Από το 2007 η Monumenta αναθέτει σε έναν καλλιτέχνη διεθνούς βεληνεκούς να αναμετρηθεί με τον επιβλητικό χώρο του Κλίτους του Grand Palais. Πρόκειται για ένα υπερμεγέθες υαλοστάσιο επιφανείας 13.500 τ.μ. και ύψους 35 μέτρων, εντός του οποίου το Παρίσι απόλαυσε τους ερειπωμένους και κατακλυσμένους από ζωγραφικούς πίνακες πύργους του Anselm Kiefer, τους χαλύβδινους μονολίθους του Richard Serra, το σεληνιακό και ερημικό τοπίο του Christian Boltanski, το ζωντανό και άλικο τέρας που προσομοιάζει με εντόσθια του Anish Kapoor, τον χαρούμενο και πολύχρωμο δαίδαλο του Daniel Buren και τα λογοτεχνικά και επιστημονικα όνειρα μιας Ρωσίας που περιορίζεται από την πολιτική και την καταπίεση από τους Ilya και Emilia Kabakov. Κάθε καλλιτέχνης αντιμετώπισε την πρό(σ)κληση αυτή διαφορετικά.
Γεννημένος το 1954 στην Κίνα, ο Huang Yong Ping ζει στην Γαλλία από το 1989 και αποτελεί σημαντική μορφή της κινεζικής avant-garde της δεκαετίας του ’80. Ήταν ο ιδρυτής του κινήματος “Xiamen Dada” με το motto «Το ζεν είναι Dada, το Dada είναι ζεν». Θεωρείται ο θεμελιωτής της σύγχρονης τέχνης στην Κίνα ενώ με την ομάδα αυτή πραγματοποίησαν ριζοσπαστικές δράσεις που αποτέλεσαν γόνιμο έδαφος για την άνθηση του παραδόξου και την αμφισβήτηση μέσω του παραλόγου στην κινεζική τέχνη. Ήδη από την εποχή εκείνη στο έργο του διακρίνονται συνδέσεις και αναφορές στην τέχνη, την ζωή και την πολιτική, πολύ πριν από τον καλλιτέχνη-έμβλημα της αντικαθεστωτικής δράσης του Ai Wewei.
Ο Huang Yong Ping στο εσωτερικό του Grand Palais, αυτού του αριστουργήματος της βιομηχανικής περιόδου, παρουσιάζει την αλλαγή του κόσμου μας, τις μεταμορφώσεις των οικονομικών και πολιτικών εξουσιών, την άνοδο νέων γεωγραφικών περιοχών, την πτώση παλαιών αυτοκρατοριών και την προσωρινή εμφάνιση νέων υποψηφίων γεμάτων με φιλοδοξίες για εξουσία και βία.
Εμπνεόμενος από θρησκευτικούς ή φιλοσοφικούς μύθους, ο Huang Yong Ping στα έργα του επανεφευρίσκει κι αναμιγνύει πεποιθήσεις και σημεία αναφοράς του Δυτικού και του Ανατολικού πολιτισμού θέτοντας υπό αμφισβήτηση τις βεβαιότητες μας. Γοητεύει ενώ ταυτόχρονα ξυπνά την ανησυχία μας για τις παγκόσμιες αλλαγές, σκηνοθετεί μεγαλειωδώς και με ονειρικό τρόπο ζώα για να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την οχληρή και οδυνηρή επικαιρότητα αυτών των μύθων.
Πρόκειται για τον κατ’ εξοχήν καλλιτέχνη της υπερβολής. Οι μνημειώδεις εγκαταστάσεις αποτελούν το σήμα κατατεθέν του, όπως η συμμετοχή του στη Μπιενάλε της Βενετίας το 1999 με το Ένας Άνδρας, εννέα ζώα, όπου τα μυθολογικά ζώα της εγκατάστασης διαπερνούσαν την οροφή του Γαλλικού Περιπτέρου. Η πρωτοτυπία των έργων του έγκειται στο θέμα και το ιστορικό, πολιτικό, κοινωνικό και αρχιτεκτονικό τους συγκείμενο.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο ο Όφις του Ωκεανού, μόνιμη εγκατάσταση στις όχθες του Λίγηρα, είναι ένας μεταλλικός σκελετός φιδιού μήκους 120 μέτρων, ένα τεράστιο τέρας που μοιάζει να έχει εξοκείλει προ αμνημονεύτων ετών. Λειτουργεί ως φάντασμα της εν εξελίξει οικολογικής καταστροφής και μιμείται επίσης τις παλιές πλωτές εξέδρες αλιείας που τον συντροφεύουν συμβολίζοντας έτσι το τέλος των παραδοσιακών δραστηριοτήτων και την εξάντληση των θαλάσσιων πόρων.
Για την Monumenta 2016 ο Huang Yong Ping θα δημιουργήσει μια “τεράστια εγκατάσταση μέσα στην οποία ο θεατής θα περιπλανηθεί». Το έργο αναμένεται εντυπωσιακό. Πρόκειται για μια σύνθεση ενός «έγχρωμου αρχιτεκτονήματος που θα αποτελείται από οκτώ νησίδες, υπερκαλυπτόμενες από μια δομή της οποίας η φέρουσα σκιά θα συνδέεται εννοιολογικά και φορμαλιστικά με τις μεταλλικές νευρώσεις του υαλοστασίου.»
Κατευθυνόμενοι προς την κεντρική αλέα οι επισκέπτες θα απολαμβάνουν οπτικά το σύνολο της εγκατάστασης και το μεγαλειώδες Κλίτος με το οποίο θα αναμετρηθεί ο καλλιτέχνης.
Ο επιμελητής της Monumenta 2016 Jean de Loisy, νυν Πρόεδρος του Palais de Tokyo και επιμελητής της Monumenta 2011 όπου θριάμβευσε ο Anish Kapoor, μας προϊδεάζει για την φιλοσοφία του έργου του Huang Yong Ping:
“Όπως οι ατμοί που υψώνονται από τις κοιλάδες στην κινέζικη ζωγραφική απεικονίζοντας τη συνεχή μετάλλαξη των ενεργειών και των ουσιών, όπως τα πρώτα τοπία των ιμπρεσσιονιστών που παρουσίαζαν τις φυσικές και οπτικές συνέπειες την μεταμόρφωσης του περιβάλλοντος από τις μηχανές, έτσι κι ο Huang Yong Ping στο εσωτερικό του Grand Palais, αυτού του αριστουργήματος της βιομηχανικής περιόδου, παρουσιάζει την αλλαγή του κόσμου μας, τις μεταμορφώσεις των οικονομικών και πολιτικών εξουσιών, την άνοδο νέων γεωγραφικών περιοχών, την πτώση παλαιών αυτοκρατοριών και την προσωρινή εμφάνιση νέων υποψηφίων γεμάτων με φιλοδοξίες για εξουσία και βία. Στρατηγικές, τακτικές, πολιτική, τέχνη και τέχνη του πολέμου, δίψα για εξουσία και πλούτο, κατάπτωση, γέννηση ή αναγέννηση των κοινωνιών: κάθε χώρα, κάθε όμιλος ή πολυεθνική που συμμετέχουν στις αέναες διαδοχές μεγαλείου και παρακμής επιδιώκουν να αποτελέσουν, έστω και για λίγα δευτερόλεπτα, μια Αυτοκρατορία.»
Monumenta 2016: Huang Yong Ping στο Grand Palais, Παρίσι, 8 Μαϊου με 18 Ιουνίου 2016.