

Το Kinonό είναι ένας ολοκαίνουργιος all day χώρος που μας αρέσει πολύ. Η ιδέα ανήκει στην ιδιοκτήτρια Όλγα Μανέτα που αναζητούσε έναν άνετο χώρο και τον βρήκε στο Κουκάκι. Το Kinonό (Κοινωνώ) θέλει να υπηρετήσει αυτό ακριβώς που δηλώνει με την ονομασία του. Η σάλα του αποπνέει αύρα περασμένων δεκαετιών και το αρχιτεκτονικό δίδυμο Τάσος Γκοβάτσος και Χρυσάνθη Ασπρουλοπούλου (Nullstellen Laboratory), που ανέλαβε τη διακόσμηση, ανέδειξε τα στοιχεία που το χαρακτηρίζουν: το ασπρόμαυρο μωσαϊκό, την πέτρα, το εμφανές μπετόν και όλα τα δομικά στοιχεία σε γκρι τόνους. Τεράστια τζαμένια παράθυρα λούζουν τον χώρο με ήλιο το πρωί, ενώ το βράδυ ο φωτισμός είναι θερμός και δημιουργεί ωραία ατμόσφαιρα. Η μπάρα, που κυριαρχεί στον χώρο, είναι εκπληκτική. Φτιαγμένη με ξύλο, θυμίζει γλυπτό. Η ιδιοκτήτρια, όταν εκθειάζω το ωραίο στυλ του χώρου και της μπάρας, με καμάρι μου λέει: «Την έφτιαξα μόνη μου. Ασχολούμαι με το ξύλο. Αυτή είναι η δουλειά μου». Την αγάπη της γι' αυτό που κάνει την ανακαλύπτεις και στα καθίσματα, που θυμίζουν τις σχολικές καρέκλες. Εντυπωσιακά μέσα στη λιτότητά τους είναι τα φωτιστικά που κρέμονται πάνω από την μπάρα. «Είναι κιούρτος που έντυσα με "καρδιά" από φοίνικα» εξηγεί η κ. Μανέτα. Σαν κουκούλια, χαρίζουν ζεστό, απαλό φως στον χώρο αλλά και στα πρόσωπα πίσω από την μπάρα. Δίπλα, πιο απομονωμένη, μια τραπεζαρία-αντίκα είναι για πριβέ δείπνα. Η μουσική από την DJ κρατάει ευχάριστη συντροφιά. Το μενού δίνει ιδέες για πρόγευμα, με κλασική και πάντα αγαπημένη στραπατσάδα (€5), αυγά με ντομάτα, αλλά και λίγο γαλλικό touch με αυγοφέτες, μπριός και σιρόπι σφενδάμου (€6). Η κρύα σούπα Gazpacho (€4,50) με ντομάτα, αγγούρι, πιπεριές, σκορδάκι και λίγο ξίδι ταιριάζει με την εποχή. Υπάρχουν σνακ και τρεις ενδιαφέρουσες σαλάτες, όπως αυτή με πράσινα λαχανικά, κρεμμύδι, αχλάδι και ροκφόρ (€6,50). Από τον κατάλογο με τα aperitivi επέλεξα το κλασικό Αperol Spritz (€6) και μου άρεσε που αντί για φέτα πορτοκάλι, υπήρχε ένα μπουμπούκι από τριαντάφυλλο που του χάριζε αυτήν τη διαφορετική νότα. Στο Kinonό θα περάσεις όμορφα και θα αφήσεις το γοητευτικό περιβάλλον να σε συνεπάρει.
☛ Kinonό, Φαλήρου 48 & Μάρκου Μπότσαρη, Κουκάκι.

Ο καλοκαιρινός καιρός δίνει ιδέες για μια σύντομη απόδραση μέχρι το Λαγονήσι για τσιμπολόγημα θαλασσινών μεζέδων στο Ouzeri Aegeon στο Grand Resort Lagonissi. Ο σεφ Κώστας Δημόπουλος δημιουργεί πιάτα με αφορμή τη θάλασσα αλλά και πιάτα που εκφράζουν την ελληνική παράδοση. Θα συνοδεύσεις το ούζο ή το τσίπουρο με μια μοντέρνα εκδοχή της καπνιστής μελιτζανοσαλάτας, που το ψητό μανούρι και το γλάσο μπαλσάμικο την απογειώνει. Οι λουκουμάδες φέτας με λιαστή ντομάτα ανοίγουν όμορφα την όρεξη και δίνουν τη σκυτάλη στους μπακαλιαροκεφτέδες. Το χταποδάκι δίνει πάντα το «παρών» στο μενού και δείχνει τον δρόμο για την επιλογή φρέσκων ψαριών. Για όσους κινούνται σε άλλους γευστικούς ρυθμούς, υπάρχουν οι φρέσκες, «πειραγμένες» σαλάτες, όπου ξεχωρίζει η τραγανή σαλάτα με παπαρδέλες λαχανικών, απάκι και παναρισμένο ανθότυρο. Υπάρχουν και εξαιρετικά κρεατικά αλλά και σπαγγέτι για όσους αναζητούν αυτές τις γεύσεις.
☛ Ouzeri Aegeon - Grand Resort Lagonissi, 40ό χλμ. Αθηνών-Σουνίου, 22910 76000

Το γνωρίσαμε σαν γαλλικό μπιστρό και μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Τώρα, ύστερα από έναν επιτυχημένο κύκλο έξι χρόνων, βάζει την ελληνική του φορεσιά. Ο λόγος για το Polly Maggoo στο Μεταξουργείο, που έγινε «Πόλλυ». «Αποφασίσαμε με τους συνεργάτες μου να συνεχίσουμε τη δημιουργική μας πορεία, αναζητώντας την έκφραση στις παιδικές και συνάμα τοπικές αναμνήσεις» λέει ο Γιώργος Ηλιού, δημιουργός του επιτυχημένου μπιστρό, και συνεχίζει: «Θα διευρύνουμε το πάντρεμα της γαλλικής τεχνικής με τη μεσογειακή κουζίνα, δίνοντας μεγαλύτερο βάρος στην ελληνική μαγειρική παράδοση». Αποστάγματα από όλη την Ελλάδα έρχονται να δώσουν την αψάδα τους σε πιάτα όπως η ντομάτα με βρούβες τουρσί, πιπεριές Φλωρίνης και νιώτικο ξινοτύρι ή ο γαύρος μαρινάτος με σκόρδο και μπούκοβο. Περισσότερα για τους μεζέδες του Γιώργου, αφού τους τιμήσουμε.
☛ Πόλλυ, Λεωνίδου 80 & Σαλαμίνος, Μεταξουργείο, 210 524112.
σχόλια