Νέα από τα εστιατόρια της πόλης

Νέα από τα εστιατόρια της πόλης Facebook Twitter
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος
0
Νέα από τα εστιατόρια της πόλης Facebook Twitter
The Grocery

Το κολωνακιώτικο Tribeca μεταμορφώθηκε στο The Grocery. Το αρχιτεκτονικό δίδυμο Κούρκουλας-Κοκκίνου διαμόρφωσε τον χώρο και τον μετέτρεψε σε ένα παραδοσιακό μπακάλικο, φερμένο «από το μέλλον». Τσιμεντένια ασπρόμαυρα πλακάκια, ξύλινα ράφια με παλιές ζυγαριές και κάποια ελληνικά προϊόντα, έτσι γι' αρχή, για να μπαίνουμε στο κλίμα και στη φιλοσοφία του. Αν και έχει λίγες μέρες λειτουργίας, ήδη έχει γίνει στέκι της περιοχής. Μου άρεσε η ανοιχτή κουζίνα, ένα επίπεδο πιο κάτω, που κάνεις χάζι τους μαγείρους στη δημιουργική φάση τους. Ένα μενού καθαρά ελληνικό με πρωταγωνιστές τα προϊόντα της ελληνικής γης έστησε ο πολύ καλός σεφ Δημήτρης Δημητριάδης, το οποίο υλοποιεί στην κουζίνα ο Γιώργου Τσανάης. Λίγες προτάσεις και καλές. Από τα μικρά πιάτα και τις αλοιφές δοκίμασα ωραιότατη μελιτζανοσαλάτα ενισχυμένη με σταφίδες και κουκουνάρι (€4,5), τραγανά πιτάκια με τυρί Μετσοβόνε (€6) τα οποία συνοδεύονται από ντιπ πορτοκαλιού με κύμινο που κάνει παιχνιδιάρικη τη γεύση, και μια εξαίσια βελουτέ μανιταριών(€4) με αφρόγαλο και λάδι τρούφας, απαλή κι ευωδιαστή σαν χάδι στον ουρανίσκο. Από τις τέσσερις σαλάτες του καταλόγου πήρα γεύση από τη ρεβιθοσαλάτα με baby σπανάκι (€6,5) και λαδολέμονο με κύμινο που χάριζε γευστικούς πόντους. Από τον φούρνο, την κατσαρόλα και το τηγάνι είναι οι επιλογές στα κυρίως. Το σωστά μαγειρεμένο κουσκουσότο με μάραθο, κουρκούμι και ψητές γαρίδες (€9,5) ξεχειλίζει νοστιμιά και αρώματα. Τα άγρια χόρτα τα προμηθεύονται από τον τροφοσυλλέκτη Σωτήρη Λυμπερόπουλο (Radiki Raches) που προβάλλεται και στο μενού, όπως στο σιγομαγειρεμένο αρνίσιο κότσι με κρητικούς ασκόλυμπρους και καρότα (€13,5). Πρόκειται για ένα γήινο πιάτο που η αληθινή νοστιμάδα των χόρτων και το ζουμάκι τους κλέβει την παράσταση από το κότσι. Οι μεζέδες ευνοούν κρασί και αποστάγματα που θα βρεις στη λίστα με την καλή τιμολόγηση και επιλογή σε ποτήρι κρασί από το Κτήμα Εύχαρις. Εδώ θα περάσεις καλά, θα σε φροντίσουν οι φιλόξενοι οικοδεσπότες Κώστας και Λίζα και θα τσιμπολογήσεις νόστιμα πιάτα. Θα φύγεις έχοντας στο στόμα την κολασμένη γλύκα από την μπάρα πικρής σοκολάτας με καραμελωμένο φουντούκι και παγωτό βανίλια (€5,5).

☛The Grocery, Σκουφά 46 & Ομήρου, Κολωνάκι, 210 3623541

 

Νέα από τα εστιατόρια της πόλης Facebook Twitter
Silver Casa

 

Διπλή προσωπικότητα, διπλή απόλαυση. Το Silver Casa συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του με τ διπλή προσωπικότητά του ως ιταλικό εστιατόριο Casa di Pasta και Steak house Silver Star. Το αγαπημένο στέκι σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία της Αττικής ανεβάζει τώρα τον γευστικό πήχη με νέα πιάτα. Σίγουρα η απροσποίητη φιλοξενία είναι αυτό που σε κερδίζει με το που θα διαβείς το κατώφλι του εστιατορίου – φροντίζει γι' αυτό ο συνιδιοκτήτης Γιώργος Καλαϊτζής, γνωστός από τον χώρο του μπάσκετ. Ευχάριστη αύρα. Εδώ θα έρθεις για να τιμήσεις τα καλοφτιαγμένα ζυμαρικά και τα ριζότι αλλά και τα εξαιρετικά κρεατικά, για τους εραστές του είδους. Ανεπιτήδευτα και απλά. Θα ξεκινήσεις με ένα καταπληκτικό σαγανάκι με αυγό, σπαράγγια και λάδι τρούφας (€18). Καλοφτιαγμένο ήρθε και το steak tartare το οποίο κόβεται στο χέρι με κρεμμύδι, κάππαρη, χρένο και chives (€16) που του χαρίζουν τις γευστικές εντάσεις. Οι προτάσεις από τα ζυμαρικά είναι ελκυστικές, δύσκολη η επιλογή. Περιορίστηκα στα ντελικάτα ραβιόλια γεμιστά με καπνιστό απάκι σε σάλτσα βουτύρου αρωματισμένη με φασκόμηλο (€14). Εκτίμησα την ιδέα του σεφ να παίξει με το απάκι. Πιάτο με πληθωρική γεύση που του πάει όμορφα το άρωμα του φασκόμηλου. Ακολούθησε ριζότο με κίτρινη κολοκύθα καλυμμένο με φλοίδες παρμεζάνας και γλάσο βαλσάμικο (€12). Το ριζότο ήταν σωστά φτιαγμένο και η γεύση και το χρώμα του τονίζονταν από την κολοκύθα, ήταν όμως υπερβολικό το γλάσο βαλσάμικο που έκλεβε τη γεύση. Από τα κυρίως, η ταλιάτα από κόντρα φιλέτο Βlack Αngus ψήνεται ιδανικά στη σχάρα και σερβίρεται κομμένη σε λεπτές φέτες όπως της πρέπει, αρωματισμένη με λάδι λευκής τρούφας και ανθό αλατιού (€27) και συνοδεύεται από τραγανή ρόκα σαλάτα και ντοματίνια. Ωραίο πιάτο, που δίνει το στίγμα της ποιότητας του καλού κρέατος και της τεχνικής στην κουζίνα. Ζηλέψαμε τις τηγανητές πατάτες που πήγαν σε διπλανό τραπέζι και υποκύψαμε στον πειρασμό να τις γευθούμε. Σπιτικές, χρυσαφένιες, τρώγονται απνευστί. Το Silver Casa έχει πιστό κοινό που απολαμβάνει μια καλή εκδοχή από τις δύο πιο δημοφιλείς κουζίνες: ζυμαρικά και κρέας.

☛Silver Casa, Λητούς 2 & Απολλωνος18, Βουλιαγμένη, 210 8964112

 

Νέα από τα εστιατόρια της πόλης Facebook Twitter
Πετάεο ο γάιδαρος;

Πετάει ο γάιδαρος;

Μαγαζί χαρούμενο, κεφάτο, το δηλώνει και η παιχνιδιάρικη ονομασία του εξάλλου! Καλό φαγητό, καλές τιμές, παρεΐστικη διάθεση και ζωντανή μουσική τα Σαββατοκύριακα. Ωραία και η πολύχρωμη διακόσμηση με το τάβλι στον τοίχο, τους δίσκους βινυλίου, τις παλιές αφίσες, τα εξώφυλλα από τα περιοδικά της δεκαετίας του '60 που ντύνουν την κολόνα, τα βιβλία στοίβες και το ποδήλατο που είναι έτοιμο να σκαρφαλώσει τον τοίχο. Η θέση του δίπλα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο δικαιολογεί και τις φοιτητοπαρέες που μαζεύει. Οι μεζέδες αναγράφοντα στον μεγάλο μαυροπίνακα και σε ένα μπλε σχολικό τετράδιο που αφήνουν στο τραπέζι σου. Προτιμώ τον μαυροπίνακα. Οι μεζέδες είναι αρκετοί, σου κεντρίζουν την όρεξη και σε βάζουν στη φιλοσοφία του μοιράσματος. Τσουγκρίζουμε τα σφηνάκια μας με το τσίπουρο και παραγγέλνουμε μαραθόπιτα (€4) και πίτα σφακιανή (€4)για να το συνοδέψουμε. Από την ανοιχτή κουζίνα χαζεύω τη νεαρή σεφ Ιωάννα που δίνει τον καλύτερο εαυτό της πάνω από τα τηγάνια. Οι πίτες ήρθαν με ωραίο, τραγανό φύλλο και χωρίς μια σταγόνα λάδι στο πιάτο. Τιμήσαμε το σαγανάκι με αυγό, παστουρμά και σάλτσα ντομάτας, που ζητήσαμε να ενισχυθεί και με σουτζούκι (€4,50) – ήρθε πληθωρικό και πολύ του πήγαινε η σάλτσα φρέσκιας ντομάτας. Το συκώτι λαδορίγανη (€4) είναι όλο νοστιμιά και σε βάζει στον πειρασμό να βουτήξεις την μπουκιά το ψωμί στο ζουμάκι του. Την έκπληξη έκανε το κοτόπουλο τίκα μασάλα –ινδική συνταγή, που ήρθε με ρύζι μπασμάτι–, νοστιμότατο και καυτερό. Όπως ακριβώς το θέλαμε!

☛Πετάει ο γάιδαρος;, Παπαζαχαρίου 20-22, Καλλιθέα, 210 9210640

 

Νέα από τα εστιατόρια της πόλης Facebook Twitter
New Hotel

 

Νew Τaste
Εξαιρετικά χορταστικά και σε σούπερ φροντισμένη συσκευασία είναι τα σάντουιτς για το σπίτι ή το γραφείο που προσφέρονται στο New Taste. Επέλεξα ανοιχτό σάντουιτς με χορταστικές φέτες χωριάτικου ψωμιού αλειμμένες με κρεμώδες τυρί, καπνιστό σολομό και τρυφερές κορυφές σπαραγγιών, ραντισμένες ιδανικά με σταγόνες λεμονιού. Τιμή 6,50ευρώ.

 

Νέα από τα εστιατόρια της πόλης Facebook Twitter

 

Llillet Vive
Κομψό, με γαλλικό άρωμα, το φρουτώδες απεριτίφ Lillet είναι ένα απόσταγμα από εξαιρετικής ποιότητας κρασιά και λικέρ με υπέροχα διεγερτική και γεμάτη γεύση. Γνώρισε επιτυχία μόλις λανσαρίστηκε το 1901 στο Παρίσι. Φιγουράρισε στο ποτήρι του James Bond με το διάσημο Vesper Martini και σήμερα επιμένει να γοητεύει σε long drinks, όπως το δημοφιλές Lillet Vive. Η συνταγή απλή: 5 cl. Lillet Blanc , 10 cl. Τόνικ. Αναμειγνύετε, προσθέτετε 4-5 παγάκια και γαρνίρετε με μία λεπτή φέτα αγγούρι, μία φράουλα κι ένα κλαδάκι μέντας.

 

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ