ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Το Μοσχάτο του Θράσου Καμινάκη

Το Μοσχάτο του Θράσου Καμινάκη Facebook Twitter
1

Το Μοσχάτο του Θράσου Καμινάκη Facebook Twitter

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Μοσχάτο. Είμαι ερωτευμένος με το πατρικό μου σπίτι, που μέσα στους κήπους του ανθίζουν οι πολυτάραχες στιγμές μιας μυθιστορηματικής οικογένειας, γιατί επιστρέφω σχεδόν μισό αιώνα εδώ, γιατί, όσο κι αν «ξενοκοιμήθηκα» για χρόνια στο Παρίσι, στο Μιλάνο, στη Μήλο, στο Κουκάκι και στη λεωφόρο Συγγρού, πάντα με περίμενε με ανοιχτές αγκάλες, σαν μάνα που ζει μόνο για μένα.

Το Μοσχάτο είναι η Μεσοποταμία μου γιατί ορίζεται από δύο ποτάμια, τον Ιλισσό και τον Κηφισό, σε ένα Δέλτα που κατέστρεψαν η χούντα και η Μεταπολίτευση. Ωστόσο (επειδή έχω σύνδρομο φυγά, πολυτεχνίτη κι ερημοσπίτη), λατρεύω στη γειτονιά μου τις πολλές εξόδους (αν χρειαστεί ποτέ επειγόντως να φυγαδευτείς, όπως στην εποχή του Καρναβαλιού): την αγαπημένη μου οδό Πειραιώς, την «κυανή οδό» Ποσειδώνος, την οδό Γράμμου προς Καλλιθέα κι άλλες, πιο μυστικές, που δεν αποκαλύπτω.

Σήμα κατατεθέν στη Μεσοποταμία μου είναι οι άνθρωποι που ζούνε χρόνια εδώ: είναι «συγχωριανοί» μου, αλλά όπου και να ταξιδέψουν, η Αθήνα τους πληγώνει, έχουν εθιστική σχέση με τη συνοικία τους και θα χώριζαν ακόμη και από έναν μεγάλο έρωτα, αν τους επέβαλε ν’ αλλάξουν σπίτι. Κι εγώ πάντα, όταν γυρίζω σπίτι ή γυρνάω στους δρόμους του Μοσχάτου, αισθάνομαι, ερωτικά μιλώντας, σαν παραβάτης. Όμως, δεν νιώθω ποτέ πως η γειτονιά μου μού χρεώνει τις απιστίες μου.

Στην Ποσειδώνος, όποτε περνάω με το αμάξι μου, στρέφω το βλέμμα στο εξατάξιο σχολείο μου. Ακόμα μυρίζω τα πρώτα μου χάδια, στις αίθουσες που βαρά από το πρωί τα τζάμια τους ο αδυσώπητος ήλιος της παραλιακής. Στη λαϊκή, κάθε Τρίτη, επί της Αργοστολίου, κόβω κίνηση ανάμεσα σε μαρούλια, ντομάτες και άπειρες καλημέρες. Στο ιστορικό βιβλιοπωλείο του Παπακωνσταντίνου ακόμα αγοράζω σχολικά για τα υιοθετημένα μου. Το κοπτοραπτάδικο της Αθηνάς φροντίζει πάντα τα μαξιλάρια για τα μιντέρια μου. Επείγουσα στάση στη λεωφόρο για ένα σουβλάκι στην «Ατλάντα», που ήταν παλιά και σινεμά… Στην πλατεία και στο θερινό «Ο Κήπος» δίνω το «παρών» αργά και πού. Καφέ πίνω σπανίως στο «Κοράλλι», όπου κάναμε σκασιαρχείο, αλλά δεν με θυμάται κανείς, ούτε όμως απορεί κανείς που με βλέπει εκεί, γιατί είναι μονίμως στην τροχιά τους όλοι και δεν ασχολούνται με παράξενους.

Το Μοσχάτο του Θράσου Καμινάκη Facebook Twitter

 

Σε έναν βραδινό περίπατο, για να κάνει τσίσα η Νόνα, μπροστά μου ένας τοίχος έγραφε: «ΕΠΕΙΔΗ ΑΥΡΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕ ΓΚΡΕΜΙΣΟΥΝ, ΜΠΟΡΕΙΣ, ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΝΑ ΓΡΑΨΕΙΣ ΚΑΤΙ ΠΑΝΩ ΜΟΥ;». Τα γράμματα, αν και ευδιάκριτα, άφηναν πολύ κενό από κάτω… Μέχρι το άλλο βράδυ είχε γεμίσει με μικρά συνθήματα, καρδιές ερωτευμένων, μέχρι και με μια ανθοδέσμη με ξερά λουλούδια νεκροταφείου.

Αν μπορούσα, θα ξανάδινα στη γειτονιά μου την παραλία της, που μας πλανέψανε και την μπαζώσανε το ’70. Είμαι σίγουρος πως κι οι πέτρες, αν είχαν μιλιά, θα με ευγνωμονούσαν. Στα όνειρά μου κάνω πικνίκ στα ασημένια της βότσαλα κι ένα σκυλάκι μού τραβάει το μαγιό, ενώ παντού μοσχοβολάει Κόπερτον. Μερικά εγκλήματα δεν τιμωρούνται ποτέ.

Η Γειτονιά μου
1

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φάνη, τι κάνει τη ζωή ωραία στην Πλατεία Βικτωρίας- παρ' όλα αυτά;

Η Γειτονιά μου / Φάνη, τι κάνει τη ζωή ωραία στην Πλατεία Βικτωρίας- παρ' όλα αυτά;

Φάνης Παυλόπουλος, ηθοποιός. Αν μπορούσε θα καθάριζε κάθε μέρα την Πλατεία, θα έβαζε μια τάξη στην πιάτσα των ταξί και θα έφτιαχνε έναν ελεγχόμενο χώρο για τους χρήστες. Ακούει κανείς;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο Μιχάλης Μαθιουδάκης ξέρει την Καλλιθέα του βαθέος ΠΑΣΟΚ και των στεγαστικών

Η Γειτονιά μου / Ο Μιχάλης Μαθιουδάκης ξέρει την Καλλιθέα του βαθέος ΠΑΣΟΚ και των στεγαστικών

Ο stand up comedian μιλά γλυκόπικρα για τη γειτονιά της καμίας αρχιτεκτονικής, του γκρίζου και των παραλληλόγραμμων κτιρίων, που, όμως φιλοξένησε τα πρώτα παιδικά του παιχνίδια στους δρόμους της
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
O Δημήτρης Γλυφός κάποιον που δεν ξέρει από Πατήσια θα τον πήγαινε στον Ποδονίφτη

Η Γειτονιά μου / O Δημήτρης Γλυφός κάποιον που δεν ξέρει από Πατήσια θα τον πήγαινε στον Ποδονίφτη

Συγγραφέας, αγαπά να περπατά παράλληλα με τις γραμμές του τρένου, να πίνει τσίπουρο με μεζέ στο «Μανταλάκι», να βλέπει το σούρουπο στις μπασκέτες των Τριών Αστέρων
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ

σχόλια

1 σχόλια
Μένω στο Μοσχάτο πολλά χρόνια, από παιδί, και το θυμάμαι από τότε που ακόμα είχε χαμηλά σπίτια, με το πολύ δύο ορόφους, και κήπους, κάποιος μου είχε πει "σαν χωριό μοιάζει", τη θάλασσά του, με την αμμουδιά που κάναμε τα μπάνια μας, τον Κηφισσό με τις ευκαλύπτους δεξιά και αριστερά. Θυμάμαι τα αμπέλια που είχε κοντά στην Πειραιώς, θυμάμαι ακόμα ότι έβλεπα τον ήλιο να βαίνει από τον Υμηττό, και το φεγγάρι, αλλά και στην δύση να κοκκινίζει ο ουρανός και να πέφτουν οι τελευταίες ακτίνες του μέσα στο σπίτι.Τη γειτονιά, που έβγαιναν το πρωί οι γυναίκες και τα λέγανε κρατώντας τη σκούπα , αντάλασσαν συνταγές μαγειρικής, έτρεχαν να βοηθήσουν η μία την άλλη σε δύσκολες στιγμές, πήγαιναν μαζί στην εκκλησία, που τότε ήταν μικρή, το σινεμά Ατλάντα τα καλοκαίρια, και το σινεμά Μαμάη τους χειμώνες.Μεγάλες αλλαγές έχουν γίνει στο Μοσχάτο μέσα στα χρόνια που πέρασαν, το ποτάμι έχασε τις ευκαλύπτους, η αγορά έχει μεγαλώσει, τα δίπατα σπίτια έγιναν πολυκατοικίες, η θάλασσα χάθηκε πίσω από το "τείχος του αίσχους" όπως το αποκαλούμε εμείς οι Μοσχατιώτες, η εκκλησία μεγάλωσε για να χωράει τους πολλούς πια κατοίκους, οι παλιοί γείτονες έχουν πια "φύγει" , οι σημερινοί παππούδες και γιαγιάδες είναι οι παλιοί τότε Μοσχατιώτες που τους θυμάμαι από νέους να μεγαλώνουν και να αλλάζουν... αμείλικτος ο χρόνος.'Ενα πράγμα όμως δεν άλλαξε, το Μοσχάτο εξακολουθεί να μου θυμίζει χωριό, η μάλλον μεγάλη κωμόπολη, γιατί όταν βγαίνω έξω για ψώνια η οτιδήποτε άλλο, θα πω "καλημέρα" σε τουλάχιστον 2-3 ανθρώπους , ακριβώς όπως γίνεται στην επαρχία, γι αυτό και μόνο τον λόγο δεν το αλλάζω με καμμία άλλη γειτονιά , όσο και πιο όμορφη η ακριβή είναι.ΝΑΙ , εύχομαι να μας δώσουν πάλι την παραλία μας, να κάνουμε έστω την βόλτα μας εκεί, και εύχομαι ακόμα να μην χάσει ποτέ το Μοσχάτο μας τους κήπους του, και τις γειτονιές του !