Φεβρουάριος

Facebook Twitter
0

Δεν χρειάζεται φαντάζομαι να σας εξηγήσω γιατί είναι σημαντικό να ψωνίζετε εποχικά προϊόντα, αλλά θα το κάνω: επειδή στην εποχή τους είναι πιο νόστιμα, πιο υγιεινά και κάνετε καλό στον πλανήτη. Ειδικότερα, αν προτιμάτε ελληνικά και ακόμα καλύτερα, τοπικά (αν μένετε στην Αθήνα το πράγμα περιπλέκεται, οπότε παραμείνετε στα ελληνικά), ενισχύετε τον τόπο σας, άρα και τον ίδιο σας τον εαυτό.

Με λίγα λόγια, δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να μην μαγειρεύετε εποχικά, εκτός αν είσαστε έγκυος και σας μύρισε. Τα περισσότερα λαχανικά μπορούμε να τα βρούμε όλο τον χρόνο αλλά μην βγαίνετε για ψώνια σα ρομπότ, πηγαίνοντας αυτόματα στις ντομάτες και στα αγγούρια για να φτιάξετε χωριάτικη, και μην αγοράζετε φρούτα που σίγουρα έρχονται από μακριά, κι ας είναι στην εποχή τους (στη χώρα τους). Ελπίζω να σας δώσω λίγη έμπνευση. O Φεβρουάριος ζητάει σούπες με βολβούς και χειμωνιάτικα λαχανικά, φαγητά κατσαρόλας που αχνίζουν για ώρες, γεύσεις που καθησυχάζουν. Ο γενικός κατάλογος που ισχύει λίγο πολύ για το χειμώνα είναι ο εξής:

Φρούτα: πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, γκρέιπ φρούτ, ξινόμηλα, αχλάδια

Λαχανικά: Αγκινάρα, καρότο, αντίδια, κουνουπίδια, λάχανα, μαρούλια, μπρόκολο, παντζάρι, πράσα, ραδίκια, σέλινο, σέσκουλο, σπανάκι, ραπανάκια, άνηθος, μαϊντανός, φινόκιο

Ειδικά όμως για τον Φεβρουάριο, οι κορυφαίες επιλογές είναι:

  • Κουνουπίδι
  • Πράσο
  • Λάχανο
  • Μύδια
  • Λαβράκι (ο μήνας για το λαβράκι είναι ο Ιανουάριος, αλλά προλαβαίνετε)
  • Σαγκουίνι

Ξέρω ότι δεν σας αρέσει το κουνουπίδι, οπότε θα σας δώσω μια συνταγή για να σας πείσω. Η συνταγή είναι από το BBC Food, ελαφρώς παραλλαγμένη από μένα.

Κουνουπίδι με κάρι

  • 1 κουτάλι σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μικρό κρεμμύδι σε φέτες
  • 1 κουταλάκι κάρι
  • 1 κουταλάκι μπούκοβο
  • 1 κουταλάκι κύμινο
  • ½ κουνουπίδι κομμένο σε κομμάτια
  • 7 μικρές πατάτες, κομμένες σε κομμάτια, βρασμένες και στραγγισμένες
  • 80 ml γάλα (μισό φλιτζάνι)
  • Λίγο πράσο ψιλοκομμένο, για το τέλος
  • Αλάτι, πιπέρι

Σοτάρετε το κρεμμύδι στο λάδι μέχρι να μαλακώσει πολύ, σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Προσθέστε την σκόνη κάρι, το μπούκοβο, το κύμινο και σοτάρετε για πολύ λίγο, μέχρι να μυρίζουν ωραία (όχι πάνω από 1 λεπτό). Προσθέστε το κουνουπίδι, ανακατέψτε καλά για να καλυφθεί από τα μπαχαρικά και μετά προσθέστε αρκετό ζεστό νερό ώστε να το καλύψει. Όταν αρχίσει να βράζει, χαμηλώστε τη φωτιά όσο πιο πολύ γίνεται και περιμένετε μέχρι να γίνει, ανάλογα με το μέγεθος και τη θερμοκρασία θα είναι 10-15 λεπτά, αλλά και ανάλογα με τα γούστα σας.

Προσθέστε τις πατάτες, το γάλα, αλάτι και πιπέρι και ανακατέψτε να ενωθούν όλα καλά, στο τέλος προσθέστε το ψιλοκομμένο πράσο.

Σερβίρετε σε μπολ. Του πάει τρομερά η τριμμένη γραβιέρα, κατά τη γνώμη μου. Αν ξέρετε κι ένα λευκό κρασί που ταιριάζει με τη γραβιέρα, θα είναι φοβερός ο συνδυασμός. Πείτε μας στα σχόλια!

Ευχαριστώ την apologiasuavita για την έμπνευση!

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ