Tα κόκκινα αβγά του Πάσχα (μέρος 2ο)

Facebook Twitter
0

Οι κακές πεθερές λένε για τις ανεπρόκοπες νύφες ότι «δεν ξέρουν να βράσουν ούτε ένα αβγό». Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Μεγάλοι σεφ τρέμουν στις παραγγελίες αβγών από απαιτητικούς πελάτες. Τα αβγά αλλάζουν σύσταση μέσα σε δευτερόλεπτα, κάτι που τα κάνει πολύ συναρπαστικά αλλά και πολύ δύσκολα, αν θέλεις να πετύχεις ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Ομελέτα

Προσωπικά στις ομελέτες είμαι πολύ άχρηστη, δε μπορώ να τις πετύχω. Φταίει το τηγάνι; Φταίει η φωτιά; Τα αβγά πάντως δε φταίνε σίγουρα γιατί είμαι αρκετά τυχερή ώστε να έχω τη θεία Νεραντζιά που μας στέλνει από το χωριό για τον ανηψιό μου και μου αρέσουν τόσο που έχει τύχει να του πάρω μερικά, ναι φριχτή θεία! Πρέπει να έχει δίκιο η Julia Child που λέει ότι “it’s all in the wrist” αλλά φαίνεται ότι ο καρπός μου μόνο στα ποτά έχει τη χάρη…

Την πρώτη φορά που είδα το παρακάτω βίντεο έμεινα με το στόμα ανοιχτό: δεν υπάρχει περίπτωση να φτάσω σε τέτοιο αποτέλεσμα, μπορεί η Julia να λέει και να ξαναλέει “don’t be afraid!” αλλά εγώ αυτό φοβάμαι να το κάνω:

 

Αβγά ποσέ

Η μητέρα μου μου είπε κάποτε ότι αβγά ποσέ της έφτιαχνε η γιαγιά της. Φυσικά δεν τα έλεγαν έτσι στον Έβρο τότε, και αν υπολογίσουμε την ηλικία αυτής της γυναίκας πρέπει να γεννήθηκε γύρω στο 1880 και δε μπορώ να φανταστώ να είχε σχέση με τη Γαλλία. Η μέθοδος είναι επίσης αρκετά δύσκολη, γιατί στη διαδικασία το πιο πιθανό είναι να βρεθείτε με ομελέτα μέσα σε βραστό νερό. Λένε ότι το μυστικό της επιτυχίας είναι το φρέσκο αβγό γιατί μόνο έτσι θα σταθεροποιηθεί γρήγορα ώστε να σχηματίσει το επιθυμητό τρυφερό μπαλάκι. Αν βρίσκεστε σε περιπετειώδη κατάσταση, μπορείτε να το δοκιμάσετε:

Και για το τέλος, η συνταγή που θα σας στείλει: σοκολατένιο αβγό στη φριτέζα

Στο μακρινό Yorkshire της Αγγλίας, ο ιδιοκτήτης ενός μαγαζιού fish and chips,  Martyn Bilby,  δημιούργησε κάτι που ακούγεται δύσκολο να πουληθεί αλλά έχει κάνει μεγάλη επιτυχία.

Βουτάει σοκολατένια αβγά (που περιέχουν κρέμα) σε κουρκούτι κι από κει κατευθείαν στη φριτέζα. Το αποτέλεσμα είναι κάτι που ισχυρίζεται ότι έχει 350 θερμίδες (;) κι έχει ενθουσιάσει το κοινό. Από τότε που άκουσα ότι στη Σκωτία πετάνε Mars στην φριτέζα, μπορώ να πιστέψω τα πάντα.

Στις εκκλησίες του Έβρου ο κόσμος τη νύχτα της Ανάστασης συνηθίζει να παίρνει μαζί του και αβγά για να τα τσουγκρίσει την ώρα που χτυπάνε οι καμπάνες (και να τα φάει επιτόπου, περιχαρής μετά τη νηστεία). Η οικογένειά μου έφερε αυτή τη συνήθεια μαζί της στην Αθήνα για να συναντήσει έκπληκτα βλέμματα, επιμένοντας για πολλά χρόνια. Τελικά ο κομφορμισμός νίκησε: βαρεθήκαμε να μας κοιτάνε με γουρλωμένα μάτια. Κάθε χρόνο όμως, οι γονείς μου επαναλαμβάνουν την ιστορία για κάποιον που στο χωριό μαζί με τα αβγά έφερνε και αλατοπίπερο. Κάθε φορά μου φαίνεται το ίδιο αστείο.

Καλό Πάσχα και χρόνια πολλά σε όλους!

 

 

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT