Οι φήμες, ως γνωστόν, εξαπλώνονται γρήγορα και τα social media, είναι πλέον η καλύτερη πλατφόρμα για την ταχύτατη και αποτελεσματικότερη διάδοσή τους.
Φαίνεται όμως πως η εποχή αυτή ίσως να φτάνει στο τέλος της, αφού επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, της Μ. Βρετανίας, ανέπτυξαν ένα online σύστημα ανίχνευσης ψεύδους, ικανό να διακρίνει τη φήμη ακόμα και όταν αυτή διασπείρεται σε 140 χαρακτήρες.
Το σύστημα Pheme, που δανείζεται το όνομά του από την ομώνυμη αρχαιοελληνική θεότητα, σαρώνει σε πραγματικό χρόνο τα tweets απλών χρηστών, ειδησεογραφικών οργανισμών, δημοσιογράφων κλπ. και εξετάζοντας το ιστορικό κάθε χρήστη, αλλά και το κύρος κάποιου, είναι σε θέση να διακρίνει εάν κάποιο tweet είναι αληθές, ψευδές ή ένα απλό αστείο, αλλά και να εντοπίσει εάν ένας λογαριασμός έχει δημιουργηθεί ειδικά για την διασπορά φημών και ψευδών ειδήσεων.
Η ανάγκη για ένα τέτοιο σύστημα γεννήθηκε μετά τα επεισόδια του 2011 στο Λονδίνο και θα μπορούσε να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο σε περιπτώσεις κοινωνικών αναταραχών. Αναφέρουν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, σύμφωνα με το BBC
σχόλια