Ένα μπέργκερ από τον Πειραιά αφιερωμένο στον Lemmy

Ένα μπέργκερ από τον Πειραιά αφιερωμένο στον Lemmy Facebook Twitter
4

«Κάθε μήνα παρουσιάζουμε ένα διαφορετικό μπιφτεκόψωμο, με την προσδοκία να τραβήξουμε την προσοχή και την φαντασία των φίλων που μας επισκέπτονται καθημερινά», λέει ο Μιχάλης Μαντζουράνης ο ιδιοκτήτης του Μπαρ Μπεε Κιου. «Και για εμένα είναι ένας τρόπος να δημιουργήσω συνδυασμούς, που δεν έχουμε στον κατάλογο μας. Για να πω την αλήθεια είχα ετοιμάσει άλλο μπιφτεκόψωμο αλλά δυστυχώς με πρόλαβε ο Lemmy. Από την παιδική μου ηλικία ακούω φανατικά αποκλειστικά Metal άρα όπως καταλαβαίνεις ο Lemmy ως ένας από τους δημιουργούς του αγαπημένου ήχου, δεν θα μπορούσε να λείπει από την "δημιουργική μου παλέτα».

Οι φίλοι που μας επισκέπτονται γνωρίζουν πολύ καλά πως ότι κάνουμε το κάνουμε με αγάπη και σεβασμό. Προσωπικά δεν θεωρώ τον εαυτό μου επιχειρηματία, απλώς λατρεύω αυτό που κάνω. Αγαπώ το καλό φαγητό και θέλω να αυτό θέλω να μεταδίδω και στους υπόλοιπους

 

«Τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε πιστεύω ότι θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν τον "παππού" του Heavy Metal. Από γευστική άποψη αλλα και απο την εμφάνισή τους. Κορυφαίο Μπέικον, Jack Daniels μπάρμπεκιου, τσένταρ και όνιον ρίνγκς. Απλό και γαμάτο. Ό,τι ήταν ο Lemmy! Οι φίλοι που μας επισκέπτονται γνωρίζουν πολύ καλά πως ότι κάνουμε το κάνουμε με αγάπη και σεβασμό. Προσωπικά δεν θεωρώ τον εαυτό μου επιχειρηματία, απλώς λατρεύω αυτό που κάνω. Αγαπώ το καλό φαγητό και θέλω να αυτό θέλω να μεταδίδω και στους υπόλοιπους».

 

Πέμπτη βράδυ, λίγο μετά τις 10, στο μαγαζί του Μιχάλη Μαντζουράνη γίνεται χαμός. Έχουμε πάει συστημένοι για «ένα από τα καλύτερα μπέργκερ του κόσμου» (το List25 είχε το «γενναίο» μπέγκερ του στη λίστα με τα θανατερά νόστιμα για το 2014, ανάμεσα σε επιλογές από ιστορικά μπεργκεράδικα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού)και η εικόνα που αντικρίζουμε είναι μάλλον αποθαρρυντική: το μαγαζί ασφυκτικά γεμάτο και τριάντα τουλάχιστον άτομα περιμένουν στην ουρά. Σχεδόν όλοι στέκονται υπομονετικά για να αδειάσει τραπέζι και να ακούσουν να φωνάζουν το όνομά τους. Κι επειδή οι ελπίδες μας για τραπέζι εξανεμίστηκαν, δώσαμε την παραγγελία μας στην χαμογελαστή υπάλληλο και περιμέναμε να ετοιμαστούν τα μπιφτεκόψωμα -που μόνο από τις περιγραφές στον κατάλογο κάνουν το στόμα σου να πλημμυρίσει από σάλια.

Χρειάστηκαν τουλάχιστον 40 λεπτά μέχρι να ακούσουμε το όνομά μας και άλλα δέκα για να καταβροχθίσουμε την τεράστια μερίδα με το λαχταριστό μπέργκερ και τις καλοτηγανισμένες πατάτες (αληθινές, φρέσκιες πατάτες) που άξιζαν πραγματικά την αναμονή. Δεν ξέρω πώς το ανακάλυψε ο συντάκτης του List25, αλλά είναι όντως ένα από τα καλύτερα μπέρκερ που έχεις δοκιμάσει.

Ένα μπέργκερ από τον Πειραιά αφιερωμένο στον Lemmy Facebook Twitter
Φωτογραφία: Elizabeth Rovit/LIFO

Την Παρασκευή επιστρέψαμε στον Πειραιά λίγο πριν ανοίξει το μαγαζί για να μιλήσουμε με τον ιδιοκτήτη του και να μάθουμε πού οφείλεται αυτή η επιτυχία. Είναι λίγο πριν τις έξι και ήδη έχει μαζευτεί κόσμος που περιμένει να ανοίξουν. Συμβουλή: Αν θέλεις να είσαι σίγουρος ότι δεν θα χρειαστεί να περιμένεις, αυτή είναι η καλύτερη ώρα τις καθημερινές, τα σαββατοκυριακα ανοίγει από τη 1.00.Tο ΜΠΑΡ ΜΠΕΕ ΚΙΟΥ δεν κάνει κρατήσεις θέσεων και από την ώρα που ανοίγει μέχρι να κλείσει είναι κάθε μέρα γεμάτο.

«Είμαι γέννημα θρέμμα Πειραιώτης, γουστάρω τα μπέργκερ και γενικότερα το κρέας», λέει ο Μιχάλης ενώ τσεκάρουμε τον κατάλογο: Κλασικό, Βελζεβούλης, Μπλε του μπέικον, Μπαρ-Μπεε-Κιου, Άγγλος Ασθενής, Αμέρικαν, Τζούσι Λούσι, Οου Μάμι, Σλόπι Τζο, Γενναίος, 50/50, ΝΤΕΛΙ, Το Κάππα Της Δοκίας, είναι κάποια από τα αυτά που έχεις να επιλέξεις. Ως λάτρης των καυτερών διάλεξα το Βελζεβούλη-Φωτιά. «Δεν υπάρχει περίπτωση να το φας, μόνο δύο άτομα έχουν καταφέρει να το φάνε» με προειδοποιεί ο Μιχάλης. Αλλά δεν τον άκουσα.

Το μαγαζί το άνοιξε πριν από δυο χρόνια και ξεκίνησε σερβίροντας μόνο τρία μπέργκερ για προσωπική του ευχαρίστηση, αλλά και για να ικανοποιήσει τους Πειραιώτες και να τους μυήσει στο καλό μπέργκερ. Μας λέει ότι το αγαπημένο του από τον κατάλογο είναι το 50/50. «Είμαι πολύ περήφανος για αυτό το burger. O κιμάς είναι μισός μπέικον και μισός από μοσχάρι. Περνάμε το μπέικον στην μηχανή του κιμά και το αναμειγνύουμε με το μοσχάρι κι έχει απίστευτη γεύση. Το καπνιστό μπέικον δίνει στο κρέας το λίπος που χρειάζεται. Γενικά ασχολούμαι με τα πάντα στο μαγαζί, παίζω με τα ονόματα, προσέχω τον χώρο, τις συνταγές. Ό,τι υπάρχει στο μαγαζί είναι Μιχάλης. Αν παρατηρήσεις τα μπέργκερ έχουν ένα στοιχείο υπερβολής και αυτό δεν είναι τυχαίο, είναι στοιχείο του χαρακτήρα μου».

Έχουμε πάει συστημένοι για «ένα από τα καλύτερα μπέργκερ του κόσμου»και η εικόνα που αντικρίζουμε είναι μάλλον αποθαρρυντική: το μαγαζί ασφυκτικά γεμάτο και τριάντα τουλάχιστον άτομα περιμένουν στην ουρά.

Μας μιλάει για το ιδανικό μπιφτέκι που πρέπει να είναι μέτρια ψημένο και αυτό είναι ένα από τα μυστικά του ΜΠΑΡ ΜΠΕΕ ΚΙΟΥ. « Το μέτριο είναι το ιδανικό ψήσιμο για να είναι το κρέας νόστιμο, όλη η νοστιμιά στο κρέας είναι στα υγρά του. Το μοσχάρι δεν έχει καμία σχέση με το κοτόπουλο και το χοιρινό που πρέπει να ψήνονται καλά. Αυτό που βλέπουμε στο μέτρια ψημένο κρέας και λέμε ότι είναι αίμα δεν είναι, δεν μπορώ να το ακούω αυτό. Είναι από την μυογλοβίνη μία ουσία που μεταφέρει στις ίνες του κρέατος διάφορες πρωτεΐνες. Δεν χρειάζεται ο κόσμος να τρελαίνεται και τόσο με τα ψησίματα. Το μοσχάρι όπως και το αρνί είναι δύο κρέατα που σηκώνουν διαβαθμίσεις ψησίματος, αν τα ψήσεις πολύ χάνουν τα υγρά τους και τα στεγνώνουν. Έχω προσπαθήσει πολύ τα δύο αυτά χρόνια να πείσω τους πελάτες να τρώνε μέτριο το μπιφτέκι και το έχω καταφέρει. Έχουμε καταφέρει να αλλάξουμε τα γούστα του κόσμου που έρχεται να φάει στο μαγαζί. Το μεγαλύτερο πλέον ποσοστό τρώει το κρέας μέτριο -ή τουλάχιστον δοκιμάζει. Είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό».

«Έχετε πιάτα για χορτοφάγους;» λέω έχοντας στο μυαλό την φωτογράφο που αυτή την εποχή κάνει αποχή από το κρέας. «Μην το ξαναπείς αυτό. Εδώ οι χορτοφάγοι δεν είναι ευπρόσδεκτοι. Εντάξει, πλάκα κάνω. Εδώ είμαστε καθολικά δοσμένοι στο κρέας. Αγαπάμε το κρέας και μας αγαπάει και αυτό, υπάρχει μία ανταποδοτικότητα. Το ψημένο κρέας είναι από τα πρώτα πράγματα που ανακάλυψε ο άνθρωπος. Είχε πάρει φωτιά ένα δάσος και τα ζώα που ζούσαν εκεί κάηκαν και ψήθηκαν. Πέρναγαν τυχαία κάποιοι, δοκίμασαν το κρέας και τους άρεσε από τότε το έχουμε στην διατροφή μας».

«Ποιο είναι το τέλειο burger;»

«Το τέλειο burger είναι σίγουρα κάτι υποκειμενικό. Για μένα σίγουρα παίζει ρόλο η ποιότητα και το μέρος του κρέατος. Δεν κάνουν όλα τα κομμάτια για μπιφτέκι. Το κρέας θα πρέπει να έχει σωστή αναλογία λίπους, το ιδανικό είναι 75% κρέας και 25% λίπος. Είναι πολύ σημαντικό, γιατί όταν ψήνεται το κρέας το λίπος προσφέρει την ιδανική υγρασία. Το κρέας μας είναι εισαγωγής, black angus Ιρλανδίας. Σε κάποια φάση θα ήθελα να δουλέψω με ελληνικό κρέας, αλλά οι τιμές είναι ακόμη πολύ υψηλές. Είμαστε ικανοποιημένοι με το κρέας που έχουμε και από ό,τι φαίνεται και οι πελάτες μας. Όση αξία όμως έχει το μπιφτέκι, την ίδια αξία έχει και το ψωμί. Είναι το 50% του burger.

Ένα μπέργκερ από τον Πειραιά αφιερωμένο στον Lemmy Facebook Twitter
Φωτογραφία: Elizabeth Rovit/LIFO

Κάθε βράδυ στο ΜΠΑΡ ΜΠΕΕ ΚΙΟΥ γίνεται χαμός από κόσμο. Έχει μια τεράστια ουρά και όλοι περιμένουν υπομονετικά την σειρά τους. «Πως είναι να βλέπεις αυτήν την εικόνα στο μαγαζί σου;», ρωτάω τον Μιχάλη.

«Η αλήθεια είναι ότι στεναχωριέμαι που ο κόσμος αναγκάζεται να περιμένει. Κρατήσεις δεν κάνουμε, όποιος πρόλαβε-πρόλαβε, δεν είναι ωραίο να έρχεται ο άλλος στο μαγαζί και να είναι reserve όλα τα τραπέζια». «Και τώρα που το ΜΠΑΡ ΜΠΕΕ ΚΙΟΥ έχει μπει στη λίστα με τα εικοσιπέντε καλύτερα μπεργκεράδικα στον κόσμο πώς είναι;». «Πολύ κουφό είναι αυτό, δεν το περίμενα με τίποτα», λέει ο Μιχάλης. «Τι να πω ευχαριστώ τα παιδιά που το έβαλαν στη λίστα. Αλλά και αυτό είναι υποκειμενικό, μην τρελαινόμαστε».

Τα μπέργκερ που παραγγείλαμε έρχονται τέλεια σερβιρισμένα, με λεπτοκομμένες, φρέσκιες τηγανητές πατάτες και σάλτσα που είναι ό,τι πρέπει για συνοδευτικό. Όπως με πληροφορεί ο Μιχάλης, το μπέργκερ πρέπει να τρώγεται με τα χέρια. Αρχικά το πιέζεις να μικρύνει και να χωράει στο στόμα και μετά με τα δύο τελευταία δάχτυλα να πιέζεις τα δύο ψωμιά μεταξύ τους για να μην φεύγει το μπιφτέκι.

Ο Άγγλος Ασθενής είναι μια πληθωρική μερίδα ζουμερού μπέργκερ μαζί με λουκάνικο γεμιστό με τσένταρ, καραμελωμένα κρεμμύδια, έξτρα τυρί και τηγανητό αυγό –ένα υπέροχο πιάτο. Ο Βελζεβούλης-Φωτιά ήταν πραγματικά φωτιά και είναι από τις λίγες φορές που έτρωγα κάτι καυτερό και έκλαιγα. Αν είσαι φαν του καυτερού αξίζει να το δοκιμάσεις. Κατά τα άλλα, στο ΜΠΑΡ ΜΠΕΕ ΚΙΟΥ θα βρεις το ιδανικό μπέργκερ που σίγουρα θα απολαύσεις, θα εθιστείς και θα θέλεις να ξαναέρθεις για να δοκιμάσεις και τα υπόλοιπα.

 

ΜΠΑΡ ΜΠΕΕ ΚΙΟΥ, Λεωφόρος Φρεατύδος 13, Πειραιάς, 210 4518129

 

 

Ένα μπέργκερ από τον Πειραιά αφιερωμένο στον Lemmy Facebook Twitter
Φωτογραφία: Elizabeth Rovit/LIFO

 

Ένα μπέργκερ από τον Πειραιά αφιερωμένο στον Lemmy Facebook Twitter
Φωτογραφία: Elizabeth Rovit/LIFO

 

Ένα μπέργκερ από τον Πειραιά αφιερωμένο στον Lemmy Facebook Twitter
Φωτογραφία: Elizabeth Rovit/LIFO

 

Ένα μπέργκερ από τον Πειραιά αφιερωμένο στον Lemmy Facebook Twitter
Φωτογραφία: Elizabeth Rovit/LIFO

 

Ένα μπέργκερ από τον Πειραιά αφιερωμένο στον Lemmy Facebook Twitter
Φωτογραφία: Elizabeth Rovit/LIFO

 

Ένα μπέργκερ από τον Πειραιά αφιερωμένο στον Lemmy Facebook Twitter
Φωτογραφία: Elizabeth Rovit/LIFO

 

Ένα μπέργκερ από τον Πειραιά αφιερωμένο στον Lemmy Facebook Twitter
Φωτογραφία: Elizabeth Rovit/LIFO

 

Ένα μπέργκερ από τον Πειραιά αφιερωμένο στον Lemmy Facebook Twitter
Lemmy Burger

 

Ένα μπέργκερ από τον Πειραιά αφιερωμένο στον Lemmy Facebook Twitter
Φωτογραφία: Elizabeth Rovit/LIFO

 


 


 

 

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

3 σχόλια
να είσαι τριάντα χρονών και να πάσχεις από μεταβολικό σύνδρομο δεν είναι κι ότι πιο ευχάριστο. το πέρασμα στη κατανάλωση κρέατος ήταν περισσότερο λύση ανάγκης παρά επιλογή για τον άνθρωπο.είναι λυπηρό να βλέπεις να προωθείται με τόση απερισκεψία και έπαρση η κατανάλωση κρέατος και δη κόκκινου που έχει ενοχοποιηθεί για δεκάδες παθήσεις στο όνομα μάλιστα ενός τραγουδιστή που πέθανε από ακμάζοντα καρκίνο.και, όχι, το να τρως μπέργκερ και να πίνεις μπέρμπον δε σε κάνει Λέμμυ
Επίσης το να τρως μόνο χόρτα δεν σε επιστρέφει στις ρίζες σου αλλά σε απομακρύνει από τον ανθρώπινο είδος. Εσύ έχεις την επιλογή να επιλέξεις επειδή σε κάποιους έκοψε και δοκίμασαν κρέας. Και τους άρεσε! Νια νια νια...