Εναλλακτικό ποπ!

Facebook Twitter
0

Ένα σνακ 6000 χρόνων

αρχαίο ποπ-κορν

Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η ιδέα του ποπ κορν είχε έρθει στους κατοίκους του Περού περίπου το 4700 π.Χ. ενώ το καλαμπόκι εξελίχθηκε με ανθρώπινη παρέμβαση στο σημερινό Μεξικό από ένα αγριόχορτο το 6000 π.Χ.

Το ερώτημα είναι, πώς το έφτιαχναν, χωρίς φούρνους μικροκυμάτων και χωρίς μάτια κουζίνας και χωρίς βούτυρο; Το πιο πιθανό είναι ότι έψηναν τα καλαμπόκια απ’ ευθείας στη φωτιά ή στα κάρβουνα.

Φοριέται και σαν κόσμημα!

o θεός Tlaloc

Ο ισπανός εξερευνητής Hernán Cortés είδε για πρώτη φορά ποπ κορν το 1519 όταν εισέβαλε στο Μεξικό και συνάντησε τους Αζτέκους. Το ποπ κορν ήταν βασική τροφή των Αζτέκων και τα χρησιμοποιούσαν επίσης ως διακοσμητικά στοιχεία σε διακοσμητικά καλύμματα κεφαλής, σε μενταγιόν και πάνω σε αγάλματα θεοτήτων, όπως του Tlaloc, του θεού της βροχής και της γονιμότητας.

Έκρηξη ποπ κορν, σε αργή κίνηση

Όχι μόνο αλάτι

Το ποπ κορν είναι πολύ χορταστικό και μπορείς να το τρως χωρίς πολλές τύψεις.

Εκτός από την κλασική μέθοδο, με λάδι σε κλειστή κατσαρόλα, μπορείτε να το φτιάξετε και στο φούρνο μικροκυμάτων, χωρίς καθόλου λάδι: βάλτε το καλαμπόκι σε μία χάρτινη σακούλα, κλείστε την καλά διπλώνοντάς την, και βάλτε την στον φούρνο μικροκυμάτων για τρία λεπτά, ή όταν τα δευτερόλεπτα μεταξύ των «ΠΟΠ!»  γίνουν παραπάνω από 3. Προσοχή, δεν γίνεται με όλα τα χαρτιά – κάποια μπορούν να πιάσουν φωτιά.

Το ποπ κορν είναι καταπληκτικό  όχημα γεύσεων, που μπορεί να κυμαίνονται σε όλη τη γκάμα μεταξύ αλμυρού και γλυκού. Για βασική συνταγή, αν το φτιάχνετε σε κατσαρόλα με λάδι, το βασικό είναι να κουνάτε συνέχεια την κατσαρόλα με το καπάκι ελάχιστα ανοιχτό ώστε να φεύγει ο ατμός για να γίνουν τραγανά και για να μην απορροφήσουν το λάδι. Αν σας φαίνεται δύσκολο το κόλπο με το καπάκι, μία λύση είναι να σκεπάσετε την κατσαρόλα με αλουμινόχαρτο και να της κάνετε μερικές τρυπούλες.

Για βασική γεύση, χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο, αλάτι, σκόρδο και κρεμμύδι σε σκόνη, πάπρικα, πιπέρι καγιέν και σκόνη τσίλι. Είναι αλμυρό και καυτερό, σε κάνει να θέλεις συνέχεια κι άλλο.

Εναλλακτικοί συνδυασμοί

κανέλα/κύμινο/πάπρικα/αλάτι/ζάχαρη

αλάτι/κάρι/κανέλα/σκόνη τζίντζερ

αλάτι/θυμάρι/βασιλικός/ρίγανη/δεντρολίβανο (τα μυρωδικά αποξηραμένα)

Ο μεγάλος εχθρός τους είναι η υγρασία, οπότε αν θέλετε να προσθέσετε κάτι που είναι έστω και λίγο υγρό (όπως τα φρέσκα μυρωδικά) περιμένετε μέχρι να κρυώσουν εντελώς.

Ποπ κορν με τον κινέζικο τρόπο (ΚΑ –ΜΠΟΥΜ!)

Ποπ κορν με τον ινδικό τρόπο (με άμμο!)

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ