Το κοκτέιλ της Κυριακής: αφιερωμένο στη μέρα της Γης

Facebook Twitter
0

Κάθε χρόνο στις 22 Απριλίου γιορτάζεται η επέτειος αυτού που πολλοί θεωρούν τη γέννηση του περιβαλλοντολογικού κινήματος που ξεκίνησε το 1970. Ήταν η εποχή του θανάτου του Τζίμι Χέντριξ, του τελευταίου άλμπουμ των Μπήτλς, και των Simon & Garfunkel. Οι διαμαρτυρίες ήταν καθημερινό φαινόμενο. Η μέρα της Γης δημιουργήθηκε μέσα από την αυξανόμενη συνειδητοποίηση και διοχέτευσε την ενέργεια των διαμαρτυριών σε ζητήματα περιβάλλοντος.

Αν θέλετε να γιορτάσετε αυτή τη μέρα τιμώντας τη Γη θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε υλικά που ξέρετε ότι δεν ήρθαν από μακριά και δεν είναι επεξεργασμένα. Φαντάζομαι ότι όλοι οι Έλληνες έχουν στο σπίτι τους κάποιο μπουκάλι με αλκοόλ «του κουμπάρου», του ξάδερφου, του φίλου από το χωριό. Ας ξεκινήσουμε από κει: χρειαζόμαστε αλκοόλ, αλλά όσο γίνεται χωρίς γεύση, οπότε όχι ούζο. Επίσης ελπίζω ότι έχετε γλάστρα με βασιλικό, αν όχι, να η αφορμή για να αποκτήσετε μία (κοκτέιλ! Σαλάτα ντομάτα!) Ίσως μπορείτε να βρείτε λεμόνια από τον κήπο κάποιου φίλου. Χρειαζόμαστε επίσης ζάχαρη και κόκκους πιπεριού – αυτά δεν συνάδουν καθόλου με την ημέρα, το ξέρω.

  • 2 σφηνάκια αλκοόλ (ρακή, τσίπουρο) με γεύση βασιλικού* (ακολουθεί συνταγή)
  • ½ σφηνάκι χυμός λεμονιού
  • ½ σφηνάκι σιρόπι πιπεριού/μήλου** (ακολουθεί συνταγή)

Χτυπήστε τα υλικά στο σέικερ με πάγο.

(*) Τσίπουρο/Ρακή με γεύση βασιλικού

Σε ένα δοχείο που κλείνει καλά, βάλτε 750 γρ αλκοόλ και ένα ματσάκι πλυμένο και στεγνό βασιλικό. Κλείστε καλά, βάλτε το δοχείο σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για 24 ώρες. Αφαιρέστε το βασιλικό, βάλτε το υγρό σε μπουκάλι και αφήστε το να ωριμάσει σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για άλλη μια εβδομάδα.

(**) Σιρόπι πιπεριού/μήλου

Βάλτε σε ένα κατσαρολάκι ένα κουταλάκι κόκκους πιπεριού, τη φλούδα ενός μήλου, 2 φλιτζάνια ζάχαρης και 3 φλιτζάνια νερό. Ζεστάνετέ τα σε μέτρια φωτιά για περίπου μισή ώρα ή όσο χρειάζεται για να γίνει το σιρόπι όσο πηχτό και έντονο θέλετε. Στραγγίξτε και βάλτε το σε ένα δοχείο και από κει στο ψυγείο. Ταιριάζει σε διάφορα ποτά που θέλουν ζάχαρη, όπως τζιν, βότκα ή λευκή τεκίλα, μαζί με λίγο χυμό λάιμ ή/και τόνικ ή/και ανθρακούχο νερό.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαρία Ταμιωλάκη: «Η πορεία μου από το Μπορντό στις νομαδικές οινοποιήσεις»

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Ταμιωλάκη: «Η πορεία μου από το Μπορντό στις νομαδικές οινοποιήσεις»

Η οινολόγος Μαρία Ταμιωλάκη εξιστορεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη την εμπειρία της στo Μπορντό και στο Haute Brion, ένα από τα πιο εμβληματικά οινοποιεία στον κόσμο, στην επιστροφή στην Κρήτη και στη «gypsy wine making» φιλοσοφία.
THE LIFO TEAM
Bobota

Γεύση / Bobota: Προζυμένια ψωμιά που ψήνονται σε ένα σπίτι στη Νέα Σμύρνη

Μέσα από την ενασχόλησή του με το προζύμι και την αργή ωρίμανση, ο Γιώργος Τασούλας επαναπροσδιόρισε τη σχέση του με τον χρόνο. Από τις καραντίνες μέχρι σήμερα, ζυμώνει, ξεφουρνίζει και μοιράζει τα γεμάτα γεύση ψωμιά του πόρτα πόρτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Κυδωνίτσα: Η ποικιλία της Λακωνίας που κατακτά τις καρδιές των οινόφιλων

Το κρασί με απλά λόγια / Κυδωνίτσα: Η ποικιλία της Λακωνίας που κατακτά τις καρδιές των οινόφιλων

H Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μιλούν με τη γεωπόνο και οινολόγο Μαριαλένα Τσιμπίδη για την Κυδωνίτσα, την ποικιλία της Λακωνίας με την οποία η Οινοποιητική Μονεμβασιάς έκανε από τις πρώτες της εμφιαλώσεις.
THE LIFO TEAM
Gonia: Για καφέ, μουστοκούλουρα και απεριτίβο σε ένα διαφορετικό concept store του κέντρου

Γεύση / Gonia: Για καφέ, μουστοκούλουρα και απεριτίβο σε ένα διαφορετικό concept store του κέντρου

Σε έναν χώρο που εμπορεύεται πλακάκια και είδη υγιεινής, ένα μεγάλο τραπέζι γίνεται για κάποιους το γραφείο έξω από το γραφείο, ενώ το βράδυ σερβίρονται κλασικά κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Κήπος»: Το ιστορικό καφέ των Χανίων που στέγαζε την κρητική Βουλή

Γεύση / «Κήπος»: Το ιστορικό καφέ των Χανίων που στέγαζε την κρητική Βουλή

Λειτουργεί αδιάκοπα από το 1870 και έχει φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Μάνος Χατζιδάκις και η Μαρία Κάλλας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ