Με ένα σακίδιο στην πλάτη και μια κάμερα στο χέρι, η 30χρονη φωτογράφος από τη Ρουμανία Mihaela Noroc τα τελευταία δύο χρόνια, ταξιδεύει στον κόσμο φωτογραφίζοντας γυναίκες για το πρότζεκτ της The Atlas of Beauty. Μέχρι στιγμής έχει επισκεφθεί 45 χώρες. Η Noroc φιλοδοξεί μέσα από τα γυναικεία πορτρέτα που τραβά να φωτίσει τη αλληλεπίδραση ανάμεσα στις κοινωνικές, πολιτιστικές και πολιτικές αξίες με τους ρόλους και τη θηλυκότητα των γυναικών.
Στο τελευταίο της ταξίδι, βρέθηκε στη Β. Κορέα, όπου και φωτογράφισε περίπου 30 γυναίκες. «Όταν ακούς κάτι για τη Β. Κορέα είναι πάντα πολιτικής φύσης. Εγώ θέλησα να δείξω μια άλλη πλευρά, να δείξω κανονικούς ανθρώπους» εξηγεί η ίδια.
Αν και γενικά δεν παρατήρησε, όπως λέει, σημαντικές διαφορές μεταξύ των κατοίκων που ζουν στις μεγαλουπόλεις και των υπολοίπων, στην Pyongyang ανακάλυψε «πολύ πιο ενδιαφέροντα πρόσωπα».
«Παρατήρησα πως στις περισσότερες χώρες οι γυναίκες είχαν την τάση να χαμογελούν μπροστά στην κάμερα, πράγμα που συνέβη και στη Β. Κορέα- απλώς εδώ προσπάθησα να εντοπίσω κάτι πιο βαθύ, να τις κάνω να ανοιχτούν και να αποκαλύψουν κάτι πιο αυθεντικό, να δω μια ιστορία στα μάτια τους» λέει η Noroc.
Παρόλο που οι γυναίκες της Β. Κορέας δεν είναι ιδιαιτέρως εξοικειωμένες με την παγκόσμια μόδα εξαιτίας της αυστηρότητας στη χώρα, αυτό δεν σημαίνει πως δεν τους νοιάζει η εμφάνισή τους- ψηλά τακούνια, συντηρητικά ρούχα και μια καρφίτσα με τον Κιμ Γιονγκ Ουν στο πέτο είναι μια πολύ συνηθισμένη εικόνα. «Στη Β.Κορέα το χάσμα στο πως αντιλαμβάνονται οι άνδρες και οι γυναίκες την εξωτερική τους εμφάνιση είναι πολύ μεγαλύτερο συγκριτικά με άλλες χώρες» παρατηρεί η Noroc.
Εξαιτίας του γεγονότος πως διαδίκτυο και ξένα τηλεοπτικά κανάλια είναι σχεδόν ανύπαρκτα στη χώρα, η διασκέδαση αναγκαστικά έχει διαμορφωθεί αναλόγως. Η Noroc παρατήρησε πως οι άνθρωποι εκεί λατρεύουν το χορό και το τραγούδι, κάνοντας συναυλίες σε πλατείες και μεγάλους χορούς.
Υπάρχει δε κι ένα συγκρότημα, η «Moranbong Band» που αποτελείται μόνο από γυναίκες τις οποίες μάλιστα επέλεξε ο ίδιος ο Κιμ Γιονγκ Ουν και αποτελούν κάτι σαν φαινόμενο, σύμφωνα με τη Noroc. «Ακούς παντούς τα τραγούδια τους κι όλοι γνωρίζουν τους στίχους. Είδα μέχρι και στρατιωτικό βηματισμό πάνω σε ένα τραγούδι τους» προσθέτει.
Κάτι επίσης πολύ συνηθισμένο είναι οι στολές- ανδρικές και γυναικείες. «Ο στρατός της χώρας είναι τεράστιος, άρα είναι σύνηθες να βλέπει στρατιώτες στους δρόμους. Καμιά φορά μπορεί να τους δεις και σε άλλες δραστηριότητες, όπως κατασκευαστικά έργα, άρα είναι σχεδόν παντού» λέει η φωτογράφος.
Στη χώρα έχουν κι ένα σχετικό ρητό για τα δυο φύλα- λένε πως η Β. Κορέα έχει τις πιο όμορφες γυναίκες στη χερσόνησο, ενώ η Ν. Κορέα τους πιο όμορφους άνδρες.
Σε κάθε περίπτωση αυτό που συμπέρανε η Noroc ήταν πως οι γυναίκες της Β. Κορέας ήταν αναπάντεχα πρόθυμες να πάρουν μέρος σε μια φωτογράφιση και χαίρονταν και πολύ μάλιστα. «Δεν είναι και πολύ συνηθισμένο να τις φωτογραφίζουν ξένοι. Ενθουσιάζονταν φοβερά κάθε φορά που τους έδειχνα τις φωτογραφίες τους στην κάμερα» καταλήγει η Noroc.