Live

Ταβέρνες για καλό παϊδάκι

Ταβέρνες για καλό παϊδάκι Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

1.

Ταβέρνα με τριάντα χρόνια ιστορίας και παράδοση στο ψήσιμο στα κάρβουνα. Ο χώρος αποπνέει την αύρα του παρελθόντος, τότε που οι παρέες έδιναν το ραντεβού τους για να πιούν κρασί από το καινούργιο γιοματάρι και να κουβεντιάσουν. Τα κατρούτσα, όπως τότε, έτσι και σήμερα γεμίζουν με κρασί που συνοδεύει τους μεζέδες και τη χαλαρή διάθεση. Το αναμμένο τζάκι κρατάει ζεστή τη συντροφιά, αλλά τον πρώτο λόγο έχει το παϊδάκι. Τα κάρβουνα παίρνουν φωτιά και ψήνουν με μαεστρία φέτα και λουκάνικο χωριάτικο για να ανοίξει η όρεξη πριν δώσει τη σκυτάλη στο ερεθιστικό κοντοσούβλι και το μοσχαρίσιο συκώτι. Από την πυρά βγαίνουν τα εξαιρετικά αρνίσια παϊδάκια γάλακτος. Τρώγονται με το χέρι, μόνο έτσι καταλαβαίνεις τη νοστιμιά από το λιπάκι τους. Η φιλοξενία των νέων ανθρώπων που τρέχουν το μαγαζί επιβεβαιώνεται με τον παραδοσιακό σιμιγδαλένιο χαλβά που κερνάνε τις παρέες στο τέλος.

☛ Το Ρεμούτσικο, Αγίου Δημητρίου 120, Άγιος Δημήτριος, 210 9704515

 

Ταβέρνες για καλό παϊδάκι Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

2.

Όταν έρχεται ο λόγος στα καλά παϊδάκια, αυτόματα η πυξίδα δείχνει το Στέκι του Ηλία, μια ταβέρνα στο Θησείο που ξεκίνησε πριν από τον Μεσοπόλεμο, διατηρεί την παράδοση και αντιστέκεται στους μοντερνισμούς. Στο ίδιο στέκι αμέτρητοι πεινασμένοι πελάτες έχουν γευτεί τα ζουμερά παϊδάκια του – είναι το σουξέ. Εδώ είναι όλα απλά και με παρεΐστικη διάθεση. Το μενού δεν θα σε προβληματίσει: προσφέρει χειροποίητες τηγανητές πατάτες, χωριάτικη σαλάτα, χόρτα και χύμα κρασί από τη Νεμέα, ό,τι πρέπει για να συνοδέψεις τις μπριζόλες αλλά και τα παϊδάκια από αρνάκι γάλακτος, που το μυστικό της νοστιμιάς τους βρίσκεται στο μαστόρικο ψήσιμο.

☛ Το στέκι του Ηλία, Θεσσαλονίκης 7, Θησείο, 210 3422407

Ταβέρνες για καλό παϊδάκι Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

3.

Κάποιες ταβέρνες που μετράνε την ιστορία τους με δεκαετίες επιμένουν στη λογική τού να προσφέρουν «λίγα και καλά, απαράλλαχτα στο πέρασμα του χρόνου». Και η μακροβιότητά τους επιβεβαιώνει την ορθότητα της συνταγής. Ο Κορομηλάς στην Αγία Παρασκευή είναι από τα κλασικά στέκια με ψητά στα κάρβουνα και ιστορία 60 χρόνων και. Μια οικογενειακή ταβέρνα που αρκετοί έχουν συνδέσει με τα παιδικά τους χρόνια, όταν έτρωγαν νόστιμα παϊδάκια στην καταπράσινη αυλή με το λευκό χαλικάκι. Η νέα γενιά στο τιμόνι διατηρεί το άρωμα της παράδοσης, με τα ξύλινα τραπέζια ντυμένα με καρό τραπεζομάντηλα και το τζάκι σε περίοπτη θέση. Από τη σχάρα βγαίνουν τα κρεατικά, αλλά τα παϊδάκια, ζουμερά και τραγανά ταυτόχρονα, αφήνουν γλύκα που δεν παίζεται.

☛ Κορομηλάς, Ελ. Βενιζέλου 72, Αγία Παρασκευή, 210 6510496

Ταβέρνες για καλό παϊδάκι Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

4.

Αυθεντικό κουτούκι, που η πατίνα του χρόνου διατηρεί ανέπαφη τη φυσιογνωμία του. Μόλις διαβείς το κατώφλι του είναι σαν να γυρίζεις πολλά χρόνια πίσω – βαρέλια με κρασί που σιγοντάρουν την παραδοσιακή κουζίνα του. Πιάτα κλασικά: χόρτα, κεφτεδάκια, πατάτες τηγανητές και παϊδάκια. Δύσκολο να αντισταθείς στα άπαιχτα ζουμερά παϊδάκια που βγαίνουν λιμπιστικά από τα κάρβουνα, έρχονται σωστά ψημένα και σε κάθε μπουκιά αποκαλύπτουν τη βαθιά νοστιμιά τους. Το μεγαλείο της παράδοσης κρατά τα σκήπτρα.

☛ Καραβίτης, Αρκτίνου & Παυσανίου, Παγκράτι, 210 7215155

Ταβέρνες για καλό παϊδάκι Facebook Twitter
Ο Καραβίτης. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

5.

Ένα υπόγειο κουτούκι στην Αγία Παρασκευή μάζευε από το 1954 τις παρέες του παππού Βασίλη, που οι απλοί μεζέδες του και η ρετσίνα συνόδευαν τις χαρές και τις λύπες τους. Τα χρόνια κύλησαν και το καπηλειό έδωσε τη θέση του στην παραδοσιακή ταβέρνα που συνέχισε να μαζεύει κόσμο. Τα παλιά αντικείμενα δίνουν τον τόνο της διακόσμησης και ζωντανεύουν τις μνήμες μιας άλλης εποχής. Δίπλα στο τζάκι οι παρέες γεύονται παραδοσιακούς μεζέδες, τσουγκρίζουν τα ποτήρια και όταν το κέφι ανάβει, πιάνουν τα τραγούδια. Από την κουζίνα βγαίνουν χωριάτικη σαλάτα, λουκάνικο, κοκορέτσι, γουρουνοπούλα στη σούβλα, πατάτες τηγανητές και, φυσικά, περιποιημένα ζουμερά αρνίσια παϊδάκια, μαστόρικα ψημένα.

☛ Κολοβός, Πελοποννήσου 75, Αγ. Παρασκευή, 210 6510989

Ταβέρνες για καλό παϊδάκι Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

6.

Στην ίδια θέση από τη δεκαετία του 1930 βρίσκεται η ταβέρνα «Ρούμελη» στον Βύρωνα. Στο πέρασμα του χρόνου άλλαξε μορφές εκείνη και το περιβάλλον της, αλλά ο Νίκος Κυριανάκης, απόγονος της οικογένειας που άνοιξε την ταβέρνα, συνεχίζει να προσφέρει καλό φαγητό με τον ίδιο τρόπο που το κάνει τα τελευταία σαράντα χρόνια. Εδώ ξέρεις ότι θα βρεις παϊδάκια με υπογραφή, από τα καλύτερα της Αθήνας, ψημένα στο κάρβουνο, στο οποίο ο Νίκος επιμένει φανατικά, παρά το κόστος και την ταλαιπωρία που προκαλεί η «ζωντανή φωτιά» στην κουζίνα. Το κρέας είναι καλά επιλεγμένο, πέφτει σε σωστή φωτιά και το αποτέλεσμα σε κάνει να μην μπορείς να σταματήσεις εύκολα. Το σουξέ είναι τα τρυφερά, ζουμερά παϊδάκια που τρώγονται μέχρι και το κόκαλο, αλλά εδώ θα βρεις και εξαιρετική σταβλίσια μπριτζόλα, συκώτι, ζουμερά μπιφτέκια και φρεσκοκομμένη πατάτα.

☛ Ρούμελη, Κωνσταντινουπόλεως 34 & Προύσσης, Βύρωνας, 210 7658347

Ταβέρνες για καλό παϊδάκι Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

7.

Η ταβέρνα «Τα Βλάχικα» από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 έχει χαρακτηρίσει όλη την περιοχή, που ήταν από τους πρώτους προορισμούς φαγητού της Αττικής και συγκέντρωνε τόσο πολλές ταβέρνες-ψησταριές. Αν πας μια βόλτα έως εκεί, διαπιστώνεις ότι ο Δημήτρης Κωστάκος, που ανέλαβε την ταβέρνα το 1980, «όταν στην περιοχή έβοσκαν πρόβατα», και η ομάδα του προσφέρουν αυτό που ήξεραν να κάνουν πάντα καλά: καλό ψητό κρέας σε διάφορες παραλλαγές. Τα γαρδουμπάκια βγαίνουν από την παραδοσιακή γάστρα ψημένα στη χόβολη και σε αποπλανούν με τη νοστιμιά τους, ο μποξάς με το συκώτι και τα γλυκάδια σε παραπέμπει σε άλλες εποχές, το μελωμένο αρνάκι σούβλας κλέβει την παράσταση, το ψητό γουρουνόπουλο με τη ροδοκόκκινη τραγανή πετσούλα του είναι ποίημα και τα λιμπιστικά παϊδάκια σε κάνουν να γλείφεις και τα δάχτυλά σου.

☛ Βλάχικα, λεωφ. Βάρης 35, Βάρη, 210 8956141

 

Ταβέρνες για καλό παϊδάκι Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
 

 

8.

Μόνο το GPS θα σε σώσει από την περιπλάνηση στους ανηφορικούς δρόμους της Παλλήνης που θα σε οδηγήσουν στην παραδοσιακή ταβέρνα «Κρητικός», την οποία θα βρεις βουτηγμένη στις γαρδένιες και στις καμέλιες. Η λαχταριστή μυρωδιά της τσίκνας γαργαλάει ερεθιστικά τα ρουθούνια. Ο πρωταγωνιστής στο τραπέζι είναι το ελληνικό κρέας. Τόσο απλό αλλά και τόσο δύσκολο. Άλλωστε, η λιτή, απλή κουζίνα πολύ εύκολα μπορεί να προδοθεί, αφού ο λόγος της ύπαρξής της είναι η φρεσκάδα των πρώτων υλών. Τα αδέλφια Νίκος και Σταύρος Δογιάκη έχουν αληθινό πάθος για το κρέας και μοναδική μαεστρία στο ψήσιμο. Θα δοκιμάσεις τραγανά τηγανητά κολοκύθια και μελιτζάνες, χειροποίητα τυροπιτάκια και ζουμερά νεφράκια σαν μπιζουδάκια –μοναδική λιχουδιά–, πριν περάσεις στα γλυκοφάγωτα παϊδάκια. Απίστευτη νοστιμιά και αριστοτεχνικό ψήσιμο. Γεύση αληθινή, μεστή.

☛ Κρητικός, Αιόλου 49, Κάντζα, 210 6659061

Ταβέρνες για καλό παϊδάκι Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

9.

Για σχεδόν τρεισήμισι δεκαετίες ο Σπανός στα Κάτω Πατήσια θεωρείται μία από τις ταβέρνες όπου θα φας καλό παϊδάκι. Σε έναν ήσυχο συνοικιακό δρόμο και με τα παλιά κρασοβάρελα να κυριαρχούν στη σάλα και να δένουν με διάφορα αντικείμενα βγαλμένα από την παράδοση, η ταβέρνα αυτή ξέρει καλά το παιχνίδι της κλασικής γεύσης. Τα λεπτοκομμένα παϊδάκια –ελληνικής προέλευσης, όπως τονίζουν πάντα–, ψημένα στο κάρβουνο, ξεχειλίζουν από νοστιμιά, αλλά το ρεπερτόριο της κουζίνας δεν εξαντλείται εκεί. Προβατίνα, κοντοσούβλι με αρνίσια μπόλια, κοκορέτσι, θα σε τραβήξουν από τη μύτη, αλλά μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις και άλλες «σπεσιαλιτέ» που φτιάχνει η κ. Γεωργία, όπως οι αρωματικοί κολοκυθοκεφτέδες, τα πλούσια τυροπιτάκια και η λευκαδίτικη λαδόπιτα.

☛ Ο Σπανός, Οικονόμου 12, Κάτω Πατήσια, 210 8327381

0

Live

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ