Ο τρυφερά σαρκαστικός χάρτινος κόσμος του Έκτορα

Ο τρυφερά σαρκαστικός χάρτινος κόσμος του Έκτορα Facebook Twitter
2

Το νέο -πολύ όμορφο- βιβλίο του Έκτορα που ονομάζεται fish & stripes ξεκινάει με το διάλογο δυο ψαριών: «σ’ αγαπώ» λέει το μεγάλο ψάρι -«χαχα, τι μαλάκας», του απαντάει το μικρό, με έναν σαρκασμό και μια μπλαζέ ωμότητα που σε κάνουν να αισθάνεσαι λίγο άβολα, δίνουν, όμως, από την αρχή το στίγμα ολόκληρου του βιβλίου. Τα στριπ με τους διαλόγους ζώων, ψαριών, πουλιών, που διαδέχονται το ένα το άλλο στο ίδιο μοτίβο και με την ίδια σαρκαστική διάθεση και σε κάνουν να χαμογελάς (γιατί οι αμήχανες καταστάσεις βάζουν μπρος τον μηχανισμό άμυνας και προκαλούν γέλιο), από την άλλη σε αναγκάζουν να τα δεις αποστασιοποιημένα, γιατί σε καμία περίπτωση δεν θέλεις να ταυτιστείς μαζί τους. «Σ’ αρέσω;», ρωτάει λίγες σελίδες μετά το μεγάλο ψάρι, «ας μην βάζουμε ταμπέλες» του απαντάει το μικρό.


Το fish & stripes είναι ένα απολαυστικό βιβλίο. Οι ήρωές του είναι τόσο ωμοί που αναγκάζεσαι να τους δεις με τρυφερότητα και κάθε φορά που ανατρέχεις στους διαλόγους τους, τούς συμπαθείς και πιο πολύ. Γι’ αυτό ευθύνεται πολύ και το σκίτσο του Έκτορα  που είναι καθαρό και με μεγάλη επιμονή στη λεπτομέρεια. Ο ίδιος είναι υπερβολικά διακριτικός και χαμηλών τόνων, τόσο που αποφεύγει να μιλάει για τον εαυτό του και, ακόμα περισσότερο αποφεύγει τις φωτογραφίες. 

Σχεδιάζω από μικρός. Δεν ξέρω ποια ακριβώς ανάγκη καλύπτει το να περνάς την ώρα σου σχεδιάζοντας. Μερικές φορές κάτι ανακαλύπτεις. Άλλες φορές είναι απλά κάτι που κάνεις. Είναι πάντως ωραίο να σε εκπλήσσει η τελική μορφή που παίρνει μια σελίδα.


«Γεννήθηκα και ζω στην Αθήνα. Σπούδασα ιστορία κινηματογράφου και αγγλική λογοτεχνία στην Αγγλία. Μ’ αρέσει να βλέπω ταινίες σε θερινά, να κάνω βουτιές στον Πανελλήνιο και να ακούω βινύλια. Η ταχύτητα στην οποία περιστρέφεται το δικό μου πικάπ είναι πιο αργή απ’ το κανονικό (34 2/3), με αποτέλεσμα να βελτιώνει κάτι άμπιεντ κομμάτια και κάποιες ανεκτικές τζαζ, και να χαλάει ό, τι ποπ ακουμπήσει. Πρέπει να το διορθώσω, αλλά απ’ την άλλη το έχω συνηθίσει. Ακούω πάντα κάτι όταν σχεδιάζω – συχνά hip hop, jazz, soundtracks, συνεντεύξεις, ταινίες. Τώρα τελευταία άκουσα πολύ Milt Jackson, Hank Jones και Jimmy Smith. Επίσης Herbaliser, Aesop Rock και Ryuichi Sakamoto.


Σχεδιάζω από μικρός. Δεν ξέρω ποια ακριβώς ανάγκη καλύπτει το να περνάς την ώρα σου σχεδιάζοντας. Μερικές φορές κάτι ανακαλύπτεις. Άλλες φορές είναι απλά κάτι που κάνεις. Είναι πάντως ωραίο να σε εκπλήσσει η τελική μορφή που παίρνει μια σελίδα. Εικονογραφημένοι ήρωες μου είναι ο Gorey, ο Steadman, ο Altan, ο Goscinny, ο Schulz. Μεγαλύτερος φόβος μου είναι η στασιμότητα. Μπορεί αυτό να είναι και το κίνητρο».

Ο τρυφερά σαρκαστικός χάρτινος κόσμος του Έκτορα Facebook Twitter
Τα στριπ με τους διαλόγους ζώων, ψαριών, πουλιών, που διαδέχονται το ένα το άλλο στο ίδιο μοτίβο και με την ίδια σαρκαστική διάθεση και σε κάνουν να χαμογελάς.

— Είναι πιο δύσκολο ή πιο εύκολο να διηγηθείς μια ιστορία σε μια σελίδα;

Εξαρτάται τι θες να πεις μέσα από την ιστορία σου. Εντυπωσιακότερο όλων ήταν το Peanuts του Charles Schulz, που κατάφερε να δημιουργήσει έναν ολόκληρο σύνθετο κόσμο χωρίς να αποκλίνει στο ελάχιστο από την βασική φόρμα του comic strip.

— Έχεις φτιάξει ποτέ πολυσέλιδη ιστορία;

Η Μνημειώδης Απόδραση του Οράτιου Σουώρτς είναι η πρώτη μου απόπειρα να αφηγηθώ μια μεγαλύτερη ιστορία. Είναι η ιστορία μιας νυχτερινής απόδρασης, στην οποία βλέπουμε τα κτίρια πάνω από τα οποία τρέχει ο ήρωας, Οράτιος Σουώρτς, για να δραπετεύσει. Μου άρεσε πολύ η όλη διαδικασία, θα ήθελα να την επαναλάβω.

— Ποια θα ήταν μια ιδανική συνέχεια για σένα –δημιουργικά;

Θα μου άρεσε πολύ να καταφέρω μια μεγαλύτερη αφήγηση. Είναι δύσκολο. Θα μου άρεσε επίσης κάπως να καταφέρω η αρχική παρόρμηση και το τελικό αποτέλεσμα μιας δουλειάς μου να μην απέχουν πολύ, η ενέργεια του πρώτου να βρίσκεται ακόμα μέσα στην τελική μορφή του δεύτερου. Να αισθάνεσαι ότι αυτό που ήθελες να φτιάξεις πήγε καλά, ότι μπορείς να το αφήσεις πίσω σου και να φροντίσει αυτό για τα υπόλοιπα. Να κλείσει μόνο του ένα δωμάτιο κάπου στο κέντρο και να αρχίσει να βγαίνει βόλτες τα απογεύματα.

Ο τρυφερά σαρκαστικός χάρτινος κόσμος του Έκτορα Facebook Twitter
"Η Μνημειώδης Απόδραση του Οράτιου Σουώρτς είναι η πρώτη μου απόπειρα να αφηγηθώ μια μεγαλύτερη ιστορία".


— Έχει χιούμορ ο Έλληνας;

Δεν ξέρω αν έχει χιούμορ, είναι όμως συχνά πολύ αστείος.


— Πόσο μεγάλο όπλο είναι το χιούμορ;

Το χιούμορ έχει τη δυνατότητα να ελίσσεται γύρω από στατικά αντικείμενα και προκαταλήψεις, και μπορεί να μεταμορφώσει ένα δωμάτιο. Για λίγο.

— Πώς είναι η ζωή για έναν καλλιτέχνη στην Ελλάδα του 2016;

Η ζωή για έναν καλλιτέχνη στην Ελλάδα του 2016 απέχει ένα χρόνο (τουλάχιστον) από τη ζωή για έναν καλλιτέχνη στην Ελλάδα του 2015.

— Ποιο είναι το πιο καλό σχόλιο που έχεις ακούσει για τη δουλειά σου;

Πιο ωραίο σχόλιο ήταν μια άναρθρη ατάκα και ανταλλαγή αμήχανου βλέμματος με αγνώστους σε ένα φεστιβάλ. Όχι, πιο ωραίο σχόλιο ήταν μια παρέα στην Θεσσαλονίκη που είχαν ντυθεί σκαντζόχοιροι και ρακούν, και έκαναν φωτογραφική αναπαράσταση κάποιων σκίτσων μου.

Ο τρυφερά σαρκαστικός χάρτινος κόσμος του Έκτορα Facebook Twitter
"Είναι η ιστορία μιας νυχτερινής απόδρασης, στην οποία βλέπουμε τα κτίρια πάνω από τα οποία τρέχει ο ήρωας, Οράτιος Σουώρτς, για να δραπετεύσει".
Ο τρυφερά σαρκαστικός χάρτινος κόσμος του Έκτορα Facebook Twitter
Ο τρυφερά σαρκαστικός χάρτινος κόσμος του Έκτορα Facebook Twitter

— Και το χειρότερο;

Το χειρότερο σχόλιο το έκανε κάποιος τύπος στο ίντερνετ. Αυτός ο τύπος που κάνει τα χειρότερα σχόλια στο ίντερνετ.

— Τι ετοιμάζεις αυτή τη στιγμή;

Προσπαθώ να βάλω μπρος κάποιες ιδέες που κουβαλάω εμμονοληπτικά καιρό τώρα. Όσο καιρό περνάω μαζί τους, τόσο περιπλέκονται και γίνεται πιο δύσκολο να τις ξεκινήσω. Που έχει ως αποτέλεσμα να σκέφτομαι άλλες ιδέες, που αρχικά δείχνουν απλές, αλλά τους συμβαίνει το ίδιο ακριβώς πράγμα. Ίσως είναι πιο ρεαλιστικό να πω ότι αυτόν τον καιρό ετοιμάζω λίστες με πράγματα που θέλω να κάνω. Φτιάχνω λίστες.

 

— Τι έχεις εκδώσει μέχρι τώρα;

Έχω εκδώσει τα: Feathers, Armadillo και Notebook. Φέτος έβγαλα δύο νέα κόμικ, το Fish & Stripes και το Η Μνημειώδης Απόδραση του Οράτιου Σουώρτς. Μπορεί κάποιος να τα βρει όλα στα βιβλιοπωλεία Πολιτεία, Πρωτοπορία και Solaris.

Ο τρυφερά σαρκαστικός χάρτινος κόσμος του Έκτορα Facebook Twitter
Ο τρυφερά σαρκαστικός χάρτινος κόσμος του Έκτορα Facebook Twitter
Οι ήρωές του είναι τόσο ωμοί που αναγκάζεσαι να τους δεις με τρυφερότητα και κάθε φορά που ανατρέχεις στους διαλόγους τους, τούς συμπαθείς και πιο πολύ.
Ο τρυφερά σαρκαστικός χάρτινος κόσμος του Έκτορα Facebook Twitter
Ο τρυφερά σαρκαστικός χάρτινος κόσμος του Έκτορα Facebook Twitter
Ο τρυφερά σαρκαστικός χάρτινος κόσμος του Έκτορα Facebook Twitter
Ο τρυφερά σαρκαστικός χάρτινος κόσμος του Έκτορα Facebook Twitter

Info:

Τον Έκτορα και τη δουλειά του θα τον βρεις στο διήμερο Comic-zine Fest 2016 –ένα διήμερο από φανζινάδες για φανζινάδες- στο Green Park, (Μαυροματαίων 22, Πεδίον Άρεως), 28 με 29 Μαΐου.

Βιβλίο
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζόναθαν Κόου

I was there / Τζόναθαν Κόου: «Το να είσαι κυνικός δείχνει τεμπελιά στη σκέψη»

Ο διάσημος Βρετανός συγγραφέας βρέθηκε στην Αθήνα και μίλησε για τη συγγραφή ως «πολυτέλεια για λίγους», την εκλογή Τραμπ ως «έκφραση απόγνωσης» και τη «woke» κουλτούρα ως πράξη ενσυναίσθησης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πολ Όστερ (1947-2024): Ο Mr. Vertigo των ονειρικών μας κόσμων

Σαν σήμερα  / Πολ Όστερ: «Οι χαμένες ευκαιρίες αποτελούν μέρος της ζωής στον ίδιο βαθμό με τις κερδισμένες»

Σαν σήμερα 30 Απριλίου, το 2024 πεθαίνει ο σπουδαίος Αμερικανός συγγραφέας και μετρ της σύμπτωσης, που κατάφερε να συνδυάσει την προοπτική των άπειρων φανταστικών κόσμων με το ατελείωτο κυνήγι των ευκαιριών και τη νουάρ ατμόσφαιρα με τα πιο ανήκουστα αυτοβιογραφικά περιστατικά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ηλίας Μαγκλίνης: «Η ανάκριση»

Το Πίσω Ράφι / «Γιατί δεν μου μιλάς ποτέ για τον εφιάλτη σου, μπαμπά;»

Η «Ανάκριση» του Ηλία Μαγκλίνη, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πεζά των τελευταίων χρόνων, φέρνει σε αντιπαράθεση έναν πατέρα που βασανίστηκε στη Χούντα με την κόρη του που «βασανίζεται» ως περφόρμερ στα χνάρια της Μαρίνα Αμπράμοβιτς.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Πέντε κλασικά έργα που πρέπει κανείς να διαβάσει

Βιβλίο / 5 κλασικά βιβλία που κυκλοφόρησαν ξανά σε νέες μεταφράσεις

Η κλασική λογοτεχνία παραμένει εξαιρετικά επίκαιρη, κι αυτό το αντιλαμβάνεται κανείς ανατρέχοντας στους τίτλους της πρόσφατης βιβλιοπαραγωγής και σε έργα των Τζόις, Κουτσί, Κάφκα, Αντρέγεφ και Τσβάιχ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Τάσος Θεοφίλου: «Η φυλακή είναι το LinkedΙn των παρανόμων» ή «Το πορνό και το Κανάλι της Βουλής είναι από τα πιο δημοφιλή θεάματα στη φυλακή»

Βιβλίο / Τάσος Θεοφίλου: «Όταν μυρίζω μακαρόνια με κιμά θυμάμαι τη φυλακή»

Με αφορμή το βιβλίο-ντοκουμέντο «Η φυλακή», ο Τάσος Θεοφίλου μιλά για την εμπειρία του εγκλεισμού, για τον αθέατο μικρόκοσμο των σωφρονιστικών ιδρυμάτων –μακριά απ’ τις εικόνες που αναπαράγουν σειρές και ταινίες– και για το πώς η φυλακή λειτουργεί σαν το LinkedIn των παρανόμων.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Michel Gaubert: Ο dj που βάζει μουσικές στα σημαντικότερα catwalks

Βιβλίο / Michel Gaubert: Ο dj που βάζει μουσικές στα σημαντικότερα catwalks

Chanel, Dior και πολλοί ακόμα οίκοι υψηλής ραπτικής «ντύνουν» τα shows τους με τη μουσική του. Στο «Remixed», την αυτοβιογραφία-παλίμψηστο των επιρροών και των εμμονών του, ο ενορχηστρωτής της σύγχρονης catwalk κουλτούρας μας ξεναγεί σε έναν κόσμο όπου μουσική και εικόνα γίνονται ένα.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ρωμανός ο Μελωδός: Ο ουρανόθρεφτος ποιητής του Θείου Δράματος

Βιβλίο / Ρωμανός ο Μελωδός: Ο ουρανόθρεφτος ποιητής του Θείου Δράματος

Λίγοι είναι οι ποιητικά γραμμένοι εκκλησιαστικοί στίχοι που δεν φέρουν τη σφραγίδα αυτού του ξεχωριστού υμνωδού και εκφραστή της βυζαντινής ποιητικής παράδοσης που τίμησαν οι σύγχρονοί μας ποιητές, από τον Οδυσσέα Ελύτη μέχρι τον Νίκο Καρούζο.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Τα 5 πιο σημαντικά βιβλία του Μάριο Βάργκας Λιόσα

Βιβλίο / Τα 5 πιο σημαντικά βιβλία του Μάριο Βάργκας Λιόσα

Η τελευταία μεγάλη μορφή της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας που πίστευε πως «η λογοτεχνία μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα» έφυγε την Κυριακή σε ηλικία 89 ετών. Ξεχωρίσαμε πέντε από τα πιο αξιόλογα μυθιστορήματά του.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
bernhard schlink

Πίσω ράφι / «Φανταζόσουν ότι θα έβγαινες στη σύνταξη ως τρομοκράτης;»

Το μυθιστόρημα «Το Σαββατοκύριακο» του Μπέρνχαρντ Σλινκ εξετάζει τις ηθικές και ιδεολογικές συνέπειες της πολιτικής βίας και της τρομοκρατίας, αναδεικνύοντας τις αμφιλεγόμενες αντιπαραθέσεις γύρω από το παρελθόν και το παρόν.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Φοίβος Οικονομίδης

Βιβλίο / Φοίβος Οικονομίδης: «Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να σπάσουμε σε χίλια κομμάτια»

Με αφορμή το νέο του βιβλίο «Γιακαράντες», ο Φοίβος Οικονομίδης, ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς συγγραφείς της νεότερης γενιάς, μιλά για τη διάσπαση προσοχής, την αυτοβελτίωση, τα κοινωνικά δίκτυα, το βύθισμα στα ναρκωτικά και τα άγχη της γενιάς του.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Σερζ Τισερόν «Οικογενειακά μυστικά»

Το Πίσω Ράφι / «Το να κρατάμε ένα μυστικό είναι ό,τι πιο πολύτιμο και επικίνδυνο έχουμε»

Μελετώντας τις σκοτεινές γωνιές των οικογενειακών μυστικών, ο ψυχίατρος και ψυχαναλυτής Σερζ Τισερόν αποκαλύπτει τη δύναμη και τον κίνδυνο που κρύβουν καθώς μεταφέρονται από τη μια γενιά στην άλλη.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Το ηθικό ζήτημα με τις μεταθανάτιες εκδόσεις με αφορμή το ημερολόγιο της Τζόαν Ντίντιον

Βιβλίο / Μεταθανάτιες εκδόσεις και ηθικά διλήμματα: Η Τζόαν Ντίντιον στο επίκεντρο

Σύντομα θα κυκλοφορήσει ένα βιβλίο με τις προσφάτως ανακαλυφθείσες «ψυχιατρικές» σημειώσεις της αείμνηστης συγγραφέως, προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με τη δεοντολογία της μεταθανάτιας δημοσίευσης έργων ενός συγγραφέα χωρίς την επίσημη έγκρισή του.
THE LIFO TEAM