ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ

Νέα μαγαζιά για το Σαββατοκύριακο

Νέα μαγαζιά για το Σαββατοκύριακο Facebook Twitter
Hops beer and burgers
0



Στο Κουκάκι, στον χώρο όπου παλαιότερα βρίσκαμε την μπιραρία «Βύνη», άνοιξε το Hops beer and burgers, το καινούργιο μαγαζί που έστησε ο Γιώργος Γεράρδος, συνδυάζοντας το μπέργκερ με την μπιραρία. Τον Γιώργο τον γνωρίσαμε από το εστιατόριό του «Ανθός» και λίγο παλαιότερα από το Μaster Chef, όπου ήταν εμφανές ότι είχε αρχίσει να εγκαταλείπει την παλιά του αγάπη, τη φωτογραφία, για χάρη της καινούργιας, της μαγειρικής. Το επόμενο βήμα του στην εστίαση, το Hops beer and burgers, φιλοδοξεί να συνδυάσει τα υψηλής ποιότητας μπέργκερ με μια σειρά από premium μπίρες. Από την πληθωρική, ξύλινη μπάρα βγαίνουν και εξαιρετικά κοκτέιλ με βάση την μπίρα που ετοιμάζει με τέχνη ο Γιάννης Βλάχος και είναι ό,τι πρέπει για να ξεκινήσεις, χαζεύοντας τον κατάλογο με τις ορεκτικές προτάσεις. Για αρχή, τσιμπολογάς μπουρεκάκια φέτας (€4,80) με τραγανό φύλλο και ωραία γέμιση που συνδυάζεται με διακριτικά γλυκιά σάλτσα από βερίκοκο, ραντισμένο με μαυροκούκι που του πάει. Ακολουθεί μια κλασική Σαλάτα του Καίσαρα (€6,50) με μαρούλι, τραγανό μπέικον, φλοίδες παρμεζάνας, σπιτικά κρουτόν και σος Caesar χειροποίητη που αγκαλιάζει τη σαλάτα και απογειώνει τη γεύση. Αρκετές και λαχταριστές είναι οι προτάσεις με τα μπέργκερ που πλάθονται στο χέρι από φρέσκο μοσχαρίσιο κιμά και συνδυάζονται με ψωμάκι μπριός ή πολύσπορο. Πήραμε γεύση από το «The Greek Οne» (€8,30), που το αφράτο μπιφτέκι του αγκάλιαζε καλοφτιαγμένο ψωμί μπριός μαζί με ντομάτα, μαρούλι, ροδέλες κρεμμυδιού, ψητή μελιτζάνα, ελιές και σάλτσα φέτας. Γευστικό το μπέργκερ, χορταστικό, και από δίπλα ένα βουνό χρυσαφένιες φρέσκες τηγανητές πατάτες, ωραία τηγανισμένες και τραγανές. Βαθιά νοστιμιά κατακλύζει τους γευστικούς κάλυκες σε κάθε μπουκιά από το μπέργκερ «The buffalo cheese» (€11,20), που το μπιφτέκι του είναι από ελληνικό βουβάλι από την Κερκίνη και συνδυάζεται με γραβιέρα, ντομάτα, μαρούλι, σπιτική σάλτσα και ωραίο ψωμί πολύσπορο – γεύση πληθωρική. Στο μενού υπάρχουν και προτάσεις κλασικές για να συνοδεύσεις την μπίρα σου, όπως χοιρινό κότσι για δύο άτομα, ποικιλία λουκάνικων που ψήνονται στη σχάρα αλλά και τραγανό χοιρινό σνίτσελ. Η λίστα με τις εμφιαλωμένες μπίρες είναι χρηστική, δίνοντας πληροφορίες για τα αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά της κάθε μπίρας, την καταγωγή και τους αλκοολικούς βαθμούς της ,πράγμα που κάνει εύκολη την επιλογή σου στο ταίριασμα με το μπέργκερ. Το γευστικό παιχνίδι γίνεται σε έναν χώρο άνετο, χαλαρό, με ξύλινα καθίσματα, ενώ τη μία πλευρά της σάλας καλύπτει γκράφιτι με στάχυα, φτιαγμένο με σπρέι, και από την άλλη ένας τεράστιος μαυροπίνακας δίνει ιδέες από το μενού. Στον πεζόδρομο τα τραπεζάκια τιμούν οι παρέες που απολαμβάνουν το φαγητό τους, τσουγκρίζοντας τα ποτήρια με την μπίρα. Θα φύγεις με γλυκιά γεύση από το πληθωρικό φοντάν σοκολάτας με αλμυρή καραμέλα και παγωτό (€6,50) που ετοιμάζεται τη στιγμή που θα το παραγγείλεις.
☛ Hops beer and burgers, Δράκου 10, Κουκάκι, 211 0136500.

Νέα μαγαζιά για το Σαββατοκύριακο Facebook Twitter
Kinonό


Το Kinonό είναι ένας ολοκαίνουργιος all day χώρος που μας αρέσει πολύ. Η ιδέα ανήκει στην ιδιοκτήτρια Όλγα Μανέτα που αναζητούσε έναν άνετο χώρο και τον βρήκε στο Κουκάκι. Το Kinonό (Κοινωνώ) θέλει να υπηρετήσει αυτό ακριβώς που δηλώνει με την ονομασία του. Η σάλα του αποπνέει αύρα περασμένων δεκαετιών και το αρχιτεκτονικό δίδυμο Τάσος Γκοβάτσος και Χρυσάνθη Ασπρουλοπούλου (Nullstellen Laboratory), που ανέλαβε τη διακόσμηση, ανέδειξε τα στοιχεία που το χαρακτηρίζουν: το ασπρόμαυρο μωσαϊκό, την πέτρα, το εμφανές μπετόν και όλα τα δομικά στοιχεία σε γκρι τόνους. Τεράστια τζαμένια παράθυρα λούζουν τον χώρο με ήλιο το πρωί, ενώ το βράδυ ο φωτισμός είναι θερμός και δημιουργεί ωραία ατμόσφαιρα. Η μπάρα, που κυριαρχεί στον χώρο, είναι εκπληκτική. Φτιαγμένη με ξύλο, θυμίζει γλυπτό. Η ιδιοκτήτρια, όταν εκθειάζω το ωραίο στυλ του χώρου και της μπάρας, με καμάρι μου λέει: «Την έφτιαξα μόνη μου. Ασχολούμαι με το ξύλο. Αυτή είναι η δουλειά μου». Την αγάπη της γι' αυτό που κάνει την ανακαλύπτεις και στα καθίσματα, που θυμίζουν τις σχολικές καρέκλες. Εντυπωσιακά μέσα στη λιτότητά τους είναι τα φωτιστικά που κρέμονται πάνω από την μπάρα. «Είναι κιούρτος που έντυσα με "καρδιά" από φοίνικα» εξηγεί η κ. Μανέτα. Σαν κουκούλια, χαρίζουν ζεστό, απαλό φως στον χώρο αλλά και στα πρόσωπα πίσω από την μπάρα. Δίπλα, πιο απομονωμένη, μια τραπεζαρία-αντίκα είναι για πριβέ δείπνα. Η μουσική από την DJ κρατάει ευχάριστη συντροφιά. Το μενού δίνει ιδέες για πρόγευμα, με κλασική και πάντα αγαπημένη στραπατσάδα (€5), αυγά με ντομάτα, αλλά και λίγο γαλλικό touch με αυγοφέτες, μπριός και σιρόπι σφενδάμου (€6). Η κρύα σούπα Gazpacho (€4,50) με ντομάτα, αγγούρι, πιπεριές, σκορδάκι και λίγο ξίδι ταιριάζει με την εποχή. Υπάρχουν σνακ και τρεις ενδιαφέρουσες σαλάτες, όπως αυτή με πράσινα λαχανικά, κρεμμύδι, αχλάδι και ροκφόρ (€6,50). Από τον κατάλογο με τα aperitivi επέλεξα το κλασικό Αperol Spritz (€6) και μου άρεσε που αντί για φέτα πορτοκάλι, υπήρχε ένα μπουμπούκι από τριαντάφυλλο που του χάριζε αυτήν τη διαφορετική νότα. Στο Kinonό θα περάσεις όμορφα και θα αφήσεις το γοητευτικό περιβάλλον να σε συνεπάρει.
☛ Kinonό, Φαλήρου 48 & Μάρκου Μπότσαρη, Κουκάκι.

Νέα μαγαζιά για το Σαββατοκύριακο Facebook Twitter
Ouzeri Aegeon


Ο καλοκαιρινός καιρός δίνει ιδέες για μια σύντομη απόδραση μέχρι το Λαγονήσι για τσιμπολόγημα θαλασσινών μεζέδων στο Ouzeri Aegeon στο Grand Resort Lagonissi. Ο σεφ Κώστας Δημόπουλος δημιουργεί πιάτα με αφορμή τη θάλασσα αλλά και πιάτα που εκφράζουν την ελληνική παράδοση. Θα συνοδεύσεις το ούζο ή το τσίπουρο με μια μοντέρνα εκδοχή της καπνιστής μελιτζανοσαλάτας, που το ψητό μανούρι και το γλάσο μπαλσάμικο την απογειώνει. Οι λουκουμάδες φέτας με λιαστή ντομάτα ανοίγουν όμορφα την όρεξη και δίνουν τη σκυτάλη στους μπακαλιαροκεφτέδες. Το χταποδάκι δίνει πάντα το «παρών» στο μενού και δείχνει τον δρόμο για την επιλογή φρέσκων ψαριών. Για όσους κινούνται σε άλλους γευστικούς ρυθμούς, υπάρχουν οι φρέσκες, «πειραγμένες» σαλάτες, όπου ξεχωρίζει η τραγανή σαλάτα με παπαρδέλες λαχανικών, απάκι και παναρισμένο ανθότυρο. Υπάρχουν και εξαιρετικά κρεατικά αλλά και σπαγγέτι για όσους αναζητούν αυτές τις γεύσεις.

☛ Ouzeri Aegeon - Grand Resort Lagonissi, 40ό χλμ. Αθηνών-Σουνίου, 22910 76000

Νέα μαγαζιά για το Σαββατοκύριακο Facebook Twitter
Πόλλυ


Το γνωρίσαμε σαν γαλλικό μπιστρό και μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Τώρα, ύστερα από έναν επιτυχημένο κύκλο έξι χρόνων, βάζει την ελληνική του φορεσιά. Ο λόγος για το Polly Maggoo στο Μεταξουργείο, που έγινε «Πόλλυ». «Αποφασίσαμε με τους συνεργάτες μου να συνεχίσουμε τη δημιουργική μας πορεία, αναζητώντας την έκφραση στις παιδικές και συνάμα τοπικές αναμνήσεις» λέει ο Γιώργος Ηλιού, δημιουργός του επιτυχημένου μπιστρό, και συνεχίζει: «Θα διευρύνουμε το πάντρεμα της γαλλικής τεχνικής με τη μεσογειακή κουζίνα, δίνοντας μεγαλύτερο βάρος στην ελληνική μαγειρική παράδοση». Αποστάγματα από όλη την Ελλάδα έρχονται να δώσουν την αψάδα τους σε πιάτα όπως η ντομάτα με βρούβες τουρσί, πιπεριές Φλωρίνης και νιώτικο ξινοτύρι ή ο γαύρος μαρινάτος με σκόρδο και μπούκοβο. Περισσότερα για τους μεζέδες του Γιώργου, αφού τους τιμήσουμε.
☛ Πόλλυ, Λεωνίδου 80 & Σαλαμίνος, Μεταξουργείο, 210 524112.

0

ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT