Kahk: Το πασχαλιάτικο κουλουράκι από την Αίγυπτο

Kahk: Το πασχαλιάτικο κουλουράκι από την Αίγυπτο Facebook Twitter
Η συνταγή υπάρχει σε όλες τις μεσογειακές χώρες με διάφορα ονόματα και γέμιση διαφόρων ειδών
0


ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΕΝΑΣ ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΠΟΙΗΤΗΣ
, ο Fouad Haddad, είπε: «Ω kahk, άρχοντα της γενναιοδωρίας… δε θα σταματήσουμε ποτέ να σε φτιάχνουμε.» Πρόκειται για ένα κουλουράκι που έχει τις ρίζες του στις μέρες των Φαραώ. Και είναι επίσης το κουλουράκι που σημαδεύει την τελευταία μέρα του Ραμαζανιού για τους μουσουλμάνους της Αιγύπτου και το κουλουράκι που τρώγεται το Πάσχα και τα Χριστούγεννα για τους χριστιανούς της Αιγύπτου. Το πλήρες όνομά του είναι Kahk al-Eid, που σημαίνει «το κουλουράκι της γιορτής.»

Για τους αρχαίους Αιγύπτιους αυτό το κουλουράκι ήταν σνακ. Υπάρχουν ζωγραφιές στην αρχαία Θήβα και στη Μέμφιδα με την διαδικασία παραγωγής kahk. Η ζύμη του είναι πολύ μαλακή και με ξύλινα καλούπια του δίνουν διάφορες μορφές με ανάγλυφα λουλούδια ή ζώα. Επίσης έφτιαχναν μεγαλύτερες πίτες από την ίδια ζύμη, τις οποίες κατέθεταν σε τάφους γιατί έπαιζαν και το ρόλο προστασίας, καθώς τους απέδιδαν και μαγικές ιδιότητες.

Kahk: Το πασχαλιάτικο κουλουράκι από την Αίγυπτο Facebook Twitter
Υπάρχουν ζωγραφιές στην αρχαία Θήβα και στη Μέμφιδα με την διαδικασία παραγωγής kahk.

Με το τέλος της φαραωνικής περιόδου κάποιες τελετουργίες παρέμειναν μεταξύ των χριστιανών. Τα kahk άρχισαν να έχουν το στολίδι του σταυρού αντί για τη μορφή του Άμμωνα. Η συνταγή υπάρχει σε όλες τις μεσογειακές χώρες με διάφορα ονόματα και γέμιση διαφόρων ειδών, υπάρχει επίσης και χωρίς γέμιση, καλυμμένα με σουσάμι ή ζάχαρη άχνη, αρωματισμένα με μαχλέπι, κανέλα, γλυκάνισο, σε διάφορες αναλογίες. Αν ενδιαφέρεστε, μια εκδοχή είναι η εξής:

  • 500 γρ αλεύρι
  • 250 γρ μαργαρίνη
  • 50 γρ μαλακό βούτυρο
  • 16 γρ μαγιά (ή δύο κουταλιές ξηρή μαγιά)
  • 100 γρ χλιαρό νερό
  • 1 ½  κουταλάκι μαχλέπι
  • ½  κουταλάκι γλυκάνισο
  • ½ κουταλάκι κανέλα
  • 1 ½ κουτάλι ζάχαρη άχνη

Σε ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, τη μαργαρίνη και το βούτυρο, μέχρι να απορροφήσει το λίπος όλο το αλεύρι.

Ανακατέψτε τη ζάχαρη με τα μπαχαρικά. Σε ένα άλλο μπολ βάλτε το χλιαρό νερό και προσθέστε τη μαγιά και το μίγμα μπαχαρικών. Σκεπάστε το ελαφρά και αφήστε το σε θερμό σημείο για τουλάχιστον δέκα λεπτά για να φουσκώσει. Όταν διπλασιαστεί σε όγκο προσθέστε το αλεύρι.

Πλάστε με τα χέρια μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά και δημιουργηθεί μια ζύμη.

Σχηματίστε κουλουράκια και ψήστε τα στους 180 βαθμούς Κελσίου για 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT
Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT