Φεβρουάριος

Facebook Twitter
0

Δεν χρειάζεται φαντάζομαι να σας εξηγήσω γιατί είναι σημαντικό να ψωνίζετε εποχικά προϊόντα, αλλά θα το κάνω: επειδή στην εποχή τους είναι πιο νόστιμα, πιο υγιεινά και κάνετε καλό στον πλανήτη. Ειδικότερα, αν προτιμάτε ελληνικά και ακόμα καλύτερα, τοπικά (αν μένετε στην Αθήνα το πράγμα περιπλέκεται, οπότε παραμείνετε στα ελληνικά), ενισχύετε τον τόπο σας, άρα και τον ίδιο σας τον εαυτό.

Με λίγα λόγια, δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να μην μαγειρεύετε εποχικά, εκτός αν είσαστε έγκυος και σας μύρισε. Τα περισσότερα λαχανικά μπορούμε να τα βρούμε όλο τον χρόνο αλλά μην βγαίνετε για ψώνια σα ρομπότ, πηγαίνοντας αυτόματα στις ντομάτες και στα αγγούρια για να φτιάξετε χωριάτικη, και μην αγοράζετε φρούτα που σίγουρα έρχονται από μακριά, κι ας είναι στην εποχή τους (στη χώρα τους). Ελπίζω να σας δώσω λίγη έμπνευση. O Φεβρουάριος ζητάει σούπες με βολβούς και χειμωνιάτικα λαχανικά, φαγητά κατσαρόλας που αχνίζουν για ώρες, γεύσεις που καθησυχάζουν. Ο γενικός κατάλογος που ισχύει λίγο πολύ για το χειμώνα είναι ο εξής:

Φρούτα: πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, γκρέιπ φρούτ, ξινόμηλα, αχλάδια

Λαχανικά: Αγκινάρα, καρότο, αντίδια, κουνουπίδια, λάχανα, μαρούλια, μπρόκολο, παντζάρι, πράσα, ραδίκια, σέλινο, σέσκουλο, σπανάκι, ραπανάκια, άνηθος, μαϊντανός, φινόκιο

Ειδικά όμως για τον Φεβρουάριο, οι κορυφαίες επιλογές είναι:

  • Κουνουπίδι
  • Πράσο
  • Λάχανο
  • Μύδια
  • Λαβράκι (ο μήνας για το λαβράκι είναι ο Ιανουάριος, αλλά προλαβαίνετε)
  • Σαγκουίνι

Ξέρω ότι δεν σας αρέσει το κουνουπίδι, οπότε θα σας δώσω μια συνταγή για να σας πείσω. Η συνταγή είναι από το BBC Food, ελαφρώς παραλλαγμένη από μένα.

Κουνουπίδι με κάρι

  • 1 κουτάλι σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μικρό κρεμμύδι σε φέτες
  • 1 κουταλάκι κάρι
  • 1 κουταλάκι μπούκοβο
  • 1 κουταλάκι κύμινο
  • ½ κουνουπίδι κομμένο σε κομμάτια
  • 7 μικρές πατάτες, κομμένες σε κομμάτια, βρασμένες και στραγγισμένες
  • 80 ml γάλα (μισό φλιτζάνι)
  • Λίγο πράσο ψιλοκομμένο, για το τέλος
  • Αλάτι, πιπέρι

Σοτάρετε το κρεμμύδι στο λάδι μέχρι να μαλακώσει πολύ, σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Προσθέστε την σκόνη κάρι, το μπούκοβο, το κύμινο και σοτάρετε για πολύ λίγο, μέχρι να μυρίζουν ωραία (όχι πάνω από 1 λεπτό). Προσθέστε το κουνουπίδι, ανακατέψτε καλά για να καλυφθεί από τα μπαχαρικά και μετά προσθέστε αρκετό ζεστό νερό ώστε να το καλύψει. Όταν αρχίσει να βράζει, χαμηλώστε τη φωτιά όσο πιο πολύ γίνεται και περιμένετε μέχρι να γίνει, ανάλογα με το μέγεθος και τη θερμοκρασία θα είναι 10-15 λεπτά, αλλά και ανάλογα με τα γούστα σας.

Προσθέστε τις πατάτες, το γάλα, αλάτι και πιπέρι και ανακατέψτε να ενωθούν όλα καλά, στο τέλος προσθέστε το ψιλοκομμένο πράσο.

Σερβίρετε σε μπολ. Του πάει τρομερά η τριμμένη γραβιέρα, κατά τη γνώμη μου. Αν ξέρετε κι ένα λευκό κρασί που ταιριάζει με τη γραβιέρα, θα είναι φοβερός ο συνδυασμός. Πείτε μας στα σχόλια!

Ευχαριστώ την apologiasuavita για την έμπνευση!

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ