Η ταραμοσαλάτα του Colin Spencer

Η ταραμοσαλάτα του Colin Spencer Facebook Twitter
0

Δεν θα πω κάτι καινούριο, αλλά υπάρχουν τόσα πολλά φαγητά στην Ελλάδα που θα έκαναν πάταγο σε άλλες χώρες, σε ξένους ουρανίσκους, και η Ελλάδα είναι εδώ και δεκαετίες γνωστή για τον μουσακά. Εντάξει, σε όλους μας αρέσει ο μουσακάς. Πώς να μην σου αρέσει αυτή η πανδαισία - άλλη μια παραλλαγή του παγκοσμίως αχτύπητου συνδυασμού «κρέας με πατάτες;» Ειδικά στην περίπτωση του μουσακά, που είναι «κρέας με πατάτες και ακόμη μερικούς υδατάνθρακες;»

Το μεγαλείο της ελληνικής κουζίνας δεν πιστεύω ότι εξαντλείται στον μουσακά, ούτε φαντάζομαι ότι το πιστεύει κανένας Έλληνας. Το μεγαλείο είναι στις απλές, λεπτές γεύσεις με λίγα υλικά, σε μια κουζίνα που έχει εξελιχθεί για τόσα πολλά χρόνια που έχει φτάσει το “less is more” που όλοι κυνηγούν και οι Ιταλοί έχουν κάνει σημαία τους. Καλά κάνουν, και δίκιο έχουν, και μπράβο τους, πράγματι, η κουζίνα τους είναι έτσι. Έτσι είναι και η ελληνική όμως – η ελληνική που βρίσκεις που και που σε νησιά, σε επαρχίες, σε πάρα πολύ καλά εστιατόρια ή ταβέρνες, σε γιαγιάδες, που όλοι αναγνωρίζετε: τα χόρτα που δεν κολυμπούν στο λάδι, ο μαριναρισμένος γαύρος με λίγη καυτερή πιπεριά, το αφράτο σπανακόρυζο με σπανάκι που δεν έχει μαυρίσει από το βράσιμο, συνδυασμοί που για τους μη Έλληνες είναι αναπάντεχοι, πολύτιμοι και πολύ πρωτότυποι.

Το (ξάνα)σκέφτηκα πρόσφατα όταν έδωσα σπανακόρυζο (πόσο κορυφαίος συνδυασμός το λεμόνι με τον άνηθο!) σε Αμερικάνο που το χάρηκε περισσότερο από το κοτόπουλο με πατάτες και τώρα, με το άρθρο του Mark Bittman των New York Times, του κορυφαίου αυτού σχολιαστή εδώ και δεκατρία χρόνια και συγγραφέα του “How to cook everything”. Ο διάσημος και σημαντικός αυτός άνθρωπος είχε τρακ επειδή επρόκειτο να συναντηθεί με τον συγγραφέα βιβλίων μαγειρικής, επίσης σχολιαστή φαγητού (Guardian, τριάντα χρόνια) και μάγειρα, τον Colin Spencer. Η συνάντηση φυσικά συνοδεύτηκε από φαγητό, το οποίο ετοίμασε ο 80χρονος Spencer. Και το φαγητό ξεκίνησε με ταραμοσαλάτα.

Γράφει ο Mark Bittman:

«Ξεκινήσαμε με κάτι που ο Colin αποκάλεσε απλώς “tarama”, οπότε υπέθεσα ότι εννοούσε ταραμοσαλάτα. Η υπόθεσή μου ήταν σωστή, αλλά η βεβαιότητά μου ότι θα ήταν κάποιου είδους γιαούρτι με αλατισμένα αβγά ψαριού πεταμένα μέσα ήταν λάθος. Ήταν μια παχύρρευστη πάστα, σαν μαγιονέζα, με διακριτική αλλά σαφή γεύση κάποιου είδους ψαριού – δεν είχα φάει ποτέ κάτι παρόμοιο.»

Αυτό που έφαγε ήταν από αβγά μπακαλιάρου, με ελαιόλαδο, κρεμμύδι και λεμόνι – πιο βασική (και τόσο ευφυής!) συνταγή ταραμοσαλάτας. Υποθέτω ότι αυτό που περίμενε ο Bittman είναι αυτό που έχει κυκλοφορήσει στο εξωτερικό –και στο εσωτερικό βεβαίως- ως ταραμοσαλάτα (ροζ, φούξια αλοιφές που μυρίζουν λιμάνι παρά ψάρι, γεμάτες απροσδιόριστο λάδι), που ουδεμία σχέση έχει με τη κομψή, διακριτική και κορυφαία σύλληψη της ταραμοσαλάτας, που αν θυμάμαι καλά, κάποιες δεκαετίες πριν δεν ήταν καθόλου της μόδας. Και δυστυχώς αυτό το κακέκτυπο αναγνωρίζουμε εμείς ως ταραμοσαλάτα, αυτό αναγνωρίζουν και οι άλλοι, και πολύ λίγοι είναι σε θέση να τους διορθώσουν.

[via] Ο λευκός ταραμάς θεωρείται ποιοτικά ανώτερος. Ο ροδόχρους έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του στην αγορά στη δεκαετία του 1950, κυρίως λόγω ενός εμπορικού τεχνάσματος, καθώς οι παραγωγοί πίστευαν, κατά κάποιο τρόπο, ότι ένα έδεσμα με χρώμα ήταν πιο ελκυστικό από τα άγευστα λευκά παρασκευάσματα. Με λίγα λόγια, άρχισαν να προσθέτουν χρωστικές ουσίες. Η επιτυχία θα πρέπει να ήταν αστραπιαία αφού, έκτοτε, ο ροδόχρους είναι και ο πιο κοινός ταραμάς.

Με λίγα λόγια, βάλαμε τα χεράκια μας και βγάλαμε τα ματάκια μας. 

Γεύση
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Το κρητικό φαγητό είναι πολιτισμικός πλούτος, κληρονομημένη γνώση, καταστάλαγμα εμπειριών, και πηγή έμπνευσης

Βιβλίο / Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT