Δροσερός Κήπος - φρέσκες γεύσεις

Δροσερός Κήπος - φρέσκες γεύσεις Facebook Twitter
Κήπος
0

Ιταλία αλά ελληνικά στον Κήπο. Ο Κήπος έχει τη δική του ιστορία στην Αγία Παρασκευή. Ήταν πάντα μια ολόδροση αυλή γύρω από μια μονοκατοικία από τη δεκαετία του '20. Κατά περιόδους έχει στεγάσει διαφορετικά είδη διασκέδασης, αλλά τώρα μπήκε στην καλύτερη εποχή του. Καταρχάς, πήρε το όνομα που του ταιριάζει: «Κήπος». Η ανανέωση δεν σταμάτα εκεί. Ο εσωτερικός χώρος μοιράζεται όμορφα σε παρεΐστικες γωνιές με καλόγουστη διακόσμηση. Η ευρύχωρη αυλή, πνιγμένη στο πράσινο και στα λουλούδια, αναδεικνύεται όμορφα από τον φωτισμό της Ελευθερίας Ντεκώ. Στο κέντρο της φιγουράρει μια τεράστια, αρσενική φιστικιά... Το ύφος παραπέμπει σε άλλες εποχές και αποπνέει το στυλ της εξοχικής ταβέρνας, αλλά με σύγχρονη προσέγγιση. Η κουζίνα παντρεύει την κουλτούρα της Ιταλίας με τις ξεχωριστές πρώτες ύλες από την Ελλάδα, δημιουργώντας πιάτα που εκφράζουν τη φρεσκάδα. Καθημερινά φτιάχνονται φρέσκα ζυμαρικά με ιταλικό αλεύρι και φρέσκα ελληνικά αυγά ελευθέρας βοσκής. Τα πιάτα με τις πάστες και τις νόστιμες σάλτσες μαγειρεύει με τέχνη ο καλός σεφ Παναγιώτης Μωυσής και οι γεύσεις του αγγίζουν τους αμετανόητους εραστές των ζυμαρικών. Μπορείς να επιλέξεις από πέντε διαφορετικά είδη φρέσκων ζυμαρικών που απογειώνονται γευστικά από τις καλοδουλεμένες σάλτσες που τα αγκαλιάζουν. Θα ξεκινήσεις με ορεκτική καπνιστή μοτσαρέλα σκαρμότσα που δένει πετυχημένα με σος από σύκα Καλαμάτας. Η καπνιστή γεύση ισορροπεί όμορφα με τη διακριτική γλύκα του σύκου. Στη συνέχεια θα περάσεις σε μια καλοκαιρινή σαλάτα με αβοκάντο κομμένο σε φέτες και σολομό που ενισχύεται γευστικά με ελαιόλαδο και σιναπόσπορο. Οπωσδήποτε θα δοκιμάσεις την καπνισμένη μελιτζάνα, που ο συνδυασμός της με το τυρί Μελίχλωρο Λήμνου αποδεικνύεται σε κάθε μπουκιά ιδανικός. Ωραία εμφάνιση όσο και πλούσια γεύση αποκαλύπτουν οι κόκκινες ταλιατέλες ζυμωμένες με παντζάρι, που σερβίρονται με εξαιρετικό μοσχαρίσιο λουκάνικο. Πληθωρική νοστιμιά βγάζουν οι πένες μπολονέζ με κιμά φρεσκοκομμένο που μαγειρεύεται με μυρωδικά που κόβει ο σεφ από τον «μυστικό» κήπο που βρίσκεται στην πίσω πλευρά της μονοκατοικίας. Την καρμπονάρα στην ελληνική εκδοχή της θα τη γευτείς με φρέσκο λιγκουίνι και καπνιστή πανσέτα Δράμας. Εξαιρετική είναι και η ναπολιτάνικη πίτσα ψημένη σε φούρνο με πέτρα. Για κυρίως, θα ευχαριστηθείς την όμορφα ψημένη ταλιάτα που ευωδιάζει από τα φρεσκοκομμένα μυρωδικά του κήπου. Το μενού δίνει τη δυνατότητα να συνοδεύεις το κρασί σου και με πλατό με τυριά και αλλαντικά από τη γειτονική Ιταλία αλλά και από την Άνδρο, τη Λήμνο, την Κρήτη. Όλα αυτά σε συνδυασμό με μια καλοκαιρινή wine list και μια λίστα μεσογειακών κοκτέιλ με μαστίχα, τσίπουρο και ούζο σε απόλυτη αρμονία. Θα κλείσεις γλυκά με εξαιρετικό χειροποίητο μπανόφι και τιραμισού. Ο Κήπος προσφέρει μια καλή επιλογή για την έξοδό σου, δίνοντάς σου τη δυνατότητα να χορτάσεις με 20 ευρώ το άτομο χωρίς το κρασί.

☛ Κήπος, Αγ. Ιωάννου, Αγ. Παρασκευή, 210 6006004


The Egg, ολόφρεσκο. Αν αποφασίσεις να ονομάσεις ένα εστιατόριο «The Egg», πρέπει να συμβαίνουν δύο πράγματα: πρώτον, να αγαπάς πολύ αυτή την ξεχωριστή τροφή με τις εξαιρετικές ιδιότητες και την καταλυτική παρουσία στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική και, δεύτερον, να είσαι αποφασισμένος να βάλεις σε δοκιμασία τις ικανότητες και τη δημιουργικότητά σου, διότι πρέπει να βουτήξεις μέσα σε οικείες για τον περισσότερο κόσμο συνταγές και να τις εκτελέσεις ιδανικά ή να τις ανανεώσεις σύμφωνα με τη δική σου άποψη. Στην περίπτωση του πολύ φρέσκου εστιατορίου «The Egg» στον Χολαργό, τα δύο αυτά στοιχεία τα βρίσκεις σε μια καλή αναλογία. Ο λάτρης του αυγού θα μείνει απόλυτα ικανοποιημένος, καθώς θα δοκιμάσει ό,τι περιμένει να βρει κι ακόμη περισσότερα σε παρασκευές που δικαιώνουν τις προθέσεις των δημιουργών του εστιατορίου. Εδώ θα βρεις αυγά μάτια, scrambled, στραπατσάδα και ομελέτες, αυγά σε φωλιά από σπιρτόξυλο πατατάκι, μπέργκερ με αυγό, κροκ μαντάμ, αυγά μέσα σε πικάντικη σάλτσα ντομάτας που τα ονομάζουν «φρουτάλια Μενεμενή», μπρουσκέτα με scrambled eggs και σολομό ή με αυγά ορτυκιών πάνω σε κορμό από κατσικίσιο τυρί πασπαλισμένο με ροζ πιπέρι. Στον κατάλογο θα βρεις ακόμη σαλάτες και τηγανητές πατάτες σε διάφορες παραλλαγές – σκέτες ή με λιωμένο τσένταρ και μπέικον ή κεφαλοτύρι και ρίγανη. Στο τέλος θα γλυκαθείς με παγωτό χωνάκι μηχανής ή καταπληκτικούς λουκουμάδες. Το Egg παίζει όλη τη μέρα από το πρωί έως το βράδυ, με τιμές εξαιρετικές και σέρβις αποτελεσματικό.

☛ The Egg, Μεσογείων 236, Χολαργός, 210 6520326


Hamam. Θα το ξεχωρίσεις αμέσως στη μεγάλη πλατεία του Αμαρουσίου, πίσω από τον σταθμό του Ηλεκτρικού, ανάμεσα στις μοντέρνες καφετέριες, το καινούργιο καφενείο-μεζεδοπωλείο «Hamam». Είναι μικρό, χαριτωμένο, με ζωηρά χρώματα και με παραδοσιακά τραπεζάκια απλωμένα κάτω από τα δέντρα της πλατείας, απλά και αληθινά. Η κάρτα του είναι μικρή και προσφέρει μια σειρά από παραδοσιακά μεζεδάκια για να συνοδεύσεις το ούζο, το τσίπουρο ή κάποια μπίρα από τις ελληνικές μικροζυθοποιίες. Τα αφράτα κεφτεδάκια μοσχοβολούν και θυμίζουν αυτά που φτιάχνει η μαμά σου – τρώγονται με ευχαρίστηση. Το ίδιο και οι πατάτες κομμένες σε ροδέλες που έρχονται σαν μικρός πύργος που συγκρατείται από ένα κλωνάρι δεντρολίβανο. Το Hamam αναβιώνει, χωρίς φιοριτούρες, τα παραδοσιακά καφενεία, όπου ξεκινάς με καφέ ψημένο στη χόβολη για να συνεχίσεις με απλούς μεζέδες και ούζο που θα ερεθίσουν την όρεξη και θα πυροδοτήσουν τη διάθεση της παρέας για χαλαρή συζήτηση. Φιλικό και με προσιτές τιμές για κάθε στιγμή της μέρας.

☛ Hamam, Περικλέους 1, 210 8021742


Galazia Hytra. Νόστιμο ραντεβού θα δώσεις και φέτος στη Galazia Hytra στον Αστέρα Βουλιαγμένης. Το σκηνικό είναι φυσικό. Η φύση σε αγκαλιάζει με την ηρεμία και την ομορφιά της, το βλέμμα ταξιδεύει στα νερά του Αργοσαρωνικού και το κομψό περιβάλλον βάζει τη σφραγίδα του για μια χαλαρή έξοδο. Στη Galazia Hytra αυτά που συνήθως απολαμβάνεις είναι το ειδυλλιακό περιβάλλον, το ευγενικό σέρβις και η χαρά του ουρανίσκου. Αυτήν τη σεζόν ο δημιουργικός σεφ Χρύσανθος Καραμολέγκος στήνει ένα μενού ελληνοκεντρικό με πολλά κέφια, βάζοντας την παιχνιδιάρικη μαγειρική πινελιά του, με τα λεμόνια κονφί να συνοδεύουν τα κλασικά τηγανητά καλαμαράκια και από δίπλα μανιτάρια μαριναρισμένα σε τρεις διαφορετικές μουστάρδες. Ξαφνιάζει η προσέγγιση του πιάτου, που ακολουθεί μεν τον παραδοσιακό δρόμο αλλά με μοντέρνα εκτέλεση. Μέσα από την απλότητα αλλά και τη διαφορετικότητα ο Χρύσανθος κρύβει πάντα έναν άσο στο μανίκι του και φροντίζει με τη μαγειρική του να σε εκπλήσσει νόστιμα. Θα το καταλάβεις κι όταν δοκιμάσεις τη βελούδινη ταραμοσαλάτα και τη μελιτζανοσαλάτα που συνοδεύονται από καλοκαιρινή φέτα, που είναι ενισχυμένη με καμένη μαύρη ζάχαρη και νότες από ξύσμα μοσχολέμονο – νοστιμιά αναπάντεχη. Στην εποχή ταιριάζει το φρέσκο ψάρι και καλή επιλογή είναι το καλκάνι που παντρεύεται με αλμύρα και βινεγκρέτ με μέλι, τζίντζερ, λεμόνι και κόλιανδρο. Ο καλύτερος τρόπος για να ξαρμυρίσεις, όπως λέει ο λαός, είναι να δοκιμάσεις το κολασμένο γαλακτομπούρεκο, μια διαφορετική έμπνευση του σεφ, που έρχεται ζεστό, σε σχήμα φλογέρας, και είναι γεμισμένο με σταφίδες, χουρμάδες και περιχυμένο με σιρόπι ροδόνερου. Το εστιατόριο θα κάνει και κάποια events ανά τακτά χρονικά διαστήματα, με guest chefs απ' όλη την Ελλάδα.

☛ Galazia Ηytra, Astir Palace, The Westin Resort, Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη, 210 8902000, 210 8902137

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ