To cocktail της Κυριακής: η Πράσινη Νεράιδα

Facebook Twitter
0

Καλλιτέχνες, ποιητές, συγγραφείς, όλοι όσοι βρέθηκαν στο Παρίσι κατά τη διάρκεια του 19ου και 20ου αιώνα έγιναν δέσμιοι της Πράσινης Νεράιδας, όταν το αψέντι είχε συσχετιστεί με εγκληματικότητα, επιληψία, ακόμα και φυματίωση, ενώ όταν πρωτοκυκλοφόρησε λεγόταν ότι θεραπεύει την ελονοσία.

Γεγονός είναι ότι τώρα, που ξανακυκλοφορεί μετά από πολλά χρόνια απαγόρευσης, είναι επικίνδυνο όσο είναι το αλκοόλ γενικώς: με ποσοστό 47%-75%, είναι σίγουρο ότι αν ξεγελαστείτε από την γεύση του όταν ανακατευτεί με ζάχαρη, η Πράσινη Νεράιδα θα σας επισκεφτεί σίγουρα, τουλάχιστον στον ύπνο σας, όπως συνέβη στην Κ.

Το όνομα Πράσινη Νεράιδα προέρχεται από το γοητευτικό χρώμα του ποτού (αν και υπάρχει αψέντι σε διάφορα χρώματα, ακόμα και άχρωμο) αλλά αυτό το πράσινο – κατά τη γνώμη μου – δε συγκρίνεται με τίποτα. Η παρακάτω συνταγή είναι εύκολη, με πολύ εντυπωσιακό αποτέλεσμα οπτικά (και γενικότερα).

  • 1 σφηνάκι Αψέντι
  • 1 σφηνάκι νερό
  • 1 σφηνάκι χυμός λεμονιού
  • 2 ή 3 κουταλιές ζάχαρη
  • 2 κουταλιές ασπράδι αβγού

Φαίνεται λίγο αλλόκοτος συνδυασμός αλλά πιστέψτε με, ταιριάζει. Βάλτε όλα τα συστατικά σε ένα  σέικερ με πάγο, χτυπήστε πολύ καλά για πολύ ώρα – πιθανόν το μπλέντερ να είναι καλύτερο - στραγγίξτε σε ποτήρι μαρτίνι.

Αλλιώς, διαλύστε πρώτα τη ζάχαρη στο νερό με ένα κουταλάκι. Προσθέστε το αψέντι, το λεμόνι και τον πάγο, και χτυπήστε στο σέικερ, στραγγίξτε σε ένα ποτήρι μαρτίνι. Χτυπήστε το ασπράδι (ένα ανά δύο ποτά είναι καλά) με ένα πηρούνι, σα να φτιάχνετε ομελέτα, μέχρι να αφρίσει. Προσθέστε το στο ποτήρι.

Το αβγό δεν προσθέτει γεύση – προσθέτει όμως υφή και κάνει το χρώμα ονειρικό. Χωρίς αυτό η υφή του είναι σιροπένια. Αξίζει σίγουρα να το δοκιμάσετε. Για πολύ τολμηρούς: αντικαταστήστε το σφηνάκι νερό με βερμούτ ή τζιν. Σ’ αυτή την περίπτωση πιείτε αυστηρά ένα.

(Συνήθως προτείνουν και μία δόση Ανγκοστούρα. Δεν το έχω δοκιμάσει για να σας πω.)

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ