Στη «Σιβηρία» θα φας παραδοσιακές συνταγές που φτάνουν 2.500 χρόνια πίσω

Στη "Σιβηρία" θα φας παραδοσιακές συνταγές που φτάνουν 2.500 χρόνια πίσω Facebook Twitter
Πρέπει τα προϊόντα που αγοράζω να είναι άριστης ποιότητας και να τα μαγειρεύω σωστά γιατί πάνω από όλα θέλω να προσφέρω στον κόσμο καλό και ποιοτικό φαγητό. / Δεξιά: Ρώσικη σαλάτα βινεγκρέτ. Φωτό: Γιάννης Τόμτσης
1


Η Γαλήνη πέρασε τις τρεις πρώτες δεκαετίες της ζωής της στην πρώην Σοβιετική Ένωση, εκεί γεννήθηκε και μεγάλωσε, στη Γεωργία. Για χρόνια δούλευε ως σχεδιάστρια αεροπλάνων, μια περίοδος που θέλει να ξεχάσει. «Ήταν πολύ σκληρή η δουλειά και πολύ δύσκολα χρόνια», λέει. Στη Θεσσαλονίκη ήρθε με την οικογένεια της πριν από είκοσι χρόνια και μόλις έφτασε άνοιξε μεσιτικό γραφείο. Δούλευε όλη την ημέρα, από το πρωί μέχρι το βράδυ και οι πολλές ώρες στη δουλειά ήταν ο βασικός λόγος που της έδωσαν την ιδέα για το εστιατόριο. «Έψαχνα τα μεσημέρια στην δουλειά να βρω κάτι να φάω και δεν μπορούσα να βρω κάτι σπιτικό και νόστιμο», λέει. «Τότε η Θεσσαλονίκη είχε μόνο τυρόπιτες και πίτσες». Η αγάπη της για τη μαγειρική και η έλλειψη «εξωτικών» γεύσεων την οδήγησαν στο να πάρει το ρίσκο και να αλλάξει επάγγελμα. Πριν από έξι χρόνια άνοιξε την «Σιβηρία» στην οδό Ιουστινιανού, και άρχισε να μαγειρεύει τα φαγητά της πατρίδας της. Ήθελε ο κόσμος που θα επισκεπτόταν το μαγαζί της να τρώει καλό και φτηνό φαγητό, που θα είναι διαφορετικό από τα άλλα. Η «Σιβηρία» έγινε πολύ γρήγορα γνωστή, ο απλός και όμορφος χώρος σε συνδυασμό με τα νόστιμα πιάτα και την πάντα φιλική Γαλήνη την έχουν καθιερώσει στην περιοχή. «Η δουλειά μου στον σχεδιασμό αεροπλάνων ήταν πολύ απαιτητική και αγχωτική δεν υπήρχε περιθώριο λάθους», λέει. «Τώρα έχω το δικό μου εστιατόριο και νιώθω ότι έχω ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη. Πρέπει τα προϊόντα που αγοράζω να είναι άριστης ποιότητας και να τα μαγειρεύω σωστά, γιατί πάνω από όλα θέλω να προσφέρω στον κόσμο καλό και ποιοτικό φαγητό».

Τα πιάτα προέρχονται κυρίως από την ρώσικη κουζίνα, έχει και πιάτα ουκρανικά, γεωργιανά και παραδοσιακά από τη Σιβηρία. «Έχω ζήσει τρία χρόνια στη Σιβηρία και τον αγαπάω πολύ αυτόν τον τόπο, είναι πανέμορφος. Ήθελα το μαγαζί μου να μου θυμίζει την πρώτη εικόνα που αντίκρισα όταν φτάσαμε εκεί. Τα ψηλά δέντρα, το χιόνι και την απίστευτη φύση. Όσο έζησα εκεί, έμαθα πολλές συνταγές της περιοχής. Πολύ παλιές συνταγές που έχουν διατηρηθεί χιλιάδες χρόνια». Η χορτόπιτα με παντζαρόφυλλα είναι μια παραδοσιακή σιβηρική συνταγή 2.000 χιλιάδων χρόνων, η Γαλήνη την έμαθε από την γιαγιά της. Τα πελμένι (είδος ζυμαρικού γεμιστό με κιμά), τα βαρένικι παραδοσιακή ουκρανική συνταγή, το λουλά κεμπάπ από την Γεωργία και φυσικά η παραδοσιακή σούπα μπορς είναι τα πιο δημοφιλή της πιάτα. Συνοδεύονται τέλεια με μορς (σπιτικό ρωσικό αναψυκτικό με φρούτα του δάσους), ρώσικη βότκα ή μπύρα Baltika.

Οι περισσότεροι πελάτες της είναι Έλληνες που έμαθαν το μαγαζί από στόμα σε στόμα και τώρα έρχονται καθημερινά και της λένε τα καλύτερα. «Τους αρέσει πολύ τρελαίνονται», λέει η Γαλήνη. «Έρχονται και μου λένε θέλουμε μπορς, μορς και σμετάνα», λέει και γελάει. Τα πάντα στην «Σιβηρία» μαγειρεύονται επιτόπου, καθημερινά, την ώρα που γίνεται η παραγγελία. Τα ζυμαρικά τα φτιάχνουν εκείνη την στιγμή, το κρέας το αγοράζουν κάθε πρωί από το κρεοπωλείο της γειτονιάς και τα λαχανικά είναι πάντα φρέσκα και άριστης ποιότητας. «Ψωνίζω καθημερινά και δεν τσιγκουνεύομαι ποτέ να ξοδέψω για να πάρω τα καλύτερα υλικά», εξηγεί. «Έχουμε τόσα διαφορετικά πιάτα, και το ένα είναι πιο νόστιμο από το άλλο. Έμαθα να μαγειρεύω χάρη στην γιαγιά μου και το κάνω ακριβώς όπως μου έμαθε», λέει. «Έρχονται και πολλοί Αθηναίοι και μου λένε να ανοίξω και εστιατόριο στην Αθήνα, μάλλον τους αρέσει πολύ το στιλ μου. Ακόμη και στην Μόσχα μου έχουν κάνει την ίδια πρόταση. Από ό,τι φαίνεται, το σπιτικό φαγητό είναι κάτι που λείπει στις πόλεις». Στη «Σιβηρία» εκτός από ρώσικα φαγητά θα ακούσεις και σπάνιες ηχογραφήσεις από παραδοσιακά ρωσικά τραγούδια από την προσωπική συλλογή της Γαλήνης. «Πολλοί έρχονται και μου ζητάνε να τους μεταφράσω τους στίχους. Στο τέλος που έχουν φάει με την ψυχή τους, έχουν πιει, έχουν περάσει όμορφα τους φέρνω τον λογαριασμό και με κοιτούν απορημένοι». Στο εστιατόριο «Σιβηρία» δεν θα πληρώσεις ποτέ πάνω από 15 ευρώ το άτομο.

Στη "Σιβηρία" θα φας παραδοσιακές συνταγές που φτάνουν 2.500 χρόνια πίσω Facebook Twitter
Χυμός μορς και γέμιση πίτας Φωτό: Γιάννης Τόμτσης
Στη "Σιβηρία" θα φας παραδοσιακές συνταγές που φτάνουν 2.500 χρόνια πίσω Facebook Twitter
Πελμένι Φωτό: Γιάννης Τόμτσης

Ρώσικο εστιατόριο «Σιβηρία», Ιουστινιανού 12, τηλ. 2313 006210.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ