Βένα Γεωργακοπούλου

Βένα Γεωργακοπούλου Facebook Twitter
0
1 Ουίλιαμ Τρέβορ, Οι εργένηδες των λόφων
Ελληνικά Γράμματα

Τα διηγήματα δεν είναι το αναγνωστικό μου φόρτε, μου δημιουργούν την αίσθηση -κακώς- ότι χάνω την ώρα μου. Αυτός ,όμως, ο τεράστιος Ιρλανδός συγγραφέας μ’ έκανε να καταπιώ τη γλώσσα μου, μού δημιούργησε τη διάθεση να αγοράσω το βιβλίο του κατά εκατοντάδες και να το μοιράζω στο δρόμο. Το διαβαστερό μυθιστόρημά του Η ιστορία της Λούσι Γκολτ ήταν υπερβολικά συμβατικό. Τώρα, όμως, κατάλαβα γιατί τον έχουν συγκρίνει με τον Τσέχοφ. Τέτοια κατασκευαστική ευφυΐα, τόση ευγένεια και ανθρωπισμός στο χειρισμό περίεργων, μοναχικών, μυστήριων ηρώων είχα χρόνια πολλά να βρω σε βιβλίο.

2 Αγγέλα Καστρινάκη, Έρωτας στον καιρό της ειρωνείας
Ελληνικά Γράμματα

Εδώ συνέβη ακριβώς το αντίστροφο. Τα διηγήματα της Καστρινάκη ήταν πάντα από τα αγαπημένα μου, γι’ αυτό και το πρώτο της μυθιστόρημα ήταν αναγνωστική επιταγή. Δικαιώθηκα. Μια ιστορία ερωτικού τριγώνου στα χέρια της δεν μπορεί ποτέ να γίνει ροζ. Άλλωστε, ο υπερτροφικός συγγραφικός της εγκέφαλος είναι συνεχώς παρών, σχολιάζοντας και εξηγώντας την ίδια του τη δουλειά. Απνευστί το διάβασα. Παρόλο που ναι, είμαι κι εγώ από εκείνους που η συγγραφέας κατηγορεί ότι στην Ελλάδα ουδέποτε θεώρησαν τον έρωτα λογοτεχνικό «θέμα για σοβαρούς ανθρώπους».

3Αραβίντ Αντίγκα, Ο Λευκός Τίγρης
μετ. Ρένα Χατχούτ
Modern Times

Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιο κορυφαίο βρετανικό βραβείο πηγαίνει προς Ινδία-Πακιστάν μεριά. Και ούτε είναι καμιά λογοτεχνική αποκάλυψη το φετινό Booker. Πόση, όμως, τόλμη και φώτιση χρειάζεται ένας συγγραφέας, που ζει, μάλιστα, στην Ινδία και όχι στο Λονδίνο, για να κατεδαφίσει την ίδια του την πατρίδα -πλούσιους και φτωχούς, ινδουϊστές και μουσουλμάνους, σοσιαλιστές και καπιταλιστές; Και όλα αυτά για να εκφράσει την απελπισία του μπροστά στο κοινωνικό και πολιτικό της χάλι. Πολύ χρήσιμο αλλά και απολαυστικό.

4Τζούλιαν Μπαρνς, Χωρίς να φοβάμαι τίποτα πια
μετ. Αλεξάνδρα Κονταξάκη
Μεταίχμιο

Δεν ήταν ό,τι πιο έξυπνο να το διαβάσω χριστουγεννιάτικα, με την κατάθλιψη των γιορτών να επιβαρύνει το θέμα του, που είναι ο θάνατος. Το έχουν πει «αυτοβιογραφία», θα το ’λεγα πραγματεία για τον κοινό ανθρώπινο τρόμο μπροστά στο αναπόφευκτο τέλος της ζωής. Και, φυσικά, ο τίτλος λέει ψέματα, κανέναν φόβο δεν ξεφορτώνεται ο Μπαρνς. Μάλλον τον μεταδίδει και στους άλλους. Τώρα γιατί το προτείνω; Γιατί ό,τι και να γράψει ο συγγραφέας τού Παπαγάλου τού Φλομπέρ αξίζει τον κόπο.

5Φίλιπ Ροθ, Η Αντιζωή
μετ. Χριστίνα Ντόκου
Πόλις

Άφησα τον Ροθ για τελευταίο, γιατί, αν και γραμμένο το 1986, αυτό το μυθιστόρημά του είναι το πιο επίκαιρο απ’ όλα τα παραπάνω. Εντάξει, στην Αντιζωή ο αγαπημένος μας συγγραφέας είναι ο τέλειος, σύνθετος, δύσκολος, στρυφνός Ροθ - όσο γερνάει τόσο πιο απλός και λιτός γίνεται. Το τμήμα, όμως, του βιβλίου που αφορά το Ισραήλ και το πολιτικό του πρόβλημα, δίνοντας το λόγο σε ένα φανατικό, φασίστα έποικο αλλά και σε έναν προοδευτικό, απογοητευμένο διανοούμενο, είναι ό,τι πρέπει για τις μέρες μας. Μέρες ρουκετών της Χαμάς και βομβαρδισμών του Ολμέρτ.

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σελίν Κιριόλ «Φωνή χωρίς ήχο»

Το πίσω ράφι / «Ένα από τα πιο ιδιοφυώς γραμμένα μυθιστορήματα της σύγχρονης λογοτεχνίας»

Έτσι είχε γράψει ο Πολ Όστερ εξαίροντας τη γραφή της Σελίν Κιριόλ στο «Φωνή χωρίς ήχο» για την οικονομία, τη συμπόνια και τις χιουμοριστικές πινελιές της, για τον τρόπο που προσεγγίζει μια γυναίκα αποξενωμένη σε μια απέραντη μεγαλούπολη.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μαίρη Κουκουλέ

Οι Αθηναίοι / Μαίρη Κουκουλέ (1939-2025): Η αιρετική λαογράφος που κατέγραψε τη νεοελληνική αθυροστομία

Μοίρασε τη ζωή της ανάμεσα στην Αθήνα και το Παρίσι, υπήρξε σύντροφος ζωής του επίσης αιρετικού Ηλία Πετρόπουλου. Ο Μάης του ’68 ήταν ό,τι συγκλονιστικότερο έζησε. Πέθανε σε ηλικία 86 ετών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Στρατής Τσίρκας και οι Ακυβέρνητες Πολιτείες

Βιβλίο / Ο Στρατής Τσίρκας και οι Ακυβέρνητες Πολιτείες

Σε ποια εποχή γράφτηκε η φημισμένη τριλογία; Πώς διαβάζουμε σήμερα αυτό το σημαντικό μυθιστόρημα; Ποιοι είναι οι ήρωές του; Αυτά και πολλά ακόμα αναλύει με εξαιρετικό τρόπο η Κωνσταντίνα Βούλγαρη σε τρία ηχητικά ντοκιμαντέρ. 
THE LIFO TEAM
Θανάσης Σκρουμπέλος, συγγραφέας

Οι Αθηναίοι / «Δεν μπορεί να κερδίζει συνέχεια το δίκιο του ισχυρού»

Στο Λονδίνο, ο Θανάσης Σκρουμπέλος έλεγε ότι είναι «απ’ τον Κολωνό, γείτονας του Σοφοκλή». Έχοντας βγει από τα σπλάχνα της, ο συγγραφέας που έγραψε για την Αθήνα του περιθωρίου, για τη γειτονιά του και τον Ολυμπιακό, πιστεύει ότι η αριστερά που γνώρισε έχει πεθάνει, ενώ το «γελοίο που εκφράζει η ισχυρή άρχουσα τάξη» είναι ο μεγαλύτερός του φόβος.
M. HULOT
Σπύρος A. Ευαγγελάτος: Μια μεγάλη διαδρομή

Πέθανε Σαν Σήμερα / Σπύρος A. Ευαγγελάτος: Μια μεγάλη διαδρομή στο ελληνικό θέατρο

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης κυκλοφόρησε έναν τόμο 535 σελίδων, αφιερωμένο στον σπουδαίο σκηνοθέτη, φιλόλογο, συγγραφέα και ακαδημαϊκό που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μέριλιν Γιάλομ: «H ιστορία της συζύγου»

Το Πίσω Ράφι / H ιστορία της συζύγου από την αρχαιότητα έως τον 20ό αιώνα

Η φεμινίστρια συγγραφέας και ιστορικός Μέριλιν Γιάλομ εξερευνά τη διαδρομή της συζυγικής ταυτότητας, αποκαλύπτοντας πώς η έννοια του γάμου μεταλλάχθηκε από θρησκευτικό καθήκον σε πεδίο συναισθηματικής ελευθερίας.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Ο γενναιόδωρα οργισμένος Τζορτζ Όργουελ

Βιβλίο / Ο γενναιόδωρα οργισμένος Τζορτζ Όργουελ

Η έκδοση με τα κριτικά κείμενα του Τζορτζ Όργουελ για τη λογοτεχνία και την πολιτική με τον τίτλο «Ό,τι μου κάνει κέφι» μας φέρνει ενώπιον ενός τρομερά οξυδερκούς και ενίοτε γενναιόδωρα οργισμένου στοχαστή.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το βιβλιοπωλείο Κάουφμαν και η ανεκτίμητη προσφορά του στην πνευματική ζωή της Αθήνας

Βιβλίο / Το βιβλιοπωλείο Κάουφμαν και η ανεκτίμητη προσφορά του στην πνευματική ζωή της Αθήνας

Μέσα από αφηγήσεις, φωτογραφίες και ντοκουμέντα μιας νέας έκδοσης ζωντανεύει το βιβλιοπωλείο που συνδέθηκε με τις μνήμες χιλιάδων Αθηναίων και έπαιξε ρόλο στην πολιτιστική διαμόρφωση και καλλιέργεια πολλών γενεών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Κάποια στιγμή έμαθα να βάζω στον λόγο μου ένα "ίσως", ένα "ενδεχομένως"»

Οι Αθηναίοι / «Κάποια στιγμή έμαθα να βάζω στον λόγο μου ένα "ίσως", ένα "ενδεχομένως"»

Στην Α’ Δημοτικού τη μάγεψε η φράση «Η Ντόρα έφερε μπαμπακιές». Διαμορφώθηκε με Προυστ, Βιρτζίνια Γουλφ, Γιώργο Ιωάννου και Κοσμά Πολίτη. Ως συγγραφέα την κινεί η περιέργεια για τις ανθρώπινες σχέσεις. Η Αγγέλα Καστρινάκη είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπρους Τσάτουιν: Ένας αεικίνητος ταξιδιώτης

Πέθανε Σαν Σήμερα / Μπρους Τσάτουιν: Ένας αεικίνητος ταξιδιώτης

Ο αιώνιος ταξιδευτής, μυθιστοριογράφος και ταξιδιωτικός συγγραφέας περιπλανήθηκε στα πιο άβατα σημεία του κόσμου αναζητώντας το DNA των νομάδων και έζησε μια μυθιστορηματική ζωή που υπερβαίνει αυτήν που κατέγραψε στα βιβλία του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
10 σημαντικά βιβλία που θα κυκλοφορήσουν το πρώτο τρίμηνο του 2025

Βιβλίο / Δέκα σημαντικά βιβλία που θα κυκλοφορήσουν το πρώτο τρίμηνο του 2025

Το πιο πρόσφατο Booker, επανεκδόσεις μυθιστορημάτων με θέμα τον Εμφύλιο, το τελευταίο βιβλίο του Μάριο Βάργκας Λιόσα, η νέα Αμάντα Μιχαλοπούλου και μια συγκεντρωτική έκδοση των ποιημάτων του Αργύρη Χιόνη είναι μερικές μόνο από τις πολυαναμενόμενες προσεχέις εκδόσεις.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ