Τα καλά φουρνάρικα της Αθήνας! Από την Ελένη Ψυχούλη

Τα καλά φουρνάρικα της Αθήνας! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
11
Τα καλά φουρνάρικα της Αθήνας! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO

Aν κάτι ανθεί όσο ποτέ στα χρόνια της κρίσης, αυτό είναι τα φουρνάρικα. Που ανοίγουν σαν τα μανιτάρια, τυχαίο που διαχρονικά το ψωμί-το ξεροκόμματο-η μια μπουκιά ψωμάκι ταυτίζονται με την πείνα του λαού;

Το πιο δυσοίωνο, όμως, είναι πως ο κόσμος δεν ξέρει πια να ξεχωρίσει το καλό ψωμί, καθώς σπάνια γνωρίζει πως πίσω από την φρέσκια φρατζόλα που ψωνίζει στην προθήκη, δεν κρύβεται το εργαστήρι και ο ιδρώτας του αρτοποιού αλλά μια ζύμη κατεψυγμένη προψημμένη και αφυδατωμένη που πηγαίνει κατευθείαν από την κατάψυξη στο φούρνο. Όσο περισσότεροι φούρνοι ανοίγουν, τόσο χάνεται το επάγγελμα του φούρναρη. Που θα ψάξει μόνος το αλεύρι του, που θα το αναπιάσει με τη δική του συνταγή, που θα το ψήσει με την πείρα του. Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, το ψωμί μας έχει τη γεύση της ομοιομορφίας. Από την ψίχα του απουσιάζει η ψυχή και το χέρι της νοικοκυράς, η προσωπικότητα, αλλά κάπου δίπλα σου θα βρεις και το «καλό» που έχω αναζητήσει για σένα.

 

Τα καλά φουρνάρικα της Αθήνας! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO

Το ψωμί στο ράφι

 

Στα ράφια των μαγαζιών μπορείς να βρεις ψωμάκι με αγνή ψυχή, που σέβεται την παράδοση.

*Το ρώσικο ψωμί «ΜΠΟΡΟΝΤ» είναι ζυμωμένο με μαύρη σίκαλη, κόλιανδρο και λίγη παραπάνω ζάχαρη Τα αρώματά του κι αυτή η λίγη παραπανίσια γλύκα δίνουν μια άλλη, ασυνήθιστη διάσταση στα λαδερά, στις σούπες με όσπρια αλλά και στις σάλτσες της δικής μας κουζίνας και μεταμορφώνει σε πρωτότυπο έδεσμα ένα κομμάτι τυρί. Επιπλέον, ακόμη και μετά από δέκα μέρες κρατάει την υγρασία του και τη φρεσκάδα του, όπως την πρώτη μέρα.

Σε όλα τα ρώσικα μπακάλικα, όπως το Avra, Αρμοδίου 8, 210 3210774, στην Κεντρική Αγορά

*Γήινη γεύση που ταιριάζει με τις κόκκινες σάλτσες: ψωμί φτιαγμένο από το αρχαίο δημητριακό ντίνκελ, για όσους είναι αλεργικοί στη γλουτένη, ζυμωμένο με ελαιόλαδο.

«Το αληθινό ψωμί», Green Farm, Μπουμπουλίνας 30, Πειραιάς, 2104297124

*Αληθινό, καλοζυμωμένο ψωμί  από φύτρο σταριού με ηλιόσπορο και λιναρόσπορο. Νόστιμο και γεμάτο βιταμίνες.

«Το αληθινό ψωμί», στα καταστήματα Green Farm

*Iδιαίτερο, διαιτητικό ψωμί χωρίς μαγιά, αβγά, γαλακτοκομικά και λιπαρές ουσίες. Ιδανικό με μέλι και μαρμελάδα αλλά και για σάντουιτς.

«Ψωμί των Εσσαίων», από φυτρωμένο στάρι, Natura Bio Market, Ελ. Βενιζέλου 33, Γλυφάδα, 2109610140

 

*Από αλεύρι ολικής άλεσης ζυμωμένο με κύμινο, δεντρολίβανο, φασκόμηλο και με ελάχιστο αλάτι. Ιδανική παρέα για ένα πιάτο τυριών.

«Το αληθινό ψωμί», στη «Φωνή της Φύσης» Πατησίων 280, 2108316836

*Ψωμί σίκαλης από βιολογικό αλεύρι,  με έντονη γεύση προζυμιού που θυμίζει χωριό. Ταιριάζει με τα πάντα και κρατάει πάνω από μια εβδομάδα.

«Ο φούρνος του ψωμά», σε όλα τα σούπερ-μάρκετ Βασιλόπουλος και τα περισσότερα με βιολογικά είδη

*Πιτυρούχο, στιβαρό ψωμί με προζύμι, χωρίς αλάτι. Χορταστικό και ιδανικό για σάντουιτς με αλλαντικά και με τυριά.

«Άροτρον», Ναραγένα, Ιωνίας 49, Ν. Σμύρνη, 2109317206

*Στο «Ιδαίο Άντρον», Φορμίωνος 141, 2107600204, στην Καισαριανή, θα βρείτε το καταπληκτικό προζυμένιο ψωμί του Παπαγεωργίου από το Βασιλικό της Χαλκίδας, που ψήνεται σε ξυλόφουρνο. Λευκό ή ολικής άλεσης, βαστά για μέρες και διατηρείται για πολύ καιρό στην κατάψυξη.

Τα καλά φουρνάρικα της Αθήνας! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO

 

 

Τα καλά φουρνάρικα

Τα καλά φουρνάρικα της Αθήνας! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO
Τα καλά φουρνάρικα της Αθήνας! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO
Τα καλά φουρνάρικα της Αθήνας! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO
Τα καλά φουρνάρικα της Αθήνας! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO

Η Πνύκα

Για τον συχωρεμένο τον κύριο Δημήτρη Κότσαρη, το σωστό ψωί, είναι εκείνο που γίνεται μόνο με νερό και ελάχιστο αλάτι, με τις ίδιες προαιώνιες, σοφές συμβουλές” Και η οικογένεια συνεχίζει την παράδοση με το τεράστιο καρβέλι, που είναι απλά “τροφή Θεών!”

Πρατίνου 13, Παγκράτι, 2107251941, Παγκράτι, Πετράκη 24, Σύνταγμα, Τοσίτσα 36, Εξάρχεια

Αρτόραμα

Σαράντα χρόνια φούρναρης από το Τέροβο των Ιωαννίνων, ο Δημήτρης Τζουμάκας-που κάνει καταπληκτικό προζυμένιο ψωμί σε διαφορετικές διαβαθμίσεις του ξινού- επιβεβαιώνει τον κανόνα που θέλει την Ήπειρο να βγάζει τους καλύτερους ψωμάδες. Την ίδια επιτυχία έχει και το καλαμποκένιο, το σικάλεως με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και λιναρόσπορο και το μαύρο.

Αναστάσεως 125, Χολαργός, 2106511960

Κassiani

Για το προζυμένιο ψωμί με ηπειρώτκη τεχνογνωσία, τα κριτσίνια σε χίλιες γεύσεις αλλά και τη φοβερή γαλατόπιτα.

Ελ Βενιζέλου 129, Πετρούπολη, 2105019480

Τα καλά φουρνάρικα της Αθήνας! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO
Τα καλά φουρνάρικα της Αθήνας! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO

Τα καλά φουρνάρικα της Αθήνας! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO
 

 

Μαμά Ψωμί

Εδώ, όποιος πρόλαβε το ψωμί του πήρε. Κάντε κράτηση ή σπεύστε νωρίς, για το πιο χειροποίητο ψωμί, με βιολογικό αλεύρι από το Ληγουριό. Ξεχωρίζουν, το ψωμί ολικής με ηλιόσπορο και λιναρόσπορο, το χωρίς γλουτένη, και το ψωμί με πλιγούρι και φουντούκι που συνήθως βγαίνει κάθε Σάββατο πρωί.

Ζαχαρίτσα 42-44, Κουκάκι, 2109227686

Τα καλά φουρνάρικα της Αθήνας! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO
Τα καλά φουρνάρικα της Αθήνας! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO
Τα καλά φουρνάρικα της Αθήνας! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO

 

Ρίζος

Κι εδώ ηπειρώτικη παράδοση, μεσπεσιαλιτέ του μαγαζιού το ψωμί από γερμανικό αλεύρι ντίνκελ, σκέτο ή μαζί με κριθαρένιο αλεύρι- ένα ποίημα-αλλά και τα ντίνκελ κουλουράκια και τα κέικ, με αλεύρι που εισάγεται από το Κούλμπαχ της Γερμανίας..

Ματρώζου 12, Κουκάκι, 2109249527

 

Τα καλά φουρνάρικα της Αθήνας! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO


Γεύση
11

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

7 σχόλια
Υπάρχει το καλό ψωμί, αυτό που θα πας στην άλλη άκρη να το πάρεις, αυτό που θα πληρώσεις το κατιτις σου παραπάνω, αυτό που και στην κατάψυξη να το βάλεις δεν θα πάθει τίποτα, αυτό που φρέσκο κάνει κρατς, αυτό που η ζύμη του έχει ενιαίο χρώμα - είναι μεστή και αντέχει βδομάδα σίγουρα, και υπάρχουν όλα τα άλλα. και ναι υπάρχουν πολλά ειδη ψωμιου - αλλά ρε παιδιά νισάφι με την κατεψυγμενη ζύμη και το και καλά ονομαζόμενο με προζύμι. Βέβαια το καλύτερο ψωμί το έχω φάει α) απο τη γιαγιά μου στην Ήπειρο, χρόνια πριν, στη "γάστρα" δλδ σε ένα εδικό ηπειρώτικο φουρνο, που πραγματικά περίμενα πως και πως να το βγάλει και να φάω τη γωνία (classic!) με ένα κομμάτι τυρί - αχχ..και 2) στη Γκούρα Ορεινής Κορινθίας, κάθε Κυριακή βγάζουν συγκεκριμένες ποσότητες ψωμιού - θυμάμαι είχαμε πάρει για επιστροφή Αθηνα 2 τεράστια καρβελια περιττό να σας πω ότι μυριζε ψωμί το αμάξι για μέρες! Ανάλογο ψωμί έφαγα και απο τον Αγ. Λέοντα στη Ζάκυνθο. Το αλεύρι ρε παιδιά. Προσέξτε το λίγο - μεγάλη υπόθεση!
Εδώ διαβάζω πως το ντίνκελ δεν είναι κατάληλο για αλλεργικούς στη γλουτένη. Εξάλλου το "αρχαίο δημητριακό" με το αρχαιοπρεπές όνομα ντίνκελ είναι κάπως φαιδρό, όχι; http://sarantakos.wordpress.com/2013/10/10/zeia/
Κανένα σιτηρό ( σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, βρώμη ) δεν είναι κατάλληλο για ανθρώπους με δυσανεξία στη γλουτένη. Κι αυτό γιατί, πολύ απλά, περιέχουν γλουτένη στο σπόρο τους και κατ' επέκταση και στο αλεύρι τους. Ο όρος " αλλεργία " , είναι καλύτερο να μη χρησιμοποιείται γιατί η δυσανεξία είναι ένα διαφορετικό πρόβλημα, και το γεγονός πως έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον από απατεώνες, δεν την κάνει λιγότερο σοβαρή. Πάντως, σκεφτείτε πως ακούγονται σε ανθρώπους με πραγματικό πρόβλημα δυσανεξίας, όλα αυτά τα " μοδάτα " που εφευρίσκονται κατά καιρούς ...
Αχ, domenica, δεν έκανα καμιά παρατήρηση και όταν το έγραφα το σχόλιο, το δικό σου δεν το είχα δει ακόμη ! Άσε που το βρήκα και εξαιρετικό ! Τώρα για τα άλευρα με 20% γλουτένη ( ελπίζω να εννοούν το 20% της κανονικής, και όχι το 20% στο σύνολο του αλευριού :) ), θα σου πω πως δεν είμαι σίγουρος. Δε θα χρησιμοποιούσα τον όρο " απάτη ", αλλά οι οδηγίες μέχρι στιγμής για τη γλουτένη είναι πλήρης αποχή σε περίπτωση προβλήματος. Διαβαθμίσεις του προβλήματος, ανάλογα με την ποσότητα της ουσίας, υπάρχουν σε άλλη περίπτωση, αυτήν της λακτόζης. Πάντως η βιομηχανία ανθεί ...