Βγες έξω επιτέλους!

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
0

Τι γυρεύει η Αλεπού στο Κολωνάκι; Επισκέφθηκα την Αλεπού στο Κολωνάκι και σας μεταφέρω εντυπώσεις όλο νοστιμιά. Το μενού επιμελείται ο σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης, που δεν χρειάζεται συστάσεις. Πρόκειται για μια παρέλαση 30 πιάτων που εναλλάσσονται καθημερινά και αναγράφονται σε έναν μαυροπίνακα. Οπότε μην αναζητήσετε κατάλογο, δεν υπάρχει. Ο χώρος είναι μινιόν, χαρούμενος και με νοσταλγικές διακοσμητικές αναφορές από άλλες εποχές. Η κουζίνα, τόση δα, καταφέρνει να βγάζει μικρά πιατάκια, νόστιμα. Λαχταριστή κρεατόπιτα με ταχίνι και κιμά (€7).

Ωραιότατη και δροσερή η σαλάτα με κόκκινη κολοκύθα κομμένη κορδέλες, σέλερι, φύλλα δυόσμου και ρόδι (€5) – «έκλεψα» την ιδέα. Πετυχημένος ο μαριναρισμένος τόνος που κάθεται πάνω σε μικροσκοπικά κυβάκια από ντομάτα και αγγούρι κι ενισχύεται γευστικά από σταγόνες ελαιόλαδου με μανταρίνι (€7). Η καπνιστή μελιτζανοσαλάτα (€5) είναι γευστικότατη και την ευχαριστήθηκα πάνω στο χαρουπόψωμο, όπως μόνο ο Μπαξεβάνης ξέρει να το φτιάχνει. Θα βρείτε και σουτζουκάκια με σιουφιχτά (€8) αλλά και κόκορα με χυλοπίτες (€10). Για το τέλος, η μπουγάτσα βγαίνει από τον φούρνο τη στιγμή που πρόκειται να σερβιριστεί, σπάει ρουθούνια και τρελαίνει τους σιελογόνους μέχρι να κρυώσει ώστε να μπορέσεις να μπήξεις με αδημονία το πιρούνι σου για να τη δοκιμάσεις. ☛ Αλεπού, Χάρητος 39Β, Κολωνάκι, 210 7242717.

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Αναζήτηση μετά τα 30 Κάποιοι φίλοι μού σφύριξαν κάτι για ένα καινούργιο μαγαζί, το «30 something» στο Χαλάνδρι, και φρόντισαν να μου προλάβουν ότι το «τριάντα και κάτι» σχετίζεται με το μέγεθος… της πίτσας φυσικά αλλά και με την ηλικία των ανθρώπων που το έστησαν. Καταρχάς, ο χώρος είναι συμπαθητικός και χαλαρός: τουβλάκι κόκκινο, ριγέ μαξιλάρες και αφίσες ασπρόμαυρες με την κατασκευή της γέφυρας του Σαν Φρανσίσκο το 1933. Καταπληκτικές μουσικές επιλογές. Τόσο ωραίες, που στο διπλανό τραπέζι ένα ζευγάρι άφησε την πίτσα κι άρχισε τις περιπτύξεις. Το μενού προσφέρει λίγες επιλογές, αλλά το φαγητό δεν φαίνεται να είναι το δυνατό σημείο του ακόμη, αν κρίνω από τη σαλάτα Καπρέζε (€7), με την αδιάφορη γεύση της μοτσαρέλας, και το άνευρο πιάτο με πένες, κοτόπουλο και μανιτάρια με κρέμα δεντρολίβανο (€8), που δεν «ακουγόταν» η ευωδιά του. Η πίτσα ήταν συμπαθητική, με ζύμη λεπτή και ντομάτα διακριτική, μοτσαρέλα, salciccia, παρμεζάνα και λάδι τρούφας (€12). Για το τέλος, μας κέρασαν πίτσα γλυκιά με μασκαρπόνε, μπισκότα τριμμένα, νουτέλα και ροδέλες μπανάνας από πάνω. Οι τιμές, που είναι πολύ λογικές, βελτιώνουν την εικόνα. ☛ 30 something, Cocktail & Pizza Bar, Πλ. Ηρώων 8, Χαλάνδρι, 210 6899227

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Ταγκό με Rib Eyes Σε νέο στέκι και με ωραία εμφάνιση το Meat Square & Bar υποδέχεται τους κρεατολάγνους και όχι μόνο, αφού προσφέρει πίτσες και ζυμαρικά. Μοιράζεται σε δύο αίθουσες στημένες με καλό γούστο, που δίνουν στην έξοδό σου έναν τόνο φινέτσας. Το μενού ακροβατεί ανάμεσα σε ελληνικά και ιταλικά προϊόντα. Θα φας ωραιότατο al dente σταμναγκάθι (€9) φερμένο από την Κρήτη και λουσμένο με μυρωδάτο ελαιόλαδο αλλά και εξαιρετικό χειροποίητο πρόβειο χλωροτύρι (€7,5), που συνοδεύεται με ψητές πιτούλες, περιχυμένες με γευστική σάλτσα από τσέρι ντοματίνια και δυόσμο. Είχα καιρό να δοκιμάσω συκώτι, που ήρθε σωστά ψημένο στη σχάρα και πραγματικά το ευχαριστήθηκα (€10). Η πίτσα από τον ξυλόφουρνο ήταν αυθεντική ναπολιτάνικη, με λεπτή, αέρινη ζύμη. Επέλεξα μια κλασική μαργαρίτα (€8) με μοτσαρέλα, ντομάτα και βασιλικό. Μέσα από την απλότητα ανακαλύπτεις την ποιότητα και τη φρεσκάδα των υλικών. Για κυρίως, η ευγενική σερβιτόρα φέρνει στο τραπέζι σου, πάνω σε ένα ξύλο, και επιδεικνύει ελληνικά και αργεντίνικα κρέατα, από Τ-Bone, κάτι τεράστιες σταβλίσιες μπριζόλες, έως αργεντίνικα Rib Eye και Angus φιλέτα, εξηγώντας τι είναι το καθένα. Δοκίμασα μοσχαράκι γάλακτος στη σούβλα που ψήνεται με αργεντίνικη μέθοδο και σερβίρεται κρεμασμένο όρθιο από μια μεταλλική βάση: νόστιμο και ζουμερό το κρέας και του

πήγαινε όμορφα η αρωματική μπεαρνέζ. Οι χειροποίητες τηγανητές πατάτες (€4) σαν σπιρτόξυλα είναι μεγάλη αμαρτία. Το cheese cake (€6) με μανούρι και ανθότυρο ήταν χορταστικό. Η σχέση τιμής-απόδοσης για όλο το πακέτο είναι καλή. Με 16 ευρώ τρως business lunch menu με επιλογή ανάμεσα σε πρώτο, κυρίως πιάτο και επιδόρπιο. Pas mal! ☛ Meat Square & Bar, Λ. Κηφισίας 300, Χαλάνδρι, (παράδρομος μετά από Mercedes-Λαϊνόπουλος), 210 6831300.

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Κυριακάτικα μαγειρέματα Η σεφ Ιωάννα Τσολομίτη τις Κυριακές τα μεσημέρια στρώνει το οικογενειακό τραπέζι, σερβίροντας τα κλασικά και αγαπημένα ελληνικά φαγητά, π.χ. πληθωρικό κοκκινιστό κρέας ή ψητό με πατάτες. Μάλιστα, το γεύμα των παιδιών είναι κερασμένο από τη Μεσπιλέα, γιατί η Ιωάννα, εκτός από σεφ, είναι μητέρα και γιαγιά η ίδια, και θέλει στο εστιατόριό της «όσο πιο πολλές οικογένειες γύρω από το κυριακάτικο τραπέζι, χωρίς να σκέφτονται το κόστος στις δύσκολες μέρες που περνάμε». Επίσης, μοιράζεται τα μυστικά της κουζίνας ανοιχτά (δωρεάν σεμινάρια μαγειρικής με τα απαραίτητα tips και όσα πρέπει να γνωρίζουμε για να μαγειρεύουμε νόστιμα και υγιεινά, μια φορά τον μήνα, για όλους). Δηλώστε συμμετοχή για τις 28/11 και 19/12 στο τηλέφωνο 210 3460972 ή στο [email protected]. 

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Ο οίνος έχει τρόπους Απόψε, Πέμπτη 8 Νοεμβρίου, οι φίλοι του κρασιού μπορούν να πάρουν μια καλή γεύση από τα κρασιά του Κτήματος Σκούρα και να ταξιδέψουν στον πελοποννησιακό αμπελώνα, που φιλοξενείται στο εστιατόριο Οινοτροπία. Το μενού παντρεύει πιάτα με τις ετικέτες Μοσχοφίλερο, Viognier, Αγιωργίτικο και Fleva Syrah στην τιμή των 25 ευρώ το άτομο. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς κάποιος τυχερός θα κερδίσει μια φιάλη Μέγα Οίνο Magnum. ☛ Λ. Μαραθώνος 66 & Καραμανλή, Πικέρμι, 210 6914245, 6947 562090.

Μάθε τέχνη Το κρασί έχει φανατικούς εραστές αλλά και επαγγελματίες και πιστεύω ότι το λανσάρισμα του νέου εκπαιδευτικού προγράμματος οινοχοΐας του WSET London θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Απευθύνεται σε όλους όσοι στοχεύουν στην επαγγελματική τους απασχόληση ως Commis Sommelier-Assistant Sommelier ή/και Sommelier σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η εξειδίκευση σε μια τόσο δύσκολη εποχή είναι απαραίτητη και ίσως να ανοίγει κάποιες πόρτες. Πληροφορίες στο facebook της σχολής: ☛ www.facebook.com/WSPC.Wine. Education, 210 9882544 & 540.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ