Με τον Βασίλη Καλλίδη στην καντίνα «O Πλαστήρας»

Με τον Βασίλη Καλλίδη στην καντίνα «O Πλαστήρας» Facebook Twitter
Φωτό: Photoharrie.
0

Τον θυμάμαι κάπου εκεί, στις τρελές εποχές του Bee, στις αρχές των ‘00s, πιτσιρικά τότε, με μια εμπνευσμένη τρέλα στο μάτι, να σερβίρει γκουρμέ πιάτα μέσα σε συσκευασίες από τα McDonalds, σε νάιλον σακούλες, να βάζει στο μενού τη χωριάτικη με το καρπούζι (όπως το έτρωγαν οι γιαγιάδες μας) και, όταν τελείωνε το μαγείρεμα, να ανεβαίνει πάνω στο μαγαζί και να χορεύει σαν να μην υπάρχει αύριο. Ήταν από τότε ένας φανταστικός σεφ, ένα σκαλί μπροστά από την εποχή του, πριν γίνει μόδα η μοριακή κουζίνα του Αντριά και η ελληνική της εκδοχή από τον Πέσκια. Ο Βασίλης από τότε είχε μυριστεί ότι το (νέο) νέο fusion δεν είναι απλά η μείξη Ανατολής και Δύσης σε ένα πιάτο, αλλά η μείξη της γευστικής σου ανάμνησης με το σήμερα.

Απόψε είμαστε εδώ, στο λιμάνι του Πειραιά, σε ένα δυστοπικό (ή γλυκά παρακμιακό) μέρος, ανάμεσα σε νταλίκες , κτίρια-φαντάσματα, έναν ιμάντα που παλιά μετέφερε λιπάσματα στις μαούνες (και ο αστικός μύθος λέει ότι είναι το αγαπημένο κτίριο του Δημήτρη Παπαϊωάννου) κι ένα ανεπαίσθητο άρωμα από το αίμα του Ίγκι Ποπ που έφαγε ένα μπουκάλι στο πρόσωπο όταν έπαιζε στο θρυλικό φεστιβάλ «Rock οf Gods» που είχε διοργανωθεί στην περιοχή κάτω από τους γερανούς την προηγούμενη δεκαετία. Στην καντίνα του Πλαστήρα, στην πύλη Ε2 του λιμανιού, ένα τεράστιο σύννεφο από τσίκνα έχει καλύψει τη θέα από το απέναντι πλοίο που είναι έτοιμο να αναχωρήσει για το Ηράκλειο Κρήτης σε λίγα λεπτά. Στον χώρο με τα τραπεζοκαθίσματα και τα βαριά λαϊκά στα ηχεία, νταλικιέρηδες με ανοιχτά πουκάμισα και ταξιτζήδες με χρυσές καδένες τρώνε καλαμάκια, τηγανητές πατάτες (φρέσκιες!) και φέτα λαδορίγανη. « Έρχομαι εδώ για να φάω το καλύτερο καλαμάκι της πόλης. Σκέψου ότι μένω στην Αλεξάνδρας και συχνά πυκνά παίρνω ένα ταξί, έρχομαι εδώ, τρώω το σουβλάκι κι επιστρέφω».

Η ιστορία του ξεκινάει από τη Θεσσαλονίκη, όπου μεγάλωσε («έμενα δίπλα στο δάσος του Σέιχ Σου, εκεί που ήταν ο περίφημος δράκος») σε μια οικογένεια που, σε αντίθεση με το πνεύμα της εποχής, δεν έτρωγε σνίτσελ με κρέμα γάλακτος αλλά σαλιγκάρια, χόρτα και προϊόντα που τώρα θεωρούνται βιολογικά και γκουρμέ, τότε όμως ήταν απλά το υγιεινό φαγητό των ανθρώπων που δεν είχαν ψαρώσει με τις άγουρες, δυτικότροπες μόδες και δεν είχαν το μετακατοχικό κόμπλεξ. «Οι γονείς μου ήταν συλλέκτες τροφών. Είχαν ταξιδέψει και πολύ και μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον όπου άκουγα συνέχεια για καλό φαγητό και ταξίδια. Γι’ αυτό κι εγώ, όταν τελείωσα τη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων, πήρα μια βαλίτσα και άρχισα να γυρνάω στον κόσμο».

Τώρα ο Καλλίδης είναι από τους πιο αναγνωρισμένους σεφ της χώρας. Το εστιατόριο που άνοιξε πριν από έξι χρόνια με τον Δημήτρη Φωτόπουλο, το Άνετον στο Μαρούσι, αναγνωρίζεται με Χρυσούς Σκούφους, η εκπομπή του «Food & the city» στο Mega έχει καθολική αποδοχή και σπουδαία τηλεθέαση και μάλλον θα είναι από τις ελάχιστες που θα συνεχιστούν την επόμενη σεζόν, ενώ η μαγειρική του έχει περάσει σε ένα άλλο στάδιο, αυτό της απλότητας και ποιότητας των υλικών. «Με συγκλονίζει η μαγειρική των τριών υλικών. Θεωρώ ότι αυτή είναι η νέα τάση. Θέλω το φαγητό να φτάνει στον πελάτη με τη μικρότερη δυνατή επεξεργασία. Δηλαδή, ένα καρότο να σερβίρεται με λίγο αλάτι και βινεγκρέτ. Απλώς, το συγκεκριμένο καρό- το πρέπει να είναι το καλύτερο καρότο που έχεις φάει ποτέ. Αυτό ψάχνω αυτό τον καιρό» μου λέει, ενώ τρώει άλλο ένα σουβλάκι του Πλαστήρα.

Ο Πλαστήρας (μικρό όνομα, το επίθετό του είναι Φορτετσανάκης) είναι ο ιδιοκτήτης της καντίνας που ψήνει αυτά τα αριστουργηματικά σουβλάκια, ένας τύπος που έχει γεμίσει το μαγαζί του με φωτογραφίες του Νικόλαου Πλαστήρα επειδή ήταν ο νονός του, από ό,τι μας εξομολογήθηκε αργότερα. Ο Βασίλης είναι φίλος του, από την ημέρα που έκανε γύρισμα εδώ για την εκπομπή και τον έβαλε στα «μεγάλα σαλόνια». Όπως και πολλά άλλα άγνωστα μυστικά της πόλης. «Το καβούρι στο Ψαροκόκκαλο στο Κερατσίνι, οι γλώσσες στο Τέλειον, επίσης στο Κερατσίνι, τα παστά αβγά μαύρου μπακαλιάρου στο μαγαζί της Χιρόκο στην Απόλλωνος στο Σύνταγμα, η φέτα Τριπόλεως στη Μαργαρώ στο Χατζηκυριάκειο, οι μπαμπάδες στην οδό Πρωτέως στο Φάληρο, η ταχινόπιτα της κυρίας Σάκε στον Βύρωνα, η γραβιέρα σπηλιάς στο Θυμάρι στην Καλλιδρομίου, το τηγανητό συκώτι του Γιώργου στο Γκύζη, η μπαγκέτα καμπαγιού στον φούρνο του Τάκη στο Κουκάκι, η βοδινή μπριζόλα στο Butcher Shop στο Γκάζι, τα τρομερά σάντουιτς με παστράμι στο New York Sandwiches στον Πύργο Αθηνών, το χεράκι αρνιού στη σούβλα στον Χριστόφορο, στα Καλύβια, και τα σοκολατάκια της Κούλας στη στοά Ορφανίδου, στη Σοφοκλέους».

Μια γαστριμαργική χαρτογράφηση της πόλης, ένας δικός μας Μπουρντέν, ο μάγειρας που ξεπερνάει τα κλισέ και βλέπει τη μαγειρική με μια εναλλακτική ματιά. Φεύγουμε από την καντίνα και πάμε σε ένα σκοτεινό ντεκ. Ένας τύπος έχει παρκάρει το αυτοκίνητό του κι έχει στήσει ένα καλάμι στην αποβάθρα. Ανεβαίνουμε στον φάρο στην άκρη του μόλου. «Δεν έχει τέλεια θέα από εδώ;». Κοιτάμε απέναντι τον φωτισμένο Πειραιά και νομίζουμε ότι είμαστε στη γέφυρα Bogazici στο Βόσπορο.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ