Σε δημοπρασία οι «10 Εντολές»

Σε δημοπρασία οι «10 Εντολές» Facebook Twitter
0

Σε δημοπρασία στο Heritage Auctions του Ντάλας βγαίνει τον επόμενο μήνα μια μαρμάρινη επιγραφή με τις Δέκα Εντολές των Σαμαρειτών, η οποία έχει μέγεθος 60x60 εκατοστά, ζυγίζει περίπου 50 κιλά και χρονολογείται μεταξύ 4ου και 8ου αιώνα μ.Χ. Πρόκειται για μία από μόλις πέντε συνολικά διασωθείσες πλάκες του Δεκαλόγου των Σαμαρειτών πριν την εισβολή των Μουσουλμάνων.

Αν κοιτάξει κανείς τις εντολές θα παρατηρήσει πως δεν είναι ακριβώς δέκα κι αυτό γιατί απουσιάζει εκείνη που λέει "Ου λήψει το όνομα Κυρίου του Θεού σου επί ματαίω". Στην θέση της και στο τέλος υπάρχει μία άλλη που αναφέρεται στο χτίσιμο του ναού στο όρος Γαριζίν για να φυλαχθούν οι επιγραφές.

Η προέλευση των επιγραφών είναι ασαφής, αλλά σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στη δεκαετία του '40, ανακαλύφθηκαν το 1913 από κάποιους εργάτες που δούλευαν στην κατασκευή ενός δρόμου κοντά στην πόλη Yavneh, εκεί που κάποτε ήταν η Παλαιστίνη. Εικάζεται πως είτε χαρίστηκε είτε δόθηκε σε έναν πλούσιο ντόπιο, ο οποίος με τη σειρά του την έβαλε στο έδαφος, μπροστά από μια πόρτα του σπιτιού του. Με τον καιρό, το κέντρο της επιγραφής σβήστηκε από τα βήματα όσων περπατούσαν πάνω, αλλά με κατάλληλο φωτισμό παραμένει ευκρινές το τι γράφει. 

Σε δημοπρασία οι «10 Εντολές» Facebook Twitter

Ο γιος του ιδιοκτήτη την πούλησε το 1943 στον Y. Kaplan που από την πρώτη στιγμή κατάλαβε πως πρόκειται για τον Δεκάλογο των Σαμαρειτών κι έβαλε ειδικούς και επιστήμονες να την μελετήσουν. Το 1990 πωλήθηκε σε έναν έμπορο αντικών και το 2005 την αγόρασε το Living Torah Museum στην Νέα Υόρκη. Καθώς αποτελεί κομμάτι της ισραηλινής πολιτιστικής κληρονομιάς, η εξαγωγή της χρειαζόταν ειδική άδεια από το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Ισραήλ που τελικά επέτρεψε να βγει σε δημοπρασία. 

Ο λόγος που το μουσείο αποφάσισε να την δημοπρατήσει είναι επειδή θέλει να κάνει στροφή σε ένα πιο νεανικό κοινό, οπότε ήθελε να "ξεφορτωθεί" τέτοια "βαριά" κομμάτια. "Η πώλησή της θα μας εξασφαλίσει τα χρήματα για να κάνουμε αυτό που χρειαζόμαστε. Γίνονται όλα για καλό" σχολίασε σε σχετική ανακοίνωση. 

Η τιμή εκκίνησης για την επιγραφή είναι 250.000 δολάρια και η δημοπρασία θα λάβει χώρα στις 19 Νοεμβρίου, αλλά διαδικτυακά οι προφορές είναι ανοικτές από τις 28 Οκτωβρίου. 

Σε δημοπρασία οι «10 Εντολές» Facebook Twitter
Σε δημοπρασία οι «10 Εντολές» Facebook Twitter
Σε δημοπρασία οι «10 Εντολές» Facebook Twitter
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία από το 1926 κλεισμένη σε βρεφοδόχο

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία από το 1926 κλεισμένη σε βρεφοδόχο

Η ερευνητική ομάδα «dirty ‘30s & late ‘20s» διασώζει μια δημοσιογραφική έρευνα για τα έκθετα βρέφη στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών, φέρνοντάς τη στο σήμερα και αναδημοσιεύοντάς τη, σχεδόν έναν αιώνα μετά, στη LiFO.
DIRTY ‘30S & LATE ‘20S
Η καθημερινή ζωή στην Αθήνα μέσα από τις αρχαίες επιγραφές

Ιστορία μιας πόλης / Η καθημερινή ζωή στην Αθήνα μέσα από τις αρχαίες επιγραφές

Τι μαθαίνουμε από τις ιδιωτικές και τι από τις δημόσιες επιγραφές των Αθηναίων; Πώς αποτύπωναν τον δημόσιο και πολιτικό βίο; Τι μας αποκαλύπτουν για την προσωπική ζωή των κατοίκων της πόλης; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον αρχαιολόγο Άγγελο Ματθαίου.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Η μυθιστορηματική ιστορία της οικογένειας Ζιλιερόν που συνδέθηκε με την ελληνική αρχαιολογία όσο καμία

Ηχητικά Άρθρα / Η μυθιστορηματική ιστορία της οικογένειας Ζιλιερόν που συνδέθηκε με την ελληνική αρχαιολογία όσο καμία

Ποιοι ήταν οι Ζιλιερόν και πώς βρέθηκαν στην Ελλάδα; Γιατί υπήρξε καθοριστική η σχέση του Ε. Ζιλιερόν με τον Ε. Σλήμαν; Πώς κλήθηκε να συνεργαστεί με τον Άθρουρ στις ανασκαφές της Κνωσού; Ποια είναι η συνδρομή των καλλιτεχνών Ζιλιερόν στην ελληνική αρχαιολογία; Και τι ακριβώς είναι το «αρχείο Ζιλιερόν»;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η ιδιότυπα μητριαρχική κοινωνία του Θριασίου πεδίου

Ιστορία μιας πόλης / Η ιδιότυπα μητριαρχική κοινωνία του Θριάσιου Πεδίου

Από την αρχαιότητα το Θριάσιο πεδίο συνδέεται με δύο εξέχουσες γυναικείες θεότητες: τη Δήμητρα και την Κόρη, την Περσεφόνη. Τι συμβαίνει όμως κατά τα υστερότερα χρόνια στην περιοχή; Πόσο μητριαρχική τελικά υπήρξε η τοπική κοινωνία; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Παναγιώτη Πέστροβα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Άγαλμα που ανακαλύφθηκε στον τάφο της Κλεοπάτρας αποκαλύπτει το πραγματικό της πρόσωπο

Αρχαιολογία & Ιστορία / Άγαλμα που ανακαλύφθηκε σε αιγυπτιακό ναό αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο της Κλεοπάτρας

Ορισμένοι αρχαιολόγοι διαφωνούν, σημειώνοντας ότι τα χαρακτηριστικά του προσώπου διαφέρουν σημαντικά από τις γνωστές απεικονίσεις της Κλεοπάτρας
THE LIFO TEAM
Παναγία των Παρισίων: Οι αρχαιολογικοί θησαυροί που έφερε στο «φως» η ανασκαφή

Αρχαιολογία & Ιστορία / Παναγία των Παρισίων: Οι αρχαιολογικοί θησαυροί που έφερε στο φως η ανασκαφή

Βρέθηκαν περίπου 1.035 θραύσματα ιστορικών έργων τέχνης, συμπεριλαμβανομένων ευρημάτων από ασβεστολιθικά αγάλματα, τμήματα μεσαιωνικού χώρου λατρείας (jubé) και μιας σαρκοφάγου που αποδίδεται στον Αναγεννησιακό ποιητή Ζοακίμ ντυ Μπελαί
THE LIFO TEAM
Μια μεγάλη έκθεση για τους παραμυθένιους Δρόμους του Μεταξιού

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μια μεγάλη έκθεση για τους παραμυθένιους Δρόμους του Μεταξιού

Η έκθεση «Silk Roads» στο Βρετανικό Μουσείο αφηγείται μια ιστορία σύνδεσης πολιτισμών και ηπείρων, αιώνες πριν από τον παγκοσμιοποιημένο κόσμο που γνωρίζουμε σήμερα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Οι σιωπηλές «Κυκλαδίτισσες» στη μεγαλύτερη έκθεση για τον κυκλαδικό πολιτισμό

Αρχαιολογία & Ιστορία / Οι σιωπηλές «Κυκλαδίτισσες» στη μεγαλύτερη έκθεση για τον κυκλαδικό πολιτισμό

Με πολύτιμα και άγνωστα αντικείμενα από όλο το Αιγαίο η νέα έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης επιχειρεί να ερμηνεύσει το παρελθόν όλου του Αρχιπελάγους μέσα από τα μάτια των γυναικών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Ακαδημία Πλάτωνος και η καθημερινότητα των Αθηναίων στους «Σκοτεινούς αιώνες»

Ιστορία μιας πόλης / Η Ακαδημία Πλάτωνος και η καθημερινότητα των Αθηναίων στους «Σκοτεινούς Αιώνες»

Ποια είναι τα νέα αρχαιολογικά δεδομένα για την Αθήνα κατά την Εποχή του Σιδήρου; Η αρχαιολόγος Αλεξάνδρα Αλεξανδρίδου μιλά για τα ευρήματα -ταφικά έθιμα, πήλινα αγγεία και αρχαιολογικά στοιχεία- που αποκαλύπτουν κάποιες ιδιαίτερες προτιμήσεις των κατοίκων της Ακαδημίας.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Εικόνες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ αποκαλύπτουν στους αρχαιολόγους τον τόπο ιστορικής μάχης στο Ιράκ

Αρχαιολογία & Ιστορία / Εικόνες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ αποκαλύπτουν στους αρχαιολόγους τον τόπο ιστορικής μάχης στο Ιράκ

Αρχαιολόγοι από τη Βρετανία και το Ιράκ πιστεύουν ότι είναι ο τόπος μιας μάχης του έβδομου αιώνα που έγινε καθοριστική για τη διάδοση του Ισλάμ
THE LIFO TEAM
Κόλιν Ρένφριου, ο «λόρδος» της Κέρου

Απώλειες / Κόλιν Ρένφριου (1937-2024): Ο «λόρδος» της Κέρου

Αποδήμησε χθες ένας από τους πλέον επιφανείς αρχαιολόγους που στην Ελλάδα έγινε περισσότερο γνωστός για τις ανασκαφές του στην Κέρο και στο Δασκαλιό και για τη συμβολή του στη λύση του «μυστηρίου» που κάλυπτε για δεκαετίες τα ευρήματα των θέσεων αυτών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Μικρά Ασία: Η πηγή στην αρχαιοελληνική Πέργη έχει ξανά νερό μετά από 1.800 χρόνια

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μικρά Ασία: Η πηγή στην αρχαιοελληνική Πέργη έχει ξανά νερό μετά από 1.800 χρόνια

Η κρήνη της Πέργης φέρνει νερό από τον κοντινό ποταμό Κέστρο στην Παμφυλία της Μικράς Ασίας - Τα σχέδια των Τούρκων αρχαιολόγων για πλήρη αποκατάστασή της
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ