Ο Γιώργος Μπελαούρης στον κόσμο του φανταστικού

Ο Γιώργος Μπελαούρης στον κόσμο του φανταστικού Facebook Twitter
Ο Έλληνας γαλουχείται από μικρός με Οδύσσεια, Ιλιάδα, παραμύθια ή δημοτικά τραγούδια. Είναι κρίμα που στην χώρα του Όμηρου έχει γίνει ταυτόσημο το fantasy με τον Τόλκιν... Φωτο: Κατερίνα Φαρφαρά / LIFO
0

Ο Γιώργος Μπελαούρης είναι 25 ετών και του αρέσει να γράφει ιστορίες από τον κόσμο του φανταστικού.  Έχει εκδώσει τέσσερα κείμενα του σε διάφορες εκδοχές, έχει ανεβάσει δέκα μονόπρακτα και δύο παραστάσεις, ενώ τελευταία έχει δημιουργήσει μια σελίδα  στην οποία ανεβάζει κομμάτια από την νουβέλα του με τις περιπέτειες της Λενόρ Κόρπς. Σκοπός του είναι η  δημιουργία μιας ευρύτερης κοινότητας, όπου άλλοι νέοι καλλιτέχνες θα μπορούν να προωθήσουν τη δουλειά τους. Με τον Γιώργο συναντηθήκαμε στο Νέο Κόσμο, ένα βροχερό  μεσημέρι. Το καφέ που θα επιλέξει για να μιλήσουμε είναι διακοσμημένο με αναγεννησιακούς πίνακες. Βγάζει καπνό, φιλτράκια, μερικά περιοδικά στα οποία έχει δημοσιεύσει  κείμενα του και ξεκινάμε την συζήτηση.  

   

«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Πετρούπολη. Η μητέρα μου είναι ποιήτρια και ο πατέρας μου επιπλοποιός» λέει. «Θυμάμαι από πολύ μικρή ηλικία να με παίρνει ο ύπνος με τον ήχο της γραφομηχανής της μητέρας μου. Πολλές φορές, όταν την ρωτούσα τι κάνει τα βράδια πάνω στην γραφομηχανή, εκείνη μου απαντούσε ότι γράφει ιστορίες. Έτσι και εγώ, έλεγα όταν μεγαλώσω θέλω να γράφω ιστορίες. Επιπλέον, οι γονείς μου ήταν υπερπροστατευτικοί και έτσι ήμουν ένα από τα παιδιά που γυρνούσα σπίτι νωρίς. Στο Γυμνάσιο αλλά και στο Λύκειο, το πολύ μέχρι τις έντεκα το βράδυ είχα επιστρέψει. Από κάποιο σημείο και μετά δεν ήθελα να είμαι αυτός που φεύγω πάντα νωρίς και να με κοροϊδεύει η παρέα μου, με αποτέλεσμα να αραιώσω κατά πολύ τις εξόδους. Αυτός ήταν ένας βασικός λόγος για να στραφώ όλο και περισσότερο στο γράψιμο. Λιγότεροι φίλοι, περισσότερο διάβασμα και γράψιμο».

Σημαντικό για μένα είναι να καταφέρεις κάθε μέρα να μαθαίνεις κάτι, έστω και κάτι μικρό αλλά και να κάνεις μια πράξη για τον διπλανό σου. Να σηκωθείς στο μετρό για να καθίσει μια ηλικιωμένη. Δυστυχώς, έχουμε κλειστεί τόσο πολύ στον εαυτό μας αλλά πρέπει να αντιληφθούμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας.

«Τι σε γοητεύει στις ιστορίες;». «Η απόδραση. Φαίνεται τόσο βαρετή η καθημερινότητα, τόσο απελπιστική η ρουτίνα, που η κάθε μέρα είναι ίδια. Οπότε οι περιπέτειες, η φαντασία, πράγματα που δεν θα ζήσω ποτέ αποκτούν άλλη αξία όταν τα αποτυπώσεις στο χαρτί».  

Ο Γιώργος Μπελαούρης στον κόσμο του φανταστικού Facebook Twitter
Φωτο: Κατερίνα Φαρφαρά / LIFO

Όταν ο Γιώργος έδωσε στην μητέρα του να διαβάσει τα κείμενά του, τού είπε ότι της άρεσε η γλώσσα, αλλά όχι το περιεχόμενο. «Μήπως τελικά το dark fantasy είναι ταμπού στην ελληνική κοινωνία;», σπεύδω να του πω, ρωτώντας αν ανήκει στην κατηγορία  της ελληνίδας μάνας που πιστεύει ότι ο γιος της  έχει κατάθλιψη για να γράφει dark. «Σίγουρα είναι ταμπού, αλλά πιο πολύ στις μεγαλύτερες ηλικίες. Την θεωρούν κάπως σαν παραλογοτεχνία. Πάντως, αν διαβάσεις κείμενα του Ροΐδη ή του Παπαδιαμάντη, θα δεις ότι υπάρχουν πολύ έντονα τα στοιχεία της φρίκης και του σοκ. Την μητέρα μου την τρόμαξε το περιεχόμενο γιατί παίζεις με τα σκοτεινά σημεία της ψυχής σου. Ήμουν ένα ήρεμο παιδί με πολλές ώρες στο δωμάτιό του, οπότε βλέποντας τα αποτελέσματα αυτής της απομόνωσης ήταν λογικό να ανησυχήσει».  

«Σε κάποιον που δεν γνωρίζει τον κόσμο του φανταστικού, τι θα του απαντούσες αν σου ζητούσαν να περιγράψεις το περιεχόμενό του;». «Οι πιο πολλοί δεν ξέρουν τι είναι το dark fantasy. Αξίζει λοιπόν να επισημάνουμε ότι στο κόσμο του φανταστικού παίρνεις το μοτίβο ενός κλασικού παραμυθιού και το φέρνεις στο ενήλικο κοινό με ψυχοσύνθεση μυθιστοριογραφίας», αναφέρει.  

«Στην εποχή που ζούμε είναι δύσκολο να επιζείς μόνο με  το γράψιμο ειδικά σε τόσο νεαρή ηλικία;». «Φυσικά, για αυτό και δουλεύω οικοδομή περιστασιακά μαζί με τον πατέρα μου. Έχω κάνει πολλές δουλειές, σε σινεμά μετρώντας εισιτήρια, έχω μοιράσει φυλλάδια. Δεν μου αρέσει ο σνομπισμός, κάτι παθαίνουν μερικοί όταν ακούν ότι είσαι χειρώνακτας. Σου τοποθετούν αμέσως ένα μαύρο στίγμα».  

«Ένας νέος τι χρειάζεται για να πετύχει τα ‘θέλω του’;». «Τρομερό πείσμα, όρεξη για πολύ τρέξιμο και  αντοχή στα αρχικά χαστούκια. Πρέπει πάντα να είσαι ευμετάβλητος».

Ο Γιώργος Μπελαούρης στον κόσμο του φανταστικού Facebook Twitter
Όλοι έχουμε την ανάγκη να λέμε ιστορίες. Το κουτσομπολιό, η διήγηση ενός ονείρου, ο παππούς που θα σου πει για το χωριό. Αυτό είναι το υλικό της συγγραφής που με κάποιες φόρμες το παίρνεις και το μετατρέπεις σε δημιουργία... Φωτο: Κατερίνα Φαρφαρά / LIFO

Στην συνέχεια σχολιάζουμε δύο ηλικιωμένες κυρίες από το διπλανό τραπέζι οι οποίες κοιτούν τον Γιώργο συνεχώς και πιθανολογούν ότι είναι ηθοποιός σε απογευματινή σειρά του Mega. Επιστρέφουμε όμως στην συζήτησή μας και στο γεγονός ότι οι ελληνικοί εκδοτικοί οίκοι δεν επιδιώκουν να εκδίδουν βιβλία για το φανταστικό και για αυτό βρίσκεται σε παρακμή. «Ο Έλληνας γαλουχείται από μικρός με Οδύσσεια, Ιλιάδα, παραμύθια ή δημοτικά τραγούδια. Είναι κρίμα που στην χώρα του Όμηρου έχει γίνει ταυτόσημο το fantasy με τον Τόλκιν».

«Τι κινητοποιεί την έμπνευσή σου;». «Ο έρωτας και ο θάνατος. Ο  θάνατος γιατί από την μέρα που γεννιόμαστε μας ρίχνει μια σκιά, κάτι σαν αντίστροφη μέτρηση. Ο θάνατος είναι μια μέρα όπως οι άλλες αλλά με διαφορετικό τέλος. Ένας ύπνος χωρίς ξύπνημα. Επίσης, ο έρωτας είναι αυτός που μας δίνει φτερά. Να βλέπεις στα μάτια κάποιου άλλου τον εαυτό σου γυμνό. Ένα αίσθημα  τρομακτικό και απελευθερωτικό». Η δημιουργία τι είναι; «Όλοι έχουμε την ανάγκη να λέμε ιστορίες. Το κουτσομπολιό, η διήγηση ενός ονείρου, ο παππούς που θα σου πει για το χωριό. Αυτό είναι το υλικό της  συγγραφής που με κάποιες φόρμες το παίρνεις και το μετατρέπεις σε δημιουργία».

«Έχουμε ανάγκη από παραμύθια;» «Αναμφισβήτητα, ειδικά στην εποχή που ζούμε. Τα παραμύθια πέρα από το διδακτικό που κρύβουν στον πυρήνα τους είναι και ένα καταφύγιο».  

«Τι θεωρείς σημαντικό στην ζωή;». «Σημαντικό για μένα είναι να καταφέρεις κάθε μέρα να μαθαίνεις κάτι, έστω και κάτι μικρό αλλά και να κάνεις μια πράξη για τον διπλανό σου. Να σηκωθείς στο μετρό για να καθίσει μια ηλικιωμένη. Δυστυχώς, έχουμε κλειστεί τόσο πολύ στον εαυτό μας αλλά πρέπει να αντιληφθούμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας».

Ο Γιώργος Μπελαούρης στον κόσμο του φανταστικού Facebook Twitter
Φωτο: Κατερίνα Φαρφαρά / LIFO

Τον ρωτάω αν υπάρχει πραγματική αγάπη στα χρόνια των social media. «Δεν μπορώ να σου απαντήσω αντικειμενικά, γιατί την κοπέλα μου την γνώρισα μέσω facebook. Μιλούσαμε για τέσσερις μήνες χωρίς να την έχω δει. Τελικά μια μέρα είπαμε να βρεθούμε σε Live και καταλαβαίνεις την αγωνία μου για το τι θα δω. Δεν έχω παράπονο (γέλια). Γενικά, πάντως, είναι λίγο γουρούνι στο σακί η όλη φάση με τα social media».  

«Γιατί το μαύρο ελκύει περισσότερο τα άτομα του φανταστικού;». «Εκτός του ότι απορροφά το φως πιστεύω ότι η κοινωνία-ήδη από τον Μεσαίωνα- τα σκοτεινά κομμάτια της προσπαθεί να τα αποκεντρώσει, να τα διώξει στην άκρη. Νοσοκομεία ή νεκροταφεία έξω από τις πόλεις. Είναι μια μορφή αποφυγής του θανάτου για να μην ερχόμαστε σε επαφή με την θνητότητα μας. Όμως σε αυτούς που το σκοτάδι δίνει έμπνευση, αυτό  τους ελκύει».

«Τι θεωρείς επαναστατικό σήμερα;». «Ένα χαμόγελο στο μετρό».

«Πώς φαντάζεσαι το μέλλον;». «Με λιγότερα ψυχοπλακώματα, λιγότερη μιζέρια και περισσότερη ελευθερία. Να νιώθουμε καλά και ας θυμόμαστε ότι η μόνη μας σωτηρία είναι όταν σβήσει η κοινωνία μας με τον τρόπο που την ξέρουμε».

https://www.facebook.com/LC-DLVI-468401843331786/timeline

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρωμανός ο Μελωδός: Ο ουρανόθρεφτος ποιητής του Θείου Δράματος

Βιβλίο / Ρωμανός ο Μελωδός: Ο ουρανόθρεφτος ποιητής του Θείου Δράματος

Λίγοι είναι οι ποιητικά γραμμένοι εκκλησιαστικοί στίχοι που δεν φέρουν τη σφραγίδα αυτού του ξεχωριστού υμνωδού και εκφραστή της βυζαντινής ποιητικής παράδοσης που τίμησαν οι σύγχρονοί μας ποιητές, από τον Οδυσσέα Ελύτη μέχρι τον Νίκο Καρούζο.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Τα 5 πιο σημαντικά βιβλία του Μάριο Βάργκας Λιόσα

Βιβλίο / Τα 5 πιο σημαντικά βιβλία του Μάριο Βάργκας Λιόσα

Η τελευταία μεγάλη μορφή της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας που πίστευε πως «η λογοτεχνία μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα» έφυγε την Κυριακή σε ηλικία 89 ετών. Ξεχωρίσαμε πέντε από τα πιο αξιόλογα μυθιστορήματά του.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
bernhard schlink

Πίσω ράφι / «Φανταζόσουν ότι θα έβγαινες στη σύνταξη ως τρομοκράτης;»

Το μυθιστόρημα «Το Σαββατοκύριακο» του Μπέρνχαρντ Σλινκ εξετάζει τις ηθικές και ιδεολογικές συνέπειες της πολιτικής βίας και της τρομοκρατίας, αναδεικνύοντας τις αμφιλεγόμενες αντιπαραθέσεις γύρω από το παρελθόν και το παρόν.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Φοίβος Οικονομίδης

Βιβλίο / Φοίβος Οικονομίδης: «Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να σπάσουμε σε χίλια κομμάτια»

Με αφορμή το νέο του βιβλίο «Γιακαράντες», ο Φοίβος Οικονομίδης, ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς συγγραφείς της νεότερης γενιάς, μιλά για τη διάσπαση προσοχής, την αυτοβελτίωση, τα κοινωνικά δίκτυα, το βύθισμα στα ναρκωτικά και τα άγχη της γενιάς του.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Σερζ Τισερόν «Οικογενειακά μυστικά»

Το Πίσω Ράφι / «Το να κρατάμε ένα μυστικό είναι ό,τι πιο πολύτιμο και επικίνδυνο έχουμε»

Μελετώντας τις σκοτεινές γωνιές των οικογενειακών μυστικών, ο ψυχίατρος και ψυχαναλυτής Σερζ Τισερόν αποκαλύπτει τη δύναμη και τον κίνδυνο που κρύβουν καθώς μεταφέρονται από τη μια γενιά στην άλλη.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Το ηθικό ζήτημα με τις μεταθανάτιες εκδόσεις με αφορμή το ημερολόγιο της Τζόαν Ντίντιον

Βιβλίο / Μεταθανάτιες εκδόσεις και ηθικά διλήμματα: Η Τζόαν Ντίντιον στο επίκεντρο

Σύντομα θα κυκλοφορήσει ένα βιβλίο με τις προσφάτως ανακαλυφθείσες «ψυχιατρικές» σημειώσεις της αείμνηστης συγγραφέως, προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με τη δεοντολογία της μεταθανάτιας δημοσίευσης έργων ενός συγγραφέα χωρίς την επίσημη έγκρισή του.
THE LIFO TEAM
Στα «Μαθήματα Ζωγραφικής» του Τσαρούχη αποκαλύπτεται όλος ο ελληνικός κόσμος

Ηχητικά Άρθρα / Γιάννης Τσαρούχης: «Η ζωγραφική μου θρέφεται από τη μοναξιά και τη σιωπή»

Στα εκπληκτικά «Μαθήματα Ζωγραφικής» του Γιάννη Τσαρούχη αποκαλύπτεται όλος ο ελληνικός κόσμος, από τις μινωικές τοιχογραφίες έως τα λαϊκά δημιουργήματα του Θεόφιλου.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
George Le Nonce: «Εκτός από τα φέικ νιουζ, υπάρχει η φέικ λογοτεχνία και η φέικ ποίηση»

Ποίηση / George Le Nonce: «Εκτός από τα fake news, υπάρχει η fake λογοτεχνία και ποίηση»

Με αφορμή την έκδοση του τέταρτου ποιητικού του βιβλίου, με τίτλο «Μαντείο», ο Εξαρχειώτης ποιητής μιλά για την πορεία του, την ποίηση –queer και μη–, και για την εποχή του Web 2.0, αποφεύγοντας την boomer-ίστικη νοοτροπία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Χατζιδάκις, Ιωάννου, Χιόνης, Βακαλόπουλος, Κοντός: 5 βιβλία τους κυκλοφορούν ξανά

Βιβλίο / Χατζιδάκις, Ιωάννου, Χιόνης, Βακαλόπουλος, Κοντός: 5 βιβλία τους κυκλοφορούν ξανά

Μια σειρά από επανεκδόσεις αλλά και νέες εκδόσεις, που αφορούν ποιητές και λογοτέχνες που έχουν φύγει από τη ζωή μάς θυμίζουν γιατί επιστρέφουμε σε αυτούς, διαπιστώνοντας ότι παραμένουν, εν πολλοίς, αναντικατάστατοι.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Η νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» είναι ένας άθλος και εκδοτικό γεγονός.

Βιβλίο / Οβίδιος: Η νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» είναι ένας άθλος και εκδοτικό γεγονός

Ο κορυφαίος μελετητής του ρωμαϊκού κόσμου Θεόδωρος Δ. Παπαγγελής ολοκλήρωσε την απόδοση στα ελληνικά των 12.000 στίχων του έργου του Οβίδιου, εκφράζοντας ταυτόχρονα τον άκρως μοντέρνο χαρακτήρα του ποιητή.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Τροχιές»: Η Samantha Harvey κέρδισε πανάξια το Booker

Βιβλίο / «Τροχιές»: Η Samantha Harvey κέρδισε πανάξια το Booker

Με θέμα την καθημερινότητα έξι αστροναυτών σε έναν διεθνή διαστημικό σταθμό, το μυθιστόρημα που κέρδισε το Booker 2024 μόλις μεταφράστηκε στα ελληνικά, είναι ένα ποίημα για τον πλανήτη Γη και μας καλεί να τον εκτιμήσουμε ξανά.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ