Στο καφενείο της πλατείας

Στο καφενείο της πλατείας Facebook Twitter
1
Στο καφενείο της πλατείας Facebook Twitter

Όπου κι αν περιπλανηθείς στην ελληνική επικράτεια, πάντα μια μικρή ή μεγάλη πείνα θα σε σταματήσει στο καφενείο της πλατείας του μικρού και του μικρομεσαίου χωριού. Κι αν η πείνα απουσιάζει, θα σταθείς για να ξεμουδιάσεις τα πόδια σου, να πιεις τον φραπέ ή τον ελληνικό της ενέργειας που απαιτεί η συνέχεια του ταξιδιού, να τραβήξεις μερικά κολακευτικά προφίλ της απέναντι ραχούλας, της θέας κάτω στα πέρατα της ελλαδικής ομορφιάς.

Στον καφενέ του χωριού θα σε υποδεχτεί η γλυκιά δροσιά του πλάτανου, παππουδάκια διάσπαρτα στα τραπέζια, φλιτζανάκια του καφέ με χυμένο τον «ντελβέ» στα πιατάκια, τεθλασμένοι ήχοι από κουβέντες αντρικές, ενίοτε μια διάχυτη ριπή από γλυκανισάτο άρωμα τσίπουρου, ο κρότος από τα πούλια στο τάβλι. Τίποτα γύρω σου δεν θυμίζει, δεν μυρίζει φαγητό. Απουσία μενού και καταλόγου, ήδη μπαίνεις σε μια παρένθεση απορίας, αποσυντονισμένος από τη βεβαιότητα της παραγγελίας στο αστικό κέντρο.

Στο καφενείο της πλατείας Facebook Twitter

Το «τι να παραγγείλω» οδηγεί εσένα που έρχεσαι από την πόλη στην οπωσδήποτε λάθος πρώτη παραγγελία. Φάντες και Κόκακόλες πρώτες σου έρχονται στο νου στην περίπτωση που είσαι τσακωμένος με τον φραπέ και τον ελληνικό. Αγνοείς φυσικά αυτό που ξέρουν καλά οι ντόπιοι χρήστες, πως στο ψυγείο του καφενέ κατοικούν ωραιότατα τοπικά αναψυκτικά, μπορεί και καμμιά μαμαδίστικη βυσινάδα, σπιτικό τσίπουρο, αλλά δεν είναι και σε φάση για τσίπουρο κι έπειτα, οι μόδες σε έχουν μάθει να εμπιστεύεσαι μόνο το εμφιαλωμένο.

Στο καφενείο της πλατείας Facebook Twitter

Η «κουζίνα», ένας πάγκος με μπόλικο κουλέρ-λοκάλ, τίποτα φαγώσιμο ολόγυρα, ούτε καν ένα βάζο με περγαμόντο ή βύσινο. Μόλις, όμως, πιάσεις την οικειότητα με τον καφετζή ή τη συμβία του, το τοπίο μαγικά μεταμορφώνεται. Πεινασμένος εδώ μπορεί να μην ήρθες αλλά στη φορμάικα αίφνης προσγειώνονται σταδιακά και από το πουθενά της άδειας κουζίνας, ντόπια τυριά, μποστανίσιες ντομάτες, γάβροι μαρινάτοι, ντολμαδάκια επιμελώς τυλιγμένα, κολοκυθανθοί γεμιστοί, μερακλίδικα κεφτεδάκια, ομελέτες με αβγά από κότες κι όχι από λάμπες κοτοπουλοτροφείων, γεμιστά και γίγαντες στο φούρνο, μου’χει τύχει κι όλοκληρο γουρούνι στη λαδόκολα. Δουλειές μπελαλίδικες που θα είχαν φέρει την αναστάτωση, τον ιδρώτα και τα υψηλότερα ντεσιμπέλ στις εστιατορικές κουζίνες, εδώ προσγειώνονται στο τραπέζι σου σχεδόν αθόρυβα, σε αλληλουχίες των οποίων αγνοείς τους ρυθμούς και το «τι έχει παρακάτω».

Στο καφενείο της πλατείας Facebook Twitter

Καθώς δεν ξέρεις πού θα μπει η τελεία και τί σε περιμένει στο επόμενο πιατίδιο του μεζέ, βιώνεις τη γαστρονομική έκπληξη σε όλο της το μεγαλείο. Η κλασική παραγγελία μέσα από το μενού ήδη δημιουργεί εντός σου τη βεβαιότητα μιας αναμονής, βάζει σε τάξη και σιγουριά την πείνα σου. Εδώ αναγκάζεσαι να αφεθείς σε ξένες αποφάσεις, σαν τη προσμονή στο σεξ όταν ο νέος σου εραστής δεν ξέρεις πού θα το πάει και πώς θα το φέρει αλλά εσύ απλά κλείνεις τα μάτια και μπαίνεις στο πείραμα.

Φαγητό σαν να παίζεις την τυφλόμυγα: τρως με τα μάτια κλειστά παρότι ορθάνοιχτα, να κλέβουν ματιές στην κουζίνα, μπας και καταλάβεις από τις κινήσεις της μαγείρισσας το επόμενο κεφάλαιο. Που μπορεί να βγει νόστιμο ή όχι, να έχει συνέχεια ή όχι, να σε αφήσει στα κρύα του λουτρού ή, ναι: εν τέλει μεζές σημαίνει εμπιστεύομαι την ψυχή πίσω από τη γκαζιέρα της κουζίνας κι όχι τις λέξεις σε έναν κατάλογο από χαρτί. 

Στο καφενείο της πλατείας Facebook Twitter
Γεύση
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT

σχόλια

1 σχόλια