Nέο μπιστρό - κλασικό ψητοπωλείο

Nέο μπιστρό - κλασικό ψητοπωλείο Facebook Twitter
0

The Shy Horse. Το εστιατορικό σκηνικό της Αθήνας είναι πολυποίκιλο, πολύχρωμο και με μεγάλες διακυμάνσεις ποιότητας, που πολλές φορές μπορεί να αποδειχτούν πραγματικό ναρκοπέδιο γεύσης. Όμως σε αυτό το βασίλειο του αναπάντεχου μπορεί να κρύβονται θετικές εκπλήξεις ακριβώς εκεί που δεν το περιμένεις, όταν η μονοτονία και η συμβατικότητα δώσουν τη θέση τους στην αναζήτηση του ποιοτικού, του νόστιμου, του όμορφου. Το Shy Horse άνοιξε πολύ πρόσφατα στην Πατριάρχου Ιωακείμ στο Κολωνάκι, στη θέση όπου βρισκόταν το Stinking Bishop, το οποίο αναζήτησε αλλού μεγαλύτερη χωρητικότητα. Ο χώρος, λοιπόν, των είκοσι και κάτι καθισμάτων φάνηκε αρκετός για να στεγάσει τη φιλοδοξία ενός εστιατορίου που θα είναι πραγματικά οικείο και άνετο, θα αναζητεί σχεδόν μανιωδώς καλή πρώτη ύλη και θα την αντιμετωπίζει με γνώση και σεβασμό στην κουζίνα, θα γνωρίζει καλά τους κώδικες του κρασιού, θα σε εκπλήσσει και θα σε χαλαρώνει ταυτόχρονα. Ο χώρος αποπνέει την ατμόσφαιρα ενός κλασικού μπιστρό όπου κυριαρχούν οι δερμάτινοι καναπέδες, η προθήκη με κρασιά, το τουβλάκι στον τοίχο και η ανοιχτή κουζίνα. Ωστόσο, την πραγματική ζεστασιά τη δέχεσαι από τη φιλοξενία ενός εκ των ιδιοκτητών, του Αλέξανδρου Μασίνα, ο οποίος είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να σου χαμογελάσει, να σου προτείνει, να σου εξηγήσει, να σου προσφέρει. Στην κουζίνα τον λόγο έχει ο βραβευμένος executive chef Στέφανος Κολυμάδης, ο οποίος επιμελήθηκε το μενού που υλοποιεί ο σεφ Ντίνος Νικολάου. Ο κατάλογος, που δίνει ιδιαίτερη σημασία στην προέλευση των πρώτων υλών, είναι φτιαγμένος με έμφαση στη μεσογειακή κουζίνα, αλλά αυτό δεν περιορίζει τη δημιουργικότητα του σεφ, που αναζητεί με μεγάλη επιτυχία διαφορετικές εκφάνσεις της ελληνικής κουζίνας και των πιάτων με την αύρα της Μεσογείου και επιχειρεί μαγειρικές συμπράξεις με άλλες εθνικές κουζίνες. Η ανάλαφρη και με πλούσια γεύση σούπα βελουτέ με σελινόριζα και λάδι τρούφας (€7) σε προδιαθέτει δυνατά στο ξεκίνημα. Ο μαριναρισμένος σολομός (€13) σε παντζάρι, σουσάμι και πιπέρι αποκαλύπτει με την πρώτη μπουκιά το διακριτικό κάπνισμα με σφένδαμο από τα χεράκια του σεφ. Υφή απαλή και κρεμώδης ταυτόχρονα, που συνδυάζεται με λεπτοκομμένο αγγουράκι τουρσί σε ασιατικό στυλ. Εξαιρετικό το ταρτάρ λαυράκι (€15) που μαρινάρεται σε λάιμ και ενισχύεται με φύτρες σόγιας. Ωραίο πιάτο αποδείχτηκε το ελληνικό χταπόδι, μαγειρεμένο σε σουβίτ και περασμένο από τη σχάρα, που το συνόδευε φάβα με μαρμέλαδα κρεμμυδιών (€15). Την προτίμησή σας θα κερδίσει το κριθαράκι με γάμπαρη Αμβρακικού (€18), ένα πιάτο εξαιρετικά ευωδιαστό, μαγειρεμένο με φρέσκια ντομάτα και αρωματικά και ζουμερές γαρίδες που ξεχειλίζουν από νοστιμιά. Καλοφτιαγμένο ήταν και το ριζότο, μαγειρεμένο με λάιμ και δυόσμο, που συνδυαζόταν στο πιάτο με ολόφρεσκη σφυρίδα και συνοδευόταν από μια φινετσάτη σάλτσα από βούτυρο, ελαιόλαδο, λεμόνι, ούζο και Μαρτίνι (€26). Κλείνεις με ενδιαφέρουσα επιλογή ελληνικών τυριών από τον Αραπιάν ή με τάρτα λεμόνι με καβουρντισμένη μαρέγκα και κουλί φράουλας. Το γεγονός ότι δηλώνει –και είναι, όσον αφορά το μέγεθος και την ατμόσφαιρά του– ένα πανέμορφό μπιστρό, δεν εμποδίζει το Shy Horse να τηρεί στην κουζίνα προδιαγραφές επιλογής πρώτων υλών και μαγειρική αντίληψη που θα έκαναν κάθε εστιατόριο που δηλώνει και θέλει να είναι «μεγάλο» να το ζηλεύει. Και όταν ο φωτισμός χαμηλώνει, ο Αλέξανδρος σχολιάζει: «Κλείνουμε τα φώτα γιατί εδώ μπορούμε να τρώμε με κλειστά τα μάτια».

☛ The Shy Horse, Πατριάρχου Ιωακείμ 43, Κολωνάκι, 210 7236541

 

Nέο μπιστρό - κλασικό ψητοπωλείο Facebook Twitter


Μπιφτεκάκια & Σουβλάκια. Το πιο εμβληματικό ελληνικό street food, το σουβλάκι –τυλιχτό ή καλαμάκι, δεν έχει σημασία– αναζήτησε τα τελευταία χρόνια νέα ταυτότητα στην προσπάθειά του να ανταποκριθεί απόλυτα στον ρόλο της κορυφαίας επιλογής «διασκέδαση εκτός σπιτιού μετά φαγητού» που του απέδωσε η οικονομική κρίση. Σχεδόν τα πάντα άλλαξαν: τα ονόματα, το ίδιο το έδεσμα, που προσπάθησε να γίνει πιο σύγχρονο, ο τρόπος παρουσίασης, τα μαγαζιά, που θέλησαν να γίνουν πιο φιλόξενα και να υποδεχτούν τους πελάτες στη σάλα τους, πέρα από το ντελίβερι και το φαγητό στο πόδι. Πολλοί «σκληροπυρηνικοί» δυσανασχέτησαν με αυτή την αλλαγή και όχι άδικα, αφού οι νεωτεριστικές παρεμβάσεις δεν ήταν πάντοτε επιτυχημένες, ενώ στον βωμό της μαζικότητας θυσιάστηκε κάποιες φορές και το μέτρο της ποιότητας, που πολλά από τα κλασικά μαγαζιά τιμούσαν ανεξαρτήτως του μεγέθους τους. Όμως, κάποιες προβληματικές περιπτώσεις δεν στάθηκαν ικανές να ανατρέψουν την τάση και κυρίως την αποδοχή του κοινού, που μπορούσε να βρει σε ένα ευχάριστο περιβάλλον φαγητό οικείο, ανανεωμένο και προσιτό. Όποια από τα σύγχρονα ψητοπωλεία τήρησαν τους κανόνες και τις ποιοτικές προϋποθέσεις, πέτυχαν. Σε αυτή την κατηγορία κέρδισε άξια μια θέση το Μπιφτεκάκια & Σουβλάκια, και μάλιστα το πιο πρόσφατο από τα τρία εστιατόρια της αλυσίδας, αυτό του Ψυχικού. Έχοντας ενσωματώσει την εμπειρία από τα άλλα δύο, προφανώς αποφεύγει τα αναπόφευκτα προβλήματα της παιδικής ηλικίας ενός εστιατορίου. Το περιβάλλον είναι ευχάριστο και άνετο. Διακοσμητικά κινείται στη φιλοσοφία του μοντέρνου μεζεδοπωλείου, με απλά, ξύλινα τραπέζια και ψάθινες καρέκλες σε άσπρο χρώμα. Το λευκό κυριαρχεί και στη διακόσμηση, με τις πολύχρωμες πινελιές να δίνονται από τις προθήκες με ποτά και μπαχαρικά. Υπάρχει μεγάλη μπάρα και η απαραίτητη για ψητοπωλείο ανοιχτή κουζίνα και ψησταριά. Οι μεγάλες βιτρίνες που περιβάλλουν τη σάλα επιτρέπουν άμεση επαφή με το πράσινο του περίγυρου, το οποίο αποτελεί έτσι μέρος της συνολικής εικόνας. Ο κατάλογος είναι απλός στη σύστασή του, αλλά όχι φτωχός. Θα βρεις μια σειρά από ορεκτικά και σαλάτες και μετά τον λόγο παίρνει η σχάρα. Η σαλάτα «Μπιφτεκάκια & Σουβλάκια» (€5,90) με πράσινα σαλατικά, ρόκα, ντομάτα, αγγούρι, παρμεζάνα και σος μουστάρδας ήταν φρέσκια και καλοδουλεμένη. Σωστά ψημένα ήταν τα λαχανικά (πιπεριές, μελιτζάνες, κολοκυθάκια) (€4,80) και τα μανιτάρια πλευρώτους με χοντρό αλάτι (€5,50). Απαραίτητη η ψητή ντομάτα (€3,50), καθώς η σχάρα αναδεικνύει όλα της τα αρώματα, και δροσερό το τζατζίκι χωρίς σκόρδο (€3), που μπορεί να συνοδέψει εξαιρετικά τα κρεατικά που ακολουθούν. Οι τηγανητές πατάτες, κομμένες σε ροδέλες, έχουν το ιδανικό πάχος για να είναι τραγανές και ψωμωμένες ταυτόχρονα (€3). Η παρέλαση των κρεατικών θα αφήσει ικανοποιημένο τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα κάθε φανατικό του είδους. Τα κεμπάπ από μοσχάρι χοιρινό και αρνί ήταν όσο έπρεπε ζουμερά και με γεμάτη γεύση (€7,90). Νόστιμα και κρεατένια ήταν τα μοσχαρίσια μπιφτέκια (€7,90), τρυφερό το μοσχαρίσιο σουβλάκι (€10,90). Ο χοιρινός γύρος (€7,90) ήρθε ιδανικά κομμένος, λεπτός σαν χαρτί, με εξαιρετική υφή. Ζουμερός ήταν και ο γύρος κοτόπουλο (€8,50). Οι πίτες, αλάδωτες και σωστά ψημένες, έστηναν νόστιμα τυλιχτά. Υπάρχει κρασί χύμα, αλλά αξιοσημείωτες είναι οι λίγες επιλογές εμφιαλωμένων, σε πολύ καλή τιμολόγηση. Η αποτελεσματικότητα και η ευγένεια του σέρβις δένουν τη συνολική εικόνα.

☛ Μπιφτεκάκια & Σουβλάκια, λεωφ. Κηφισίας 202 & Αγίας Σοφίας, Ψυχικό, 210 6723900.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ