5 ανόητες συμβουλές για το πώς να ξεπεράσουμε έναν χωρισμό ...

5 ανόητες συμβουλές για το πώς να ξεπεράσουμε έναν χωρισμό ... Facebook Twitter
Κατά καιρούς, γράφονται κατεβατά με συμβουλές αυτοβοήθειας σε ζητήματα χωρισμών. Οι μισές από αυτές τις συμβουλές δεν έχουν καμία ρεαλιστική βάση.
4

Κατά καιρούς, γράφονται κατεβατά με συμβουλές αυτοβοήθειας σε ζητήματα χωρισμών. Οι μισές από αυτές τις συμβουλές δεν έχουν καμία ρεαλιστική βάση. «Μην του / της τηλεφωνήσεις», «θρήνησε όσο θέλεις», «πάρε τον χρόνο σου», «βρες μια καινούρια ασχολία», «άλλαξε το χτένισμα σου για να νιώσεις καλύτερα» και τελοσπάντων ευχαριστούμε πολύ, τα έχουμε κάνει όλα αυτά κάποια εκ των οποίων δεν βοηθούν πουθενά.

 Αντιθέτως, επιδεινώνουν την κακή ψυχολογική μας κατάσταση, μας στρεσάρουν περισσότερο και νομίζουμε ότι επειδή δεν ξεπερνάμε κάποια πράγματα, πάσχουμε από κάποιο είδος συναισθηματικής ανωριμότητας... Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες και άρθρα ψυχοθεραπευτών σε επιστημονικά έντυπα και εφημερίδες, είναι χάσιμο χρόνου για έναν χωρισμένο το να προσπαθεί να αποτρέψει τον εαυτό του από το να τηλεφωνήσει σ' αυτόν που ακόμα αγαπά, να κλάψει ή να κάνει οτιδήποτε τον "αναγκάζει" εκείνη τη δεδομένη στιγμή ο συνδυασμός "ψυχής – μυαλού – σώματος", που υποφέρουν από την απώλεια.

 

Είναι απολύτως λογικό – να ψαχουλεύουμε ακόμη το Facebook, να επιδιώκουμε κάποια μορφή επαφής, να ταραζόμαστε, να θεωρούμε εαυτόν «εμπλεκόμενο». Γιατί πολύ απλά είμαστε.

  

Βάσει των όσων καταγράφονται στη σύγχρονη συμβουλευτική, δεν προκύπτει καμία ωφέλεια από το να μένεις «μακριά». Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, τους πρώτους μήνες (που μπορεί να «αγγίξουν» και τα δύο χρόνια του χωρισμού), είναι απολύτως λογικό – να ψαχουλεύουμε ακόμη το Facebook, να επιδιώκουμε κάποια μορφή επαφής, να ταραζόμαστε, να θεωρούμε εαυτόν «εμπλεκόμενο». Γιατί πολύ απλά είμαστε. Είναι σπουδαίο το να ξεπερνάμε καταστάσεις εύκολα, αλλά όπως τονίζουν οι ειδικοί, δεν είμαστε τόσο κυνικοί όσο θα θέλαμε.

Η ανθρώπινη ψυχή, ασχέτως αν ο... κάτοχος της, πήγε παρακάτω σ' αυτή τη ζωή, μένει κοντά στον/-ην για καιρό, για την ίδια περίπου χρονική διάρκεια που απαιτεί μία σοβαρή σωματική πληγή για να επουλωθεί. Γι' αυτό και πολύ συχνά, αν όχι πάντα, οι σωματικές αντιδράσεις μας, όταν τυχαία συναντιόμαστε με αυτόν/-ην που δεν πρέπει, είναι σφίξιμο στο στομάχι, μούδιασμα, ζαλάδα, κάποτε ακόμη και ανακάτεμα.

Δεν είναι ότι μας συμφέρει αυτή η εκδοχή. Φυσικά και θα κλάψουμε όσο θέλουμε και τον χρόνο μας θα πάρουμε και, αν έτσι νιώθουμε, μπορεί να γίνουν και ακρότητες, άλλωστε τι έρωτας θα ήταν χωρίς αυτές; Είναι ότι, όντως, κάποια πράγματα δεν περνούν με γιατροσόφια. Και κάποιες σχέσεις δεν ξεπερνιούνται ποτέ, ασχέτως, αν ζούμε σε μια εποχή που αντιμετωπίζει τον πόνο σαν 5χρονο και έχει μάθει να τρέχει παρακάτω, πριν αφομοιώσει και αποδελτιώσει σωστά αυτό που προηγήθηκε....

Mε στοιχεία από Guardian, Observer, The New York Magazine 

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια
"...Και κάποιες σχέσεις δεν ξεπερνιούνται ποτέ, ασχέτως, αν ζούμε σε μια εποχή που αντιμετωπίζει τον πόνο σαν 5χρονο και έχει μάθει να τρέχει παρακάτω, πριν αφομοιώσει και αποδελτιώσει σωστά αυτό που προηγήθηκε...." Μεγάλη αλήθεια.
"Είναι απολύτως λογικό – να ψαχουλεύουμε ακόμη το Facebook, να επιδιώκουμε κάποια μορφή επαφής, να ταραζόμαστε, να θεωρούμε εαυτόν «εμπλεκόμενο». Γιατί πολύ απλά είμαστε."Τραγικότερες συμβουλές από τους Guardian, Observer, NY Magazine δεν νομίζω να έχω διαβάσει. :)Τι νόημα έχει να βλέπει κάποιος/κάποια τι κάνει ο η πρώην/πρώην; Για να μένεις μια ζωή κολλημένος/η; Ή να συνεχίζεις να χαλιέσαι ψυχολογικά και σωματικά για ένα άτομο που πλέον είναι αλλού;Εκτός αν κάποιος του αρέσει να υποφέρει και να αυτοτιμωρείται, τότε πάσο.Μια χαρά είναι οι κλαασικές συμβολές. Το ότι πονάμε δεν σημαίνει ότι πρέπει να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά. Ειδικά η μηδενική επαφή είναι ένας πολύτιμος κανόνας που μπορεί να προστατέψει την ψυχική υγεία σε έναν (επίπονο) χωρισμό. :)
Θα σπεύσω να συμφωνήσω. Ότι δηλαδή τί μας είπε τώρα; Ότι είναι φυσιολογικό να πονάμε και να παίρνουμε το χρόνο μας για να ξεπεράσουμε ή να ελαχιστοποιήσουμε τον πόνο του χωρισμού. Χαίρω πολύ! Μα πρέπει να είναι κανείς τέρας αναισθησίας για να σου πει κάτι διαφορετικό. Ή τέλος πάντων εντελώς αποστειρωμένος (ακόμα;) από οποιαδήποτε συναισθηματική εμπλοκή και κρίση. Φοβερή είδηση! Και απίθανη συμβουλή(;;!!!)! Πολύ λίγοι θα μπορούσαν να την σκεφτούν πιστεύω.Πέρα από την πλάκα όμως, το σημείο που δίνει άφεση στις ακρότητες είναι πολύ ύποπτο που δεν ξεκαθαρίζει το είδος των ακροτήτων που θεωρεί αποδεκτές... και μάλλον κακό κάνει αφήνοντάς το θολό, παρά καλό.
Από ότι κατάλαβα το άρθρο λέει ότι είναι απλά φυσιολογική η όλη αντίδραση...δηλαδή δεν προτρέπει κάποιον να συνεχίσει να είναι κολλημένος. Και κατα τη γνώμη μου ίσως απλά κάποια πράγματα πρέπει να κάνουν τον κύκλο τους. Γιατί και το κλάμα και η υστερία (τουλάχιστον μέχρι ένα βαθμό) είναι ξέσπασμα.