Keep it cool

Keep it cool Facebook Twitter
0

Ένα ζευγάρι για ζεστές ημέρες, αλλά όχι μέρες καύσωνα, με λίγο τζίντζερ, που όλοι αγαπάμε αλλά δεν ξέρουμε τι να το κάνουμε, εκτός από όταν φτιάχνουμε τα ψευτοκινέζικα: το τζίντζερ ταιριάζει και με τη ζάχαρη και με το αλάτι. Μια μαργαρίτα λίγο διαφορετική κι ένα πανεύκολο κρύο πιάτο με γαρίδες, εμπνευσμένο από το περουβιανό ceviche. Μην τρομάζετε από τις «ωμές» γαρίδες: αν είναι μικρές, ψήνονται από το οξύ και το αλάτι της σάλτσας και γίνονται πεντανόστιμες. Αν δεν τολμάτε, μπορείτε να διαλέξετε τις προβρασμένες.

Ceviche γαρίδας

Keep it cool Facebook Twitter

  • 1 κιλό μικρές γαρίδες καθαρισμένες
  • Χυμός από 3 λεμόνια
  • Χυμός από 3 λάιμ
  • Χυμός από 2 πορτοκάλια
  • 1 μεγάλη ντομάτα
  • Φρέσκος κόλιανδρος (ή μαϊντανός)
  • 1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 1 ψιλοκομμένη καυτερή πιπεριά
  • Αλάτι, πιπέρι
  • …και τσιπς τορτίγιας (ή ό,τι άλλο θελήσετε να βουτήξετε)

Ανακατέψτε τις γαρίδες με αλάτι, τους χυμούς από τα λεμόνια, τα λάιμ και τα πορτοκάλια σε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ (όχι μεταλλικό), σκεπάστε με μεμβράνη και αφήστε το στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες ή μέχρι οι γαρίδες γίνουν σχεδόν διάφανες (αν είναι ωμές).

Ανακατέψτε τη ντομάτα με τον κόλιανδρο (ή μαϊντανό), το λάδι, κρεμμύδι, πιπεριά και λίγο ακόμα χυμό λάιμ, αλάτι και πιπέρι. (Επίσης ταιριάζουν: αβοκάντο ή/και αγγούρι)

Όταν οι γαρίδες είναι έτοιμες, στραγγίξτε και ανακατέψτε με το μίγμα ντομάτας. Σερβίρετε σε ποτήρια μαρτίνι μαζί με τα τσιπς τορτίγιας.

Μαργαρίτα τζίντζερ

(για 1 ποτό)

Keep it cool Facebook Twitter
  • ¾ φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1 ½ φλιτζάνι νερό
  • Λίγο τζίντζερ κομμένο σε κομμάτια
  • 2 σφηνάκια τεκίλα λευκή
  • 1 λάιμ

Σε ένα κατσαρολάκι ανακατέψτε τη ζάχαρη με το νερό και ζεστάνετε μέχρι να λιώσει, προσθέστε το τζίντζερ και σιγοβράστε για μισή ώρα. Στραγγίξτε το τζίντζερ (το σιρόπι μπορεί να μείνει για εβδομάδες στο ψυγείο σε σφραγισμένο βάζο.)

Ανακατέψτε την τεκίλα με το λάιμ, 5 σφηνάκια από το σιρόπι και πάγο σε ένα σέικερ και χτυπήστε καλά. Περάστε το χείλος του ποτηριού από χυμό λάιμ και στη συνέχεια από ζάχαρη. Προσθέστε πάγο και το ποτό από το σέικερ.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαρία Ταμιωλάκη: «Η πορεία μου από το Μπορντό στις νομαδικές οινοποιήσεις»

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Ταμιωλάκη: «Η πορεία μου από το Μπορντό στις νομαδικές οινοποιήσεις»

Η οινολόγος Μαρία Ταμιωλάκη εξιστορεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη την εμπειρία της στo Μπορντό και στο Haute Brion, ένα από τα πιο εμβληματικά οινοποιεία στον κόσμο, στην επιστροφή στην Κρήτη και στη «gypsy wine making» φιλοσοφία.
THE LIFO TEAM
Bobota

Γεύση / Bobota: Προζυμένια ψωμιά που ψήνονται σε ένα σπίτι στη Νέα Σμύρνη

Μέσα από την ενασχόλησή του με το προζύμι και την αργή ωρίμανση, ο Γιώργος Τασούλας επαναπροσδιόρισε τη σχέση του με τον χρόνο. Από τις καραντίνες μέχρι σήμερα, ζυμώνει, ξεφουρνίζει και μοιράζει τα γεμάτα γεύση ψωμιά του πόρτα πόρτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Κυδωνίτσα: Η ποικιλία της Λακωνίας που κατακτά τις καρδιές των οινόφιλων

Το κρασί με απλά λόγια / Κυδωνίτσα: Η ποικιλία της Λακωνίας που κατακτά τις καρδιές των οινόφιλων

H Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μιλούν με τη γεωπόνο και οινολόγο Μαριαλένα Τσιμπίδη για την Κυδωνίτσα, την ποικιλία της Λακωνίας με την οποία η Οινοποιητική Μονεμβασιάς έκανε από τις πρώτες της εμφιαλώσεις.
THE LIFO TEAM
Gonia: Για καφέ, μουστοκούλουρα και απεριτίβο σε ένα διαφορετικό concept store του κέντρου

Γεύση / Gonia: Για καφέ, μουστοκούλουρα και απεριτίβο σε ένα διαφορετικό concept store του κέντρου

Σε έναν χώρο που εμπορεύεται πλακάκια και είδη υγιεινής, ένα μεγάλο τραπέζι γίνεται για κάποιους το γραφείο έξω από το γραφείο, ενώ το βράδυ σερβίρονται κλασικά κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Κήπος»: Το ιστορικό καφέ των Χανίων που στέγαζε την κρητική Βουλή

Γεύση / «Κήπος»: Το ιστορικό καφέ των Χανίων που στέγαζε την κρητική Βουλή

Λειτουργεί αδιάκοπα από το 1870 και έχει φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Μάνος Χατζιδάκις και η Μαρία Κάλλας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ