Βγες έξω επιτέλους!

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
0

Κοντοσούβλι από σπίτι. To να φας ένα κοντοσούβλι πολλών αστέρων, όχι σε κάποια μπαρουτοκαπνισμένη ψησταριά αλλά σε ένα μοντέρνο bar restaurant, είναι επιτυχία. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Βρήκα την κουζίνα του Μιχάλη Νουρλόγλου, μετά από έναν χρόνο στο εστιατόριο Abovo, δυναμική, μεστή και με ξεκάθαρες γεύσεις. Φέτος, ανακαλύπτεις περισσότερη τεχνική στα πιάτα του και βάθος γεύσης, αν και φαινομενικά φαντάζουν απλά. Παράδειγμα το χοιρινό κοντοσούβλι που συνοδεύεται με λαχανικά σχάρας, σάλτσα γιαουρτιού και πιπεριές piquillos. Είναι ζουμερό το κρέας, αφού έχει περάσει από κενό αέρος πριν τελειώσει στη Robata Grill, με ύφη βελούδινη και γεύση με επίμονη νοστιμιά. Δεν είναι ένα ακόμη κοντοσούβλι. Το πιάτο που ψηφίζω φανατικά είναι ριγκατόνι καρμπονάρα με χειροποίητο bacon και βιολογικά αυγά ποσέ που τα σπας και τα ανακατεύεις αμέσως καλά, για να δέσει το σύνολο. Μαγικά τα αποτελέσματα στον ουρανίσκο. Ο Μιχάλης είναι και pâtissier και σε κερδίζει με τον ερεθιστικό κύλινδρο μπίτερ σοκολάτας με αλμυρή καραμέλα και παγωτό βανίλια. Χειροκροτώ και τα απίθανα κοκτέιλ της mixologist Μυρσίνης Σπανέλη, όπως το Rum Οpasionado με ρούμι raspberry, λικέρ passion fruit, μάνγκο, λάιμ και σπιτικό σιρόπι πράσινου τσαγιού αρωματισμένο με βερίκοκο. Το περιβάλλον είναι ατμοσφαιρικό, το σέρβις άψογο. Θα περάσεις όμορφα με €30-35 το άτομο, που αποτελεί καλή τιμή, δεδομένου ότι είσαι και στα βόρεια

προάστια. ☛ Abovo, Κολοκοτρώνη 37, Κηφισιά, 210 8015325.

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Ραντεβού στο Στάλιν. Βράδυ καθημερινής στην πλατεία Ελευθερωτών, στο Χαλάνδρι, δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, χαζεύω ένα μπαράκι που σφύζει από κόσμο, αν και είναι ακόμη νωρίς. Την προσοχή μου τράβηξε το επιμελώς ατημέλητο στυλ του. Βιομηχανικό ύφος, κάποια vintage κομμάτια και ξύλινα καφάσια. Προσπαθώ να δω την πινακίδα του, να μάθω πώς το λένε. Τίποτα. Ρωτώ δυο κοπέλες που είναι απ' έξω και πίνουν τα ποτά τους μέσα σε βαζάκι μαρμελάδας. «Στάλιν», μου απαντούν με μια φωνή. Ευχάριστη έκπληξη. Του ταιριάζει, σκέφτομαι. Και τι αντίθεση με το διπλανό μαγαζί, το ρομαντικό Petite Fleur! Καταγράφηκε για μια επόμενη… «επαναστατική» έξοδο. ☛ Ctalin, Αγίου Νικολάου2, Χαλάνδρι, 210 6826815.

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Οι φυσαλίδες της χαράς. Οι παιχνιδιάρες φυσαλίδες μας φτιάχνουν το κέφι. Φέτος, δίνουν και πάλι το ετήσιο ραντεβού τους τα γοητευτικά αφρώδη κρασιά. Οι οινόφιλοι θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν γεύση στην εκδήλωση των αφρωδών οίνων «Αφρός και Φυσαλίδες», η οποία οργανώνεται για 6η χρονιά, στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, το Σάββατο 24 Νοεμβρίου, με ώρες λειτουργίας 13:00-20:00. Οι εκρηκτικές φυσαλίδες θα τονώσουν τις αισθήσεις. Η είσοδος στην εκδήλωση κοστίζει 10 ευρώ. ☛ Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 2107660560.

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Κάθε αρχή και δύσκολη. Το παλιό υφασματάδικο του Συμεωνίδη στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας, κλειστό εδώ και χρόνια, ζωντάνεψε και πάλι ως all day bar-restaurant «Osterman». Η πατίνα του χρόνου παραμένει στον χώρο, με το φθαρμένο πλέον ζωγραφιστό ταβάνι, το υπέροχο ασπρόμαυρο πλακάκι στο δάπεδο και τα ξύλινα ράφια που κάποτε φιλοξενούσαν τα τόπια με τα υφάσματα και όπου τώρα έχουν βρει τη θέση τους οι φιάλες του κρασιού. «Αναπνέεις» την αύρα μιας άλλης εποχής. Γοητευτικό περιβάλλον. Αλλά… ξεροσταλιάσαμε στο τραπεζάκι που πήραμε θέση, περιμένοντας τον κατάλογο. Ένας αγχωμένος σερβιτόρος έφερε κάποια στιγμή ένα μπουκάλι νερό και το μενού. Χαζεύω τον κατάλογο με τις μεσογειακές προτάσεις και διακρίνω ένα γαλλικό touch. Μετά από 15 λεπτά, μια ευγενική σερβιτόρα μου αναγγέλλει με αγωνία στο βλέμμα ότι το τραπέζι είναι ρεζερβέ. «Δεν έχουμε ταμπέλες ρεζερβέ για τα τραπέζια», λέει. Μετά από διαπραγματεύσεις, παραμένουμε. Παραγγείλαμε δύο ποτήρια λευκό κρασί (4 ευρώ/έκαστο), μια σαλάτα καρότο με χρένο και πίκλες (€5). Ήρθε χωρίς τις πίκλες. Ζητήσαμε ψωμί. Αν και στον κατάλογο γράφει ότι ζυμώνεται καθημερινά από βιολογικά άλευρα, τα δύο ψωμάκια (1,5 ευρώ/έκαστο) που ήρθαν ήταν ξαναζεσταμένα και χωρίς φρεσκάδα. Παραγγείλαμε λαζάνια με ρικότα και λαχανικά (€8). Καλοφτιαγμένο και νόστιμο το πιάτο, με τα λαχανικά (καρότο και κολοκύθι) να είναι τραγανά. Το δικό μου croque Monsieur (€4) ήρθε με μεγάλη καθυστέρηση. Αλλά δεν είχε καμία σχέση με το κλασικό γαλλικό πιάτο. Ήταν μια στρογγυλή φέτα ψωμιού του τοστ που επάνω είχε λιωμένο τυρί, δύο αυγά μάτια ποσέ και μπόλικο μαϊντανό (επειδή πάει παντού)! Οι ζωηρόχρωμοι κρόκοι των αυγών ήταν νόστιμοι.

Κάθε αρχή και δύσκολη. Πιστεύω ότι σύντομα το Osterman θα βρει τον βηματισμό του και θα κερδίσει το κοινό του. Άλλωστε, οι τιμές του είναι αρκετά ελκυστικές. ☛ Πλατεία Αγίας Ειρήνης10, Μοναστηράκι, 210 3243331.

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Φαγητό αληθινό. Στο εστιατόριο Milos θα φας εξαιρετικά, χωρίς το φαγητό να είναι ευφάνταστο ή περίεργο. Κι όμως, δεν θα το έχεις ξαναφάει. Εδώ, τον πρώτο λόγο έχουν οι άριστες πρώτες ύλες και ο σεβασμός στη μαγειρική τους. Λαχανικά και ψάρια όλο φρεσκάδα. Τα βλέπεις μπροστά σου, ξεχειλίζουν από τις προθήκες στο έμπα του μαγαζιού. Στο τραπέζι, ο αχινός και οι ιωδιούχες φούσκες ευωδιάζουν θάλασσα. Η μπουκιά από το ζυμωτό ψωμί που βουλιάζει στο αγουρέλαιο είναι αριστούργημα. Ο σεφ Περικλής Κοσκινάς ετοίμασε ένα λαβράκι καρπάτσιο, αρωματισμένο με φρέσκο θυμάρι και λεμόνι (€16), κατσούλα με τσίλι και lime και μπαρμπούνι Yuzu lime και άνηθο. Μεγαλείο, όπως και η ολόφρεσκη, αριστοτεχνικά ψημένη στείρα, που τη συνόδευαν ζεστά άγρια χόρτα. Οι ψητές καραβίδες, απλώς θεϊκές. Μια τεράστια γυάλα έρχεται στο τραπέζι και με μια κουτάλα ανασύρω άγρια μανιτάρια κανθαρέλες, κουμαράδες, που έχουν γίνει γλυκό υπέροχο από τα χέρια του Περικλή και το προτείνει για να συνοδέψεις τυριά ή γιαούρτι. Το Milos συντονίζεται με το πνεύμα των δύσκολων καιρών, μειώνοντας τις τιμές στα πιάτα του και προσφέροντας το lunch menu των €20,12 (+φόρους). Επίσης, προτείνει να απολαύσετε το ελληνικό ψάρι στην τιμή αγοράς +20€/Kg (+φόρους). ☛ Eστιατόριο Milos Athens: Βασ. Σοφίας 46, Αθήνα, 210 7244400.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ