Αri Vezené, εσύ τι θα μαγείρευες στον Ομπάμα;

Αri Vezené, εσύ τι θα μαγείρευες στον Ομπάμα; Facebook Twitter
Επειδή του αρέσει πολύ η πίτσα, αλλά δεν έχει δει την ελληνική εκδοχή, θα του ετοίμαζα μια greco-roman προσέγγιση. Έναν συνδυασμό που κάνουμε και στο μαγαζί: μελιτζάνα με κρεμμύδια και τυρί μετσοβόνε, ανοιχτή πίτα, ψημένη στον ξυλόφουρνο. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
0

 

Έχει μαγειρέψει για τον Μπαράκ Ομπάμα στο Σικάγο, ήδη από τότε που έκανε προεκλογική εκστρατεία για να εκλεγεί γερουσιαστής. Ο Άρης Βεζενές ξέρει πως ο απερχόμενος Αμερικανός Πρόεδρος αγαπά να δοκιμάζει γεύσεις out of the box. «Οι Έλληνες ομογενείς στο Σικάγο τον έχουν στηρίξει σθεναρά. Πολλές φορές έχει φάει μαζί τους, κυρίως πίτες, γεμιστά, αρνί σούβλας. Δηλαδή τα φαγητά της ελληνικής κουζίνας που εκείνοι έφεραν, φεύγοντας από την Ελλάδα. Πιστεύω ότι θα προτιμούσε να φάει μερικά ντολμαδάκια σαν κι αυτά που γευόταν τότε, παρά σφυρίδα με βραστά λαχανικά που του σέρβιραν στην Αθήνα» λέει ο σεφ και ιδιοκτήτης του εστιατορίου Vezené.

 

Ο Ομπάμα έχει φάει dégustastion και haute cuisine σε όλο τον κόσμο, όμως του αρέσει πραγματικά να τρώει μπέργκερ, σούπες και πίτσα. Θα του μαγείρευα αυτά που αγαπά να τρώει εκτός του Λευκού Οίκου, αλλά με φιλοσοφία ελληνική

Το μενού που θα σχεδίαζε για τον Μπαράκ Ομπάμα στο Προεδρικό Μέγαρο θα λάμβανε υπ’ όψιν τα παραπάνω αλλά και μια ακόμα βασική παράμετρο: ο Ομπάμα είναι λάτρης του junk food – γι’ αυτό εξάλλου ταίριαξε τόσο πολύ και με τον Άντονι Μπουρντέν. «Ο Ομπάμα έχει φάει dégustastion και haute cuisine σε όλο τον κόσμο, όμως του αρέσει πραγματικά να τρώει μπέργκερ, σούπες και πίτσα. Θα του μαγείρευα αυτά που αγαπά να τρώει εκτός του Λευκού Οίκου, αλλά με φιλοσοφία ελληνική» λέει ο Άρης Βεζενές. Τι θα περιλάμβανε το μενού;

 

«Αφού αγαπάει τις σούπες και ο καιρός έχει κάπως κρυώσει, θα ξεκινούσα με μια κρεατόσουπα. Δεν θα χρησιμοποιούσα μόνο βοδινό κρέας αλλά θα έβαζα και αρνί για να βοηθήσω στη βαθύτητα της γεύσης. Ή, μάλλον, θα ήμουν ακόμα πιο τολμηρός: θα έκανα μια brutal, καθαρή σούπα από αρνί, στην οποία θα έβαζα κριθαράκι. Το κρέας θα είχε ελαφρύ ψήσιμο και η ποσότητα της σούπας θα ήταν τριπλάσια απ’ ό,τι συνηθίζεται. Θα ήθελα να τον δω να ιδρώνει. Μπροστά του θα στάζαμε λεμόνι στο μπολ και θα ψιλοκόβαμε ελληνικά μυρωδικά με τα κοτσάνια τους. Θα έβλεπε μέσα στο μπολ τη χύμα μορφή της σούπας, ακόμα και τα κόκαλα. Ναι, μια lamb chops meat soup. Μπορεί να περίμενε βοδινό, αλλά σίγουρα θα τον ενθουσίαζε το αρνί – άλλωστε η Ελλάδα έχει εξαιρετικά αιγοπρόβατα.

 

Στη συνέχεια, επειδή του αρέσει πολύ η πίτσα, αλλά δεν έχει δει την ελληνική εκδοχή, θα του ετοίμαζα μια greco-roman προσέγγιση. Έναν συνδυασμό που κάνουμε και στο μαγαζί: μελιτζάνα με κρεμμύδια και τυρί μετσοβόνε, ανοιχτή πίτα, ψημένη στον ξυλόφουρνο. Όχι στρογγυλή αλλά στραβομούτσουνη και χωρίς σάλτσα Νάπολι και ντομάτα. Και αν μου έλεγε ότι το τυρί τού θυμίζει πρόβολα, θα του έλεγα ότι οι Ιταλοί το πήραν από εμάς, από το μετσοβόνε μας.

 

Για το τρίτο course θα ετοίμαζα ένα τυλιχτό. Παραδοσιακό, μικρό. Δεν θα βάζαμε μέσα καλαμάκι ή γύρο, αλλά ένα κοντοσούβλι ψιλοκομμένο, μια δική μας εκδοχή barbeque με ντομάτα, κρεμμύδι, γιαούρτι και δυόσμο. Η απάντησή μας στα δικά τους sliders θα ήταν να παίξουμε με τις δικές μας εμπειρίες, δίνοντας την πραγματική γαστρονομική όψη της Ελλάδας, αλλά πιο ραφιναρισμένη.

 

Όσο για το ποτό του δείπνου, δεν θα σέρβιρα κρασί αλλά μια ελληνική μπίρα. Έχουμε εξαιρετικές μικροζυθοποιίες σε όλη την Ελλάδα, όπως η Νήσος στην Τήνο ή η Septem στη Χαλκίδα. Εξάλλου, με αυτά που θα είχε φάει, θα έπρεπε να δροσίσει τον ουρανίσκο του.

 

Για γλυκό θα επέλεγα έναν χαλβά με παγωτό φτιαγμένο από κατσικίσιο γάλα, goat milk ice cream. Έχουμε το καλύτερο κατσικίσιο γάλα που το παίρνουν οι Ιταλοί για να φτιάξουν πεκορίνο. Στο γλυκό θα πρόσθετα και φιστίκι Αιγίνης».

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ