Φεβρουάριος

Facebook Twitter
0

Δεν χρειάζεται φαντάζομαι να σας εξηγήσω γιατί είναι σημαντικό να ψωνίζετε εποχικά προϊόντα, αλλά θα το κάνω: επειδή στην εποχή τους είναι πιο νόστιμα, πιο υγιεινά και κάνετε καλό στον πλανήτη. Ειδικότερα, αν προτιμάτε ελληνικά και ακόμα καλύτερα, τοπικά (αν μένετε στην Αθήνα το πράγμα περιπλέκεται, οπότε παραμείνετε στα ελληνικά), ενισχύετε τον τόπο σας, άρα και τον ίδιο σας τον εαυτό.

Με λίγα λόγια, δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να μην μαγειρεύετε εποχικά, εκτός αν είσαστε έγκυος και σας μύρισε. Τα περισσότερα λαχανικά μπορούμε να τα βρούμε όλο τον χρόνο αλλά μην βγαίνετε για ψώνια σα ρομπότ, πηγαίνοντας αυτόματα στις ντομάτες και στα αγγούρια για να φτιάξετε χωριάτικη, και μην αγοράζετε φρούτα που σίγουρα έρχονται από μακριά, κι ας είναι στην εποχή τους (στη χώρα τους). Ελπίζω να σας δώσω λίγη έμπνευση. O Φεβρουάριος ζητάει σούπες με βολβούς και χειμωνιάτικα λαχανικά, φαγητά κατσαρόλας που αχνίζουν για ώρες, γεύσεις που καθησυχάζουν. Ο γενικός κατάλογος που ισχύει λίγο πολύ για το χειμώνα είναι ο εξής:

Φρούτα: πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, γκρέιπ φρούτ, ξινόμηλα, αχλάδια

Λαχανικά: Αγκινάρα, καρότο, αντίδια, κουνουπίδια, λάχανα, μαρούλια, μπρόκολο, παντζάρι, πράσα, ραδίκια, σέλινο, σέσκουλο, σπανάκι, ραπανάκια, άνηθος, μαϊντανός, φινόκιο

Ειδικά όμως για τον Φεβρουάριο, οι κορυφαίες επιλογές είναι:

  • Κουνουπίδι
  • Πράσο
  • Λάχανο
  • Μύδια
  • Λαβράκι (ο μήνας για το λαβράκι είναι ο Ιανουάριος, αλλά προλαβαίνετε)
  • Σαγκουίνι

Ξέρω ότι δεν σας αρέσει το κουνουπίδι, οπότε θα σας δώσω μια συνταγή για να σας πείσω. Η συνταγή είναι από το BBC Food, ελαφρώς παραλλαγμένη από μένα.

Κουνουπίδι με κάρι

  • 1 κουτάλι σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μικρό κρεμμύδι σε φέτες
  • 1 κουταλάκι κάρι
  • 1 κουταλάκι μπούκοβο
  • 1 κουταλάκι κύμινο
  • ½ κουνουπίδι κομμένο σε κομμάτια
  • 7 μικρές πατάτες, κομμένες σε κομμάτια, βρασμένες και στραγγισμένες
  • 80 ml γάλα (μισό φλιτζάνι)
  • Λίγο πράσο ψιλοκομμένο, για το τέλος
  • Αλάτι, πιπέρι

Σοτάρετε το κρεμμύδι στο λάδι μέχρι να μαλακώσει πολύ, σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Προσθέστε την σκόνη κάρι, το μπούκοβο, το κύμινο και σοτάρετε για πολύ λίγο, μέχρι να μυρίζουν ωραία (όχι πάνω από 1 λεπτό). Προσθέστε το κουνουπίδι, ανακατέψτε καλά για να καλυφθεί από τα μπαχαρικά και μετά προσθέστε αρκετό ζεστό νερό ώστε να το καλύψει. Όταν αρχίσει να βράζει, χαμηλώστε τη φωτιά όσο πιο πολύ γίνεται και περιμένετε μέχρι να γίνει, ανάλογα με το μέγεθος και τη θερμοκρασία θα είναι 10-15 λεπτά, αλλά και ανάλογα με τα γούστα σας.

Προσθέστε τις πατάτες, το γάλα, αλάτι και πιπέρι και ανακατέψτε να ενωθούν όλα καλά, στο τέλος προσθέστε το ψιλοκομμένο πράσο.

Σερβίρετε σε μπολ. Του πάει τρομερά η τριμμένη γραβιέρα, κατά τη γνώμη μου. Αν ξέρετε κι ένα λευκό κρασί που ταιριάζει με τη γραβιέρα, θα είναι φοβερός ο συνδυασμός. Πείτε μας στα σχόλια!

Ευχαριστώ την apologiasuavita για την έμπνευση!

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT
Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ