Δημιουργική γιαπωνέζικη κουζίνα και ένα υπέροχο ιταλικό εστιατόριο

Δημιουργική γιαπωνέζικη κουζίνα και ένα υπέροχο ιταλικό εστιατόριο Facebook Twitter
Tomoe
0

Στο σχετικά φρέσκο Tomoe στην Κηφισιά την επιμέλεια του μενού ανέλαβε ο γνωστός σεφ Χρόνης Δαμαλάς και η ομάδα του. Νέα πιάτα έχουν προστεθεί στον κατάλογο, που στόχο έχουν να κάνουν συναρπαστική την εμπειρία της γιαπωνέζικης κουζίνας. Στο παιχνίδι της γεύσης θα σας βάλουν όμορφα τα ceviche, με απολαυστικά θαλασσινά μαριναρισμένα σε λάιμ με τσίλι και φρέσκο κόλιανδρο. Ακονίστε τα τσοπ-στικς για τη συνέχεια, με το καινούργιο πιάτο, το Τuna Τataki (€16), όπου ο ελαφρά ψημένος τόνος συνδυάζεται με καπνιστή μελιτζάνα, χέλι και ντομάτα. Εντυπωσιάζει η ισορροπία γεύσεων. Ευχάριστη και δροσερή αποδεικνύεται η σαλάτα Κani με ψίχα από βασιλικό καβούρι, noodles και μαριναρισμένα φύκια. Στο ολοκαίνουργιο πιάτο Βuta (€18), το μαστόρικα φτιαγμένο τραγανό ψαρονέφρι με γλυκοπατάτα, ενισχυμένο με σόγια και τζίντζερ, μας άρεσε. Στο πνεύμα της άνοιξης είναι τα Harumaki (€19), ανοιξιάτικα ρολά που τρώγονται χωρίς δεύτερη σκέψη. Ωραία και ταιριαστή η πινελιά με τσίλι και χυμό γιούζου στις γυαλιστερές Κai (€12). Φυσικά, υπάρχει πάντα η κλασική επιλογή του σούσι: shasimi, nigiri και rolls που συνοδεύονται με ιδιαίτερα κοκτέιλ που έχει επιμεληθεί ο Αχιλλέας Καραουλάνης. Γλυκό φινάλε με ένα ενδιαφέρον και ανάλαφρο γλυκό, το Νamelaka (€9), που συνδυάζει λευκή σοκολάτα με φρέσκες φράουλες, μπισκότο αμυγδάλου και κουμκουάτ. Στο Tomoe απολαμβάνεις, εκτός από το φαγητό, και το περιβάλλον ηρεμίας και ενεργειακής ισορροπίας, με τους άνετους καναπέδες, το εντυπωσιακό ενυδρείο και τον ήχο του τρεχούμενου νερού που σε χαλαρώνει. Οι άνθρωποι του Tomoe θέλουν η γιαπωνέζικη κουζίνα να είναι προσιτή σε όλους κι έτσι προτείνουν ένα ξεχωριστό μενού γνωριμίας 4 πιάτων με 24ευρώ.

☛ Τomoe, Γορτυνίας 11 & Δαγκλή, Κηφισιά, 210 8013553

Δημιουργική γιαπωνέζικη κουζίνα και ένα υπέροχο ιταλικό εστιατόριο Facebook Twitter
Fresh Hotel


To Fresh Hotel βρίσκεται στην καρδιά της κεντρικής αγοράς της Αθήνας και ξεχωρίζει με τα ανοιξιάτικα χρώματά του. Αν και βρίσκεται σε πολύβουο σημείο, όταν ανέβεις στον 9ο όροφο, στο «Air Lounge» bar, ανακαλύπτεις ένα ήρεμο σύμπαν. Η θέα στην πόλη, στην Ακρόπολη, απρόσκοπτη. Το περιβάλλον είναι ευχάριστο και εκπέμπει οικειότητα, με τις βιβλιοθήκες, τον απαλό φωτισμό και τα αναπαυτικά καθίσματα. Από το πρωί, που τον χώρο τον λούζει ο ήλιος, μπορείς να πιεις τον καφέ σου και να δοκιμάσεις ένα ωραίο σάντουιτς με τορτίγια και ψητά λαχανικά, μανιτάρια πλευρώτους, ντομάτα και ανάλαφρη κρέμα γιαουρτιού (€8).Το βράδυ, η σάλα, που περιβάλλεται από τζαμαρίες, αλλάζει ύφος. Δοκιμάσαμε την ευωδιαστή μαραθόπιτα που είναι ζυμωμένη με ελαιόλαδο και συνοδεύεται με ντιπ γιαουρτιού (€6,50). Ωραίο γευστικό συνδυασμό κάνει η καλοδουλεμένη φάβα με φρέσκο κρεμμυδάκι, κάππαρη και καπνιστή πέστροφα «πηγών Ταϋγέτου» (€10,50). Η μυρωδιά της τρούφας που έρχεται από το διπλανό τραπέζι σε τραβάει από τη μύτη και μπαίνεις στον πειρασμό να δοκιμάσεις τις πατάτες που είναι κομμένες σε τσιπς και αρωματισμένες με φρέσκο θυμάρι και λάδι τρούφας (€5) . Ελκυστικές είναι τρεις σαλάτες που φιγουράρουν στο μενού, καθώς και οι επιλογές σε ζυμαρικά και ριζότο. Μου άρεσε που στον κατάλογο προσφέρεται η δυνατότητα να παραγγείλεις ζυμαρικά χωρίς γλουτένη, με έξτρα χρέωση 3 ευρώ. Καλή επιλογή είναι οι χειροποίητες ταλιατέλες ζυμωμένες με φέτα και ούζο, που συνοδεύονται από φρέσκο σολομό και λαχανικά (€14,50). Από τα κυρίως πιάτα, νόστιμα μαγειρεμένο έρχεται το κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής σε σάλτσα από κόκκινο κρασί, με ξινό τραχανά και γραβιέρα (€18,50). Τα αρώματα του κρασιού ενισχύουν τη γευστική προσωπικότητα του πιάτου. Για το τέλος, μια ανάλαφρη τάρτα με κρέμα πατισερί και αχλάδια (€7,50) . Η σεφ Ινόη Ιωαννίδου τιμάει στην κουζίνα της τα προϊόντα της εποχής και στα πιάτα της ανακαλύπτεις αγάπη, ισορροπία και καλή τεχνική.

☛ Fresh Hotel, Σοφοκλέους 26, Αθήνα, 210 5248511


Δημιουργική γιαπωνέζικη κουζίνα και ένα υπέροχο ιταλικό εστιατόριο Facebook Twitter
Il Tinello

 

Το κέφι και το μεράκι των ιδιοκτητών της ιταλικής τρατορίας,του Στέφανου και της Ντανιέλας, θα το νιώσετε αμέσως, αφού σας υποδέχονται σαν να πήγατε επίσκεψη στο σπίτι τους. Την ίδια καλή διάθεση και το ίδιο καλό ποιοτικό φαγητό συντηρούν με πάθος και αγάπη εδώ και είκοσι χρόνια. Ήταν οι πρώτοι που άνοιξαν τον δρόμο στην Ελλάδα για πολλά αυθεντικά ιταλικά πιάτα, όπως η ρόκα παρμεζάνα και η αληθινή καρμπονάρα, και διέδωσαν τον «αέρα» της αυθεντικής τρατορίας. Μόλις καθίσεις, ο Στέφανος θα φέρει στο τραπέζι σου ωραία focaccia με ιταλικό σαλάμι για να τσιμπολογάς μέχρι να σερβιριστεί το κρασί. Από την ανοιχτή κουζίνα, η Ιταλίδα Ντανιέλα, πάνω από τις μαρμίτες, μαγειρεύει με τέχνη τα ζυμαρικά, που είναι φτιαγμένα από τα χεράκια της – εύκολο να το λες, δύσκολο να το κάνεις. Μενού υπάρχει, αλλά συνήθως ο Στέφανος σερβίρει ό,τι βγάζει εκείνη την ώρα η κουζίνα. Τη χαρά της έκπληξης τη γευτήκαμε με ένα όμορφα χυλωμένο ριζότο με ραντίτσιο, που άφηνε στην επίγευση τη διακριτική, ιδιαίτερη γεύση του λαχανικού. Ακολούθησαν σε μικρά μπολ τορτελίνι με γέμιση κιμά σε ζεστό γευστικό ζωμό, που έκαναν απολαυστική κάθε κουταλιά. Ο καταιγισμός των πιάτων συνεχίστηκε με αυθεντική καρμπονάρα, μαγειρεμένη με πανσέτα, αυγό, χωρίς κρέμα γάλακτος (με τον ιταλικό τρόπο). Ο Στέφανος, ζωσμένος τη μαύρη μακριά ποδιά του, έρχεται στο τραπέζι κρατώντας ένα μαυροτήγανο με spaghetti aglio, olio και peperoncino που μας σερβίρει με μια τεράστια τσιμπίδα και θεατρικές κινήσεις. Την όμορφη κάψα έρχονται να σβήσουν τα ριγκατόνι, που αγκαλιάζει νόστιμη σάλτσα φρέσκιας ντομάτας. Στον χορό των ζυμαρικών έβαλε τέλος η medium rare ψημένη ταλιάτα που συνόδευε βελούδινος πουρές πατάτας. Απόλυτα γευστικό και καλοφτιαγμένο πιάτο – δεν έμεινε ίχνος. Στο Tinello θα ζήσεις ένα ατελείωτο, νόστιμο φαγοπότι με ηχητική υπόκρουση, φυσικά ιταλική, που περιλαμβάνει από καντσονέτες έως Παβαρότι και Λούτσιο Ντάλα. Για το τέλος, η Ντανιέλα μας τρατάρει αφράτη μαρέγκα με ωραία κρέμα σαντιγί, ραντισμένη με κακάο. Όσον αφορά τις τιμές, ο Στέφανος χρεώνει γι' αυτή την παρέλαση πιάτων γύρω στα 25 ευρώ το άτομο. Στον χαλαρό χώρο της χαρούμενης τρατορίας, με το τζάκι να χαρίζει ζεστασιά, οι νεανικές κυρίως συντροφιές απολαμβάνουν το φαγητό και γίνονται όλοι μια παρέα, χάρη στο αστείρευτο χιούμορ του ιδιοκτήτη. Όσα χρόνια κι αν περάσουν, η αυθεντικότητα και ο αυθορμητισμός του Tinello διατηρούν τη νεανικότητά του.
☛ Il Tinello, Κνωσού 54, Άλιμος, 210 9828462


Δημιουργική γιαπωνέζικη κουζίνα και ένα υπέροχο ιταλικό εστιατόριο Facebook Twitter
The Parliament

 

Ένα νέο, πλούσιο, μεσογειακό μενού το οποίο περιλαμβάνει και πολλές σαρακοστιανές επιλογές παρουσίασε πρόσφατα το εστιατόριο «The Parliament» του ξενοδοχείου NJV Athens Plaza στο Σύνταγμα. Το μενού είναι «παιδί» του επί δεκαετία executive chef του Parliament Νίκου Γιαννόπουλου, ο οποίος μετράει εμπειρία 30 χρόνων στις μεγάλες κουζίνες. Οι επιρροές του προέρχονται από τη γαλλική και τη μεσογειακή κουζίνα και βασική του έμπνευση είναι τα ελληνικά αρώματα, όπως ο δυόσμος, το θυμάρι και τα κρητικά μυρωδικά. Τα γλυκά υπογράφει ο chef patissier Διονύσης Αλέρτας που συνεργάζεται από τον περασμένο Νοέμβριο με το NJV Athens Plaza, και είναι υπέροχα. Η σύνθεση του μενού χαρακτηρίζεται από την προσπάθεια να υπάρχει ποικιλία, δημιουργικότητα, σεβασμός στην παράδοση, υγιεινή διατροφική προσέγγιση, ποιοτικές πρώτες ύλες. Ο πλούσιος μπουφές με σαλάτες περιλαμβάνει: ιταλική σαλάτα με προσούτο, παρμεζάνα και σπαράγγια, πράσινη σαλάτα με αβοκάντο και σολομό, σαλάτα με ψητά λαχανικά, σαλάτα με φρέσκο σπανάκι, ωραία λευκή ταραμοσαλάτα με μπρικ, αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα, φάβα με καραμελωμένα κρεμμυδάκια, εξαιρετικό πουρέ ρεβιθιών με ταχίνι που συνοδεύεται από τραγανές αραβικές πιτούλες, χωριάτικη σαλάτα, πλατό τυριών. Τα ζεστά εδέσματα του μενού έχουν έντονη τη μεσογειακή υπογραφή. Θα δοκιμάσεις γευστικό κριθαρότο με θαλασσινά, σουπιά σχάρας με φινόκιο και σάλτσα γλυκιάς πιπεριάς, καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι και μυρωδικά, χταποδάκι με καραμελωμένα κρεμμυδάκια, γαρίδες σοτέ με ούζο και φρέσκια τομάτα, χωριάτικη σπανακόπιτα, αγκινάρες αλά πολίτα, πέννες με ψητά λαχανικά, πατάτες ατμού με ελαιόλαδο και μαϊντανό, ρύζι με τρίχρωμες πιπεριές. Η ποικιλία και η ποσότητα του μπουφέ που μπορείς να γευθείς στο κλασικό περιβάλλον του Parliament τιμώνται 24 ευρώ ανά άτομο.

☛ The Parliament, NJV Athens Plaza, Σύνταγμα, 210 3352400

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ