Ζεστή σοκολάτα

Facebook Twitter
1

Τη ζεστή σοκολάτα τη συνδέω με τα παιδικά μου χρόνια, όταν ο πατέρας μου με πήγαινε να κάνω πατινάζ στον πάγο (ναι, το έκανα αυτό) στη Γερμανία με τότε παιδική μου φίλη, Silke. Ήμουν ατάλαντη στο πατινάζ και το κρύο ήταν εντελώς αφόρητο: μετά από πολύ λίγο πονούσαν τα πόδια μου από το κρύο και το υπόλοιπο απόγευμα ήταν σα να μην έχω δάχτυλα ποδιών.  Ήμουν τόσο παγωμένη στο τέλος που δυσκολευόμουν να λύσω τα κορδόνια, με δάχτυλα που δεν δούλευαν και πόδια που είχαν κοκαλώσει εντελώς. Κάθε φορά που διαβάζω για τα κρυοπαγήματα των στρατιωτών στο έπος της Αλβανίας σκέφτομαι εκείνα τα απογεύματα, και μετά έχω τύψεις. Εξίσου έντονα όμως θυμάμαι την ζεστή σοκολάτα που πίναμε μετά. Το καυτό γλυκό υγρό, σε ένα παγωμένο στομάχι. Ήταν μια χαραμάδα στον Παράδεισο.

Τώρα που το σκέφτομαι, πρέπει να ήταν πολύ κακής ποιότητας, αραιή και υπερβολικά γλυκιά, αφού την αγοράζαμε από ένα αυτόματο μηχάνημα. Φαντάζομαι ότι αν την δοκίμαζα τώρα η απογοήτευσή μου θα ήταν πολύ μεγάλη. Όπως είναι συνήθως δηλαδή, όσες φορές δοκιμάζω ζεστή σοκολάτα: περιμένω εκείνη την παιδική ανακούφιση, αλλά συνήθως  είναι νερό με κακάο, πολύ γλυκιά στην αρχή και πολύ πικρή στο τέλος.

Δεν πρόκειται για δύσκολη υπόθεση, αν και σπάνια είναι ωραία στα καφέ. Χρειάζεται αρχικά καλής ποιότητας σοκολάτα, κουβερτούρα ή και γάλακτος, γάλα ή/και κρέμα γάλακτος και ζάχαρη. Για μεγαλύτερη απόλαυση ακόμα, προτείνω αυτή τη συνταγή από τους Hairy Bikers, του BBC:

Η γκουρμέ εκδοχή

Βανίλια. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σταγόνες από εκχύλισμα, ακόμα καλύτερα αν έχετε λοβό βανίλιας, που είναι ακριβή υπόθεση βέβαια, αλλά αν θέλετε να το ρίξετε έξω, θα κάνει μεγάλη διαφορά. Ένας λοβός αρκεί. Η σκόνη πάντως, είναι κάπως υπερβολικά τεχνητή.

1 ξυλάκι κανέλα

1 λίτρο γάλα

150γρ σοκολάτα, κομμένη σε κομματάκια (γάλακτος ή κουβερτούρα, ανάλογα με τα γούστα σας)

Ζάχαρη, κατά βούληση

Μοσχοκάρυδο σε σκόνη

Σε ένα κατσαρολάκι ζεστάνετε το γάλα, το λοβό βανίλιας και το ξυλάκι κανέλας μέχρι να βράσει.

Βγάλτε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέστε τη σοκολάτα σε κομμάτια, ανακατέψτε μέχρι να λιώσει. Προσθέστε όση ζάχαρη νομίζετε και αφαιρέστε τη βανίλια και την κανέλα.

Σερβίρετε σε ποτήρια με λίγο μοσχοκάρυδο από πάνω.

Hot Chocolate (band)

Οι Hot Chocolate ήταν ένα βρετανικό συγκρότημα που γνώρισε επιτυχία κατά τη δεκαετία του ’70 και του ’80. Έκανε μεγάλες επιτυχίες όλες τις χρονιές μεταξύ του 1970 και του 1984 και το «You Sexy Thing» έφτασε στο Top 10 με πολλές παρουσίες στον κινηματογράφο. Αρχικά δεν έμοιαζε ικανό να κάνει μεγάλη επιτυχία και ο παραγωγός του γκρουπ το έβαλε ως B-Side. Όταν άλλαξε πλευρά δίσκου φλέρταρε με το νούμερο 1 των αγγλικών τσαρτ αλλά το πρόλαβε το Bohemian Rhapsody των Queen. Το 1997 ήταν υπόκρουση στο στριπτήζ της ταινίας Full Monty κι έφτασε στο νούμερο 6 των τσαρτ.

Η εκδοχή των Αζτέκων

Αν δεν έχετε δοκιμάσει ακόμα ζεστή σοκολάτα με τσίλι, πρέπει να το κάνετε οπωσδήποτε. Μοιάζει περίεργος συνδυασμός αλλά κάτι ήξεραν οι Αζτέκοι, τόσα χρόνια πριν. Το θεωρούσαν αφροδισιακό, κατάλληλο μόνο για την αριστοκρατία, σχεδόν μαγικό. Δεν θα σας αλλάξει τη ζωή, αλλά θα σας συγκινήσει οπωσδήποτε.

Στην παραπάνω εκδοχή, προσθέστε το αρχικό μίγμα και μία πιπερίτσα τσίλι, κομμένη στη μέση, χωρίς τα σποράκια της. Αλλιώς μπορείτε να βάλετε πιπέρι καγιέν. Μην βάλετε μοσχοκάρυδο στο τέλος.

Η σοκολάτα-εξπρές

Σε ένα κατσαρολάκι ζεστάνετε δύο φλιτζάνια γάλα με τρεις κουταλιές Νουτέλα. Ανακατέψτε μέχρι να λιώσει και ζεσταθεί το μίγμα καλά.

Μουσική: πιο ζεστή από το τζάκι, πιο γλυκιά από καυτή σοκολάτα

Γεύση
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

1 σχόλια
Βάζω νερό στο μπρίκι να βράσει για μια κούπα και αναμιγνύω τρούφα σοκολάτα,σκόνη(όποια έχω από σούπερ μάρκετ)και μισό κομμάτι κουβερτούρα.Το ρίχνω σε κούπα που έχω προηγουμένως βάλει λίγο ξύλο κανέλας και λίγο γλυκό πορτοκάλι.Το αποτέλεσμα είναι υπέροχο!