Πάνω από 100 άγνωστα έργα του Francis Bacon εμφανίζονται στο νέο του catalogue raisonné

Πάνω από 100 άγνωστα έργα του Francis Bacon εμφανίζονται στο νέο του catalogue raisonné Facebook Twitter
0
Πάνω από 100 άγνωστα έργα του Francis Bacon εμφανίζονται στο νέο του catalogue raisonné Facebook Twitter
Ο Francis Bacon με τον William Burroughs στο Λονδίνο, 1989.

Πάνω από 100 πίνακες του Francis Bacon πρόκειται να αποκαλυφθούν για πρώτη φορά στα πλαίσια ενός δεκαετούς εγχειρήματος να δημοσιευθεί ένας κατάλογος που να περιλαμβάνει όλα τα έργα του. Μάλιστα συμπεριλμβάνει τον πρώτο πίνακα μιας από τις πλέον γνωστές και προκλητικές σειρές έργων του, τους Ωρυόμενους Πάπες, ένα μέχρι πρότινος άγνωστο έργο που ανακαλύφθηκε ξεχασμένο σε μια ιδιωτική ιταλική συλλογή.

Το κληροδότημα Francis Bacon έχει πλέον ολοκληρώσει τον catalogue raisonné του καλλιτέχνη και θα τον δημοσιεύσει την άνοιξη του 2016 επ' αφορμή της επετείου του θανάτου του, τον Απρίλιο του 1992. Ο ίδιος ο Bacon κατέστρεψε πολλούς από τους πίνακες του και μόνο οι μισοί από το σύνολο των 584 που διασώθηκαν είναι διαθέσιμοι ή κυκλοφορούν. "Τα σχόλια για τον Bacon, κάποια καλά και κάποια λιγότερο καλά, έχουν βασιστεί στο ένα τρίτο του έργου του." λέει ο ιστορικός της τέχνης Martin Harrison ο οποίος τα τελευταία δέκα έτη προσπάθησε να ανιχνεύσει κάθε έργο του. "Ανεξάρτητα από την προσπάθεια τεκμηρίωσης του σωζόμενου έργου του, η μεγάλη αποκάλυψη του νέου catalogue raisonné θα είναι ότι για πρώτη φορά, το σύνολο της παραγωγής του καλλιτέχνη θα μπορεί να ιδωθεί και να αξιολογηθεί. Πιστεύουμε ότι αυτό θα έχει σημαντική επίπτωση στην αντίληψη που έχουμε για τους πίνακες του."

Ο ζωγράφος ζούσε ακραία και έχει διατυπωθεί με πειστικό τρόπο το επιχείρημα ότι τα σπουδαιότερα έργα του προέκυψαν από τις σαδομαζοχιστικές σχέσεις που είχε με άλλους άνδρες.

Η ανακάλυψη του Ωρυόμενου Πάπα για τον Harrison ήταν ιδιαίτερα συγκλονιστική. Αυτή η σειρά πινάκων είχε προκύψει από την εμμονή του Bacon με το πορτρέτο του Πάπα Ιννοκέντιου Ι' που είχε φιλοτεχνήσει ο Velazquez τον 17ο αιώνα. Στις δεκαετίες του '60 και του '70 ζωγράφισε αρκετές σπουδές πάνω στο θέμα αυτό και τα έργα που προέκυψαν θεωρούνται από τις πιο ισχυρές εκφράσεις μεταπολεμικού τρόμου απέναντι στα πεπραγμένα της ανθρωπότητας. Ως πρώτος Ωρυόμενος Πάπας μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν η Κεφαλή ΣΤ' του 1949, αλλά ο Harrison ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε ένα προγενέστερο έργο φυλαγμένο σε μια αποθήκη. "Δεν είναι ένας εξαιρετικά σπουδαίος πίνακας αλλά είναι εξαιρετικά σπουδαίος από ιστορικής απόψεως."

Πάνω από 100 άγνωστα έργα του Francis Bacon εμφανίζονται στο νέο του catalogue raisonné Facebook Twitter
Τοπίο στη Μαλαμπάτα, 1964.

Ο ζωγράφος ζούσε ακραία και έχει διατυπωθεί με πειστικό τρόπο το επιχείρημα ότι τα σπουδαιότερα έργα του προέκυψαν από τις σαδομαζοχιστικές σχέσεις που είχε με άλλους άνδρες. Ο μεγάλος έρωτας της ζωής του ήταν ο Peter Lacy, πρώην πιλότος της Μάχης της Βρετανίας, σαδιστής, βίαιος και αλκοολικός. Ο κατάλογος ωστόσο μας αποκαλύπτει ότι υπάρχει λιγότερο σεξ στους διασωθέντες πίνακες του Bacon απ' ότι θα πίστευε κανείς. "Υπάρχουν μόνο 11 πίνακες στο συνολο του έργου του όπου άνδρες κάνουν σεξ, σε σύγκριση με 17 γυναικεία γυμνά για παράδειγμα".

Ο κατάλογος θα αντικάσταστήσει τον προϋπάρχοντα που χρονολογείται από τα μέσα της καριέρας του Bacon, δημοσιευμένο το 1964 από τον τότε διευθυντή της Tate, John Rothenstein και τον βοηθό του Ronald Alley. Ο κατάλογος εκείνος περιέχει μόνο 27σ πίνακες σε έγχρωμη αναπαραγωγή και η σύνταξη του χαρακτηρίστικες από μεγάλες δυσκολίες καθώς ο Bacon ήταν εξαιρετικά δύσκολος και μη συνεργάσιμος. "Είχαν την μοναδική δυσκολία να είναι ζωντανός ο Bacon, εγώ δεν υπέστην τέτοιο βάσανο" λέει ο Harrison.

Κατά την διάρκεια του όλου εγχειρήματος υπήρξαν πολλές υποδείξεις και λάθος μονοπάτια που οδήγησαν τον Harrison στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία και την Ιαπωνία. "Πήρε δέκα χρόνια οπότε από άποψη χρόνου ήταν ένα μνημειώδες εγχείρημα και ο τελευταίος χρόνος διήρκεσε ακόμα περισσότερο καθώς δεν κοιμόμουν σχεδόν καθόλου."

Πάνω από 100 άγνωστα έργα του Francis Bacon εμφανίζονται στο νέο του catalogue raisonné Facebook Twitter
Λεπτομέρεια από σπουδή για Πορτραίτο του Βαν Γκογκ Δ', 1957.

Τα έργα του Bacon πάντα πωλούνται σε υψηλές τιμές στις δημοπρασίες. Το τρίπτυχο "Τρεις σπουδές του Lucian Freud" πωλήθηκε το 2013 στην τιμή ρεκόρ των 127,3 εκ. ευρώ.

Ωστόσο το έργο του Bacon όπως το γνωρίζουμε βασίζεται σε έναν πυρήνα περίπου 180 πινάκων. Υπάρχουν πολλοί περισσότεροι σε ιδιωτικές συλλογές και ανήκουν σε ανθρώπους που δεν ενδιαφέρονται να πουλήσουν ή να δανείσουν τα έργα. "Πολλοί από τους ιδιοκτήτες δεν επιθυμούν καμία δημοσιότητα. Κατάφερα να έχω πρόσβαση στους πίνακες γιατί συντάσσω τον catalogue raisonné και σκέφτηκαν: α, ναι θα έρθει αυτός ο παράξενος και βαρετός τύπος."

Ο Harrison δήλωσε ότι ήταν αναμφισβήτητα ενθουσιασμένος που ήταν ο πρώτος ιστορικός τέχνης που είδε κάποιους πίνακες. Αν έπρεπε να επιλέξει έναν αγαπημένο θα διάλεγε το Τοπίο στη Μαλαμπάτα του 1964, το οποίο κάποτε άνηκε στον συγγραφέα Roald Dahl, το οποίο πρωτοείδε ως φοιτητής. "Δεν το κατανοούσα. Δεν είχα καν ακουστά τον Francis Bacon και είχα καθηλωθεί, Μέχρι σήμερα θυμάμαι να σκέφτηκα ότι επρόκειτο για ιδιοφϋία. Δεν είχα ξανδεί κάτι τέτοιο και τα χρώματα με είχαν απλά μαγέψει."

Η Heni Publishing θα κυκλοφορήσει τον κατάλογο στις 28 Απριλίου σε πέντε πανόδετους τόμους, τρεις με τους πίνακες και δύο με εισαγωγή και βιβλιογραφία. Ο κατάλογος θα τυπωθεί στην Ιταλία και θα κοστίζει 1.400 ευρώ.

Πάνω από 100 άγνωστα έργα του Francis Bacon εμφανίζονται στο νέο του catalogue raisonné Facebook Twitter
Λεπτομέρεια από το Πορτραίτο του George Dyer στον Καθρέπτη, 1968.
Πάνω από 100 άγνωστα έργα του Francis Bacon εμφανίζονται στο νέο του catalogue raisonné Facebook Twitter
Λεπτομέρεια από την Σπουδή στον Velazquez, 1950. Πρόκειται για ένα από τα άγνωστα έργα που συμπεριλαμβάνονται στον νέο κατάλογο.
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λεονάρντο, Μικελάντζελο, Ραφαήλ: Αριστουργήματα και καλλιτεχνικές μονομαχίες 

Εικαστικά / Λεονάρντο, Μικελάντζελο, Ραφαήλ: Αριστουργήματα και καλλιτεχνικές μονομαχίες 

Μια έκθεση στη Royal Academy of Arts του Λονδίνου φέρνει στο προσκήνιο μετά από έξι αιώνες τη θρυλική καλλιτεχνική «μονομαχία» μεταξύ Ντα Βίντσι και Μικελάντζελο με δυο έργα που δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια

Φωτογραφία / Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια

Πορτρέτα διάσημων και σκηνές δρόμου περιλαμβάνονται στην έκθεση «Irving Penn: Centennial» που διοργανώνεται από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης και παρουσιάζεται στην Ισπανία
LIFO NEWSROOM
Tependris vs Tependris

Εικαστικά / Tependris vs Tependris

Μια αναδρομική έκθεση με πίνακες και γλυπτά, εικονογραφήσεις και ηχογραφήσεις, έργα του Κωνσταντίνου Κακανιά από το 1996 μέχρι σήμερα, με θεματικές που εκτείνονται από τα βαθιά παιδικά τραύματα μέχρι το χιούμορ που χαρακτηρίζει τον πολυδιάστατο καλλιτέχνη.
ΝΙΚΟΣ ΤΣΕΠΕΤΗΣ
Μέσα στη μεγαλειώδη έκθεση των πορτρέτων του Φράνσις Μπέικον

Εικαστικά / Μέσα στη μεγαλειώδη έκθεση των πορτρέτων του Φράνσις Μπέικον

Η National Portrait Gallery του Λονδίνου φιλοξενεί μια από τις κορυφαίες εικαστικές εκθέσεις της χρονιάς παγκοσμίως, μια ρετροσπεκτίβα στο έργο του Βρετανού καλλιτέχνη που άλλαξε την προσωπογραφία, δημιουργώντας μια ανεπανάληπτη ζωγραφική της φιγούρας με σπαραγμό, απελπισία και ευαισθησία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ Ο Τζάκσον Πόλοκ και η επιρροή που είχαν στο έργο του ο Πικάσο και οι μεξικανικές τοιχογραφίες

Πολιτισμός / Ο Πικάσο και οι μεξικανικές τοιχογραφίες στα πρώιμα έργα του Τζάκσον Πόλοκ

Μια μοναδική έκθεση στο Παρίσι παρουσιάζει πίνακές του από τα χρόνια που τον επηρέαζαν οι σουρεαλιστές και ο Καρλ Γιουνγκ, πριν ακόμα γίνει γνωστός για τα αφηρημένα έργα του με την τεχνική «dripping», το 1947.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ Μια έκθεση για τον Λουκά Σαμαρά με κύβους, τραπεζοειδή και παραισθητικές πύλες

Εικαστικά / Μια έκθεση για τον Λουκά Σαμαρά με κύβους, τραπεζοειδή και παραισθητικές πύλες

Η μοναδική οπτική του Λουκά Σαμαρά παρουσιάζεται στο μουσείο Dia Beacon της Νέας Υόρκης, στην πρώτη μεταθανάτια έκθεσή του και τελευταία στην οποία συνεργάστηκε ο ίδιος ο καλλιτέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το πέρασμα του Χατζηκυριάκου-Γκίκα από τη Δύση στην Ανατολή μέσα από μια μνημειώδη έκθεση

Εικαστικά / Το πέρασμα του Χατζηκυριάκου-Γκίκα από τη Δύση στην Ανατολή μέσα από μια μνημειώδη έκθεση

Tο Μουσείο Μπενάκη, με αφορμή την επέτειο 30 χρόνων από τον θάνατό του σπουδαίου Έλληνα καλλιτέχνη, διοργανώνει μια έκθεση αφιερωμένη στο ταξίδι του από τη Δύση στην Ανατολή το 1958. Ένα ταξίδι κυριολεκτικό και μεταφορικό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μια νέα γκαλερί τέχνης άνοιξε στην οδό Χαλκοκονδύλη στην Ομόνοια

Εικαστικά / Μια νέα γκαλερί τέχνης άνοιξε στην οδό Χαλκοκονδύλη στην Ομόνοια

Η Χριστίνα Ανδρουλιδάκη μετέφερε τη γκαλερί CAN από το Κολωνάκι στην Ομόνοια και μιλά για τη γοητεία του κέντρου και για την αρμονική συνύπαρξη με τις προκλήσεις της σύγχρονης τέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Στην Tate Modern και Tate Britain, στα έργα της δωρεάς Δ. Δασκαλόπουλου

Εικαστικά / «Η τέχνη έχει νόημα μόνο όταν βρίσκεται σε συνδιαλλαγή»: Η Tate υποδέχεται τα έργα της δωρεάς Δασκαλόπουλου

Έργα των Louise Bourgeois, Βλάση Κανιάρη, Martin Kippenberger, Damien Hirst και πολλών ακόμα μεγάλων ονομάτων της σύγχρονης τέχνης περιλαμβάνονται στη δωρεά του Δημήτρη Δασκαλόπουλου και φιλοξενούνται πλέον σε νέες εκθέσεις στην Tate Modern και στην Tate Britain.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τι δουλειά έχει ένα ρομπότ στην οδό Κριεζώτου;

Εικαστικά / Τι δουλειά έχει ένα ρομπότ στην οδό Κριεζώτου;

Η γκαλερί Ζουμπουλάκη εγκαινιάζει τη φθινοπωρινή της βιτρίνα με ένα ρομπότ εντυπωσιακών διαστάσεων, φιλοδοξώντας να ανοίξει μια νέα συζήτηση για το αποτύπωμα της τεχνητής νοημοσύνης σε πεδία δημιουργίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Anna Boghiguian: Μια ακάματη ταξιδεύτρια επιστρέφει με νέα έκθεση στην Ελλάδα

Εικαστικά / Το εκπληκτικό ταξίδι της Anna Boghiguian καταλήγει στην Αθήνα ― μια συνέντευξη

Με αφορμή τη νέα της έκθεση στον Πειραιά, η σπουδαία καλλιτέχνις, που παρουσιάζει παράλληλα μια εκπληκτική εγκατάσταση στην Tate Modern, μας μίλησε για τις εμπειρίες μιας ζωής και για όσα τη συνδέουν με τον Καβάφη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ