ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑΣ / Λίγη ομορφιά χρειάζεται

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑΣ / Λίγη ομορφιά χρειάζεται Facebook Twitter
0


28.9 Σαββατο

Ξεφυλλίζω το νέο τεύχος του «Lucky Peach». Έχω μια αδικαιολόγητη εμμονή με αυτό το έντυπο. Αδικαιολόγητη για τα δικά μου γούστα. Και φαίνεται πως με αυτό το τεύχος η γοητεία που ασκεί πάνω μου κάπως εξαντλείται. Εξηγούμαι. Είναι ένα εξαιρετικό έντυπο. Υπέροχα, τολμηρά θέματα, περιπετειώδεις συγγραφείς και σεφ που δοκιμάζουν τα πάντα, απίστευτες, σπάνιες εικόνες από τις τέσσερις γωνιές της Γης, πειραματισμοί που δεν τους φαντάζεσαι και εξαιρετικά δοκίμια, που σου πέφτει το σαγόνι. Όμως, δεν νομίζω να υπάρχει έστω και ένας αναγνώστης αυτού του περιοδικού που να το διαβάζει και να θέλει μετά να μαγειρέψει ή να φάει.

Το τεύχος που μόλις κυκλοφόρησε ονομάζεται «The Gender Issue» και είναι χωρισμένο στα δύο. Το μισό γράφτηκε από άντρες και έχει αντρική, ας πούμε, θεματολογία και το άλλο μισό γράφτηκε από γυναίκες. Λοιπόν, στο γυναικείο section υπάρχει ένα πολυσέλιδο θέμα με φωτογραφίες, κομπλέ κ.λπ. για το πώς να μαγειρέψεις το πέος και τα γεννητικά όργανα ενός γουρουνιού. Μετά, έχει γυναίκες που δουλεύουν σε κρεαταγορές της Ασίας, φωτογραφημένες μπροστά από τα σφάγια με τον πιο graphic τρόπο που μπορείς να φανταστείς, έπειτα έχει ένα θέμα με συνταγές από γαλακτοκομικά προϊόντα με τίτλο «Ό,τι σου δίνει το στήθος» κ.λπ. Για να μην το αδικήσω το «Lucky Peach», να πω πως έχει κι άλλα θέματα. Μια απίστευτη συνέντευξη με την Alice Waters και στο αντρικό section άντρες σεφ που μαγειρεύουν με λουλούδια κ.ά. Προφανώς είναι και όλος αυτός ο ρεαλισμός που μας περιβάλλει που με κάνει να μην αντέχω άλλο ρεαλισμό, ειδικά στο θέμα που αγαπώ περισσότερο στον κόσμο. Οπότε, όχι, δεν με νοιάζει καθόλου πώς μυρίζουν τ' αρχίδια του χοίρου πριν τα ψήσουν κάτι γυναίκες εκεί πέρα, ούτε θέλω να δω εικόνες από τις χειρότερες κρεαταγορές του κόσμου για να κατανοήσω τι είναι αληθινό φαγητό. Θέλω την παραμύθα που σου δίνουν τα καλά γαστρονομικά περιοδικά, γιατί αυτή θέλω να αναπαράγω στα πιάτα μου. Και δεν με αφορά καθόλου αυτού του είδους η τόλμη.

Το έχω ξαναγράψει πως δεν εμπιστεύομαι ούτε ελάχιστα όλο αυτό τον σύγχρονο τρόπο προσέγγισης όσον αφορά το φαγητό στα μίντια. Έχω ξεφυλλίσει και διαβάσει πολλά. Αισθητισμός, υπερβολικό στάιλινγκ, καθόλου χρηστικότητα και μίλια μακριά από το αντικείμενο. Ποιο είναι το αντικείμενό σου, άραγε, όταν κάνεις μια πολυτελή φωτογράφιση με θέμα όλα τα παράγωγα που μπορείς να βγάλεις από ένα κοτόπουλο («The Gourmand»); Και γιατί πρέπει να βλέπω φωτογραφίσεις σε στυλ σκανδιναβικό στην Ελλάδα, όταν έξω από το παράθυρό μου ο ήλιος καίει τις πέτρες και οι λαϊκές έχουν ντομάτες και ζαρζαβατικά που ούτε στο όνειρό τους δεν θα δουν ποτέ εκεί πάνω; Θα μου πεις, είναι καλύτερα τα άλλα που τα δείχνουν όλα τέλεια; Ναι, είναι καλύτερα κατά τη γνώμη μου. Πρέπει να σέβεσαι τη μαγειρική σου, να φανατίζεσαι και να θες να είναι όλα τέλεια. Αυτό δεν γίνεται, αν τα περιοδικά που ξεφυλλίζεις έχουν συνταγές step by step για το πώς να μαγειρέψεις πέη χοίρου. Οπότε, αγαπητό «Lucky Peach», θα σε μεταφέρω από τα ράφια των βιβλίων μαγειρικής κάπου αλλού. Στα εναλλακτικά έντυπα, να μην μπερδευόμαστε κιόλας.

 

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑΣ / Λίγη ομορφιά χρειάζεται Facebook Twitter

1.10 Τριτη

Σε άλλα νέα, πέθανε η Marcella Hazan. Θρυλική υπερδιάσημη μαγείρισσα που έμαθε την Αμερική και τον υπόλοιπο κόσμο να μαγειρεύει ιταλικά φαγητά. Υπέροχη! Ανακαλύπτω ξανά τη στιβαρή της γνώση κι ετοιμάζομαι να μαγειρέψω συνταγές από το εξαιρετικό της βιβλίο.

Σάββατο πρωί πήγα στην Ύδρα με το γρήγορο και γύρισα Κυριακή βράδυ. Το πιο όμορφο μέρος στον κόσμο είναι η Ύδρα αυτή την εποχή. Και με πολύ φτηνό φαγητό. Στην ταβέρνα της Χριστίνας το πρώτο βράδυ έφαγα μπαρμπούνια πεντάφρεσκα, «υδραίικα», όπως μου είπε η ίδια όταν ήρθε να πάρει την παραγγελία. Ήταν όντως από τα καλύτερα που έχω δοκιμάσει. Τα ίδια και την άλλη μέρα, σε άλλη μοναδική ταβέρνα, σε ένα ξεχασμένο σημείο σε μια στροφή, πάνω από ένα περιβόλι. Σαρδέλες παντρεμένες με σκόρδο και μαϊντανό και πατάτες τηγανητές και ντοματοσαλάτα. Απλότητα, δυνατές γεύσεις, φρεσκάδα. Και πάμφθηνα, επαναλαμβάνω. Θα ήθελα να κάτσω άλλες δέκα μέρες τώρα που οι παραλίες είναι άδειες και στην Υδρονέτα κάθεσαι με άνεση πρώτο τραπέζι για να δεις το ηλιοβασίλεμα. Όμως, το βράδυ που γύρισα είχε ήδη αρχίσει να πέφτει η θερμοκρασία. Και τώρα που γράφω αυτά, δεν έχει χαράξει ακόμα και βρέχει καταρρακτωδώς.

Καλό μας φθινόπωρο, βγάλτε τις κατσαρόλες από τα ντουλάπια. Σας φιλώ!

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.