Το ξεχωριστό σινεμά του Τέρενς Ντέιβις

Το ξεχωριστό σινεμά του Τέρενς Ντέιβις Facebook Twitter
0

 

Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, όταν αφορά σκηνοθέτη με μικρή εμπορική απήχηση στην καριέρα του, όμως δεν είναι λίγοι οι κριτικοί (κυρίως) στην Αγγλία που έχουν  αποδώσει στον Τέρενς Ντέιβις τον άκρως τιμητικό τίτλο του σπουδαιότερου εν ζωή βρετανού σκηνοθέτη. Σε μια εθνική κινηματογραφία με αρκετούς άξιους να κατέχουν αυτό τον τίτλο, είναι αρκετά ενδιαφέρον το πώς ένας ιδιοσυγκρασιακός σκηνοθέτης από το Λίβερπουλ που δεν έχει κάνει ούτε ένα φιλμ μεγάλου μήκους που να εξελίσσεται στο σήμερα, χαίρει τέτοιας εκτίμησης.

Όσο δύσκολο είναι να περιγραφεί το σινεμά του Ντέιβις υπό το πρίσμα ενός από τα γνωστά κινηματογραφικά είδη, τόσο άδικο είναι γι' αυτό να χαρακτηρίζεται απλά με την λέξη προσωπικό. Ο Ντέιβις παρά το γεγονός πως χρησιμοποιεί στις πρώτες του ταινίες ως υλικό τις αναμνήσεις από την παιδική του ηλικία, μιλά για θέματα που μόνο ως αυστηρά προσωπικά δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται.

Ο Ντέιβις γεννήθηκε στο Λίβερπουλ το 1945 και ήταν το μικρότερο παιδί πολυμελούς οικογένειας της εργατικής τάξης. Ο βίαιος χαρακτήρας του πατέρα του και οι έντονες αναμνήσεις που είχε μέσα στο οικογενειακό του περιβάλλον, τον επηρέασαν αρκετά και πάνω σε αυτές βασίστηκαν οι πρώτες δουλειές του. Έκανε τρεις ταινίες μικρού μήκους σε ένα διάστημα εννέα χρόνων ενώ παράλληλα μάθαινε σινεμά, όλες με τον ίδιο ήρωα που ήταν alter ego του ιδίου, και τις παρουσίασε μαζί ως τριλογία το 1984. Η συνέχεια είναι εντυπωσιακή, καθώς το 1988 παρουσιάζει στις Κάννες το Distant Voices, Still Lives και το 1992 την άτυπη συνέχεια, The Long Day Closes, δύο φιλμ που θέτουν νέα όρια στην αποτύπωση της μνήμης στο σινεμά και καθιερώνουν τον σκηνοθέτη ως έναν από τους πιο ιδιαίτερους δημιουργούς της εποχής του. Το 1995 συνεχίζει να αναμοχλεύει μνήμες στο The Neon Bible, ένα φιλμ όμως που ίδιος αργότερα περιέγραψε ως αποτυχία, αποκλειστικά δική του.

Το ξεχωριστό σινεμά του Τέρενς Ντέιβις Facebook Twitter
Of Time and the City (2008)

Το 2000 παρουσιάζει την πιο προσβάσιμη ως τότε ταινία του, το House of Mirth, βασισμένο στο βιβλίο της Ίντιθ Γουόρτον, δείχνοντας την ικανότητα του να μετατρέπει μια δουλειά αναγνωρισμένου συγγραφέα σε κάτι εντελώς δικό του. Έμοιαζε να τελειώνει οριστικά με την περίοδο των προσωπικών αναμνήσεων, όμως προβλήματα χρηματοδότησης πήγαν πίσω τα σχέδια του. Έγραψε ποίηση, παρουσίασε στο ραδιόφωνο του BBC δύο θεατρικά και κυρίως πάλεψε για να ξαναβρεί την θέληση και το κουράγιο για σινεμά. Το αποτέλεσμα ήταν μια τελευταία επίσκεψη στις μνήμες του και η ολική κάθαρση του παρελθόντος με το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ για την γενέτειρά του,  Of Time and the City το 2008. Απαλλαγμένος πλέον από τους προσωπικούς δαίμονες έκανε το σπαρακτικό Βαθύ Μπλε του Έρωτα (2011) για να φθάσει στο Ένα Τραγούδι για το Ηλιοβασίλεμα (2015) που βλέπουμε αυτές τις μέρες στη χώρα μας, μια εξαιρετική μεταφορά  του σκοτσέζικου μυθιστορήματος που γράφτηκε το 1932 από τον Λιούις Γκράσικ Γκίμπον, και το οποίο είχε προσπαθήσει να κάνει μετά το House of Mirth όμως δε μπόρεσε τότε να  βρει τους απαραίτητους πόρους. Σε μια ευτυχή συγκυρία, κατάφερε να χρηματοδοτήσει και να γυρίσει σχετικά γρήγορα ακόμη ένα φιλμ, το A Quiet Passion, που εξερευνά τη ζωή της ποιήτριας Έμιλι Ντίκινσον και παίχτηκε στο πρόσφατο φεστιβάλ του Βερολίνου – διαβάστε εδώ την γνώμη του Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλου.

Το ξεχωριστό σινεμά του Τέρενς Ντέιβις Facebook Twitter
A Quiet Passion

Όσο δύσκολο είναι να περιγραφεί το σινεμά του Ντέιβις υπό το πρίσμα ενός από τα γνωστά κινηματογραφικά είδη, τόσο άδικο είναι γι’ αυτό να χαρακτηρίζεται απλά με την λέξη προσωπικό. Όλοι οι σπουδαίοι δημιουργοί άλλωστε δίνουν το προσωπικό τους στίγμα στις ταινίες τους και πολλές φορές εξαιτίας αυτού του στίγματος εξελίσσουν και τα είδη. Ο Ντέιβις παρά το γεγονός πως χρησιμοποιεί στις πρώτες του ταινίες ως υλικό τις αναμνήσεις από την παιδική του ηλικία, μιλά για θέματα που μόνο ως αυστηρά προσωπικά δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται. Η επιρροή της οικογένειας, η ζωή στην φτωχή εργατική τάξη, η θρησκεία, ο έρωτας, η σεξουαλικότητα και ο θάνατος,  θέματα που υπήρξαν βασικές πηγές έμπνευσης για την τέχνη και που αποδίδονται με έναν τρόπο που τιμά πάνω απ’ όλα τον κινηματογράφο και τις δυνατότητες που έχει ως εκφραστικό μέσο, καθώς με κανένα άλλο δε θα μπορούσε να γίνει τόσο ουσιαστικά η περιγραφή τόσο της κάθε εποχής όσο και των  συναισθημάτων των ηρώων.

Αυτό επιτυγχάνεται με την σταθερή πρόσκληση του Ντέιβις προς τον θεατή να μην ακούσει απλά τους διαλόγους της ταινίας του, αλλά αντιθέτως  να αφεθεί στα χρώματα, τα σχήματα, τα τοπία και πάνω απ’ όλα στη μουσική, ώστε να βιώσει (στο βαθμό που θέλει και μπορεί βέβαια) και ο ίδιος τα τεκταινόμενα στην οθόνη. Για να συμβεί αυτή η βιωματική εμπειρία, ο θεατής απαλλάσσεται και από την γραμμική αφήγηση που δεν μπορεί να λειτουργήσει ως εργαλείο παρουσίασης αναμνήσεων. Η μνήμη είναι κυκλική, όπως συχνά εξηγεί ο σκηνοθέτης όταν θέλει να δικαιολογήσει την παρουσία των χρονικών συνειρμών στις σεκάνς του αντί της γραμμικότητας. Παρά την αναπόφευκτη πολυπλοκότητα τέτοιων σκηνών στο έργο του, σύμφωνα με την παραγωγό των πρώτων έργων του,  Ολίβια Στιούαρτ, ο Ντέιβις τις είχε πάντα εντελώς ολοκληρωμένες στο μυαλό του πριν το γύρισμα, με αποτέλεσμα να επεξηγούνται αναλυτικά  στους συντελεστές και να αποδίδονται έτσι ευκολότερα σύμφωνα με το όραμά του.

Αυτό το περιβόητο όραμα του Ντέιβις είναι και η μεγαλύτερή του ικανότητα, να μετατρέπει δηλαδή σε καινούριο και ολοκληρωμένο αισθητικό γεγονός μέσα στο μυαλό του, ένα σύνολο στιγμών που έζησε ή ένα σύνολο σελίδων που διαβάζει, χωρίς να αλλοιώνει το περιεχόμενό τους. Παρά τα δύσκολα μονοπάτια αυτού του σχεδόν ποιητικού τρόπου έκφρασης, παραμένει πιστός πρεσβευτής  του και κρίνοντας από το ότι έχει κάνει 3 φιλμ τα τελευταία 5 χρόνια – συχνότητα που δεν είχε ξανά ως τώρα – ίσως κατάφερε στα 70 του να γίνει πολύ πιο αποδεκτός. Κάλλιο αργά παρά ποτέ, αγαπητό κοινό.

Η ταινία Ένα Τραγούδι για το Ηλιοβασίλεμα προβάλλεται από την Πέμπτη 10 Μαρτίου στους κινηματογράφους από την One from the Heart. 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Μυθολογίες / «Ο Βέγγος είναι το αγχολυτικό μου»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Από τον Κουροσάβα και τον Μπέργκμαν, από τις ταινίες της Pixar μέχρι τα Batman του Nόλαν, ο ηθοποιός φτιάχνει μια ετερόκλητη και ειλικρινή λίστα και πιστεύει ότι «σινεμά είναι να βλέπεις άλλες πλευρές του κόσμου».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

Oι Αθηναίοι / Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

«Μην παίξεις ποτέ κωμωδία», της είχαν πει, αλλά τελικά το ευρύ κοινό τη λάτρεψε ως Μαρίνα Κουντουράτου. Όταν αποφάσισε να ερμηνεύσει τον ρόλο μιας τρανς γυναίκας, της είπαν «θα καταστραφείς». Ήταν πάντα τολμηρή και άφοβη. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
 Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ: «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Pulp Fiction / «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Ο Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ επιστρέφει με το «Ο Κύριος των Νεκρών» και μιλά στη LiFO για τις σκέψεις του πάνω στο πένθος, την τεχνητή νοημοσύνη που του έλυσε τα χέρια, και εξηγεί γιατί ασχολείται διαρκώς με τρομακτικές καταστάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βαλ Κίλμερ: Ο άνθρωπος που θα (μπορούσε να) γινόταν σταρ

Απώλειες / Βαλ Κίλμερ (1959-2025): Ο άνθρωπος που θα μπορούσε να είχε γίνει σούπερσταρ

Έφυγε από τη ζωή ο Κρις του «Heat», ο Iceman του «Top Gun», ο «ξανθός» Μπάτμαν του Τζόελ Σουμάχερ, ο Τζιμ Μόρισον του Όλιβερ Στόουν, ο γκέι ντέτεκτιβ του «Kiss Kiss Bang Bang», ένας ηθοποιός που κατέγραψε μερικές αξέχαστες εμφανίσεις στο ενεργητικό του, μα δεν έκανε την αναμενόμενη καριέρα μεγάλου σταρ λόγω ατυχών συγκυριών αλλά και προσωπικών επιλογών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Η Λάιζα Μινέλι σήμερα δηλώνει ευτυχισμένη. ή Λάιζα Μινέλι: Mια απίστευτη ιστορία επιβίωσης.

Οθόνες / Λάιζα Μινέλι: Mια απίστευτη ιστορία επιβίωσης

Gay icon, μια χαρισματικά αφοσιωμένη performer, αλλά και αντικείμενο χλεύης. Το ντοκιμαντέρ του Μπρους Ντέιβιντ Κλάιν «Liza: A Truly Terrific, Absolutely True Story» σίγουρα δεν αφηγείται την ιστορία ενός τυπικού nepo baby.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
τομ χάρντι

Οθόνες / 10 τηλεοπτικές σειρές που θα δούμε την άνοιξη

Από τη μεγάλη επιστροφή του «The Last of Us» σε εκείνη του «Αστερίξ» και από τη σεξουαλική αναζήτηση της Μισέλ Ουίλιαμς σε μια απολαυστική ματιά στον κόσμο του σύγχρονου μπαλέτου, αυτές είναι οι σειρές που θα μας κρατήσουν καθηλωμένους στη μικρή οθόνη το επόμενο διάστημα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Μαρίνας Σάττι

Μυθολογίες / «Οι εικόνες του Ζβιάγκιντσεφ είναι υπνωτιστικές»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Μαρίνας Σάττι

Στην κινηματογραφική λίστα της τραγουδοποιού, η σιωπή λέει περισσότερα από τα λόγια, οι εικόνες αποκαλύπτουν κρυμμένα συναισθήματα, οι κόσμοι είναι γεμάτοι αβεβαιότητες και συγκρούσεις, και η μουσική έχει μια ιερή διάσταση.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
21 ντοκιμαντέρ του 21ου αιώνα που αξίζει να δείτε

Οθόνες / 21 ντοκιμαντέρ του 21ου αιώνα που αξίζει να δείτε

Από μια σπουδαία στιγμή του σκορσεζικού σινεμά ως την ψηφιακή επανάσταση της Ανιές Βαρντά κι από το συγκλονιστικό δίπτυχο του Τζόσουα Οπενχάιμερ ως τη μεγάλη φιλμική «σκανταλιά» του Banksy, αυτοί είναι 21 σταθμοί του σύγχρονου σινεμά τεκμηρίωσης που πρέπει να έχει δει κάθε σινεφίλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Μπορεί να γίνει μια παραγωγή σαν το “Flow” στην Ελλάδα, αρκεί να το θέλουμε»

Οθόνες / «Μπορεί να γίνει μια παραγωγή σαν το “Flow” στην Ελλάδα, αρκεί να το θέλουμε»

Με αφορμή τη δεύτερη απονομή των βραβείων Stratos, που τιμούν το ελληνικό animation, o πρόεδρος της ASIFA HELLAS Κωνσταντίνος Κακαρούντας μιλά για την άνθηση της σκηνής, τις προκλήσεις και για το πώς η Ελλάδα μπορεί να πετύχει μια παραγωγή οσκαρικού επιπέδου.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
 «Εσύ, θείο, δεν θα φύγεις, θα μείνεις εδώ μαζί μου!» ή Γιάννα Δεληγιάννη: «Βρίσκω την ουσία μόνο στο να στηρίζει ο ένας τον άλλον». ή Η Γιάννα Δεληγιάννη προβάλλει ταινίες στους μαθητές της άγονης γραμμής.

Οθόνες / Η Γιάννα Δεληγιάννη προβάλλει ταινίες στους μαθητές της άγονης γραμμής

Η κινηματογραφίστρια και πρόεδρος της Cinemathesis μιλά για την πρωτοβουλία της να υλοποιεί κινηματογραφικά εργαστήρια για παιδιά σε απομακρυσμένα δημοτικά σχολεία της άγονης γραμμής, το όραμα και το αποτύπωμα της δράσης της, για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και για το τι λείπει από την τυπική εκπαίδευση.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το «Adolescence» έχει αναδειχθεί σε παγκόσμιο φαινόμενο;

Pulp Fiction / Γιατί το «Adolescence» έχει αναδειχθεί σε παγκόσμιο φαινόμενο;

Είναι η τεχνική αρτιότητα μιας αστυνομικής σειράς με επίκαιρο κοινωνικό θέμα που της χαρίζει τόσο μεγάλο αντίκτυπο στο κοινό; Ή μήπως η πραγματική δύναμη πηγάζει από τον φόβο των γονιών για τις εγκληματικές παραλείψεις και, κυρίως, για την άγνοιά τους απέναντι στα κρυφά σημάδια του ψηφιακού κόσμου;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η μαμά μου, ο Μπαρτ Ρέινολντς κι ένας θάνατος που παραμένει μυστηριώδης εδώ και μισό αιώνα

Οθόνες / Η μαμά μου, ο Μπαρτ Ρέινολντς κι ένας θάνατος που παραμένει μυστηριώδης εδώ και μισό αιώνα

Ο γιος της ηθοποιού Σάρα Μάιλς ήταν τεσσάρων ετών όταν βρέθηκε νεκρός ο μάνατζερ και πρώην εραστής της μητέρας του. Οι υποψίες είχαν πέσει τότε πάνω στον συμπρωταγωνιστή της Μπαρτ Ρέινολντς. 51 χρόνια αργότερα, ο Μπολτ προσπαθεί να θυμηθεί τι συνέβη.
LIFO NEWSROOM
Το Παιδί Τραύμα επιλέγει τις 10 αγαπημένες του ταινίες

Μυθολογίες / «Το Festen έχει επηρεάσει τους στίχους μου»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Παιδιού Τραύματος

Χάνεκε αλλά και Αγγελόπουλος, «Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους» αλλά και «Aftersun», το Παιδί Τραύμα επιλέγει 10 ταινίες που κυμαίνονται από τον ωμό ρεαλισμό και τη βία μέχρι τον θρίαμβο της ποίησης και της τρυφερότητας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ