Στα καζάνια των Ελλήνων κάθε φθινόπωρο και πολλές φορές ως τα Χριστούγεννα, πραγματοποιείται η φωτογενής τέλεση του τσίπουρου.
Εκεί κατά τη διαδικασία της παραγωγής, προεξάρχοντος του «καζανά» -που είναι ο απόλυτος άρχων του χώρου- μαζεύονται οι παραγωγοί κι οι φίλοι τους, όπου παράλληλα με την απόσταξη πραγματοποιούνται πλούσια γεύματα, παροιμιώδεις οινοποσίες, τρικούβερτα γλέντια.
Χάλκινοι άμβυκες, ξύλα στις φλόγες, στέμφυλα και νερό, παρέχουν τον κατάλληλο συνδυασμό για την παραγωγή του τσίπουρου. Με προσήλωση, υπομονή και σταθερότητα, με κόπο αλλά και διονυσιακή ατμόσφαιρα, με εδέσματα και ποτό, μουσική, χαλαρή διάθεση και σκανδαλιστικά πειράγματα. Θυσία, για την τέλεση του θείου αποστάγματος...
Πρώτο μέρος: Απόσταξη στο καζάνι του χωριού Σανά
Στα Ζερβοχώρια της ορεινής Χαλκιδικής. Το φως απ' τα ψηλά παράθυρα λούζει τους άμβυκες που αχνίζουν απ' τους υδρατμούς της απόσταξης. Οι καζανάδες προσηλωμένοι στη διαδικασία με σβέλτες και επιδέξειες κινήσεις φροντίζουν την αργόσυστη απόσταξη. Οι παραγωγοί περιμένουν υπομονετικά, ωστόσο δεν αρκούνται σ' αυτό. Ψήνουν, τρώνε-πίνουν, διασκεδάζουν!
Δεύτερο μέρος Απόσταξη στο καζάνι του χωριού Ευαγγελισμός
Λίμνη Κορώνεια, Θεσσαλονίκη. Εδώ το γλέντι έχει αρχίσει με την έναρξη της απόσταξης. Οι γυναίκες εκτός από μαστόρισσες στα πλούσια εδέσματα πρωτοστατούν και στο γλέντι. Το υποφωτισμένο περιβάλλον του χώρου, συμβάλλει στη μυσταγωγία!
*Ο Δημήτρης Γ. Λουζικιώτης γεννήθηκε στη Στρατονίκη Χαλκιδικής. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Φωτογραφικά έργα του έχουν δημοσιευτεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, έχουν παρουσιαστεί σε gallery και αρκετά πλέον ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές. Μεταξύ άλλων συμμετείχε στην BIENNALE:1 Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη 2007). Διατηρεί δημιουργικό γραφείο και studio φωτογραφίας. Είναι ο ιδρυτής και πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού «Αριστοτέλης ο Σταγειρίτης».