Βγες έξω επιτέλους!

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
0

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter

 

Από τα Χανιά στα Πετράλωνα, μια τσικουδιά δρόμος

Η κρητική κουζίνα είναι από τις πιο χαρακτηριστικές και ολοκληρωμένες ελληνικές τοπικές κουζίνες σε ό,τι αφορά τη φιλοσοφία της, τις συνταγές, τα υλικά της. Λένε ότι για να την απολαύσεις πρέπει να τη γευτείς στον τόπο όπου γεννήθηκε. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που η εσωτερική μετανάστευση δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα. Ο «Διοματάρης» ήρθε από τα Χανιά στην Αθήνα πριν από μερικούς μήνες και μετέφερε την ταβέρνα του από τον τόπο του στα Πετράλωνα. Όταν τον ρωτήσεις, σπεύδει να εξηγήσει ότι «Διοματάρης» σημαίνει στα κρητικά όμορφος, παρορμητικός, αυθόρμητος. Και όχι μόνο το εξηγεί αλλά το επιβεβαιώνει με τη συμπεριφορά του. Καταφέρνει να κάνει όλο το μαγαζί μια παρέα, κερνώντας συνέχεια «κούπες», δίνοντάς σου την ευκαιρία να ζεις αυθεντικές στιγμές κρητικής φιλοξενίας στην Αθήνα. Το πρώτο πράγμα που θα γευτείς στην Ταβέρνα του Διοματάρη είναι το ζυμωτό ψωμί, φτιαγμένο από τα χέρια του με στάρι από τα χωράφια του στην Κρήτη, αλεσμένο σε νερόμυλο και ψημένο στον δικό του ξυλόφουρνο. Το βουτάς μέσα στο βαθύ πιάτο με το ελαιόλαδο και τη φρέσκια ρίγανη και αρχίζεις να ταξιδεύεις. Η καλή τσικουδιά ρέει άφθονη και οι μεζέδες καταφθάνουν στο τραπέζι. Το ένα πιάτο καλύτερο από το άλλο. Ασκόλυμπροι ιδανικά βρασμένοι με ελαιόλαδο και λεμόνι (€5), γευστική απλότητα και πληρότητα σε όλο τους το μεγαλείο. Ευωδιαστά καλιτσούνια με χόρτα (€5) και τυρί μαλάκα (€5). Ποικιλία από χόρτα τσιγαριαστά (€5) –πετροφιλιές, μελισσόχορτο, τσοχοί, φεγγαρίδες, τσουκνίδες, γαλατσίδες, αγριομαϊντανός–, ένα υπέροχο μπουκέτο γεύσεων και αρωμάτων κρητικής γης. Πατάτες τηγανητές (ένα… βουνό, €4) με τη συνοδεία εξαιρετικά φτιαγμένης στάκας (€7) που σε απογειώνει. Απάκι ψημένο διακριτικά για να αναδείξει τα αρώματά του. Χοιρινό μαγειρεμένο με χόρτα (€9), μελωμένο. Γαμοπίλαφο (€9) εξαιρετικό. Οι μερίδες του είναι πληθωρικές και δεν κατάφερα να φάω κάστανα στιφάδο, τραχανά με πατάτες, μπουρέκι χανιώτικο, χοιρινό με χαρούπια, κουνελάκι με σύκα και άλλα πιάτα ανάλογης έμπνευσης. Στα γλυκά ενθουσιάζουν οι παραλλαγές τηγανίτας με μέλι, με ζάχαρη, με χαρουπόμελο αλλά και με πετιμέζι. Ήταν αέρινες και στεγνά τηγανισμένες, ίσως οι ωραιότερες που έχω φάει και αδημονώ να τις ξαναφάω. Σε μια γωνιά του μαγαζιού μια λύρα κι ένα λαούτο διακριτικά συνοδεύουν την κρητική μυσταγωγία με σεβασμό στην παράδοση που τιμά το μαγαζί. Στο τέλος ο Διοματάρης μπορεί να σε φιλέψει και κανένα καρβέλι ψωμί για το σπίτι. «Στον άνθρωπο που αγαπάς, δώρισέ του ψωμί» λέει ο λεβέντης Κρητικός.

Ταβέρνα του Διοματάρη, Δημοφώντος 80 Άνω Πετράλωνα, 210 3455505

 

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter

Φάγαμε ωραία στο Bistecca!

 

Το Bistecca που μόλις άνοιξε μας δίνει έναν χώρο με παρεΐστικη διάθεση και μενού που ασπάζεται την ιταλική και αμερικανική κουζίνα. Ο εμπνευστής του, ο Βασίλης Μάρκου, έχει οικογενειακή παράδοση στην εστίαση και την οινοπαραγωγή. Στόχος του είναι να σερβίρει νόστιμο φαγητό σε προσιτή τιμή που να αγκαλιάζει όλες τις ηλικίες. Από τις προτάσεις του μενού δοκιμάσαμε από τα ορεκτικά ωραιότατα και καλοφτιαγμένα γεμιστά μανιτάρια Portobello με κατίκι Δομοκού, λιαστή τομάτα και αρωματικά βότανα (€6). Ακολούθησαν οι αλμυροί λουκουμάδες: τραγανοί απέξω και η τυρένια καρδιά τους πλούσια και με ωραία υφή. Ταιριαστή ήταν από δίπλα η μαρμελάδα τομάτας (€4,5). Η μπρουσκέτα με χοιρινό καρέ, κρέμα τυριού και φύλλα πιπεράτης ρόκας (€5) δίνει ιδέες για να συνοδεύσεις ένα ποτήρι κρασί από τη λίστα των Αμπελώνων Μάρκου της premium συλλογής «wine expressions» ή της καινούργιας οινικής σειράς που εστιάζει αποκλειστικά στις ελληνικές ποικιλίες αμπέλου. Ο κατάλογος περιλαμβάνει μια σειρά από ενδιαφέρουσες σαλάτες, όπως αυτή με τα τραγανά φύλλα σαλάτας που ενισχύεται με προσούτο, καβουρδισμένο αμύγδαλο και βινεγκρέτ από πετιμέζι (€7,5). Θα ήθελα περισσότερη βινεγκρέτ να αγκαλιάζει την πρασινάδα. Το ριζότο με ποικιλία από τρία διαφορετικά είδη μανιταριών και λάδι τρούφας (€10,5) είναι πλούσιο και σίγουρα την παράσταση κλέβει η αρωματική δύναμη της τρούφας. Για κυρίως, καλή επιλογή αποδεικνύεται το Rib eye αρτυμένο με λίγα μπαχαρικά και σωστά ψημένο ώστε να χαρίζει την πλούσια γεύση του το ζουμερό κρέας – συνοδεύεται με ρόκα, παρμεζάνα (€17). Για δυνατούς παίκτες υπάρχει το γιγαντιαίο ιταλικό T-Bone steak, η δημοφιλής Bistecca alla Fiorentina, που συνοδεύεται με ψητά λαχανικά (€38) και το μέγεθός της… τρομάζει. Επίσης, το πληθωρικό μπέργκερ που έτρωγαν βουλιμικά στο διπλανό τραπέζι είναι από τα hit του μαγαζιού. Με δυο λόγια το Bistecca σε κερδίζει με το φιλόξενο περιβάλλον, το φιλικό σέρβις και την προσέγγισή του που έχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια ότι πιάνει τις προτιμήσεις του ελληνικού κοινού.

Bistecca, Παν. Τσαλδαρη 27, Μελίσσια, 210 6096055

 

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter

Στον δρόμο της ιταλικής παράδοσης

 

Από τον κανόνα της ιταλικής γεύσης, που θεωρείται ασφαλής επιλογή για εστιατόριο, δεν ξεφεύγει εύκολα κανείς. Τον δρόμο αυτό ακολουθεί και το Dante στο Κολωνάκι που άνοιξε πρόσφατα στο γοητευτικό νεοκλασικό κτίριο στη γωνία Αναπήρων Πολέμου & Δεινοκράτους. Δημιουργός του είναι ο Μανώλης Κονιωτάκης, γνωστός από το Freud Oriental, με συνεργάτη του στη διακόσμηση τον Γιώργο Μέρλο. Την κουζίνα έχει αναλάβει ο Χρήστος Φασέας, ο οποίος θέλησε να μείνει όσο πιο κοντά γινόταν στην ιταλική παράδοση. Το μενού περιλαμβάνει ό,τι θα περίμενες να βρεις σε ένα ιταλικό που σέβεται την προσωπικότητά του, πιάτα κλασικά και προσεγμένα, με καλή εκτέλεση. Αρχή με Vitello tonnato (€21), κρύες λεπτοκομμένες φέτες μοσχαριού καλυμμένες από σάλτσα τόνου. Ήταν μια καλή εκτέλεση της γνωστής συνταγής με καταγωγή από το Πιεμόντε. Πλούσια γεύση με καλή ισορροπία στα υλικά της σάλτσας. Φρέσκια ήρθε η πράσινη σαλάτα με μοτσαρέλα και ξηρούς καρπούς (€12), χωρίς ωστόσο να έχει κάτι που να σε κάνει να τη θυμάσαι. Το σπαγγέτι Bolognese (€17) θα ικανοποιούσε τους πολλούς θαυμαστές αυτού του πιάτου με την πληθωρικότητα της σάλτσας του και το all dente ζυμαρικό. Λιτή μεν, αλλά με πλούσια γεύση, τρυφερό κρέας και σωστό τηγάνισμα ήταν η κοτολέτα αλά Μιλανέζα (€27), ένα πιάτο που σεβόταν απόλυτα την καταγωγή του. Στον κατάλογο φιγουράρουν το κλασικό ριζότο με Πορτσίνι (€17), τα strozzapreti με γκοργκοντζόλα (€17) αλλά και η ταλιάτα από μοσχάρι (€32). Στο Dante θα συναντήσεις επιχειρηματίες, εφοπλιστές και γνωστούς κοσμικούς. Θα φας καλά, με φροντίδα και περιποίηση. Ωστόσο, η πληθώρα των ιταλικών εστιατορίων που υπάρχουν στην Αθήνα σου δίνει πολλές επιλογές και δυνατότητα σύγκρισης στις τιμές. Ακόμα κι αν υπολογίσεις τον χώρο και το σέρβις, οι τιμές του Dante είναι μερικά κλικ παραπάνω από τον μέσο όρο της αντίστοιχης ποιότητας φαγητού. Πάντως, το βράδυ Παρασκευής που το επισκέφτηκα η σάλα του ήταν γεμάτη.

 

 

Dante, Αναπήρων Πολέμου 22 & Δεινοκράτους, Κολωνάκι, 210 7291991

 

 

Νέα πιάτα

 

Το κολωνακιώτικο Cinco δεν επαναπαύεται στις δάφνες του και ανανεώνει το μενού του με καινούργια και ενδιαφέροντα πιάτα που επιμελείται ο σεφ Δόξης Μπεκρής. Θα βρεις ταρτάρ μαγιάτικου με αρμένικη ταμπουλέ, κρέμα αβοκάντο και πανακότα wasabi. Εξαιρετικές βραζιλιάνικες κροκέτες με ψητό κοτόπουλο, chutney ντομάτας, guacamole με ανανά, κρέμα burrata και Idiazabal. Φιλέτο μπακαλιάρου με ρεβίθια, πρώιμο σπανάκι και οργανικό αυγό ορτυκιού με μυρωδικά αλλά και καλοφτιαγμένο ιβηρικό χοιρινό σε κρούστα μυρωδικών, κρέμα γλυκοπατάτας, ψητή σελινόρριζα ,κρέμα chorizo και σάλτσα Pedro Jimenez. Εντυπωσιακή είναι η παρουσίαση του πιάτου με καλαμάρι μαγειρεμένο στο δικό του μελάνι με φασκόμηλο, λάδι πορτοκαλιού, aioli πράσινων μυρωδικών , lemon gel και ριζότο με manchego. Τα κοκτέιλ και η ενημερωμένη λίστα κρασιών παίζουν πάντα δυνατά.

 

Cinco, Σκουφά 52, Κολωνάκι, 210 3643603

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT
Εκπέμπει SOS ο ελληνικός αμπελώνας; Ο γκουρού της αμπελουργίας Στέφανος Κουνδουράς απαντά.

Το κρασί με απλά λόγια / Εκπέμπει SOS ο ελληνικός αμπελώνας; Ο γκουρού της αμπελουργίας Στέφανος Κουνδουράς απαντά

Ο καθηγητής αμπελουργίας Στέφανος Κουνδουράς εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κατάσταση που επικρατεί στον ελληνικό αμπελοοινικό κόσμο αυτήν τη στιγμή.
THE LIFO TEAM
CHECK Manari:

Γεύση / Manari: O Άρης Βεζενές έφτιαξε την ταβέρνα που έλειπε από το κέντρο

Με βλέμμα στην παράδοση, βελτιώνοντας όσα μπορούν να αναβαθμιστούν σε μια ταβέρνα το 2024 χωρίς να «κλοτσάνε», ο μεγάλος restaurateur προσφέρει κλασικά ταβερνίσια και προσιτά πιάτα, «μπινελίκια» και παϊδάκια-λουκούμια που θα ψήνονται στο κέντρο της πόλης - πράγμα σπάνιο πια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μαρία Ταμιωλάκη: «Η πορεία μου από το Μπορντό στις νομαδικές οινοποιήσεις»

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Ταμιωλάκη: «Η πορεία μου από το Μπορντό στις νομαδικές οινοποιήσεις»

Η οινολόγος Μαρία Ταμιωλάκη εξιστορεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη την εμπειρία της στo Μπορντό και στο Haute Brion, ένα από τα πιο εμβληματικά οινοποιεία στον κόσμο, στην επιστροφή στην Κρήτη και στη «gypsy wine making» φιλοσοφία.
THE LIFO TEAM
Bobota

Γεύση / Bobota: Προζυμένια ψωμιά που ψήνονται σε ένα σπίτι στη Νέα Σμύρνη

Μέσα από την ενασχόλησή του με το προζύμι και την αργή ωρίμανση, ο Γιώργος Τασούλας επαναπροσδιόρισε τη σχέση του με τον χρόνο. Από τις καραντίνες μέχρι σήμερα, ζυμώνει, ξεφουρνίζει και μοιράζει τα γεμάτα γεύση ψωμιά του πόρτα πόρτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ