Tα κόκκινα αβγά του Πάσχα (μέρος 2ο)

Facebook Twitter
0

Οι κακές πεθερές λένε για τις ανεπρόκοπες νύφες ότι «δεν ξέρουν να βράσουν ούτε ένα αβγό». Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Μεγάλοι σεφ τρέμουν στις παραγγελίες αβγών από απαιτητικούς πελάτες. Τα αβγά αλλάζουν σύσταση μέσα σε δευτερόλεπτα, κάτι που τα κάνει πολύ συναρπαστικά αλλά και πολύ δύσκολα, αν θέλεις να πετύχεις ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Ομελέτα

Προσωπικά στις ομελέτες είμαι πολύ άχρηστη, δε μπορώ να τις πετύχω. Φταίει το τηγάνι; Φταίει η φωτιά; Τα αβγά πάντως δε φταίνε σίγουρα γιατί είμαι αρκετά τυχερή ώστε να έχω τη θεία Νεραντζιά που μας στέλνει από το χωριό για τον ανηψιό μου και μου αρέσουν τόσο που έχει τύχει να του πάρω μερικά, ναι φριχτή θεία! Πρέπει να έχει δίκιο η Julia Child που λέει ότι “it’s all in the wrist” αλλά φαίνεται ότι ο καρπός μου μόνο στα ποτά έχει τη χάρη…

Την πρώτη φορά που είδα το παρακάτω βίντεο έμεινα με το στόμα ανοιχτό: δεν υπάρχει περίπτωση να φτάσω σε τέτοιο αποτέλεσμα, μπορεί η Julia να λέει και να ξαναλέει “don’t be afraid!” αλλά εγώ αυτό φοβάμαι να το κάνω:

 

Αβγά ποσέ

Η μητέρα μου μου είπε κάποτε ότι αβγά ποσέ της έφτιαχνε η γιαγιά της. Φυσικά δεν τα έλεγαν έτσι στον Έβρο τότε, και αν υπολογίσουμε την ηλικία αυτής της γυναίκας πρέπει να γεννήθηκε γύρω στο 1880 και δε μπορώ να φανταστώ να είχε σχέση με τη Γαλλία. Η μέθοδος είναι επίσης αρκετά δύσκολη, γιατί στη διαδικασία το πιο πιθανό είναι να βρεθείτε με ομελέτα μέσα σε βραστό νερό. Λένε ότι το μυστικό της επιτυχίας είναι το φρέσκο αβγό γιατί μόνο έτσι θα σταθεροποιηθεί γρήγορα ώστε να σχηματίσει το επιθυμητό τρυφερό μπαλάκι. Αν βρίσκεστε σε περιπετειώδη κατάσταση, μπορείτε να το δοκιμάσετε:

Και για το τέλος, η συνταγή που θα σας στείλει: σοκολατένιο αβγό στη φριτέζα

Στο μακρινό Yorkshire της Αγγλίας, ο ιδιοκτήτης ενός μαγαζιού fish and chips,  Martyn Bilby,  δημιούργησε κάτι που ακούγεται δύσκολο να πουληθεί αλλά έχει κάνει μεγάλη επιτυχία.

Βουτάει σοκολατένια αβγά (που περιέχουν κρέμα) σε κουρκούτι κι από κει κατευθείαν στη φριτέζα. Το αποτέλεσμα είναι κάτι που ισχυρίζεται ότι έχει 350 θερμίδες (;) κι έχει ενθουσιάσει το κοινό. Από τότε που άκουσα ότι στη Σκωτία πετάνε Mars στην φριτέζα, μπορώ να πιστέψω τα πάντα.

Στις εκκλησίες του Έβρου ο κόσμος τη νύχτα της Ανάστασης συνηθίζει να παίρνει μαζί του και αβγά για να τα τσουγκρίσει την ώρα που χτυπάνε οι καμπάνες (και να τα φάει επιτόπου, περιχαρής μετά τη νηστεία). Η οικογένειά μου έφερε αυτή τη συνήθεια μαζί της στην Αθήνα για να συναντήσει έκπληκτα βλέμματα, επιμένοντας για πολλά χρόνια. Τελικά ο κομφορμισμός νίκησε: βαρεθήκαμε να μας κοιτάνε με γουρλωμένα μάτια. Κάθε χρόνο όμως, οι γονείς μου επαναλαμβάνουν την ιστορία για κάποιον που στο χωριό μαζί με τα αβγά έφερνε και αλατοπίπερο. Κάθε φορά μου φαίνεται το ίδιο αστείο.

Καλό Πάσχα και χρόνια πολλά σε όλους!

 

 

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ