Odori vermuteria di Atene: Η πρώτη βερμουτερία της Αθήνας μόλις άνοιξε!

Odori vermuteria di Atene: Η πρώτη βερμουτερία της Αθήνας μόλις άνοιξε! Facebook Twitter
Πρόκειται για την αρτεμισία, που είναι το βασικό βότανο του βερμούτ. Αξίζει να σταθείς και να μελετήσεις την φιλοσοφία των κοκτέιλ, τους εξαίσιους συνδυασμούς που προτείνονται αλλά και τη δυνατότητα να πειραματιστείς με τις γεύσεις.
0

 

Odori vermuteria di Atene: Η πρώτη βερμουτερία της Αθήνας μόλις άνοιξε! Facebook Twitter
Καλά τα κοκτέιλ, αλλά χρειάζεσαι και κάτι νόστιμο για να τα συνοδεύσεις. Το μενού ακολουθεί και αυτό την ιταλική φιλοσοφία, με τον ναπολιτάνικο ξυλόφουρνο να ψήνει πίτσες σε 50 δεύτερα αλλά και ζυμαρικά.

Vermuteria στην Αθήνα; Γιατί όχι! Ιδιαίτερα όταν μια καλή ιδέα ακολουθείται από μια εξαιρετική υλοποίηση. Τον πρώτο λόγο έχει η ρετρό ατμόσφαιρα, αφού τη δεκαετία του '60 το βερμούτ ήταν πολύ δημοφιλές. Στην Αθήνα του 2016, ο ολοκαίνουργιος χώρος που εμπνέεται από εκείνη την εποχή έχει απλώσει τα τραπεζάκια του στον πεζόδρομο της πλατείας των Αγίων Θεοδώρων. Στην ατμόσφαιρα πλανιέται άρωμα Ιταλίας που σε ακολουθεί και στο  εσωτερικό με την πληθωρική μπάρα, που την πλάτη της καλύπτουν πράσινα πλακάκια. Τη διακόσμηση ανέλαβε ο Θανάσης Τσουνάκας, ένας από τους συνιδιοκτήτες, που θέλησε να δώσει στον χώρο την αύρα βοτανικού κήπου.

Και τι σημαίνει «Odori»; «Στα ιταλικά σημαίνει "αρώματα". Το βερμούτ είναι ένας ενισχυμένος οίνος, αρωματισμένος με διάφορα βότανα» εξηγεί ο Μανώλης Λυκιαρδόπουλος, κορυφαίος bartender που συμμετέχει στο εγχείρημα και προσθέτει: «Εκτός από τη διακόσμηση, την ίδια φιλοσοφία, που ενισχύει τη vermuteria, έχει και το στήσιμο των καταλόγων». Του λόγου του αληθές ανακαλύπτω ξεφυλλίζοντας τον εξαιρετικής αισθητικής κατάλογο με τα κοκτέιλ που αποκαλύπτει ένα ανάγλυφο χάρτινο φυτό. Πρόκειται για την αρτεμισία, που είναι το βασικό βότανο του βερμούτ. Αξίζει να σταθείς και να μελετήσεις την φιλοσοφία των κοκτέιλ, τους συνδυασμούς που προτείνονται αλλά και τη δυνατότητα να πειραματιστείς με τις γεύσεις. Ο Μανώλης πρότεινε για ξεκίνημα βερμούτ με σόδα, με βυθισμένη μια φλούδα πορτοκαλιού, ανάλαφρο και ορεκτικό. 

Odori vermuteria di Atene: Η πρώτη βερμουτερία της Αθήνας μόλις άνοιξε! Facebook Twitter

Καλά τα κοκτέιλ, αλλά χρειάζεσαι και κάτι νόστιμο για να τα συνοδεύσεις. Το μενού ακολουθεί και αυτό την ιταλική φιλοσοφία, με τον ναπολιτάνικο ξυλόφουρνο να ψήνει πίτσες σε 50 δεύτερα, αλλά και ζυμαρικά. Ο Ναπολιτάνος Σπεράτζα Βάλτερ ανέλαβε την επιμέλεια της κουζίνας και ο σεφ Αλμπέρτο Συμιλίδης μαγειρεύει με κέφι. Οι τέσσερις σαλάτες είναι, στο σύνολό τους, καλοφτιαγμένες . Η ανάμεικτη σαλάτα με τρυφερά φύλλα παντζαριού, ντοματίνια, baby αγγουράκια, ρικότα, σοτέ κρεμμυδάκια, τραγανό κοτόπουλο και πανσέτα σε κύβους (€7,50) ήταν ελαφριά κι νόστιμη. Υπάρχει η δυνατότητα να δοκιμάσεις κάποιο από τα panini ή να επιλέξεις κάποιο πλατό με ποικιλία αλλαντικών και τυριών ή και φρούτων. Δοκιμάσαμε μια μπρουσκέτα με γκοργκοντζόλα, προσούτο και ψητό ροδάκινο (€5,50). Χορταστική, ορεκτική, με το ψητό ροδάκινο να κρατά τις γευστικές ισορροπίες. Οι προτάσεις σε πίτσες παίζουν σε δύο μεγέθη: μεγάλη και ατομική. Δοκιμάσαμε αυτή με τη μοτσαρέλα, ποικιλία φρέσκων μανιταριών και λάδι τρούφας (€13 η ατομική). Τρώγεται ευχάριστα, με τα υλικά να είναι σε σωστή αναλογία, αν και θα προτιμούσα πιο τραγανή τη βάση της.

Τα ζυμάρια και όλα τα ψωμιά που σερβίρονται είναι χειροποίητα. Προσπεράσαμε τα τέσσερα είδη πάστας και αφοσιωθήκαμε στα κλασικά λαζάνια με μοσχάρι ραγού που ψήνονται στον ξυλόφουρνο (€8). Είναι ένα πιάτο που θα το χαρείς, ευωδιαστό και γευστικότατο. Η λίστα κρασιών δίνει έμφαση στον ιταλικό αμπελώνα, αλλά έχει λίγες ελληνικές ετικέτες με ιταλικές ποικιλίες αμπέλου. Το σέρβις είναι εξαιρετικά ευγενικό και φιλόξενο. 

Odori vermuteria di Atene, Σκουλενίου 2, Αθήνα, 210 3314674

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη LIFO.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ