Άσε το όπλο. Πάρε τα cannoli.

Facebook Twitter
0

Η δυτική ακτή της Αμερικής δεν έχει τόσους Ιταλούς όσο η ανατολική, αλλά οι Αμερικανοί, όπως όλος ο υπόλοιπος κόσμος, λατρεύουν το ιταλικό φαγητό ή, έστω, την αμερικανοποιημένη εκδοχή του. Οι μετανάστες Ιταλοί έφεραν και τα φαγητά τους και μετατρέποντάς τα σύμφωνα με τα υλικά που βρήκαν στη νέα χώρα, δημιούργησαν ένα υβρίδιο με αφετηρία το Νιου Τζέρσεϊ, το οποίο εξαπλώθηκε παντού.

Κι όμως, πιστεύω ότι εδώ δοκίμασα το πρώτο μου αληθινό cannolo. Χθες πήγαμε σε ένα μικρό ιταλικό με μάλλον ιταλό ιδιοκτήτη (τουλάχιστον μιλούσε ιταλικά) και στην είσοδο είχε ένα τραπεζάκι με τα επιδόρπια, μεταξύ άλλων cannoli έτοιμα για γέμισμα.  Όση ώρα έτρωγα τα ραβιόλια από σπανάκι, γεμιστά με μανιτάρια, σκεφτόμουν πως άραγε να είναι το cannolo.

Ο λόγος που ήθελα τόσο να το δοκιμάσω είναι κινηματογραφικός: στο μοναδικό Νονό του Κόππολα το φαγητό εμφανίζεται με διάφορες μορφές. Σε  μία  από αυτές ο Paulie Gotto πάει γυρεύοντας και τρώει το κεφάλι του: δολοφονείται μέσα στο αυτοκίνητό του από το συνεργό του Clemenza. Ο Clemenza είναι ένας από τους πιο παλιούς φίλους του Don Corleone, απολύτως πιστός και πολύ παλιά καραβάνα. Το πόσο παλιά είναι φαίνεται από την επόμενη σκηνή:

Το καλύτερο είναι ότι η ατάκα “Leave the gun. Take the cannoli” δεν υπήρχε στο αρχικό σενάριο, αλλά ήταν στιγμιαία έμπνευση του ηθοποιού, η οποία έκανε τη σκηνή ακόμη πιο δυνατή. Μετά το θάνατο, η πραγματικότητα ενός δολοφόνου εξ’ επαγγέλματος: η ζωή συνεχίζεται, δεν υπάρχει λόγος να χάσουμε και τα γλυκά.

Τo cannolo είναι ένα γλύκισμα που ξεκίνησε από την Σικελία όταν οι Άραβες έφεραν τη ζάχαρη, ενώ ως τότε η γλυκαντική ουσία ήταν το μέλι. Αποτελείται από έναν κύλινδρο από ζύμη που έχει τηγανιστεί σε λάδι ώστε να σκληρύνει και να διατηρεί το σχήμα του, ο οποίος την τελευταία στιγμή πριν το σερβίρισμα γεμίζεται με ρικότα ανακατεμένη με ψιλοκομμένα ζαχαρωμένα εσπεριδοειδή, λίγη κανέλα, βανίλια, κρασί Μαρσάλα, μερικές φορές και με μασκαρπόνε, ακόμα και με σοκολάτα. Είναι δύσκολο και χρονοβόρο γλυκό και δεν το βρίσκεις εύκολα. Παλιά το έφτιαχναν στην αρχή της άνοιξης, την εποχή του καρναβαλιού, και συμβόλιζε τη γονιμότητα (τότε ήταν και πιο παχιά η ρικότα) αλλά τώρα τρώγεται όλο το χρόνο.

Ο Κόππολα είπε ότι «αν δεν αρέσει σε κάποιον η ταινία, τουλάχιστον μπορεί να μάθει να κάνει σάλτσα για σπαγγέτι». Αυτό σημαίνει ότι το φαγητό ήταν σημαντικό για τον σκηνοθέτη. Σε μια απολύτως συγκλονιστική σκηνή ο Clemenza μαθαίνει στο νεαρό Mikey πώς να φτιάχνει σωστή σάλτσα ντομάτα. Η σκηνή υπάρχει στο βιβλίο, αλλά χωρίς τη συνταγή. Η συνταγή είναι του ίδιου του Κόππολα. Είναι ένα μικρό αριστούργημα: ο κατ’ εξακολούθηση δολοφόνος με γυρισμένα τα μανίκια μαγειρεύει το φαγητό της πατρίδας, το οποίο έμαθε όταν ήταν ακόμα αθώος. Είναι σα να βλέπουμε τον τελευταίο συνδετικό κρίκο του εγκληματία με την ανθρώπινή του διάσταση.

« Ε, έλα εδώ μικρέ, μάθε κάτι. Ποτέ δεν ξέρεις, μπορεί κάποτε να χρειαστεί να μαγειρέψεις για 20 άντρες. Βλέπεις, ξεκινάς με λίγο λάδι. Μετά τηγανίζεις λίγο σκόρδο. Μετά πετάς μέσα μερικές ντομάτες, πελτέ, το βράζεις- προσέχεις να μην κολλήσει. Βάζεις μέσα όλα τα λουκάνικα και τα κεφτεδάκια, εντάξει; Και λίγο κρασί. Και λίγη ζάχαρη, αυτό είναι το κόλπο μου.»



Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Γεύση / Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Μπορεί ένα εστιατόριο να είναι μια ιστορία πάθους, ταλέντου, απανωτών δυσκολιών και επιμονής; Φυσικά και μπορεί. Ο restaurateur Κώστας Πισιώτης αφηγείται την πορεία του μικρού εστιατορίου του Συντάγματος, λίγο πριν αυτό ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ