ΑΛΑΤΣΙ

ΑΛΑΤΣΙ Facebook Twitter
0

Και ποιος δεν έφαγε εδώ

Όχι μόνο σημαντικοί Αθηναίοι, αλλά και σπουδαίες προσωπικότητες της παγκόσμιας καλλιτεχνικής σκηνής τίμησαν το γαμοπίλαφο, τους χοχλιούς και την μπουγάτσα του Ιορδάνη κατά την επίσκεψή τους στην Αθήνα. Πάντως, πληροφορίες του περιοδικού λένε πως ο Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ ζήτησε να δειπνήσει στο Αλάτσι και τις δύο βραδιές της διαμονής του στην Αθήνα πέρσι το καλοκαίρι.

Gastro - genious

Ο σεφ Δημήτρης Σκαρμούτσος -με προϋπηρεσία στο θρυλικό French Laundry- επιμελείται το μενού, πάντα πιστός στις αρχές της κρητικής κουζίνας. Όλα τα υλικά που μπαίνουν στην κουζίνα του προέρχονται από τα Χανιά (και το Ρέθυμνο). Τα παξιμάδια έρχονται από τον ξυλόφουρνο του Δενδράκη, τα κατσίκια από τη Γραμβούσα, τα λουκάνικα από το Κόκκινο Μετόχι, τα τυριά από τα Περβολάκια. Η δε μπουγάτσα από τα χέρια της γυναίκας του κύριου Ιορδάνη (πασίγνωστος στα Χανιά για την περίφημη μπουγάτσα του). Τα γλυκά του κουταλιού τα κάνει η Χρύσα και είναι αγροψημένα στους χυμούς τους και όχι πνιγμένα στα σιρόπια και τις ζάχαρες. Kαι, βεβαίως, τα ντολμαδάκια είναι διά χειρός κ Αργυρώς, της μητέρας του κ. Θεοδωράκη.

Graffiti και αναμνήσεις

Το Αλάτσι βρίσκεται στην περιοχή πίσω από το Χίλτον και στεγάζεται στους χώρους του παλιού και θρυλικού Delice. Γήινα χρώματα, φωτογραφίες από την Κρήτη και τα γκράφιτι του Bill Γρυπάρη (φωτό) είναι τα κύρια στοιχεία του χώρου!

Ο «αλατάς»

Ο άνθρωπος που προμηθεύει το χοντρό αλάτσι στο μαγαζί είναι ο Γιώργος Τακτικάκης. Στον Μπάλο, στη Γραμβούσα, οι βοσκοί και οι ψαράδες τον φωνάζουν «Τάκα». Όταν έχει αέρα, παρακολουθεί από ψηλά τα κύματα της θάλασσας να γεμίζουν τις φυσικές στέρνες και μετά περιμένει με υπομονή τον ήλιο να «διώξει» το νερό και να αρχίζει να πήζει το αλάτσι. «Το αλάτσι το μαζεύεις με χάδι σαν τις γυναίκες, να μην τρομάξει», λέει. Το κεφάλι του Τσε στο μπράτσο του το έκανε ένας Ρώσος ζωγράφος που πέρασε από τον Μπάλο.

Κερνάμε

Φέτος, που κλείνουν 4 χρόνια στο Αλάτσι, θα κερνάνε -όλη τη σεζόν και όλους τους πελάτες- «ξεροτήγανα» που φτιάχνει η Ελευθερία Σημανδηράκη στο χωριό Κερά. Είναι παραδοσιακό γλυκό της ορεινής Κρήτης που το δίνουν στα πανηγύρια και στους γάμους αντί για μπομπονιέρα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT