Al fresco στην Αθήνα

Al fresco στην Αθήνα Facebook Twitter
0


 

Tο Yoko είναι το καινούργιο self service sushi bar στην Πατριάρχου Ιωακείμ. Η ιδέα γι' αυτό το νέο μαγαζί ξεκίνησε όταν δύο φίλοι, ο Γιώργος Πουρναράς και ο Νίκος Αθανασόπουλος, αποφάσισαν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στην εστίαση με τη γιαπωνέζικη κουζίνα που αγαπούν. Δεν άφησαν τίποτα στην τύχη. Τα πάντα είναι επιμελημένα – το διαπιστώνεις όταν κρατάς τον καλόγουστο κατάλογο που σχεδίασε η βραβευμένη δημιουργική ομάδα των Beetroot και ακολουθεί τη λογική origami, της παραδοσιακής τέχνης διπλώματος του χαρτιού στην Ιαπωνία. Ο χώρος, αν και λιλιπούτειος, είναι ιδιαίτερος. Η αρχιτέκτονας Νόρα Όκκα εμπνεύστηκε από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου και δημιούργησε μια εντυπωσιακή ξύλινη ράμπα που αποτελείται από εκατοντάδες κάθετα, απόλυτα τετραγωνισμένα ξύλα και παραπέμπει σε μονοπάτια ιαπωνικού κήπου. Η ίδια λογική του ξανθού ξύλου ακολουθείται και στην μπάρα της ανοιχτής κουζίνας. Στο πεζοδρόμιο λίγα τραπεζάκια καλύπτουν τις ανάγκες για γρήγορο φαγητό. Οι προτάσεις σε maki προσφέρονται σε δύο κομμάτια, για να έχεις τη δυνατότητα να πάρεις περισσότερες και διαφορετικές γεύσεις. Σε φροντισμένη, καλόγουστη, χάρτινη συσκευασία έρχονται δύο γευστικά και όλο φρεσκάδα tuna salad (€3) με φύκι και ρύζι, που στην καρδιά τους θα βρεις τόνο, αγγούρι, αβοκάντο και φρέσκο κρεμμυδάκι. Εξαιρετικά και τα California (€2,5), με σουρίμι, αβοκάντο, spicy mayo, tobiko, σχινόπρασο και αυγά χελιδονόψαρου. Ο Ιάπωνας σεφ Takaaki Otsuka με ταχυδακτυλουργικές κινήσεις ετοιμάζει με τέχνη μικρά, γευστικά κομψοτεχνήματα. Το αγγούρι κόβεται λεπτό σαν γιρλάντα και αγκαλιάζει ηδονικά τον σολομό ταρτάρ με sushi rice (€4), μια μπουκιά-έκρηξη φρεσκάδας και φινετσάτης γεύσης. Μέσα σε μεγάλα, εντυπωσιακά, πλαστικά κύπελλα έρχονται μπουκιές κοτόπουλο με noodles και τραγανά λαχανικά (€7,50) που χορταίνουν άνετα δύο άτομα. Νοστιμιά ξεχείλιζε και το χοιρινό με σος τζίντζερ και ψιλοκομμένη πράσινη πιπεριά, κρεμμύδι, μανιτάρια και σχινόπρασο (€7,50). Ανάλαφρη και μεταξένια υφή χάριζε το φύλλο ρυζιού που μέσα του τυλίγονται γαρίδα, σολομός, τόνος, λαχανικά με γλυκιά τσίλι σος, το fresh spring roll (€4) δηλαδή που τρώγεται με το χέρι. Η λίστα κρασιών προσφέρει δύο επιλογές σε λευκό κρασί και δύο αφρώδη και σε ποτήρι – φυσικά, υπάρχει σακέ και μπίρα. Ωραία ιδέα για ένα γρήγορο, ελαφρύ και προσιτό lunch ή dinner, για το γραφείο ή το σπίτι.
☛ Yoko, Πατριάρχου Ιωακείμ 39, Κολωνάκι, 210 3424654


Λατρεία για κρέας. Η κρεατολαγνεία των Ελλήνων δεν λέει να κορεστεί. Ένα ολοκαίνουργιο μαγαζί, το Pata Negra, ήρθε να προστεθεί στον γαστρονομικό χάρτη της Αθήνας. Κρεατοφαγία σε μοντέρνο περιτύλιγμα. Εδώ δίνεται έμφαση στην εντοπιότητα της πρώτης ύλης. Το κρέας, ο μαύρος χοίρος –αρχαία ελληνική ράτσα– από τα Τζουμέρκα, είναι πρωταγωνιστής. Τα κρέατα και τα πουλερικά τα προμηθεύονται από μικρούς παραγωγούς. Υπάρχει άποψη. Στην κουζίνα ο σεφ Βενέτης Κυρλής βάζει τη δημιουργική του πινελιά, φτιάχνοντας πιάτα όπως τα μάγουλα από μαύρο χοίρο μαγειρεμένα με πορτοκάλι και φινόκιο (€12) – ένα παράδειγμα από τα πιάτα ημέρας. Στον κατάλογο θα συναντήσεις και λίγες προτάσεις ζυμαρικών και ψαριών, ενώ στα ορεκτικά παίζει η γάστρα όπου μαγειρεύονται οι γίγαντες Καστοριάς (€7) και το παραδοσιακό τζουμερκιώτικο φριγαδέλι (€12). Ευχάριστη γεύση χαρίζει η αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα, στην οποία η μελιτζάνα ενισχύεται με πιπεριές, ντομάτα ψιλοκομμένη και φέτα, ενώ η παρουσία του σκόρδου είναι διακριτική (€7). Δροσερή και ωραία αρτυμένη ήρθε η σαλάτα με διάφορες πρασινάδες, σύκα, λιαστή ντομάτα, κουκουνάρι και φλοίδες παρμεζάνας (€9). Τα μπριζολάκια από μαύρο χοίρο (€10) που βόσκει ελεύθερα στα Τζουμέρκα είναι μαριναρισμένα και ψημένα ιδανικά. Η βοδινή στηθοπλευρά (€12) με γλάσο από αποξηραμένα μαύρα φρούτα, χυμό εσπεριδοειδών και πάπρικα έχει ψηθεί με υπομονή και είναι λουκούμι. Συνοδεύεται με BBQ φρούτων και κανελόνια χειροποίητα αλά καρμπονάρα με γέμιση μανιτάρι, κομματάκια μπέικον μαύρου χοίρου και κρέμα. Γλυκός επίλογος με σιμιγδαλένιο χαλβά αρωματισμένο με γλυκάνισο με φιστίκι Αιγίνης, μους πράσινου μήλου και παγωτό φτιαγμένο από γάλα κατσικίσιο (€6).
☛ Pata Negra, Μιχαλακοπούλου 78 & Παπαδιαμαντοπούλου, 210 7708380


Φουλ του γαλάζιου. Φουλ του «γαλάζιου» στο Astir Palace Resort, με τη Galazia Hytra και τη Galazia Taverna να σε υποδέχονται με καλοκαιρινή διάθεση. Εδώ η γαστρονομική εμπειρία συντονίζεται τέλεια με τη μαγεία της αθηναϊκής Ριβιέρας. Μπορείς να επιλέξεις πιάτα όλο έμπνευση από την ελληνική κουζίνα του αστεράτου σεφ Νίκου Καραθάνου, που στο γκουρμέ μενού θα σε εντυπωσιάσει με τα γεμιστά με τομάτες, ταρτάρ από γεμιστά, φέτα και bon-bon καραμέλας από πιπεριά ή θα σε εκπλήξει με την άλλη άποψη του μουσακά. Για πιο απλά πιάτα, στη Galazia Taverna την κουζίνα υποστηρίζουν οι σπουδαίοι σεφ Χρύσανθος Καραμολέγκος και Δημήτρης Δημητριάδης, αποδίδοντάς της μια δημιουργική μαγειρική ματιά. Οι λάτρεις του κρασιού θα επιλέξουν οινικό σύντροφο από την προσεγμένη λίστα με προτάσεις από τον ελληνικό αμπελώνα που συνοδεύονται ιδανικά από την καταπληκτική θέα και αύρα της Βουλιαγμένης.

☛  Galazia Taverna, Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη, 210 8902000, 210 8902137


Μαφία στο... λιμανάκι. Το γνωστό μας από το Μοναστηράκι Cosa Nostra, με την αισθησιακή ατμόσφαιρα και την ιταλική κουζίνα, αποφάσισε να μας παρουσιάζει τα πιάτα του με θέα τη θάλασσα. Έχει λίγες μόνο ημέρες που άνοιξε τις πόρτες του στο Μικρολίμανο και πάνω στις κατακόκκινες τέντες του διαβάζω με μαύρα γράμματα «Cosa Nostra by the sea». Και εδώ το καλό γούστο περισσεύει. Με αύρα άλλης εποχής, οι old fashioned διακοσμητικές λεπτομέρειες και οι vintage ταπετσαρίες δίνουν το ύφος στον χώρο. Το μενού επιμένει με γευστικές ιταλικές προτάσεις από ταλιάτα, φιλέτο με τρούφα αλλά και αληθινή, ιταλική πίτσα.

☛ Cosa Nostra by the Sea, Ακτή Κουμουνδούρου 50, Μικρολίμανο, 210 4101110


Ο έρωτας του καλοκαιριού. Η ατμόσφαιρα τις καλοκαιρινές βραδιές δίπλα στην πισίνα του ξενοδοχείου «The Margi» –που φέτος γιορτάζει τα 50 χρόνια παρουσίας στην αθηναϊκή Ριβιέρα– είναι μαγική. Αέρινα υφάσματα, καλοστρωμένα τραπέζια και άφθονα φυτά που ευωδιάζουν χαρίζουν μια αίσθηση χαλάρωσης που ενισχύεται από τη φιλοξενία. Και επειδή ο έρωτας περνάει και από το στομάχι, ο δημιουργικός σεφ Παναγιώτης Γιακαλής το πετυχαίνει απόλυτα με τα πιάτα του που αποπνέουν μοντέρνα αισθητική. Κάθε Τρίτη οι μεσογειακές γεύσεις του σεφ με έμπνευση από τα υλικά της εποχής προσφέρονται σε ένα γευστικό μενού στην τιμή των 25 ευρώ. Αρχή με γαύρο σε tempura με φίνα μαγιονέζα λεμονιού και μπρουσκέτα από ντομάτα και γαύρο μαρινέ ή καλοφτιαγμένο κριθαρότο με σπαράγγια, jamon bellota και φλοίδες παρμεζάνας. Για κυρίως, άψογος μπακαλιάρος με τραγανή κρούστα aioli που συνοδεύεται με τραχανά μαγειρεμένο σε μπουγιαμπέσα και χαρίζει το κρεσέντο στην επίγευση. Ως δεύτερη επιλογή υπάρχει γοητευτικό κοτόπουλο σε κρούστα προσούτο, που δανείζεται τη δροσιά από το παιχνιδιάρικο maki από πεπόνι με ρύζι μαγειρεμένο σε γάλα καρύδας. Στα επιδόρπια, το μήλο συναντά την αλμυρή καραμέλα και την κρέμα που συντροφεύει το παγωτό βανίλιας ή crème brûlée με ανανά, μυρωδικά, παγωτό Malibu και καρύδα. Με δυο λόγια, η δημιουργικότητα, η φινέτσα, η τεχνική...όλα είναι εδώ. Φινάλε με το signature cocktail «The Margi 50» με τροπικά φρούτα, raspberry infused vodka και lemon foam.

☛ Λητούς 11, Βουλιαγμένη, 210 8929160

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT
Εκπέμπει SOS ο ελληνικός αμπελώνας; Ο γκουρού της αμπελουργίας Στέφανος Κουνδουράς απαντά.

Το κρασί με απλά λόγια / Εκπέμπει SOS ο ελληνικός αμπελώνας; Ο γκουρού της αμπελουργίας Στέφανος Κουνδουράς απαντά

Ο καθηγητής αμπελουργίας Στέφανος Κουνδουράς εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κατάσταση που επικρατεί στον ελληνικό αμπελοοινικό κόσμο αυτήν τη στιγμή.
THE LIFO TEAM
CHECK Manari:

Γεύση / Manari: O Άρης Βεζενές έφτιαξε την ταβέρνα που έλειπε από το κέντρο

Με βλέμμα στην παράδοση, βελτιώνοντας όσα μπορούν να αναβαθμιστούν σε μια ταβέρνα το 2024 χωρίς να «κλοτσάνε», ο μεγάλος restaurateur προσφέρει κλασικά ταβερνίσια και προσιτά πιάτα, «μπινελίκια» και παϊδάκια-λουκούμια που θα ψήνονται στο κέντρο της πόλης - πράγμα σπάνιο πια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μαρία Ταμιωλάκη: «Η πορεία μου από το Μπορντό στις νομαδικές οινοποιήσεις»

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Ταμιωλάκη: «Η πορεία μου από το Μπορντό στις νομαδικές οινοποιήσεις»

Η οινολόγος Μαρία Ταμιωλάκη εξιστορεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη την εμπειρία της στo Μπορντό και στο Haute Brion, ένα από τα πιο εμβληματικά οινοποιεία στον κόσμο, στην επιστροφή στην Κρήτη και στη «gypsy wine making» φιλοσοφία.
THE LIFO TEAM
Bobota

Γεύση / Bobota: Προζυμένια ψωμιά που ψήνονται σε ένα σπίτι στη Νέα Σμύρνη

Μέσα από την ενασχόλησή του με το προζύμι και την αργή ωρίμανση, ο Γιώργος Τασούλας επαναπροσδιόρισε τη σχέση του με τον χρόνο. Από τις καραντίνες μέχρι σήμερα, ζυμώνει, ξεφουρνίζει και μοιράζει τα γεμάτα γεύση ψωμιά του πόρτα πόρτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ