Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου
Πριν τουλάχιστον η κρίση χτυπήσει, οι Έλληνες ήταν οι μακροβιότεροι της Ευρώπης. Η δυτική μόδα στις μεγάλες πόλεις βοήθησε βέβαια τις τελευταίες δεκαετίες να προτιμούμε για καφέ κάθε άλλο παρά τον ελληνικό, το ίδιο δεν ίσχυσε όμως και για την τόσο διαφορετική Ικαρία, και τόσο «ιδιότροπη». Εκεί οι γέροντες, που πατάνε τα 100 σε μοναδικό ποσοστό παγκοσμίως, μαζί με τη σοφία των καιρών τους κρατούν και το κουπάκι του γνήσιου καφέ. Διεθνής μελέτη που ερευνά του «ελληνικό παράδοξο», ώστε να κατανοηθεί η μακροζωία των Ελλήνων σε σύγκριση με τους υπόλοιπους (ευρωπαϊκούς) τόπους και λαούς, ασχολήθηκε μεταξύ άλλων και με τον ελληνικό καφέ.
Αποδείχτηκε όντως ότι ο ελληνικός έχει εξαιρετικά προστατευτική δράση στην καρδιαγγειακή λειτουργία, και αποτελεί πράγματι καθημερινή επένδυση για να ζούμε χρόνια πολλά.
Ένα φλιτζάνι παραδοσιακός ελληνικός καφές «δείχνει να κρατά το κλειδί για την καλή υγεία των ηλικιωμένων νησιωτών »,δήλωσε ο Γεράσιμος Σιάσος καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Vascular Medicine, SAGE του Μαρτίου.
Μόνο το 0,1 τοις εκατό των Ευρωπαίων ζουν πάνω από 90, αλλά στο ελληνικό νησί της Ικαρίας, ο δείκτης είναι 1 τοις εκατό. Αυτό αναγνωρίζεται ως ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μακροζωίας οπουδήποτε - και οι νησιώτες μάλιστα συνήθως ζουν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους σε καλή κατάσταση υγείας.
Η έρευνα διεξήχθη ειδικά για τον ηλικιωμένο πληθυσμό ώστε να διαπιστωθούν τα ευεργετικά οφέλη της κατανάλωσης ελληνικού καφέ στις μεγάλες ηλικίες, και εξετάστηκε η επίδρασή του στο ενδοθήλιο, ένα επίστρωμα κυττάρων στις αρτηρίες και τα αιμοφόρα αγγεία, κρίσιμο για τη υγεία της καρδιάς, το οποίο φθείρεται από την ηλικία και τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής.
Οι διεθνείς μελέτες της τελευταίας εικοσαετίας έχουν καταδείξει επανειλημμένα ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ μπορεί, ελαφρά, να μειώσει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, και ότι θα μπορούσε ίσως να βοηθά και την υγεία του ενδοθηλίου.
Έτσι η ομάδα της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, συγκέντρωσε για να εξετάσει από ένα δείγμα από 673 Ικαριωτών άνω των 65 μόνιμων κατοίκων του νησιού 71 άνδρες και 71 γυναίκες που επελέγησαν τυχαία για να λάβουν μέρος στη μελέτη. Οι συμμετέχοντες ελέγχθηκαν διεξοδικά για υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, γενικότερα για την λειτουργία της καρδιάς, το ενδοθήλιο, και με ερωτηματολόγια καταγράφηκαν λεπτομέρειες για τον τρόπο ζωής τους και την κατανάλωση καφέ.
Μελετήθηκαν όλοι οι τύποι καφέ που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες - αλλά ενδιαφέρον είχε ότι περισσότερο από το 87 τοις εκατό από αυτούς έπιναν ελληνικό καφέ καθημερινά.
Το σημαντικότερο είναι ότι φάνηκε ευθέως πως όσοι προτιμούσαν τον ελληνικό για καθημερνή κατανάλωση είχαν καλύτερη ενδοθηλιακή λειτουργία σε σχέση με τους συντοπίτες τους, που συνήθιζαν τα άλλα είδη καφέ.
Ακόμη και σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση μάλιστα η συνήθεια το βραστού ελληνικού συνδέθηκε με την βελτίωση της υγείας του ενδοθηλίου χωρίς ανησυχητικές ενδείξεις για την πιθανή επιβάρυνση της πίεσης, τόνισαν οι Έλληνες ερευνητές στην δημοσίευση της διεθνούς ελληνικής μελέτης.
“Το προνόμιο του δικού μας καφέ είναι ότι ενώ είναι πλούσιο σε περιεκτικότητα των πολύτιμων συστατικών της μακροζωίας, τις πολυφαινόλες και τα αντιοξειδωτικά, περιέχει μόνο μια μέτρια ποσότητα καφεΐνης, και έτσι προκρίνεται σε ωφελιμότητα διατροφική σε σύγκριση με τα άλλα είδη καφέ," δήλωσε ο καθηγητής Σιάσος, όπως μάλιστα μετέδωσαν και ξένα πρακτορεία ειδήσεων.
Οι πολύ ενδιαφέρουσες μελέτες ερευνητικά πρόκειται να συνεχιστούν. Ας ελπίσουμε, ας ευχηθούμε, και ο ελληνικός καφές ν' αντέξει, ώστε να γίνει διάσημος με την αξία του γνήσιου προϊόντος μακροζωίας στις διεθνείς αγορές. Και βέβαια, και πάλι να ευχηθούμε, να προστατεύσει εντωμεταξύ και την ελληνική του πατρότητα μια και συνόδευσε για αιώνες στην ιστορία μας τα ντέρτια, τις χαρές και τους καημούς του αυτού του λαού.
σχόλια