Σεξιστικά σχόλια από τους μεγαλύτερους συγγραφείς

Σεξιστικά σχόλια από τους μεγαλύτερους συγγραφείς Facebook Twitter
0

Εντάξει οι μόνοι δεν είναι. Και σίγουρα τη γνώμη τους για τις γυναίκες τις έχουμε διακρίνει μέσα από κάποια βιβλία τους. Εν πάση περιπτώσει στις παρακάτω σκέψεις και κουβέντες αγαπημένοι συγγραφείς σχολιάζουν την γυναικεία φύση, ψυχοσύνθεση και συμπεριφορά. Οχι με κολακευτικό τρόπο πάντα...

Φίλιπ Ροθ

"Κοιτάξτε εγώ δεν ανακάλυψα την απώλεια της επιθυμίας, ούτε το δέλεαρ του πάθους, ούτε τους υγιείς συντρόφους, ούτε και τη μανία. Λυπάμαι αν οι άνδρες μου δεν έχουν τα σωστά συναισθήματα για τις γυναίκες, το ευρύ φάσμα των συναισθημάτων ή τα συναισθήματα εκείνα που οφείλουν να τρέφει ένας άνδρας για μια γυναίκα το 1995. Επιμένω, όμως, ότι στη Νόσο του Πορτνόι και στο "Βυζί" υπάρχουν ψήγματα αλήθειας για το πώς στα αλήθεια είναι ο άνδρας".

Απόσπασμα από συνέντευξή του στο Paris Review.

Τσαρλς Μπουκόφσκι

"Μην περιμένετε για την καλή γυναίκα. Δεν υπάρχει. Υπάρχουν γυναίκες που μπορεί να σας κάνουν να αισθανθείτε περισσότερο κοντά με το σώμα τους και την ψυχή τους, αλλά αυτές ακριβώς είναι οι γυναίκες που θα στρέψουν το μαχαίρι πάνω σας ακόμα και μέσα στο πλήθος. Ακόμα κι αν το περιμένω, το μαχαίρι εξακολουθεί να κόβει. Η γυναίκα αγαπά να παίζει στρέφοντας τον έναν άνδρα ενάντια σε έναν άλλο. Κι αν είναι σε θέση να το κάνει δεν υπάρχει ούτε ένας που να μπορεί να αντισταθεί. Το αρσενικό, παρά το νταηλίκι και την διάθεση εξερεύνησης, είναι ο πιστός της ιστορίας, αυτός που αισθάνεται γενικά την αγάπη. Το θηλυκό έχει αδυναμία στην προδοσία, τα βασανιστήρια και την καταδίκη. Ποτέ μην ζηλεύεις έναν άντρα για την γυναίκα του. Διότι πίσω από όλα κρύβεται μια κόλαση".

Από ένα γράμμα του 1971

Νόρμαν Μέιλερ

"Μια μικρή δόση βιασμού κάνει καλό στην ψυχή του άνδρα".

Από ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια το 1972.

Γκορ Βιντάλ

"Πραγματικά δεν δίνω δεκάρα. Κοίτα, είναι δυνατόν να κάθομαι να κλαίω κάθε φορά που μια νεαρή πόρνη αισθάνεται ότι έχει πέσει θύμα εκμετάλλευσης;".

Στα πλαίσια σχολιασμού του για τις υποθέσεις του Ρομάν Πολάνσκι

Τ.Σ.Ελιοτ

"Υπάρχουν μόνο μισή ντουζίνα ανδρες στο χώρο των γραμμάτων (και καμία γυναίκα) που αξίζει να εκδοθούν".

Γράφοντας στον Εζρα Πάουντ το 1922.

Σολ Μπέλοου

"Οι γυναίκες είναι οι ράγες πάνω στις οποίες τρέχουν οι άνδρες".

Το σχόλιο αναφέρεται στην βιογραφία του Τζέιμς Ατλας.

Β. Σ. Νάιπολ

"Διαβάζοντας ένα γραπτό απόσπασμα ξέρω από την πρώτη ή τη δεύτερη παράγραφο αν το έχει γράψει γυναίκα ή όχι. Νομίζω ότι δεν είμαστε ισάξιοι".

Σε ομιλία του στη Βασιλική Γεωγραφική Ακαδημία της Βρετανίας.

[via]

*****

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ερρίκος Σοφράς μιλά για τα «Σονέτα» του Σαίξπηρ: «Θεωρώ το ποίημα έναν οργανισμό ζωντανό, αιμάτινο»

Βιβλίο / Ο Ερρίκος Σοφράς μιλά για τα «Σονέτα» του Σαίξπηρ: «Θεωρώ το ποίημα έναν οργανισμό ζωντανό, αιμάτινο»

Η νέα, εμπλουτισμένη και αναθεωρημένη έκδοση των «Σονέτων» από τους Αντίποδες, σε μετάφραση Ερρίκου Σοφρά, αναδεικνύει τη διαρκή ανάγκη του ποιητή για ελευθερία και καινοτομία, που φτάνει να καταργεί ακόμα και τις ποιητικές και κοινωνικές συμβάσεις.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Οι 10 συν 2 ξένοι τίτλοι της χρονιάς

Βιβλίο / 12 μεταφρασμένα βιβλία που ξεχώρισαν το 2024

Mια millennial συγραφέας και το μεταφεμινιστικό της μυθιστόρημα, η μεταφορά ενός κλασικού βιβλίου σε graphic novel, αυτοβιογραφίες, η επανασύνδεση της ανθρώπινης και της φυσικής ιστορίας σε 900 σελίδες: αυτοί είναι οι ξένοι τίτλοι που ξεχωρίσαμε τη χρονιά που πέρασε.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Γκάρι Ιντιάνα δεν μένει πια εδώ 

Απώλειες / Γκάρι Ιντιάνα (1950-2024): Ένας queer ήρωας του νεοϋορκέζικου underground

Συγγραφέας, ηθοποιός, πολυτάλαντος καλλιτέχνης, κριτικός τέχνης, ονομαστός και συχνά καυστικός ακόμα και με προσωπικούς του φίλους, o Γκάρι Ιντιάνα πέθανε τον περασμένο μήνα από καρκίνο σε ηλικία 74 ετών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τζούλια Τσιακίρη

Οι Αθηναίοι / Τζούλια Τσιακίρη: «Οι ταβερνιάρηδες είναι ευεργέτες του γένους»

Με διαλείμματα στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, έχει περάσει όλη της τη ζωή στο κέντρο της Αθήνας - το ξέρει σαν την παλάμη της. Έχει συνομιλήσει και συνεργαστεί με την αθηναϊκη ιντελεγκέντσια, είναι άλλωστε κομμάτι της. Εδώ και 60 χρόνια, με τη χειροποίητη, λεπτολόγα δουλειά της στον χώρο του βιβλίου και με τις εκδόσεις «Το Ροδακιό» ήξερε ότι δεν πάει για τα πολλά. Αλλά δεν μετανιώνει για τίποτα απ’ όσα της επιφύλαξε η μοίρα «εις τον ρουν της τρικυμιώδους ζωής της».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«H woke ατζέντα του Μεσοπολέμου», μια έκδοση-ντοκουμέντο

Βιβλίο / Woke ατζέντα είχαμε ήδη από τον Μεσοπόλεμο

Μέσα από τις «12 queer ιστορίες που απασχόλησαν τις αθηναϊκές εφημερίδες πριν από έναν αιώνα», όπως αναφέρει ο υπότιτλος του εν λόγω βιβλίου που έχει τη μορφή ημερολογιακής ατζέντας, αποκαλύπτεται ένας ολόκληρος κόσμος βαμμένος στα χρώματα ενός πρώιμου ουράνιου τόξου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χυδαιότητα, ένα ελάττωμα της νεωτερικότητας

Βιβλίο / Χυδαιότητα, ένα ελάττωμα της εποχής μας

Το δοκίμιο «Νεωτερικότητα και χυδαιότητα» του Γάλλου συγγραφέα Μπερτράν Μπιφόν εξετάζει το φαινόμενο της εξάπλωσης της χυδαιότητας στην εποχή της νεωτερικότητας και διερευνά τη φύση, τα αίτια και το αντίδοτό της.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
«Μαθαίνεις να υπάρχεις μέσα στο γράψιμο και αυτό είναι επικίνδυνο»

Βιβλίο / «Μαθαίνεις να υπάρχεις μέσα στο γράψιμο και αυτό είναι επικίνδυνο»

Μια κουβέντα με τη Δανάη Σιώζιου, μία από τις πιο σημαντικές ποιήτριες της νέας γενιάς, που την έχουν καθορίσει ιστορίες δυσκολιών και φτώχειας και της οποίας το έργο έχει μεταφραστεί σε πάνω από 20 γλώσσες.
M. HULOT