάζεψα όλα τα βιβλία που άφησα μισοδιαβασμένα τον περασμένο χρόνο σε μια ντάνα και σκοπεύω να τα τελειώσω πριν από τα Χριστούγεννα, πάση θυσία. Άρχισα να μελετώ το θέμα «Χρυσάνθεμα και Ντάλιες» πάλι από την αρχή και να σκέφτομαι πόσο θα αντέξουν οι ντάλιες στις γλάστρες του μπαλκονιού. Ωραία λουλούδια, εδάφους όμως. Μόνο χρυσάνθεμα στις γλάστρες, και αυτά θέλουν προσοχή και περιποίηση. Μην τα αγοράσεις έτοιμα, ανθισμένα, τα φορτώνουν με ορμόνες για να γίνουν έτσι και μετά σου διαλύονται. Λες να κρατήσει το γιασεμί μέχρι τον Νοέμβριο, όπως πέρσι, ή θα κάνει κρύο τότε; Καλύτερα κρύο, παρά γιασεμί. Ειλικρινά, ας πέσει η θερμοκρασία να μπούμε σπίτια μας, μπας και ηρεμήσουμε λίγο που δεν θα βλεπόμαστε. Πάντως, οι γάτες έχουν πάρει ήδη θέση φθινοπωρινή. Όχι άλλες σιέστες μέσα στις γλάστρες και, επιτέλους, ανάβαση σε καναπέδες, τέρμα το πάτωμα. Αυτές κάτι θα ξέρουν. Την άλλη βδομάδα αρχίζουμε συνταγές. Σας φιλώ.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ