Το πιο επιθυμητό επάγγελμα

Facebook Twitter
0


Πριν από ένα μήνα μίλησα με τον David Habba από τη Νιγηρία, ο οποίος εξήγησε έναν από τους λόγους που το φαγητό μειώνεται (γι'αυτές τις χώρες) και γιατί αυξάνεται η τιμή του (για μας). Το θέμα φυσικά είναι τεράστιο, αλλά υπάρχει κάτι τρομαχτικά κοινό στις χώρες που έχουν το κλίμα για παραγωγή τροφής, όπως και η Ελλάδα: το επάγγελμα του αγρότη δεν αποδίδει οικονομικά, οι νέοι δε θέλουν με τίποτα να το ακολουθήσουν, οι χώρες εισάγουν προίόντα χάνοντας λεφτά κι έτσι οι τιμές εξαρτώνται από διεθνείς συσχετισμούς, πέρα από τον έλεγχο της κάθε χώρας. Μιλώντας με την Awa από την Γκάμπια η κοινή μας μοίρα φάνηκε μέσα από τις απαντήσεις της:



Γεια σου Awa! Πώς είναι εκεί ο καιρός;

Αχ, πάρα πολύ ζέστη…

Πώς λέγεται το μέρος που μένεις;

Bundung. Είναι κοντά στο νερό. Πώς τα πάει η Ελλάδα τώρα με την κρίση;

Δεν είναι καλά τα πράγματα. Ο κόσμος είναι θυμωμένος, αγχωμένος και απογοητευμένος. Δεν φαντάστηκα ότι θα ξέρεις για τα ελληνικά θέματα! Αλήθεια, πώς το ξέρεις;

Παρακολουθώ φανατικά το BBC και τα διεθνή νέα όλη την ώρα.

Λες ότι ο κόσμος στην Γκάμπια ξέρει για την κατάσταση της Ελλάδας;

Ναι, φυσικά. Στο μάθημα ιστορίας όλοι έχουμε μάθει ότι ο πολιτισμός ξεκίνησε στην Ελλάδα, είναι σημαντική χώρα.

Είναι δύσκολες ώρες, αλλά ΕΓΩ ήθελα να κάνω τις ερωτήσεις! Ένα τμήμα της Αφρικής αντιμετωπίζει μεγάλη έλλειψη φαγητού. Πώς είναι τα πράγματα στην Γκάμπια;

Στην οικογένειά μου αγοράζουμε το φαγητό. Η γιαγιά μου ήταν αγρότισσα μικρής κλίμακας για τις καθημερινές ανάγκες αλλά πέθανε πριν από δύο χρόνια. Τώρα το προμηθευόμαστε από τοπικές αγορές οι οποίες πουλάνε προϊόντα που έχουν καλλιεργηθεί από γυναίκες.

Παράγουν αρκετά ώστε να θρέψουν την οικογένειά τους και να πουλήσουν ό,τι περισσεύει;

Όχι. Συνήθως το φαγητό δεν φτάνει για τις οικογένειές τους αλλά το πουλάνε για να καλύψουν άλλες ανάγκες των παιδιών, όπως την εκπαίδευση. Το φαγητό δεν φτάνει για τα παιδιά. Το ποσοστό φτώχιας είναι πολύ ψηλό και τα περισσότερα υποσιτίζονται.

Είναι ακριβό το φαγητό;

Ναι! Είναι ακριβό γιατί η διατροφή μας αποτελείται κυρίως από ρύζι το οποίο εισάγουμε από την Ταϊλάνδη και από την Ιαπωνία.

Θα μπορούσε να φυτρώσει ρύζι στην Γκάμπια;

Ναι αλλά οι αγρότες δεν έχουν την κατάλληλη υποστήριξη, ειδικά οι γυναίκες, οπότε αυτές κάνουν προσπάθεια σε μικρή κλίμακα γιατί απαιτεί λιγότερη ενέργεια.

Νιώθεις ανασφάλεια σχετικά με το φαγητό;

Ναι, οι τιμές ανεβαίνουν συνεχώς, ειδικά στο ρύζι, η κυβέρνηση εισάγει όλο και λιγότερο και θα αυξηθούν κι άλλο. Η παραγωγή της χώρας δεν είναι αρκετή για να θρέψει όλους. Είμαστε πολύ μικρή χώρα, μόλις 1.5 εκατομμύριο αλλά αντιμετωπίζουμε πρόβλημα, αν και όχι όσο άλλες χώρες της Αφρικής.

Ποιος μαγειρεύει στην οικογένειά σου;

Ζω σε μία εκτεταμένη οικογένεια και όλα τα κορίτσια μαγειρεύουν. Η καθεμία είναι υπεύθυνη για τα ψώνια και το φαγητό μία μέρα της εβδομάδας. Όλα τα κορίτσια στην Αφρική ανατρέφονται έτσι. Εγώ ζω σε μία οικογένεια 16 ατόμων.

Τις μέρες που είσαι υπεύθυνη για το φαγητό, έχεις χρόνο για τις συνηθισμένες σου δουλειές;

Όχι γιατί ξυπνάω στις 7, κάνω δουλειές στο σπίτι και μετά τρέχω στην αγορά για τα ψώνια. Την ημέρα που είναι η σειρά μου να μαγειρέψω δεν έχω άλλη υποχρέωση.

Ποιο είναι το πιο εύκολο φαγητό;

Το “Benechin”, ένα πιάτο με ρύζι, επειδή χρειάζεται μόνο ένα σκεύος για να γίνει.

Και το πιο δύσκολο;

“Supa”, ένα φαγητό με μπάμιες.

Γιατί είναι δύσκολο;

Γιατί παίρνει πολύ χρόνο. Χρειάζονται μπάμιες, καπνιστό ψάρι, γατόψαρο, φοινικέλαιο, «πικρή» ντομάτα, πιπεριές κι άλλα.

Μαγειρεύεις άλλο φαγητό για το βράδι;

Όχι, τρώμε πάλι το μεσημεριανό. Το πρωί οι ενήλικες κανονίζουν μόνοι τους το φαγητό τους, μόνο τα παιδιά το βρίσκουν έτοιμο.

Οι αγρότες χαίρουν εκτίμησης στη Γκάμπια;

Δεν είναι επικερδές επάγγελμα και οι περισσότεροι νέοι δε θέλουν να συμμετέχουν. Μόνο οι φτωχοί το κάνουν.

Ποιο είναι το πιο επιθυμητό επάγγελμα;

Το να φοράς ένα κουστούμι και να δουλεύεις στο δροσερό αέρα ενός γραφείου.


Η Awa είναι η μία στυλάτη γκαμπιανή που είναι σε θέση να διατηρεί το στυλ της και στις πιο ακραίες θερμοκρασίες. Είναι μέλος της Activista, της ομάδας νέων της ActionAid, είναι 21 χρονών και γράφει στο Bloggerswarm της ActionAid. Oνειρεύεται έναν καλύτερο κόσμο.


Εδώ μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τα 1,7 δισεκατομμύρια ανθρώπων που κινδυνεύουν εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών, της καταστροφής των φυσικών πόρων και των ολοένα αυξανόμενων τιμών των τροφίμων. 

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.