Τα πρώτα openings της νέας σεζόν

Τα πρώτα openings της νέας σεζόν Facebook Twitter
Centrale. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

Το Centrale στην καρδιά της πόλης έχει ιστορία είκοσι χρόνων. Ήταν το πρώτο μαγαζί στην οδό Ευαγγελιστρίας, ανάμεσα στα εμπορικά καταστήματα της εποχής που σέρβιρε καφέ, γλυκά και αναψυκτικά. Τα χρόνια κύλησαν και σήμερα στόχο έχει να γίνει ο πρεσβευτής της ελληνικής κουζίνας στους ξένους επισκέπτες. Όλα τα φαγητά είναι της ώρας και τα ετοιμάζει μια ομάδα επτά μαγείρων, ενώ την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο Γρηγόρης Τσακίρης, γνωστός για το πάθος του με τη μαγειρική. Μου άρεσαν οι σερβιτόροι με τα λευκά, τριζάτα πουκάμισα και τα μαύρα παπιγιόν, που, σε συνδυασμό με την απροσποίητη ευγένεια, σε ταξιδεύουν σε άλλες εποχές. Ξεκινάς πίνοντας έναν ωραίο καφέ φρέντο που σερβίρεται σε ισοθερμικό ποτήρι για να μη λιώνουν τα παγάκια και να μεγιστοποιείται η απόλαυση. Υπάρχει προσοχή στη λεπτομέρεια. Θα το ανακαλύψεις και στη χειροποίητη τυρόπιτα (€2,60) με σφολιάτα ζυμωμένη στο χέρι και γέμιση από φέτα, ανθότυρο και ξινομυζήθρα – ισορροπία στη γεύση που κάνει την τυρόπιτα πετυχημένη. Τα ποιοτικά υλικά φιγουράρουν και σε μια πληθωρική σαλάτα ελληνική (€6,90) με ντομάτες, ρόκα, μαρούλι, πράσινη πιπεριά, ξινομυζήθρα Κρήτης πάνω σε αφράτα παξιμάδια, ραντισμένα με νοστιμότατη μαγειρεμένη σαλτσούλα. Είναι η καλοδεχούμενη έκπληξη που ανακαλύπτεις στο πιάτο. Ο γύρος κοτόπουλο (€8,40) είναι ένα πληθωρικό πιάτο. Φτιάχνεται από φιλέτο κοτόπουλο που μαρινάρεται σε κονιάκ και αρωματικά πριν μπει στην πυρά. Σερβίρεται ψιλοκομμένος, πάνω σε ψητή πίτα, περασμένη με φρέσκο βούτυρο που μοσχοβολάει και συνοδεύεται με ψητή ντομάτα, κρεμμύδι και κοκκινοπίπερο. Μεγάλο σουξέ έχει ο μερακλίδικα φτιαγμένος μουσακάς (€8,90) –αδιαμφισβήτητος βασιλιάς–, που η νοστιμιά του απογειώνεται με την κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας. Στην είσοδο του μαγαζιού σε υποδέχεται μια λιμπιστική βιτρίνα με φρούτα εποχής, γλυκά, γιαούρτι, κρύα σάντουιτς και μια εντυπωσιακή σαμπανιέρα με φιάλες ελληνικών κρασιών για όσους θέλουν να πιουν κρασί σε ποτήρι. Το Centrale, με τις ποιοτικές γευστικές προτάσεις και τη φιλοξενία του, γεννά την πεποίθηση ότι θα περάσεις όμορφα.

☛ Centrale, Ευαγγελιστρίας 2 & Μητροπόλεως, Αθήνα, 210 3226681.

Τα πρώτα openings της νέας σεζόν Facebook Twitter
Su Casa. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Το ολοκαίνουργιο εστιατόριο Su Casa σε υποδέχεται στο δικό του καταπράσινο σύμπαν, στην πλατεία Νυμφών. Μια γλυφαδιώτικη μονοκατοικία της δεκαετίας του '50 έχει μετατραπεί ευφυώς σε έναν καλόγουστο χώρο εστίασης από τον αρχιτέκτονα Γιώργο Πολυδώρου, με εμπειρία στο στήσιμο εστιατορίων, που έφτιαξε το «δικό του σπίτι», δημιουργώντας στον κήπο μια ισπανική χασιέντα, ένα στέκι που σε προκαλεί να το επισκεφτείς. Τα δύο επίπεδα του σπιτιού αποπνέουν οικειότητα και ζεστασιά, με βιβλιοθήκες, χαλιά και μια υπέροχη βεράντα που αφήνει το βλέμμα να ταξιδεύει απρόσκοπτα. Η κομψότητα του χώρου, η άνεση και η ευγένεια του προσωπικού μάς έφτιαξαν το κέφι με το που καθίσαμε. Στο μενού μην αναζητήσετε πιάτα με ισπανική καταγωγή, οι περισσότερες προτάσεις εμπνέονται από τη θάλασσα και στα κυρίως, εκτός από φρέσκο ψάρι ημέρας, υπάρχουν τρία πιάτα με κρέας. Αρχή με καρπάτσιο τόνου (€14) που έρχεται πάνω σε λευκό, βαρύ μάρμαρο που δίνει αίγλη και τον διατηρεί δροσερό, ραντισμένο με αφρό αλατιού και μια ιδέα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Βελούδινη υφή που κοντράρεται όμορφα από το αλάτι. Ακολούθησε η Σαλάτα Ψαριού(14) με πρασινάδες, φιλέτο σαλάχι σε μπουκιές, κυδωνάτες πατάτες βρασμένες σε ζωμό του ψαριού, πράσινες ελιές και αλάτι από φύκια. Ανάλαφρη και δροσερή η σαλάτα, τρώγεται ευχάριστα. Το ζυμωτό φρεσκοφουρνιστό ψωμί είναι πρόκληση και μόλις το δοκιμάσεις με την καπνιστή μελιτζανοσαλάτα (€8) είναι δύσκολο να σταματήσεις. Επιτέλους, μια μελιτζάνα καπνιστή, ενισχυμένη με ψητές πιπεριές Φλωρίνης και τριμμένη φέτα, χωρίς να την πνίγει το σκόρδο. Θελκτική η γεύση των μυδιών που στεφάνωνε πέστο μαϊντανού, κουκουνάρι και παρμεζάνα (€9). Από τα ζεστά ορεκτικά, εντυπωσιακό είναι το πιάτο με τον γεμιστό γαύρο με φέτα και δυόσμο, που συνόδευε ντομάτα –βγαλμένη από το τσέρκι– σε κύβους και μους γιαουρτιού αρωματισμένη με μοσχολέμονο (€9). Η ευωδιά συνόδευε το πιάτο μέχρι που προσγειώθηκε στο τραπέζι. Ανάρπαστος έγινε ο γεμιστός γαύρος – να 'ταν κι άλλος. Σε επόμενη επίσκεψή μας θα δοκιμάσουμε κάποιο από τα ζυμαρικά και το ριζότο που προτείνει ο κατάλογος. Κλείσιμο με μιλφέιγ (€9) με τραγανά φύλλα και κρέμα. Μετά το δείπνο μπορείς να συνεχίσεις με κοκτέιλ από τη φασαριόζικη μπάρα. Το Su Casa σε υποδέχεται από το πρωί για καφέ, πρωινό με ομελέτες και από τις 14:00 η κουζίνα σερβίρει το μενού.

☛ Su Casa, πλατεία Νυμφών, Γλυφάδα, 210 8985554

Τα πρώτα openings της νέας σεζόν Facebook Twitter
Ιl Covo. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Του κουτιού είναι το καινούργιο εστιατόριο Ιl Covo, μια πραγματική «φωλιά» της ιταλικής κουζίνας στα Μελίσσια. Σε κάνει να αισθάνεσαι άνετα, χαλαρά και το φαγητό εκφράζει απόλυτα τις ιταλικές προθέσεις του εστιατορίου. Τι ψάχνουμε σε ένα φθινοπωρινό δείπνο; Αυτό το «κάτι νόστιμο » που αναζητούμε και στη ζωή. Και από νοστιμιά, τα πιάτα του Ιl covo έχουν μπόλικη. Μου άρεσε ο λιτός χώρος που αποπνέει φινέτσα, με τα μοντέρνα φωτιστικά, την μπάρα με τον ξυλόφουρνο σε μια γωνιά και το ωραίο παιχνίδισμα στη μία πλευρά του τοίχου που καλύπτει ισπανικό χαρτόνι. Η διακόσμηση του εξωτερικού χώρου με τα σιδερένια καναπεδάκια με τις καμπύλες και τις μαξιλάρες, τα κομψά τραπέζια, τις λυγαριές, τις λεβάντες και τις δάφνες συνθέτει μια οικεία αγκαλιά. Φιλική και ανυπόκριτη ατμόσφαιρα, που κάνει ευχάριστη την έξοδό σου. Στο διά ταύτα, τώρα, που είναι το φαγητό. Ξεφυλλίζοντας το μενού, οι προτάσεις των πιάτων εκφράζουν την αγαπημένη ιταλική κουζίνα. Κλασική αρχή με σαλάτα μοτσαρέλα μπουράτα και ντοματίνια, περιχυμένη διακριτικά με λάδι από πέστο βασιλικού (€13). Φρέσκια, ευωδιαστή γεύση, που απολαμβάνεις σε κάθε μπουκιά. Ωραιότατη και η σαλάτα Μelone (€12) με τραγανή, πιπεράτη ρόκα, προσούτο, μοτσαρέλα, φέτες δροσερού πεπονιού και κολοκυθόσπορο με ντρέσινγκ μελιού και μουστάρδας – ένα καλοκαιρινό πρελούδιο. Εξαιρετική η ιδέα του ορεκτικού με τα επτά είδη μανιταριών του δάσους σοταρισμένα, που δένουν με τραγανή πανσέτα, μια πινελιά τσίλι και ένα βιολογικό τηγανητό αυγό μάτι να φιγουράρει στην κορυφή (€9) – είναι η άλλη άποψη του συνηθισμένου αυγού με πατάτες. Ένα πιάτο που ξεχειλίζει από νοστιμιά και θα σε ικανοποιήσει απόλυτα. Βουτάς χωρίς ενοχές το χειροποίητο ψωμί στη σαλτσούλα και στον χρυσό κρόκο και το ευχαριστιέσαι. Τη γευστική έκπληξη επεφύλαξε το πιάτο ημέρας, ένα καλοφτιαγμένο κουσκούς σε ζωμό κοτόπουλου με τσορίθο και βελούδινης υφής ψητό καλαμαράκι – κομψό και εκφραστικό. Φυσικά και θα δοκιμάσεις πίτσα. Σίγουρα θα βρεις τη γεύση σου μέσα από τις δέκα διαφορετικές που έχει ο κατάλογος. Πήραμε γεύση από μια υπέροχη πίτσα με γκοργκοντζόλα, προσούτο Σαν Ντανιέλε και φρέσκα μελωμένα σύκα που είναι στα καλύτερά τους – ένα ποίημα. Η ζύμη ακολουθεί το ναπολιτάνικο στυλ: νόστιμη, τραγανή, με τα υλικά σε τέτοια ισορροπία, που έκανε την κάθε μπουκιά αξέχαστη. Σε ιταλικό εστιατόριο δεν γίνεται να μη δοκιμάσεις και ένα ζυμαρικό. Ε, λοιπόν, τα φρέσκα agnolotti, γεμιστά με κρέμα πολέντα σε σάλτσα ραγού μανιταριών (€12), εκφράζανε μια γήινη πληθωρικότητα. Το ριζότο, φτιαγμένο σωστά από τον σεφ Παναγιώτη Δεμίρη, όμορφα χυλωμένο, ενισχυμένο με εστραγκόν και γαρίδες (€13), καταφέρνει να παρουσιάσει μια ιδιαιτερότητα. Κορυφαία η στιγμή που έρχονται τα μάγουλα από μοσχαράκι γάλακτος μαριναρισμένα και σιγομαγειρεμένα σε κρασί που συνοδεύει βελούδινος πουρές από πατάτες Κύπρου – προκλητικά γευστικό. Κρατήστε χώρο για dolci. Τιραμισού αέρινο (€6) και μιλεφόλιε (μιλφέιγ) με κρέμα αμυγδάλου και καραμελωμένα αχλάδια (€6) με τραγανό φύλλο άψογο. Το Covo σε κατακτά με την ποιότητά του, τη νοστιμιά και τη φιλοξενία του. Και η κάρτα κρασιών είναι καλοστημένη, με προτάσεις από ελληνικό και ιταλικό αμπελώνα. Αξίζει να μπει στην ατζέντα σου.

Ιl Covo, Παναγή Τσαλδάρη 32-34, Μελίσσια, 210 6095300.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT
Εκπέμπει SOS ο ελληνικός αμπελώνας; Ο γκουρού της αμπελουργίας Στέφανος Κουνδουράς απαντά.

Το κρασί με απλά λόγια / Εκπέμπει SOS ο ελληνικός αμπελώνας; Ο γκουρού της αμπελουργίας Στέφανος Κουνδουράς απαντά

Ο καθηγητής αμπελουργίας Στέφανος Κουνδουράς εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κατάσταση που επικρατεί στον ελληνικό αμπελοοινικό κόσμο αυτήν τη στιγμή.
THE LIFO TEAM
CHECK Manari:

Γεύση / Manari: O Άρης Βεζενές έφτιαξε την ταβέρνα που έλειπε από το κέντρο

Με βλέμμα στην παράδοση, βελτιώνοντας όσα μπορούν να αναβαθμιστούν σε μια ταβέρνα το 2024 χωρίς να «κλοτσάνε», ο μεγάλος restaurateur προσφέρει κλασικά ταβερνίσια και προσιτά πιάτα, «μπινελίκια» και παϊδάκια-λουκούμια που θα ψήνονται στο κέντρο της πόλης - πράγμα σπάνιο πια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μαρία Ταμιωλάκη: «Η πορεία μου από το Μπορντό στις νομαδικές οινοποιήσεις»

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Ταμιωλάκη: «Η πορεία μου από το Μπορντό στις νομαδικές οινοποιήσεις»

Η οινολόγος Μαρία Ταμιωλάκη εξιστορεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη την εμπειρία της στo Μπορντό και στο Haute Brion, ένα από τα πιο εμβληματικά οινοποιεία στον κόσμο, στην επιστροφή στην Κρήτη και στη «gypsy wine making» φιλοσοφία.
THE LIFO TEAM
Bobota

Γεύση / Bobota: Προζυμένια ψωμιά που ψήνονται σε ένα σπίτι στη Νέα Σμύρνη

Μέσα από την ενασχόλησή του με το προζύμι και την αργή ωρίμανση, ο Γιώργος Τασούλας επαναπροσδιόρισε τη σχέση του με τον χρόνο. Από τις καραντίνες μέχρι σήμερα, ζυμώνει, ξεφουρνίζει και μοιράζει τα γεμάτα γεύση ψωμιά του πόρτα πόρτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ