Ελλάδα, 1903: Άγγλοι σνομπ σχολιάζουν

Facebook Twitter
0

Ο Nathaniel Newnham-Davis έγραψε κι άλλα βιβλία-ταξιδιωτικούς οδηγούς για την Αγγλία και για άλλες χώρες ενώ παράλληλα έκανε καριέρα στο ναυτικό και ως δημοσιογράφος. Για τον Bastard δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες, εκτός του ότι το όνομα Bastard συνδέθηκε με σκάνδαλο όταν έκανε αίτηση διαζυγίου, ενώ ταυτόχρονα έκανε αίτηση μία άλλη γυναίκα, η οποία ισχυριζόταν ότι ο άντρας της διατηρούσε χρόνια εξωσυζυγικές σχέσεις με την κυρία Bastard.

Τα ταξίδια του απολύτως ενδιαφέροντος βιβλίου περιλαμβάνουν πολλές χώρες της Ευρώπης. Ξεκινώντας από τη Γαλλία, αναφέρονται όλα τα μεγάλα εστιατόρια του Παρισιού και μετά τα σημαντικότερα (κατά τους συγγραφείς) στη Γερμανία, στη Δανία, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία, Ελβετία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ουγγαρία, Τουρκία και το ταξίδι καταλήγει στην Ελλάδα.

Η αγγλική υπεροψία ξεχειλίζει από κάθε σελίδα του βιβλίου, κάτι που το κάνει ακόμα πιο απολαυστικό. Οι συγγραφείς φαίνονται να παραδέχονται μόνο τους Γάλλους, και ειδικότερα τους σεφ της πρωτεύουσας. Όλες οι υπόλοιπες χώρες περιγράφονται ως φρικτές επαρχίες με μερικές χαριτωμένες βουκολικές αρετές. Όμως πρόκειται για μία ματιά σε μία Ευρώπη που έτσι κι αλλιώς είναι δύσκολο να φανταστείς μέσα από τα βιβλία της ιστορίας. Το φαγητό λέει περισσότερα από όλες τις στατιστικές του κόσμου. Σας παρουσιάζω τα σχόλια για την Ελλάδα:

"Κανείς δε ζει καλύτερα από έναν εκπατρισμένο Έλληνα, ο οποίος όταν βρίσκεται στην Ελλάδα συνοδεύεται από έναν μάγειρα που μπορεί να καταφέρει πολλά με λίγα υλικά. Οι Έλληνες μάγειρες μπορούν να ψήσουν ένα περιστέρι στη σούβλα υποφερτά και οι τρόποι με τους οποίους μπορούν να φτιάξουν τα ορτύκια, από το να το βάλουν στο φούρνο τυλιγμένα σε φύλλα δάφνης μέχρι να τα ψήσουν μυστηριωδώς, είναι αμέτρητοι. Στην ελληνική κουζίνα υπάρχουν αμέτρητα πιλάφια, κυρίως με αρνί, και είναι σίγουρο ότι η μαγειρική à la Grec σημαίνει κάτι αλμυρό, με αρκετή ποσότητα λαδιού, με υποψία κρεμμυδιού, με γεύση μαϊντανού και πολύ ρύζι.

Τα πιο χαρακτηριστικά φαγητά είναι τα εξής: το κοκορέτσι- εντόσθια και συκώτι αρνιού, τυλιγμένα σε σούβλα. Πλιγούρι, σιτάρι αλεσμένο χοντρά, μαγειρεμένο σε ζωμό με συνοδεία κασεριού. Αβγοκαλάμαρα, ένα μίγμα από αλεύρι και κρόκο αβγού, τηγανιτό σε βούτυρο που περιχύνεται με μέλι.

Τα ελληνικά φαγητά, όπως και τα τούρκικα, πρέπει να μαγειρεύονται πολύ αργά σε φωτιά από κάρβουνα. Η χρήση υπερβολικά πολύ λαδιού είναι η αμαρτία του αδιάφορου έλληνα μάγειρα. Υπάρχουν πολλές συνταγές με μελιτζάνες, με πιο συνηθισμένη γεμιστές με φτηνό κρέας, ψιλοκομμένο.

Το φαγητό του χωρικού είναι τα δημητριακά, το ρύζι, το κατσικίσιο κρέας όταν μπορεί να το βρει, τα κοκκαλιάρικα πουλερικά που θεωρούνται μεγάλες λιχουδιές, το γάλα και τυρί με έντονη γεύση. Λίγα σταφύλια και μία φέτα ξινό ψωμί αποτελούν φαγοπότι.

Τα ελληνικά κρασιά δεν είναι εντελώς ανούσια αλλά είναι πολύ ελαφριά. Συνήθως εξάγονται στη Βιέννη αλλά ενισχύονται πρώτα για να αντέξουν στο ταξίδι και ενισχύονται πάλι όταν φτάσουν, οπότε τα αρχικά τους χαρακτηριστικά έχουν χαθεί ολοκληρωτικά.

ΑΘΗΝΑ

Ο καλός μου συνεργάτης Α.Β. έκανε κρουαζιέρα στα ελληνικά νερά την προηγούμενη Άνοιξη έχοντας στόχο να ερευνήσει τα ελληνικά εστιατόρια. Μου έγραψε όταν έφτασε στην Αθήνα και το ρεπορτάζ του ήταν σύντομο και εύστοχο: «Έξω από τα ξενοδοχεία υπάρχει μόνο ένα καφέ, το «Σόλων», που στην ουσία είναι σημείο ραντεβού για πολιτικές συζητήσεις. Τα θέλγητρα είναι λιγοστά.»

Ένας ιδιαίτερα σοβαρός λογοτέχνης ταξίδεψε εκτενώς στην Ελλάδα κι επειδή εγώ είχα να πάω δέκα χρόνια, του ζήτησα επιπλέον πληροφορίες. Το επίθετο «κτηνώδες» συνόδεψε όλες τις περιγραφές ελληνικών εστιατορίων και συμπλήρωσε ότι αυτό που λείπει επειγόντως από την Αθήνα είναι ένα αμερικανικό μπαρ που να πουλάει δροσερά ποτά μέσα στον Παρθενώνα."

Oι εκπληκτικές φωτογραφίες της παλιάς Αθήνας εκείνης της εποχής προέρχονται από το facebook group Old photos from Athens, Attiki

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT
Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ